Joop

Bitcoins verergeren energiearmoede en klimaatcrisis

  •    •  
10-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2876 keer bekeken
  •  
bitcoinmining

Het mijnen van bitcoins gaat gepaard met het verbranden van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen. Naast het klimaat zijn ook mensen met weinig geld daarvan de dupe: zij moeten meer betalen voor hun elektriciteit. Zo zijn inwoners van de Amerikaanse staat Texas jaarlijks 1,8 miljard dollar meer kwijt aan hun energierekening omdat bitcoinbedrijven de prijs van elektriciteit opdrijven, schrijft The New York Times.

De krant heeft in kaart gebracht hoe bitcoins in de Verenigde Staten worden geproduceerd en wat daarvan de gevolgen zijn. De resultaten zijn schokkend. Zo leveren kolen- en gascentrales het leeuwendeel (85 procent) van de energie die nodig is voor het aanmaken van nieuwe bitcoins.

De bitcoinbedrijven sluiten vaak lucratieve contracten met energieleveranciers. Daarbij kunnen ze flink verdienen door de productie tijdelijk te staken als er een stroomtekort is. Dan verkopen ze hun elektriciteit voor een veelvoud door aan andere partijen.

Soms zijn de verhoudingen bijzonder pijnlijk. Zo vroren er in februari 2021 tientallen Texanen dood, nadat de energievoorziening in delen van de staat was uitgevallen. Tegelijkertijd draaide Bitdeer, een bitcoinbedrijf in de buurt van de stad Austin, gewoon door. De computers van Bitdeer verbruikten net zoveel elektriciteit als 6.500 huishoudens.

Op het moment dat er al bijna veertig doden waren gevallen, gaf de toezichthouder op de stroommarkt Bitdeer de opdracht om zijn machines uit te zetten. In ruil daarvoor ontving het bedrijf 175.000 dollar per uur. In vier dagen tijd verdiende Bitdeer zo 18 miljoen dollar, terwijl het bedrijf vrijwel geen kosten had. De miljoenen werden opgebracht door de Texanen die vaak in de kou hadden gezeten.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Fromspace
Fromspace11 apr. 2023 - 17:24

En hoeveel subsidie hebben de monetaire banken gekregen?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 apr. 2023 - 12:09

Cryptovalutie zijn de zwarte tulpen manie van tegenwoordig of de nieuwe goudkoorts waarbij er, zoals altijd, maar weinig rijk van worden. Het eerder het zoveelste pyramidespel. Maar als men de echte impact van energiegebruik door datacenters zou moeten inschatten, dan is het verbruik door social mediaconsumptie vele malen groter.

EricDonkaew
EricDonkaew11 apr. 2023 - 2:13

Ze hadden die cryptocurrency vanaf het begin rigoureus moeten verbieden. Om meerdere redenen inmiddels. Het is gebakken lucht, er staat geen waarde tegenover. Eigenlijk geldt dat ook voor derivaten.

Déjà vu
Déjà vu10 apr. 2023 - 22:39

De dollar is terrein aan het verliezen als betaalmiddel in de wereld. Dat raakt de Amerikanen straks in hun portemonnee. Dan ga je -als verdedigingsmechanisme - je pijlen richten op de cryptomunten. Daarbij vergetende dat de daar aangevoerde redenen terugslaan op jezelf. Amerikaanse huishoudens zijn meer dan andere huishoudens op deze wereld verantwoordelijk voor de klimaatcrisis.

Dragmits
Dragmits10 apr. 2023 - 20:49

Dat betekend niet dat bitcoin slecht is maar de manier waarop gemined wordt en daarnaast hoeveel energie kost het om goud te minen en hoeveel energie verbruiken alle bank systemen? Ripplenet bijvoorbeeld kan een transactie voor een fractie van de energie, lagere kosten en tijd als normaal geld regelen.

Mathijsco
Mathijsco10 apr. 2023 - 18:17

Gelukkig hebben de provincies onze energiebedrijven (waar o.a mijn opa en oma belasting voor hebben afgedragen) verpatst aan buitenlandse partijen. Met een beetje hulp van Europa, en het neoliberalisme deed de rest. Denk er nog maar eens aan, als u die idiote rekening ziet.

JasDon
JasDon10 apr. 2023 - 17:16

Bitcoin produceert niets, het consumeert alleen energie en zorgt wereldwijd voor meer CO2 uitstoot. Het gaat nu langzaam richting 1% van die wereldwijde uitstoot, vergeleken met die van de vliegindustrie (2,5%) heeft het nog te gaan. Toch denk ik, wat voor waarde voegt het in godsnaam toe? Volgens mij geen, maar zoals je al snel zal lezen zullen de meningen daarover verschillen.

2 Reacties
JasDon
JasDon10 apr. 2023 - 20:17

Bitcoin = Crypto overigens.

Ch0k3r
Ch0k3r11 apr. 2023 - 5:17

De waarde die het toevoegt is dat je er lekker mee kan betalen zonder dat het de overheid opvalt. En dan niet alleen drugs en wapens. Google maar eens op Dubai Porta Potty.

PVDB2
PVDB210 apr. 2023 - 16:43

Vogens cryto analysten en blogs werden er in 2021 dagelijks 820 bitcoins gemijnd. Er wordt gesteld dat er al 19 miljoen bitcoins zijn gemijnd en dat er 21 miljoen gemijnd mogen worden. Berekend op de geschatte hoeveelheid goud nog te delven op aarde en wat de waarde daar op moment van bepaling van was. Vanaf 2008, het jaartal dat Bitcoin blijkbaar het leven zag. Nog 2 miljoen te gaan dus. Om een bitcoin te minen rekent men over een gemiddelde van 143.000 kwh in 2021. 820*365*143.000 maakt 47 Terawatt. Maar men wil periodiek beperken zodat en er veel langer mee kan door gaan dan op het tempo van nu. 1450 kwh per stuk, per tansactie. Per jaar gebruikt het 127 Terawatt uur totaal. Dat is meer dan het totale elektriciteitgebruik in Nederlands in 2021. 122 Terawatt. Omdat te compenseren zou je 400 miljoen bomen moeten planten. Een deel van de gemijnde bitcoins zit vast in een wallet omdat men de key kwijt is. Ter waarde van naar schatting 140 miljard dollar. En dan hebben we het nog niet over de hackers en frauders die voor miljarden hebben laten verdwijnen of voor andere zaken gebruikt. Volgens een onderzoek gedaan door Bitwise onder 82 aanbieders, blijkt dat 95% van de transacties word gemanipuleerd. En dan hebben we het nog niet gehad over het witwassen van crimineel verkregen geld... Volgens Wired Magazine een 6 miljard dollar in 2022 dat aantoonbaar uit illegale bronnen kwam. En wat waarschijnlijk het topje van de ijsberg is.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 apr. 2023 - 14:51

Leve de vrije markt, eerste levensbehoefte, is toch beter dan in staatshanden? Zo loopt alles vast en gaat nog meer doden kosten.

1 Reactie
Adaestuo
Adaestuo10 apr. 2023 - 19:50

Doomsdayshaman 10 apr. 2023 - 16:51 Misschien moet je het artikel even opnieuw lezen, vooral de laatste kolom, dan ga je heel misschien begrijpen dat er wat hapert aan je lofrede over de vrije markt.