Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrije stroommarkt: elektriciteitsrekening van 16.000 dollar in koud Texas

  •  
22-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
419 keer bekeken
  •  
US - WEATHER - TEXAS

© Power lines are seen on February 19, 2021 in Texas City, Texas. A fierce and deadly winter storm that wreaked havoc in the southern and central US and blanketed the East Coast in snow was fo

Na de extreme kou en de stroomuitval van vorige week staat veel Texanen nog een onaangename verrassing te wachten. Hoewel de elektriciteit op veel plaatsen langdurig was uitgevallen, kunnen zij toch een enorme elektriciteitsrekening verwachten, bericht NPR.
Een veteraan meldt al dat hij een rekening van 16.000 dollar heeft ontvangen. Andere Texanen schrijven op Twitter dat ze een rekening van 5.000 dollar hebben gekregen.
De bizarre bedragen zijn het gevolg van de geliberaliseerde stroommarkt in de Amerikaanse staat. Zo hebben veel inwoners een elektriciteitscontract met variabele tarieven. Daarbij geldt: hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs.
Omdat de vraag door de kou door het dak ging terwijl het aanbod door de stroomuitval juist afnam, betaalden Texanen vorige week de hoofdprijs. Terwijl ze in Texas normaal ongeveer 12 cent per kilowattuur betalen, waren er nu prijzen van 9 dollar per kilowattuur toegestaan.
Bij energiebedrijven werd de champagne ontkurkt. “Met deze prijzen hebben we de jackpot gewonnen”, aldus een medewerker van het energiebedrijf Comstock. Robert Reich, de linkse minister van Arbeid onder Bill Clinton, spreekt er op Twitter schande van.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (74)

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 14:38

Die fossiele energie is net zo hardnekkig als zwarte piet. Gelukkig is warmte voor iedereen en niet een kinderfeest, anders zaten we tot 3000 op gas. Een overgang van systeem A naar systeem B begint altijd op een punt in de tijd dat nog niet alle problemen met systeem B zijn opgelost. Maar er is geen andere manier om die problemen op te lossen dan voor systeem B te gaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 14:30

Gisteren kwam naar boven dat alle non-regulering in texas heeft geleid tot een hogere energieprijs dan in de staten waar de energiemarkt wel is gereguleerd.

JanB2
JanB222 feb. 2021 - 23:04

Lachen dit. Iets anders kán ik wel zeggen, maar dat doe ik niet. Heb het namelijk wel gehad met goede raad aangaande de uitwassen van het turbokapitalisme die toch niet ter harte wordt genomen. Het wordt nu oogsttijd! Prettige avondklok nog.

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet23 feb. 2021 - 9:24

Aantal mensen dood gevroren, hilarisch inderdaad. Maar goed Texas, dus republikein, dus Trump, dus fout. Maar wat hebben we gelachen.

JanB2
JanB224 feb. 2021 - 18:10

Ja, electriciteits rekeningen van 16.000 dollar dat is inderdaad lachen, vooral als iemand anders ze krijgt. En Texas is inderdaad fout. En Trump ook. Mij zal het daarbij ook volstrekt jeuken allemaal. Inclusief reactie’s van mensen die menen met een opgeheven vingertje iets te moeten menen. Doei.

P Haan
P Haan22 feb. 2021 - 18:58

Mooi he, Nederland.

johannn2
johannn222 feb. 2021 - 16:42

Wanprestatie wordt beloond. Amerika, het land van de ongekende mogelijkheden. Dit is er éentje waarvan de mogelijkheid inmiddels dus wél gekend wordt. .

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2021 - 16:16

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 feb. 2021 - 18:13

Helemaal niet onbegrijpelijk, Texas is een rode staat. Dus weinig inmenging van federaal niveau.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 18:22

Dan heb jij niet begrepen waarom Texas zijn eigen grid heeft: om inmenging door de federale overheid te voorkomen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 feb. 2021 - 21:26

De VS is een federatie. Begreep je dat niet? Geen van de andere lagen wil dat de federale laag dat kan veranderen. De schuld en verantwoordelijkheid word in een circeltje rond gegeven maar niemand wil het heeft het kan het. Daardoor kunnen grootfirmas bestuurders paaien en kopen en burgers uitkloppen. Soms een hele staat opeten. Wat is kapitalisme met een vrije markt toch mooi he. Overigens, het sociaal model in Europeesche landen gaan er niet bepaalt op vooruit onder de ongrijpbare EU.

johannn2
johannn222 feb. 2021 - 21:31

Biden heeft noodmaatregelen genomen. Omdat die donkerrode staat daar niet op kwam. .

johannn2
johannn222 feb. 2021 - 21:40

President Biden has approved a major disaster declaration for much of Texas following last week's winter storm that left millions without power amid freezing temperatures. https://www.youtube.com/watch?v=VtgDy4qPc6g .

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 feb. 2021 - 8:51

"Omdat die donkerrode staat daar niet op kwam." Mischien. Maar ook omdat federale machten, diensten en fondsen andere dingen doen dan staat machten diensten en fondsen. Het is een andere laag.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 feb. 2021 - 13:58

Begrijp ik goed dat Trump overal verantwoordelijk voor was en president Biden niet? Nee, dit is de schuld van de Texaanse republikeinen. Gisteren zat Ted Cruz (R-Cancun) weer stevig vol te houden dat de Texaanse manier van deregulering de manier is. En nee, T was niet verantwoordelijk voor al het racisme in de politiekorpsen, maar wel voor het feit dat dat racisme zich wat vaker liet zien. Gewooon, omdat de president zegt dat het mag (herinner je je de 'white power' clip en de call out van T naar de Proud Boys ('stand by and stand back'?). Je moet me toch eens uitleggen wat die Trump gedaan heeft dat jij daar zo als een schaap achteraan wil. Maar goed nieuws, hij blijft in het nieuws, gisteren heeft de SCOTUS de laatste claim van Trump dat hij zijn financiele info niet hoeft te overleggen aan de Officier van Justitie afgewezen. Dus nu gaan ze vol zijn fraude naar boven halen. Of denk je dat dat niet gaat gebeuren? Oh shit, dat is natuurlijk de 'witchhunt'. gelukkiig was dit onderzoek Al lang bezig voor zijn presidentschap (geen probleem voor T natuurlijk).

Hemk
Hemk22 feb. 2021 - 13:34

En dat is waarom regultaie nodig is. Electriciteitsbedrijven gebben geld gespaard om hun windmolens/fossiele centrales en net niet winterbestendig te maken, en verdienen nog eens extra aan woekerprijzen OMDAT bedrijven incompetent zijn.

2 Reacties
adriek
adriek22 feb. 2021 - 14:50

Dat is een spelfout. Bedrijven zijn niet incompetent maar 'in competitie'.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 15:51

Hemk 22 februari 2021 at 14:34 [ En dat is waarom regultaie nodig is. ] Nou, eigenlijk is het waarom nutsvoorzieningen niet moeten worden overgelaten aan marktpartijen.

Archie Bunker
Archie Bunker22 feb. 2021 - 13:29

Vastgevroren windturbines. Kun je nagaan wat er gebeurt als je volledig van zon/wind afhankelijk bent.

13 Reacties
Marc Marc
Marc Marc22 feb. 2021 - 13:46

Als je nu nog niet weet dat de niet wintervaste windmolens niet de oorzaak van het stroomtekort waren maar de 30 GW niet wintervaste gascentrales dan heb je of onder een steen gelegen of je bent bewust aan het trollen of je praat anderen na die per definitie tegen hernieuwbare energie zijn en jij weigert je breder te informeren. FYI, zelfs op de zuidpool staan windmolens die het gewoon doen.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 13:47

Ah, een Fox-news-adept. Ik heb nieuws voor je; maar 25% van de energievoorziening in Texas komt uit duurzame bronnen. Dumb ass

The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 13:52

With so many cost-conscious utilities competing for budget-shopping consumers, there was little financial incentive to invest in weather protection and maintenance. Wind turbines are not equipped with the de-icing equipment routinely installed in the colder climes of the Dakotas and power lines have little insulation. The possibility of more frequent cold-weather events was never built into infrastructure plans in a state where climate change remains an exotic, disputed concept - https://www.nytimes.com/2021/02/21/us/texas-electricity-ercot-blackouts.html

Mokker
Mokker22 feb. 2021 - 15:24

Ah een scheldende Karin. Als ik even Google haalt het beste Europese land Duitsland nog net geen 13% renewable energy, dus Texas is eigenlijk een gidsland op milieugebied? Dat het wat extra kost maakt niet uit als de wereld anders vergaat, toch?

harmmeijer
harmmeijer22 feb. 2021 - 16:10

@ Archie de windturbines hadden geen antivries in hun wieken. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dus-dit-is-het-machtige-amerika-hoe-de-winterstorm-het-trotse-texas-zo-kon-ontwrichten~bf23ff31/

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 feb. 2021 - 16:33

How 'bout vastgevroren jaknikkers (dubbele betekenis)? Alles is vastgevroren, ze kunnen geen druppel olie oppompen. Het probleem hier is isolatie van apparatur ('winterize'), niet de soort energie. Maar niet voor Archie Bunker, dat is te moeilijk (zie andere column)

HappyBuddha
HappyBuddha22 feb. 2021 - 17:23

@Archie Bunker 22 februari 2021 at 14:29 Vastgevroren windturbines. Kun je nagaan wat er gebeurt als je volledig van zon/wind afhankelijk bent. Factcheck: Wind Turbines Didn’t Cause Texas Energy Crisis https://www.factcheck.org/2021/02/wind-turbines-didnt-cause-texas-energy-crisis/

Archie Bunker
Archie Bunker22 feb. 2021 - 17:53

@Allen: Het korte termijn denken culmineert in renewables. Alles volbouwen met windturbines en zonnepanelen en dan met z'n allen van het gas af. Of het onderliggende hoogspanningsnetwerk de dynamiek aankan is minder interessant, want minder visueel en dus minder politiek scoren. Ben Voorhorst, operationeel directeur van Tennet, zegt het volgende: .....‘Nederland dendert af op black-outs in de stroomvoorziening, omdat we ons onvoldoende realiseren dat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt. Vooral vanaf 2025 is uw stroomtoevoer niet meer vanzelfsprekend...... Nijmegen en Texas zijn slechts een voorbode. https://www.gelderlander.nl/nijmegen/bewoners-gasloze-woningen-meijhorst-in-de-kou-we-voelen-ons-proefkonijnen~a5d49aef/

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 18:07

Karingin 22 februari 2021 at 14:47 [ Ah, een Fox-news-adept. ] Mokker 22 februari 2021 at 16:24 Ah een scheldende Karin. Dus jij vindt "Fox-news-adept" een scheldwoord? Dat durf ik dan wel weer als voortschrijdend inzicht te bestempelen.

MaxMax2
MaxMax222 feb. 2021 - 18:10

@Karingin Dat schelden van je begint nu wel erg droevige vormen aan te nemen.

MaxMax2
MaxMax222 feb. 2021 - 18:14

@Nick the stripper Beter lezen beste Nick.

Mokker
Mokker22 feb. 2021 - 19:29

@Nick Max heeft het iets beter begrepen dan jij, inderdaad doelde ik op het woordje "Dumb Ass", wat Karin weer niet kon laten er toch nog even eruit te floepen. Volgens mij ook tegen de huisregels, maar Karin mag dat blijkbaar, ik neem aan omdat haar inhoudelijke bijdrage wel weer erg sterk onderbouwd is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 21:24

Mokker 22 februari 2021 at 20:29 [ @Nick Max heeft het iets beter begrepen dan jij ] Nou nee. Met zijn feitenvrije getrol profileert Bunker zich toch als een dumbass?

adriek
adriek22 feb. 2021 - 13:00

1700 kWh in 19 dagen is bijna 90 kWh per dag, 3750 Watt continue gemiddeld. Dat is een flinke straalkachel, dat kun je met een keer de vaatwasseruit laten staan of kaarsjes in plaats van (LED)lampen aansteken niet voor compenseren. Leve de vrijheid. 'Griddy energy' klinkt ook als greedy energie... In Nederland zijn ook de eerste energiemaatschappijen die een uurprijs rekenen, dat lijkt aantrekkelijk tot de prijs een keer flink uit de hand loopt zoals in het Texaanse voorbeeld.

Joop Schouten
Joop Schouten22 feb. 2021 - 12:41

Neoliberale klootzakken.

2 Reacties
adriek
adriek22 feb. 2021 - 13:01

Texanen of Texaanse energieleveranciers?

ton14024
ton1402422 feb. 2021 - 13:19

Onzin. De ene neoliberaal die de andere neoliberaal uitbuit is gerechtigheid.

Marc Marc
Marc Marc22 feb. 2021 - 12:04

Beter luisteren. Het is tijdelijk verboden om rekeningen te sturen en elektriciteit af te sluiten zodat de klanten meer tijd hebben om het geld bij elkaar te schrapen, Tot nu toe is er geen sprake van kwijtschelden van rekeningen omdat diezelfde klanten geprofiteerd hebben van lage prijzen.

Bert de Vries
Bert de Vries22 feb. 2021 - 11:41

De vrije markt, waar hebzucht wordt verkocht als de voordeligste vorm van dienstverlening. Waar de ontwikkeling en de verzorging van de maatschappelijke infrastructuur in handen van het bedrijfsleven wordt gelegd. Voor het bedrijfsleven geldt doorgaans het primaat van minimale uitgaven en maximale winst. Het belang van de klant is daaraan volledig ondergeschikt. Wat de rampzalige gevolgen zijn, is al lang duidelijk in de VS. Rutte is onversneden aanhanger van dit beleid. De ontwikkelingen hier in de zorg hebben hem niet op andere gedachten gebracht. Dat zorgverzekeraars bij het voorschrijven van medicijnen op de stoel van de huisarts gaat zitten, vindt hij goed. Want dat bespaart kosten. Om maar eens iets te noemen. Intussen is ook hier de infrastructuur verpauperd, en vaak in een mate die herstel binnen 10 jaar uitsluit. Met alle rampzalige gevolgen van dien. Uiteraard niet voor iedereen. Dus door de bank genomen niet voor hen die beleid bepalen (netwerkleden) of er volop van profiteren. Zie over het te laat ontwaken het interview met Kim Putters in de Volkskrant. En zie het begeleidend staatsieportret.

JoostdeV
JoostdeV22 feb. 2021 - 11:37

Bij zulke prijzen verdient een off-grid zon-accusysteem zichzelf snel terug.

poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 11:31

"vrij" staat toch voor gratis, zonder verplichtingen? Idioom idioterie; vrije stroommarkt.

2 Reacties
adriek
adriek22 feb. 2021 - 12:54

Er is een groot verschil tussen 'free speech' en 'free beer'.

Bert de Vries
Bert de Vries22 feb. 2021 - 13:05

Eirda, Free Speech en Free Beer gaan gemakkelijk samen. Ze zijn bijna een ééneiïge tweeling.

Marc Marc
Marc Marc22 feb. 2021 - 11:23

Elektrisch verwarmen in slecht geïsoleerde huizen in combinatie met een volledig geliberaliseerde stroommarkt met falend toezicht en dan ook nog een variabele energieprijs contract is natuurlijk vragen om problemen. Gevolg 1.772 kWh verbruik in 19 dagen waarvan een weekje zeer koud. Vermoedelijk stond er dan een kachel van 6 kW continue te blazen om de temperatuur op 16 graden te krijgen. Ze heeft trouwens nog geluk met die 3 dollar per kWh prijs aangezien de werkelijke prijs 9 dollar per kWh was gedurende de rolling blackouts. 10 Jaar lang is dat goed gegaan met lage prijzen van 12 cent/kWh en 1 week was genoeg om 10 jaar inkoopwinst ongedaan te maken. Allemaal heel vervelend voor die Texanen die vrijheid belangrijker vonden dan toezicht en regels maar hopelijk een eyeopener voor toekomstig beleid. Die rolling blackouts waren overigens noodzakelijk en precies op tijd. Hadden ze een minuut langer gewacht dan was er een echte blackout geweest waarbij het weken kon duren voordat centrales gecontroleerd konden worden opgestart. Maar ook enorm klunzig omdat ze vergeten waren op toepassingen die prioriteit zouden moeten krijgen uit te zonderen waardoor gaspompen uitvielen en er nog meer gascentrales uitvielen want geen gastoevoer.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 15:27

Marc Marc 22 februari 2021 at 12:23 [ Elektrisch verwarmen in slecht geïsoleerde huizen in combinatie met een volledig geliberaliseerde stroommarkt met falend toezicht en dan ook nog een variabele energieprijs contract is natuurlijk vragen om problemen. ] Electrisch koelen trouwens ook. Net als andere Amerikanen laten de Texanen de airco's ongegeneerd loeien. Ik heb me (vooral in het Zuiden) van de States vaak verbaasd over de combinatie van beroerde isolatie met buitensporig energiegebruik.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 feb. 2021 - 16:37

marc, kun je een link sturen over die prijzen en hoe die berekend worden?

Visionair NL
Visionair NL22 feb. 2021 - 11:23

Zowel links, als rechts heeft voldoende munitie om hier gnuivend hun voordeel mee te doen. Links vanwege de exorbitante woekertarieven voor een basisvoorziening. Rechts, omdat Texas, in tegenstelling tot Nederland, geen gasnet heeft maar alleen elektriciteit, wat het regime-Rutte hier ook graag wil. https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Texas_power_crisis Hopelijk trekken de Texanen de juiste lessen uit dit debacle. En begaan wij hier niet dezelfde stommiteiten.

6 Reacties
Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 14:05

Dat zullen de Texanen niet doen zo lang het een rode staat blijft. Hier is 10 jaar geleden al voor gewaarschuwd, maar men voelt zich gewoon niet verantwoordelijk voor het welzijn van de bevolking, dus is het ook niet nodig om voor een robuuste energievoorziening te zorgen

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 feb. 2021 - 16:42

'Rechts, omdat Texas, in tegenstelling tot Nederland, geen gasnet heeft maar alleen elektriciteit, wat het regime-Rutte hier ook graag wil.' https://www.texasgasservice.com/nat-gas-benefits/appliances Wat mis ik? of liever gezegd: wat mis jij?

Piet Helmons
Piet Helmons22 feb. 2021 - 17:01

Visionair: volgens mij willen de linkse partijen in Nederland geen gasnet meer en alleen elektriciteit. Wanneer het hier een keer weer net zoals vorige week echt winter wordt dan redt je het ook niet met alleen elektriciteit.

Visionair NL
Visionair NL24 feb. 2021 - 15:52

@stockkickhuysen "Wat mis ik?": Dit. https://www.eia.gov/consumption/residential/reports/2009/state_briefs/pdf/TX.pdf @piethelmons klopt, maar hier zijn Rutte en de "progressieven" het eens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 feb. 2021 - 17:51

Rechts, omdat Texas, in tegenstelling tot Nederland, geen gasnet heeft hier was ik naar op zioek. en dan kom je nog een keer met een handig overzicht van iets, wat precies weet ik niet. Wel of geen gasnet: dat is dus onzin, er is gewoon een gasnet. Stop met wrijven, probeer bij te dragen.

Visionair NL
Visionair NL26 feb. 2021 - 16:17

@stokkickhuysen: Hier heb je gelijk, Texas bleek wel degelijk over een gasnet te beschikken. Al maken maar minder dan de helft van de gezinnen daar gebruik van, en net dat is het punt. Nu betekent in Nederland een koude winter, extra hard stromend gas. Geen punt, ons gasnet kan dat met gemak aan. In Texas betekende de koude winter, als een bezetene ratelende elektriciteitsmeters en een netwerk dat plat ging. Als gas vervangen wordt door elektriciteit, betekent dat, dat uitgerekend in de winter, als zonnepanelen tien procent van de productie in de zomermaanden leveren, er een enorme piek aan elektriciteit ontstaat. Die kan je alleen opvangen met, precies, gascentrales.

DenFlexwerker
DenFlexwerker22 feb. 2021 - 10:53

Had men maar voor hernieuwbare bronnen gekomen.... Oh wacht: https://www.waarmaarraar.nl/pages/re/118049/_Stroomtekort_in_Zweden_door_windstille,_strenge_winter.html

8 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari22 feb. 2021 - 12:10

Krijgen ze in Zweden ook maandafrekeningen van 16.000? Nee heh?

itsme3
itsme322 feb. 2021 - 13:36

@ Marinus Calamari "Krijgen ze in Zweden ook maandafrekeningen van 16.000? " Nee, Zweden was saved by the bell dankzij zijn (bruin)kool stokende buren. Anders zou het daar ook misgaan. En dan zouden ze inderdaad niet zo'n hoge electricitetisrekening krijgen, maar gewoon geen electriciteit.

Autofiets
Autofiets22 feb. 2021 - 13:43

@Marinus Calamari: Dat klopt, daar betalen ze hogere inkomstenbelasting, hogere accijnzen en waarschijnlijk/wellicht (net als in NL) een opslag op fossiele energie om duurzame energie betaalbaar te kunnen maken. Wat is precies je punt?

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 14:02

Bull shit argument, het heeft niets met de vorm van energie te maken, maar met de staat van het netwerk. Allemachtig, het denk-niveau van bepaalde Jopers is ook onder het vriespunt gedaald geloof ik

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 15:33

Misschien je eigen linkjes even lezen? Wat ik lees is namelijk dit: in tegenstelling tot Texas is de energielevering in Zweden gewoon gecontinueerd.* Wel werd de geleverde stroom tijdelijk duurder en minder milieuvriendelijk: reden om de consument te waarschuwen. *Niet alleen is de energielevering gecontinueerd. In tegenstelling tot de managementramp in Republikeins Texas is ook de waterzuivering niet onderbroke. Evenmin zijn er op grote schaal leidingen bevroren, met alle vervolgschade van dien.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 15:48

itsme 22 februari 2021 at 14:36 [ Nee, Zweden was saved by the bell ] Zweden was niet 'saved by the bell'. Ze maakten gebruik van de aansluiting op andere netwerken die ze als fail-safe hebben ingebouwd in hun systeem. Daarmee laten Zweden juist zien hoe stupide het is van die Texanen om een 'onafhankelijk' grid na te streven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 feb. 2021 - 19:14

De Zweden hebben geen waterkracht zoals hun buren. Daarmee verpest je de natuur, maar het is wel "schoon".

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 feb. 2021 - 12:53

Danielle, leg eens uit: waarom heet de Zweedse firma die mijn stroom/gas levert Vattenfal, iets wat ik altijd tot waterval vertaald heb, volkomen logisch als je die machtige rivieren in dat land gezien hebt..

HappyBuddha
HappyBuddha22 feb. 2021 - 10:42

Een veteraan meldt al dat hij een rekening van 16.000 dollar heeft ontvangen.> Voor dat geld had hij beter, net zoals Ted Cruz de kou ontvluchtte, een paar maanden naar Mexico Cancun gekund. Ligt om de hoek.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 feb. 2021 - 14:30

Ik denk dat hij verrast werd. Had gewoon de kleine lettertjes niet goed genoeg gelezen. maar eerlijk is eerlijk: zijn trip heeft Ted Cruz geen goed gedaan.

Buitenstaander
Buitenstaander22 feb. 2021 - 10:24

Volgens ingewijden ligt t iets genuanceerder: Texas eeft er voor gekozen om een eigen, onafhankelijk van de andere staten, systeem te kiezen. Dus bij nood zijn ze geheel op zichzelf aangewezen. Daarnaast willen Texanen niet meer betalen voor een beter netsysteem, en dus leveren de betreffende energie leveranciers geen beter 'pakket' omdat zedan een hogere basisprijs moeten doorrekenen, net als bij ons. De concurrentie is idd heel groot, dus wanneer een energiemaatschappij het wel doet zijn ze bang klanten te verliezen. Dus nemen blijkbaar de Texanennen dit riscico voor lief. Dat heet een keuze ipv voorschrijven. Er was nl wel lering getrokken uit de vorige koude golf, ik meen pakweg 10 jaar geleden, maar meer betalen wilden deTexanen niet voor een veel beter systeem.

6 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari22 feb. 2021 - 11:38

Ik mis in uw uitleg een beetje hoe die volslagen debiele bedragen tot stand zijn gekomen. Ik houdt het zelf op parasieten en aasgieren die zonder enig vorm van ethisch besef en integriteit noodsituaties misbruiken om schaamteloos Jan met de Pet kaal te plukken.

Marc Marc
Marc Marc22 feb. 2021 - 12:09

@Marinus, die bedragen komen tot stand op de stroommarkt waar bij weinig aanbod de prijzen door het dak gaan. Les 1 economie zeg maar. Ook in Nederland komt het wel eens voor dat de stroomprijs op de day ahead markt op bepaalde tijdstippen veel duurder is dan gemiddeld. Zelfde principe, betere infra hier waardoor de prijsstijging beperkt blijft.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 14:00

Leugenaar. Het is geen bewuste keuze als je keihard wordt voorgelogen. De bevolking wordt voorgehouden dat de prijzen dan door 't dak zullen gaan, en dat het helemaal niet nodig is om een schokbestendig netwerk te hebben. Ik hoorde een of andere idioot - uiteraard een Republikein - zeggen dat de bevolking liever dagen lang zonder stroom zit dan dat de overheid iets te vertellen heeft over de stroomvoorziening. Oh really?? Mensen vriezen dood, hun bezittingen vriezen kapot, de wegen zijn onbegaanbaar dus als je geen flinke voorraad voedsel hebt verhonger je, maar overheidsbemoeienis is pas echt de hel... Een andere mongool, Fox News presentator, loog dat het allemaal komt door groene energie, ook al zo'n duivel - waar blijkbaar toch een deel van de Texanen iets in ziet, dat dan weer wel. Als dat zo zou zijn, dan zou 75% van het netwerk nog werkzaam moeten zijn, en toch ligt de hele zooi plat. De dombo snapt niet dat volgens zijn eigen redenering die 25% groene energie dus het hele netwerk draaiende houdt

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 feb. 2021 - 15:37

@Norm [ Er was nl wel lering getrokken uit de vorige koude golf, ik meen pakweg 10 jaar geleden, ] Dat is nou juist helemaal niet gebeurd. Vandaar de ellende die we nu mochten aanschouwen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 feb. 2021 - 16:26

Volgens ingewijden vergeet je 80% van het verhaal. Een dergelijke deregulering van de energiesector en gebrek aan kwaliteitsnormen t.b.v. garantie van energielevering is wettelijk onmogelijk in Europa en in de VS wel mogelijk omdat er wetten worden aangenomen door politici waarvan de verkiezingskassen gevuld worden door energiebaronnen. In Europa heet dat gewoon corruptie en in de VS zijn idiote wetten aangenomen die bedrijven gelijk schakelen aan personen die donaties mogen geven. Veel wordt uitgelegd in een melding die ik net kreeg en die ik laat beginnen met één van die idioten waar @Karingin naar verwijst: Tucker Carlson: Texas Power Outage Market Failure, Domestic Terrorism Commission, & Cuomo COVID Coverup | Weekends https://youtu.be/tWllvooIfDA?t=2504 In in de link wordt verwezen naar een stuk van Mark Summer in The Daily Kos, die o.m. op een cascade van problemen wijst: = But even though the lights are on, and likely to stay that way, spot prices for electricity in Texas are still running three to five times normal rates. Across the state, hundreds of broken water mains and thousands of fractured pipes in homes are still to be repaired. Even where water is flowing again, millions of Texans are under boil orders that will linger for days. On top of all this, supermarket shelves in many areas of Texas are bare, due to a trifecta of issues: Prolonged outages forced supermarkets to dispose refrigerated and frozen items that had melted, ordinary restocking proved inadequate to meet the demand, and poorly cleared and maintained roads caused transportation backups. = The lights are back on in Texas, but the true scope of the disaster won't be visible for weeks https://www.dailykos.com/stories/2021/2/20/2017144/-The-lights-are-on-in-Texas-but-the-true-scope-of-the-disaster-won-t-be-visible-for-weeks “Qu’il mange de la brioche!” (Laat ze dan cake eten). - Marie Antoinette

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 feb. 2021 - 21:37

"Dus nemen blijkbaar de Texanennen dit riscico voor lief" Hadden Joe en Mavis in Austin dan kunnen kiezen voor een beter systeem? Dit idee dat als een elite met wat prive firmas de mensen uitbuit, dat dan die mensen verantwoordelijk zijn voor wat ze overkomt, is niet anders dan de aangerande dame de schuld geven.

Bruins2
Bruins222 feb. 2021 - 10:18

"Billionaires profiting off of human suffering is a feature, not a bug, of our rigged system." Lees hier: "...is a feature, not a bug, of capitalism." Want waarom wordt de olifant in de kamer vrijwel nooit benoemd?

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 feb. 2021 - 9:39

En dan zijn er nog lieden die de VS als het heilige doel zien. Heer bewaar mij.

2 Reacties
ton14024
ton1402422 feb. 2021 - 15:12

Want zelfs met Sanders was het niet veel anders.

MaxMax2
MaxMax222 feb. 2021 - 18:12

Dat zijn er hier maar weinig hoor, veel zure boomers hier.