Joop

Binnenhof wordt verbouwd zonder stikstofvergunning, milieuclub eist stop werkzaamheden

  •  
18-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2291 keer bekeken
  •  
ANP-445893680

De verbouwing van het Binnenhof moet worden stilgelegd omdat daarvoor geen stikstofvergunning is afgegeven. Dat zegt Johan Vollenbroek namens milieurorganisatie Mobilisation fort he Environment (MOB). Er is een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Zuid-Holland.

Twee weken geleden besliste de Raad van State dat de bouwvrijstelling van tafel moest. Een geitenpaadje van het kabinet-Rutte om de afspraken voor de stikstofuitstoot te kunnen omzeilen door de stikstof die bij de bouw vrijkomt buiten beschouwing te laten. Volgens MOB wordt ook bij de verbouwing van het Binnenhof gebruik gemaakt van die vrijstelling. Dat zou ook blijken uit een brief van de Omgevingsdienst Haaglanden aan het Rijksvastgoedbedrijf. Daarin staat onomwonden dat vanwege de bouwvrijstelling geen vergunning is verleend. 

MOB wil nu de verbouwing van het Binnenhof stilleggen “om de regering én de beide Kamers duidelijk te maken hoe ernstig de chaos is”:

“Wetenschappers luiden al vele jaren de noodklok over de stikstofschade. Rechters vernietigen seriematig honderden overheidsbesluiten vanwege stikstof. De leefbaarheid van Nederland voor mensen en dieren staat op het spel. Ruim drie jaar na de PAS uitspraak zit iedereen op elkaar te wachten. Minister Van de Wal wacht tot juli 2023 op de provinciebesturen. De provinciebesturen wachten op de veehouders. En de veehouders wachten op minister Adema. De ernst van de zaak is blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen.”

Op navraag van de NOS heeft de provincie Zuid-Holland inmiddels laten weten dat het “denkbaar” is dat inderdaad een vergunning nodig is voor de renovatie nu de bouwvrijstelling is komen te vervallen. Daarvoor is vooralsnog geen aanvraag gedaan. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Weiowei
Weiowei19 nov. 2022 - 9:24

Als ik de cijfers van de rivm metingen lees, daalt de stikstof uitstoot al jaren. Daarnaast lijkt het mij goed als er toch wat woningen bij worden gebouwd. Met de huidige groei van de bevolking in Nederland, zijn er over een aantal jaar een miljoen extra huizen nodig.

haarklover
haarklover18 nov. 2022 - 18:03

Dit krijg je als de overheid niet wil kiezen tussen varkensstallen en woningen. Maar we kunnen ook het verdrag opzeggen. Dan moeten we wel uit de EU gaan, en dan raken de boeren een flink deel van hun export kwijt, dus dan wordt de veeteelt vanzelf minder.

2 Reacties
r v b
r v b18 nov. 2022 - 19:30

niet alleen de export raken ze kwijt, ze raken ook een deel van hun subsidies kwijt. De meeste uitgaven van de EU zijn landbouwsubsidies. De agrarische industrie wordt voornamelijk betaald met subsidies.

KritischKijken
KritischKijken19 nov. 2022 - 21:15

@rvb En naar welk land gaan de meeste landbouwsubsidies omdat die boeren er de beste prestaties leveren?

Ivan61
Ivan6118 nov. 2022 - 17:11

Heer Vollenbroek en MOB hebben helemaal gelijk. Onze regering heeft een voorbeeldfunctie. Zij hebben schijt aan eigen wetten en de regels. 900,000 huizen worden gebouwd aldus Hugo de Jonge. Mooi niet dus.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 nov. 2022 - 16:01

Hier krijg je toch de slappe lach van? Zo sneu hoe dit land functioneert dat het lachwekkend is. Kost allemaal een paar stuivers maar ach, puur cabaret dit alles.

Sam V
Sam V18 nov. 2022 - 14:42

En de oplossing gaat zoals nu gebruikelijk gevonden worden door het opkopen van boerderijen. NH3 uitruilen voor NOx. De problemen van beide soorten zijn echter echt anders. Maar dat is dan waarschijnlijk weer van latere zorg als de rechter dat ook gaat terugfluiten. Stop gewoon deze waanzin. Accepteer dat natuur aan verandering onderhevig is als je met zoveel mensen in de buurt daarvan woont.

7 Reacties
Volrin
Volrin18 nov. 2022 - 18:00

"En de oplossing gaat zoals nu gebruikelijk gevonden worden door het opkopen van boerderijen. NH3 uitruilen voor NOx. De problemen van beide soorten zijn echter echt anders. " En niet elke compensatie is even betrouwbaar. "Maar dat is dan waarschijnlijk weer van latere zorg als de rechter dat ook gaat terugfluiten. Stop gewoon deze waanzin. Accepteer dat natuur aan verandering onderhevig is als je met zoveel mensen in de buurt daarvan woont." Ik heb liever een land dat leefbaar blijft.

haarklover
haarklover18 nov. 2022 - 18:04

Of accepteer dat we hier niet 14 miljoen varkens kunnen telen omdat het voer uit Zuid-Amerika komt.

DaanOuwens
DaanOuwens18 nov. 2022 - 18:10

@ Sam V Jij schrijft: Stop gewoon deze waanzin. Accepteer dat natuur aan verandering onderhevig is als je met zoveel mensen in de buurt daarvan woont. Stoppen met die waanzin. Laat die boeren hun fabrieken sluiten. Het aantal bedrijven halveren, het aantal koeien. Het boeren grootbezit halveren en er blijft een Nederland over wat economisch rendeert, een leefbaar milieu en die 20.000 boeren die wat anders gaan doen een normale baan.

vdbemt
vdbemt18 nov. 2022 - 19:03

@Volrin "Accepteer dat natuur aan verandering onderhevig is als je met zoveel mensen in de buurt daarvan woont.". Dat zou je kunnen stellen als de invloed op die natuur echt onvermijdelijk is. Maar dat is hij niet. Met ander 'gedrag' voor de mens (industrie, verkeer, landbouw) en door de mens, is het te vermijden. En dat wisten we al 50 jaar geleden. Dus 'accepteer het nou eenmaal ' is wel een heel makkelijke en lakse houding. "Ik heb liever een land dat leefbaar blijft." Precies. Met het verder afvakkelen van de natuur, wordt die leefbaarheid steeds minder.

KritischKijken
KritischKijken19 nov. 2022 - 4:11

@Daan Ik hoor alleen maar op alles wat niet meer uitkomt: Sluiten, stoppen, anders. En dan vervolgens heel eenvoudig: NL rendeert. Maar waarmee dan , los van vage vergezichten over circulair, sustainable komt t niet. Schets eens een reeel businessmodel want niemand wil welvaart opgeven uiteindelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens19 nov. 2022 - 8:33

@ KritischKijken Jij schrijft: Schets eens een reeel businessmodel De helft van die agrarische bedrijven sluiten. Dat is reeel businessmodel. Het probleem ontstaat omdat met kunst en vliegwerk niet levensvatbare ondernemingen overeind worden gehouden. Er zijn er teveel en ze doen het verkeerd. Verder zijn er talloze startups waarvoor reeel businessmodel wordt gemaakt. Kunnen boeren die hun bedrijf beëindigen ook gaan doen. Alleen geen B&B, zorgboerderij of vergader locatie, dat doen ze nu al collectief. Als je geen goede ondernemer bent met een eigen plan moet je niet gaan ondernemen.

vdbemt
vdbemt19 nov. 2022 - 9:30

Oeh: afvakkelen. 'Affakkelen' natuurlijk.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans318 nov. 2022 - 14:41

Wat voor natuur bevindt zich bij het Binnenhof dat schade oploopt bij de verbouw? Of doet dat er niet toe?

4 Reacties
Jozias2
Jozias218 nov. 2022 - 18:10

@frans De duinen. Meer bouwprojecten in het centrum van den haag hebben daar last van.

haarklover
haarklover18 nov. 2022 - 18:13

Ook ik denk dat er ergere dingen gebeuren dan stikstof-vervuiling (klimaatverandering, plastic, PFAS enz.). Van de andere kant kan iedereen snappen dat er te veel stikstof neerslaat als je in Nederland 14 miljoen varkens fokt, omdat het voer in het buitenland gekocht moet worden. De keuze tussen een varkensstal en een bouwproject kan toch niet zo moeilijk zijn voor een regering.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans318 nov. 2022 - 20:28

Jozias Jazeker, een mooi gebied en dat blijft ook zo na het bouwen. Maar de zaak stilleggen is een principekwestie voor Vollebroek. "Bij de verbouwing komt relatief weinig stikstof vrij, maar vlakbij het Binnenhof ligt het beschermde natuurgebied Meijendel en Berkheide. Pas als kan worden aangetoond dat de natuur geen schade oploopt door de stikstof die vrijkomt bij de verbouwing, kan de overheid een bouwvergunning afgeven."

Jozias2
Jozias218 nov. 2022 - 23:10

@frans Dat ligt wat genuanceerder. De eerste vraag is of het betreffende project een bouwvergunning nodig heeft. De renovaties waarbij de buiten gevel blijft staan is dat vaak niet het geval en zonder bouwvergunning is er ook geen co2 rapportage nodig. Mogelijk is er bij het Binnenhof vanwege njet monumentale karakter of aanpassingen van de constructie wel het geval. Dan zal er een co2 bereiking gemaakt worden. Met oa elektrische voertuigen is emissieloos bouwen op zich prima mogelijk. Dus hier is niet zoveel aan de hand. Maar het blijft vreemd dat projecten die mede tot doel hebben panden enorm te verduurzamen worden stilgelegd vanwege tijdelijke co2 uitstoot die nodig is om de verduurzaming te realiseren. Lijkt mij het paard achter de wagen spannen.

Gnoom
Gnoom18 nov. 2022 - 12:02

Grappig, ons democratisch centrum stilgelegd door haar eigen (stikstof) beslissingen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt18 nov. 2022 - 13:13

Ja. Maar dan door het jarenlang ontwijken van haar eigen stikstofbeslissingen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 nov. 2022 - 11:16

Nou, nou daar zal het Rijk last van hebben. Dan duurt de verbouwing toch wat langer. Geld is toch geen probleem.

Proletarier
Proletarier18 nov. 2022 - 10:00

Ik vind dit echt heel erg grappig. Misschien dat het CDA het nu eens gaat snappen...

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque18 nov. 2022 - 9:49

Uiteraard. Het loopt Vollenbroek weer dun door de broek van woede. De politiek echter, heeft van oudsher goed voor zichzelf gezorgd en is zelf doorgaans niet onderhevig aan de gevolgen van de wetgeving die ze voor de rest verzinnen.

Volrin
Volrin18 nov. 2022 - 9:42

Typisch, dat weer wel.

5 Reacties
Jozias2
Jozias218 nov. 2022 - 11:52

Wat is er typisch ?

LaBou
LaBou 18 nov. 2022 - 17:25

Dat er voor de zoveelste keer een traject moet worden opgestart om de overheid te verplichten zich aan zijn eigen regels te houden.

Volrin
Volrin18 nov. 2022 - 18:01

@Jozias Dat de overheid zichzelf in de problemen werkt door zijn eigen trucjes, om de eigen wetgeving te omzeilen.

Jozias2
Jozias219 nov. 2022 - 16:04

@volrin Achteraf voldoet de regeling niet aan de wettelijke eisen. Prima daar is de rechter voor om dat te bepalen. Maar de Rijksoverheid heeft in deze casus gewoon een vergunning aangevraagd en te horen gekregen

Jozias2
Jozias219 nov. 2022 - 16:06

@volrin Achteraf voldoet de regeling niet aan de wettelijke eisen. Prima daar is de rechter voor om dat te bepalen. Maar de Rijksoverheid heeft in deze casus gewoon een vergunning aangevraagd en te horen gekregen dat die niet nodig was. In het project is de overheid dus niet zoveel te verwijten.

Joop  den Uil
Joop den Uil18 nov. 2022 - 9:36

Als V zo succesvol is in melden van overtredingen , maar ook in dwarszitten van zgn aktiegroepen , dan heb ik nog wel wat projecten over dat laatste voor hem. Veel succes!

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 nov. 2022 - 12:39

Daar heeft V vast geen intresse in.

haarklover
haarklover18 nov. 2022 - 9:06

Stel: je bent minister en je sluit een verdrag om de stikstof-uitstoot te beperken. Nou blijkt jouw land een groeiende vee-sector te hebben, en ook veel auto's en vliegverkeer. Stel, je moet kiezen.... - je stelt een limieten aan de groei van de veestapel of - je verlaagt de maximumsnelheid of - je laat alle bouwprojecten stilleggen ?

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr18 nov. 2022 - 12:21

En je ziet weer kansen om geld te verdienen aan de volgende gecreëerde crisis. De stikstofrechten…… Ons land is gewoon overbevolkt, met dieren en mensen…….. Meer erbij? Alles wordt gewoon duurder Schaarste creëren en rijk worden.

wittecisnoot
wittecisnoot18 nov. 2022 - 12:47

Verdrag opzeggen.

vdbemt
vdbemt18 nov. 2022 - 13:18

@Gerygrr. "En je ziet weer kansen om geld te verdienen aan de volgende gecreëerde crisis. De stikstofrechten……". Je zegt het goed. De stikstofrechten worden OOK aan de markt overgelaten. En is nu ook op weg een crisis te worden. Grotere vraag maakt het duurder cq onbetaalbaar. Ergo: het werkt niet. De markt is niet de oplossing. Dat wordt maar niet ingezien door Rutte cs.

Smitke
Smitke19 nov. 2022 - 8:37

Helaas valt er niet te kiezen , je zal alles moeten stop zetten om de gestelde doelen te halen . Het stopt niet bij de boeren alleen , onmogelijke keuzes als we niet willen eindigen in een derde wereld land. Tijd om de stikstof doelen aan te passen , die ze zich zelf hebben opgelegd.

Kit2
Kit218 nov. 2022 - 9:03

en nog eentje: https://www.denhaag.wiki/index.php/nl/cultuur/kerken/402-hofkapel Er staan ergens op het net fotos van alle opgerichte lichamen in 1880, maar helaas ik kan ze niet meer vinden.

Farmer3.0
Farmer3.018 nov. 2022 - 9:02

Momenteel is de politiek vooral bezig is met Twitter en partijen verbieden. Voor organisaties als MOB is het gemakkelijk "schieten" Grappig dat het Binnenhof er nu bij betrokken wordt ( de "Bubbel" van de meeste politici ) Zolang de politiek geen betere wetgeving kan bedenken, en deze uitvoeren blijven we doorprutsen.

Kit2
Kit218 nov. 2022 - 8:53

Er is een 2e reden de bouw stil te leggen. Onder de resten van de Hofkapel liggen de lichamen van de Graven van Holland. Willem van Oranje liet alle grafmonumenten van die dynastie vernietigen, omdat ze de voorvaders waren van Filips II. Zijn vader Karel V sprak als eerste taal nog Vlaams, maar hier moest Filips II natuurlijk tot grote vijand verklaard worden. Er staat een nieuw grafje in Rijnsburg waar een stel graven liggen, maar o.a. Jacoba van Beieren en veel anderen, mogelijk ook van Oldenbarnevelt, liggen onder gestort beton om in vredesnaam niet de mythe van de Nederlandse geschiedenis te verstoren. Bij die gelegenheid werden de lichamen eerst rechtop als clowns opgezet. De meest invloedrijke familie in Nederland ooit, veilig uit zicht, samen met een andere vijand van de Oranjes. Nu werd 450 jaar later wederom een smoes verzonnen die graven niet behoorlijk te eren en goed in de grafkelder terug te leggen. De smoes is dat de muren van de Hofkapel te zwak zijn. Wel, lariekoek, want dat zijn de nieuwst muren van het hele Binnenhof en dan bouw je ze maar opnieuw op. De graven van Holland waren de belangrijkste familie ooit hier en moesten daarom uit de geschiedenisboekjes geweerd worden. Nog steeds dus. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafkelder_van_de_graven_van_Holland https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Reproductie_van_oude_foto%27s_van_graven_%28geopend%29_-_%27s-Gravenhage_-_20086068_-_RCE_%28cropped%29.jpg

KritischKijken
KritischKijken18 nov. 2022 - 8:43

Heet dat niet sigaar uit eigen doos? Eindelijk wordt ook daar duidelijk wat een idioterie het zonder nadenken, mbt consequenties door het ondertekenen van dergelijke afspraken, betekent. Mooi, nu zelf op de blaren zitten ipv de boeren ver weg.

west012
west01218 nov. 2022 - 8:37

Er is dus toch nog hoop voor de wereld. Met wetten, procedures, vergunningen, enz. regelen we ons zelf de wereld af.

Wakker Dier
Wakker Dier18 nov. 2022 - 8:36

Altijd mooi, een koekje van eigen deeg. Onze regering voorziet de consequenties van hun eigen regelgeving niet.

toentomatentomaten
toentomatentomaten18 nov. 2022 - 8:10

Wie is er behalve Vollebroek eigenlijk zelf nog meer lid van MOB?

3 Reacties
haarklover
haarklover18 nov. 2022 - 9:02

Het Nederlandse parlement en de regering staan achter de Nederlandse stikstofregels, dus dat zit wel goed.

PVDB2
PVDB218 nov. 2022 - 11:29

Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat de overheid zich aan juridische uitspreken en wetgeving houdt. En hoe langer men draalt en probeert geitenpaatjes te verzinnen zal het langer duren voor vele bouwprojecten van start kunnen gaan. Je zal wat vaart moeten gaan zetten met het uitkopen van boeren. En daar stikstofruimte te creëren voor natuur en leefomgeving. Als daar aan wettelijke voorschriften voldaan is pas de infrstructuur en bouwen. Maar is bang voor de achterban van de VVD (Veel vermogenden op papier) die net als andere leden van de VVD zich niet altijd aan de wet houd en wel eens voor financiaal gewin het "na mij de zondvloed en f you all" mentaliteit kan laten zegevieren.

PGS
PGS18 nov. 2022 - 14:45

Is helemaal niet belangrijk. Ik blijf het absurb vinden dat een burger de overheid voor de rechter sleept om haar eigen wetten te laten handhaven. Misschien nu eindelijk tijd dat de dames/heren politici gaan inzien wat de consequenties zijn van de wetten die zij in het leven roepen. Maar ik vrees dat dat niet gaat gebeuren.