Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Biden: 'Onwaarschijnlijk' dat Rusland raket op Polen heeft afgevuurd

  •  
16-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1764 keer bekeken
  •  
ANP-457899771

Het is “onwaarschijnlijk” dat de raket die dinsdag neersloeg in Polen op de grens met Oekraïne, is afgevuurd door Rusland. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd bij zijn vertrek van de G20-top in Indonesië. Volgens Biden gaat het waarschijnlijk om een Oekraïense luchtafweerraket.

Biden deed zijn uitspraken na vragen van journalisten of het Kremlin verantwoordelijk gehouden kan worden voor de inslag op Poolse bodem. Op basis van de eerste informatie is dat niet het geval, aldus Biden. Wel zei hij erbij dat het onderzoek nog in volle gang is, dus dat nog niet met zekerheid gezegd kan worden waar de raket vandaan kwam. Dat het niet om een Russische raket gaat, zou mede af te leiden zijn uit de baan die afwijkt van wanneer het een Russische aanval zou zijn. “Maar we zullen zien, we zullen zien,” zei Biden. 

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nog altijd dat het gaat om “een raket van Russische makelij”, wat niet uitsluit dat het om S300-luchtafweergeschut gaat waarover ook het Oekraïense leger beschikt. Het Kremlin ontkende direct na de raketinslag alle betrokkenheid. De Turkse president Erdogan, ook aanwezig op de G20 op Bali, heeft laten weten de Russische ontkenning te geloven. Volgens hem zijn ook de Duitsers niet overtuigd van een Russische aanval, maar gaat het waarschijnlijk om een vergissing. 

Nadat de raket insloeg op een boerderij in Przewodów, aan de Poolse kant van de Pools-Oekraïense grens, vond er spoedoverleg plaats tussen de G7-landen en de NAVO. Dat was nodig, omdat Polen een NAVO-land is. Als het om een aanval vanuit Rusland ging, zou mogelijk artikel 5 uit het NAVO-verdrag in werking treden. Dat artikel schrijft voor dat bij een aanval op één lidstaat, alle NAVO-landen in actie komen. Dat scenario lijkt nu voorlopig afgewend.

Update 13.30 uur:
Ook NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft gezegd dat de raket die Poolse bodem trof, niet afkomstig is van de Russen. Hij sluit zich daarmee aan bij de Amerikaanse president Biden en eerder op de woensdag ook de Poolse president Duda. Volgens Stoltenberg gaat het inderdaad om Oekraïens luchtafweergeschut, maar daarbij zei hij ook dat het niet de fout is van Oekraïne, maar van Rusland dat "een illegale oorlog" voert. "Rusland moet stoppen met deze zinloze oorlog," aldus de NAVO-baas.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (60)

adamgmail
adamgmail17 nov. 2022 - 14:47

Oekraïne gebruikt de volgende S-300 systemen: S-300PT, S-300PS, S-300PMU, S-300V. Deze systemen hebben een gevechtskop van 100 tot 150 kg, een deel daarvan bestaat uit fragmentatie deeltjes die een object moeten uitschakelen (denk maar aan MH-17). Het onderzoek die door de Poolse overheid en de NAVO wordt gedaan kan zo aantonen of de aanwezige explosieven sterk genoeg waren om een krater van de deze omvang ( bijna 2 m diep en 5 meter breed) te veroorzaken en of er fragmentatie is gevonden in de nabije omgeving die bij een S-300 hoort.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 nov. 2022 - 12:42

Wat ook merkwaardig is, is dat Oekraïense onderzoeksteams geen toegang krijgen tot de plaats waar de raket is ingeslagen. Ook de data waarop de Amerikanen zich zeggen te basseren worden niet gedeelt met de Oekraïeners. Uiteraard heeft Oekraïne het incident ook zelf onderzocht en kwam tot andere conclusies. Om politieke redenen zou het vermoedelijk verstandiger zijn als Zelensky zijn verzet opgeeft. Bovendien leidt deze rakettendiscussie enorm af van de werkelijke oorlogsmisdaad. Iedereen lijkt vergeten te zijn dat Rusland meer dan honderd raketten heeft afgevuurt op burgerdoelen en energiecentrales. Een oorlogsmisdaad van enorme proporties. Dat zou betekenen dat Oekraïne de waarheid opoffert om een verdere escalatie te voorkomen. Tegen wisselgeld, dat natuurlijk wel. In een oorlog gaat het maar om één ding, en dat is de overwinning. De waarheid is interessant voor historici.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2022 - 16:29

Oekraïense onderzoeksteams mogen inmiddels wel komen kijken.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 nov. 2022 - 12:34

Waarom zou Rusland een raket afschieten op Polen? Een foutje. Foutjes worden vaker gemaakt in het Russische leger. Een Russische militair heeft per ongeluk de verkeerde coördinaten ingeprogrameerd waardoor de raket niet terecht is gekomen waar de bedoeling was. Dat is goed voorstelbaar. De plaats van de raketinslag in Polen ligt namelijk exact op de breedtegraad van een scheepswerf/wapenfabriek in Kyiv en de lengtegraad van een supermarkt bij een treinstation in Lviv. ( https://novayagazeta.eu/articles/2022/11/16/location-of-missile-hit-in-polands-przewodow-kyivs-latitude-lvivs-longitude-en-news )

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2022 - 10:55

De afstand tot de grens is ook maar 6 km.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 nov. 2022 - 12:33

Stel nu een dat Biden liegt. De Russen hebben een raket afgeschoten die is terecht gekomen in Polen Pas op. Wat nu volgt kan worden gezien als een 'samenzweringstheorie'. Soms blijkt achteraf dat een samenzweringstheorie juist is. Daarom is het van belang om er altijd serieus over na te denken. Een Amerikaanse president die liegt. Het is vaker gebeurt. Dit keer zou dat prima te verdedigen zijn. Als de raket die in Polen is terecht gekomen inderdaad door Rusland is afgeschoten dan bestaat het risico dat de Navo in een artikel 4 procedure terecht komt. Misschien zelfs wel artikel 5. Dat zou niet best zijn, want daarmee komt een derde wereldoorlog angstig dichtbij. Het is de taak van de president van de VS om zo iets te voorkomen.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde17 nov. 2022 - 14:42

Molly, exact. Alle opties moeten bekeken worden, ook de minder voor de hand liggende. Er is nog een mogelijkheid die je geloof ik niet noemt. Dat is dat de Russen hoopten dat het afweergeschut van Oekraïne zijn doel zou missen en elders terecht kwam. Het zou Zelenski in diskrediet brengen. Iets vergelijkbaars deden ze ook bij MH17. Het is gezien het recordaantal raketten dat Rusland deze week afvuurde op burgerdoelen duidelijk waarom Poetin zich niet liet zien op de G20. Hij wilde de hoon van anderen ontlopen.

Mostafa
Mostafa17 nov. 2022 - 10:41

Hoe is het mogelijk ? Amerika wist in de vorige oorlogen altijd het vertrekpunt van de raketten die afgeschoten werden en schieten zij meteen terug en precies naar het vertkepunt de raketten. Nu weet Amerika niet waar de raket op Polen vandaan kwam ? Zijn de Amerikaanse satteliten selectief ? Deze zien wat ze willen zien en doen de ogen dicht wat zij niet willen zien ?....ik dacht altijd dat Amerika via haar moderne technologie alles ziet. Een vraagje : zie jij ook wat ik zie ? Hh

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde17 nov. 2022 - 14:43

Wat zie je dan?

Mag
Mag17 nov. 2022 - 8:24

Daan Ouwens, 16.11. Waarop baseert u uw Zelenski karakteristiek. Spreekt u ook Russisch, bent u bekende van ..... ?

sAt0Ri...
sAt0Ri...16 nov. 2022 - 23:56

Zo heeft Rusland de MH-17 ook niet uit de lucht geschoten...

EenMening3
EenMening316 nov. 2022 - 18:58

Tijdens WOII moest men kiezen tussen de geallieerden en Hitler, nu moet men kiezen tussen het Vrije Westen en Poetin. Een tussenweg is er in deze niet. Wie toen koos voor Hitler was een NSB'er, een verrader. Na WOII was er voor deze mensen het cachot en voor de leiders de executiepaal (Mussert, Blokzijl).

6 Reacties
EenMening3
EenMening316 nov. 2022 - 20:06

Gedreven door een radicaal (en ridicuul) antiamerikanisme, gecombineerd met een anti-NAVO houding, eindigen nogal wat extreemlinkse mensen in het gezelschap van Putinversteher Baudet, Wilders en Van Meijeren. Bien étonnés de se trouver ensemble... Ziehier wederom een treffend bewijs van de juistheid van het hoefijzermodel.

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 8:40

Iemand die tegen putin is spreekt inmiddels per definitie altijd de waarheid. Iedereen die daar ook maar de geringste twijfel over uitspreekt is een putinlover.

Mostafa
Mostafa17 nov. 2022 - 10:45

Als ik mag kiezen tussen hoofdpijn ( Amerika) en kiespijn ( Rusland) kies ik natuurlijk hoofdpijn.... gelukkig is Paracetamole nog goed koop...hh

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 nov. 2022 - 18:08

Mening, rot toch een keer op met je wekelijkse hoefijzermodel. Je bent zelf een hoefijzermodel want het is rabiaatrechts dat Putin toejuicht. Het paardepotenmodel is bedácht door guurrechts om links in diskrediet te brengen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2022 - 12:10

Het hoefijzer is een routine uitkomst bij toepassing van multidimensionele schaalanalyse op (oa.) politicologische data. De uitleg aan niet-statistici/methodologen voert echter te ver. De wetenschappers die deze techniek ontwikkelden waren voor zover ik ze ken niet guurrechts. Voor de liefhebbers. https://escholarship.org/content/qt67s0324c/qt67s0324c.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2022 - 12:16

PS dat rechts met de resultaten op de loop gaat zonder de condities te kennen waaronder ze ontstaan is een andere kwestie.

Gaai2
Gaai216 nov. 2022 - 18:52

Dat Biden weet hoe het zit met de afweerraket zal niemand verbazen. Bij het debacle met de MH17 wisten hij en Obama dat ook gelijk. Alleen jammer dat ze die informatie nooit hebben willen delen met de nabestaanden, de rechtbank e.d. https://www.ad.nl/binnenland/mh17-proces-amerikanen-geven-satellietbeelden-van-buk-raket-definitief-niet-prijs~ad1a0e1c/ De rechtbank denkt nu uitspraak te moeten gaan doen over de MH17 terwijl het bewijs dat Biden heeft ontbreekt. Schande. Het wordt helemaal schandalig als je nu de propaganda hoort dat het niet erg is dat

1 Reactie
Gaai2
Gaai216 nov. 2022 - 20:13

. . . . . . . .wel te vergeven is dat er doden zijn gevallen omdat het niet de opzet was. Dat zullen de lieden die per abuis de MH17 neergehaald hebben natuurlijk ook graag horen. En dan ook van de rechter. Wie vliegt er nu met een volgeladen passagiersvliegtuig over een land waar het ene na het andere gevechtsvliegtuig uit de lucht wordt geknald? Ook al houdt dat corrupte land heel onverantwoord het luchtruim open, schakelt alle radar uit etc.

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2022 - 13:28

Benieuwd of Zelensky het hier mee eens is. Dit is wat hij gisteren zei: “Hitting NATO territory with missiles. … This is a Russian missile attack on collective security! This is a really significant escalation. Action is needed!”

19 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2022 - 13:55

@ Mark Huysman Vreemd dat jij dat denkt. Zelensky is Poetin niet. Niet iemand die leugens laat prevaleren. Zijn reactie is niet onlogisch in de hectiek van gisteren. En hij heeft een nogal groot belang. Zijn bevolking wordt namelijk vermoord met Russische raketten. Ik ben wel benieuwd of jij het daarmee eens bent.

Déjà vu
Déjà vu16 nov. 2022 - 14:21

Die man is een komiek, dus: Hartelijk om gelachen. Zal hij lachen als blijkt dat zijn troepen die raket moedwillig hebben afgevuurd op Polen en de NAVO dus gedwongen is zijn land aan te vallen?

randomjooperd
randomjooperd16 nov. 2022 - 17:34

[Zelensky is Poetin niet. Niet iemand die leugens laat prevaleren. ] Of hij zat gisteren de waarheid niet te vertellen, of de westerse leiders zaten vandaag de waarheid niet te vertellen. Alle twee stellingen kunnen tegelijk niet waar zijn. Zelensky wil de NAVO (samen met de Baltische landen) een oorlog met Rusland in rommelen, zo ver is het duidelijk. Grappig hoe dit uit de eerste pagina's van de kranten is verdwenen opeens.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 nov. 2022 - 18:12

Zelensky maar ook de Poolse premier houden vol dat het een Russische raket is, afgevuurd met bestemming Lviv en afgezwaaid in de richting van Polen. Klinkt heel logisch. Het is schering en inslag bij de Russen. Zoals Lavrov eerder verklaarde: waar gehakt wordt vallen spaanders. Toen ging het om een afzwaaier die een ziekenhuis trof. Dat Biden en de NAVO een Russische raket niet waarschijnlijk vinden is misschien omdat ze geen directe confrontatie met Rusland willen. Een vooropgezette uitdaging van de Russen lijkt me eerder een onwaarschijnlijkheid. Een ongelukje dus. Alweer. Dat Biden en de navo ons anders willen doen geloven en de Russen daarmee tegemoet komen kan een strategische en diplomatieke reden hebben. Voor wat hoort wat. Nu moet alleen Zelenski nog terug in zijn hok. Het zou een staaltje hogeschooldiplomatie zijn die uitstijgt boven het directe eigen belang van Oekraïne. Geen directe confrontatie en wisselgeld verzamelen mocht het ooit tot onderhandelen komen.

Ivan61
Ivan6116 nov. 2022 - 19:03

Daan Ouwens, Vanaf de eerste dag van de oorlog voert Zelensky geweldige mediacampagne. Zijn reactie van gisteren is net zo voorzichtig in elkaar gezet als alle andere. Hij doet dat supergoed maar of hij waarheid spreekt is maar de vraag. Ik begrijp hem helemaal en zou zelfde doen zonder twijfel.

LaBou
LaBou 16 nov. 2022 - 21:30

Deze reactie is verwijderd

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 nov. 2022 - 21:50

Daar is Zelensky het niet mee eens. Hij houdt vol dat de raket -of raketten- die in Polen zijn neergekomen niet afkomstig waren uit Oekraïne. Daarbij basseert hij zich op informatie van zijn eigen diensten. Oekraïne wil graag een gezamelijk onderzoek naar de inslag - of inslagen-. De Navo wil hier niet aan meewerken. Oekraïne krijgt geen toegang tot de plaats waar de raket, of raketten zijn ingeslagen.

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2022 - 22:23

[Zelensky maar ook de Poolse premier houden vol dat het een Russische raket is, afgevuurd met bestemming Lviv en afgezwaaid in de richting van Polen.] Ik kom nergens tegen dat de Poolse premier dit nog steeds zegt. Wat ik wel zie is dat hij niet uitsluit dat de Russen dit incident ‘geprovoceerd’ hebben: "We cannot rule out that the shelling of Ukrainian infrastructure near the border was an intentional provocation done in the hope that such a situation could arise”. Dat is dus wat anders dan dat het om een Russische raket gaat. Misschien heb je een citaat? [Dat Biden en de navo ons anders willen doen geloven en de Russen daarmee tegemoet komen kan een strategische en diplomatieke reden hebben. Voor wat hoort wat. (..) Geen directe confrontatie en wisselgeld verzamelen mocht het ooit tot onderhandelen komen.] Dit is onlogisch. Als Biden en de NAVO nu tamelijk stellig naar buiten brengen dat het hoogstwaarschijnlijk om een Oekraïense raket gaat, terwijl dat niet waar zou zijn, dan kunnen ze dat later niet als middel gebruiken om meer consessies af te dwingen lijkt mij. Ik kan me er althans niks bij voorstellen. Of denk je dat ze straks aan de onderhandelingstafel (waar ze hopelijk ooit aan zitten) kunnen zeggen, ‘hé Putin, weet je nog van die Russische raket? Dat hebben wij toen geheim gehouden, nu mag jij ook wel eens wat consessies doen’?

Mark Huysman
Mark Huysman16 nov. 2022 - 22:28

Overigens vreemd dat LaBou's opmerking gecensureerd wordt. Volgens mij was er helemaal niks aanstootgevends aan.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 nov. 2022 - 6:01

Mark, Rusland wil niet dat hun fout leidt tot escalatie. De navo die dat ook niet wil, steunt ze daarin. De ene deal is de andere waard. Zo werd de cuba crisis ook opgelost. Achter de schermen kwam het tot een handje klap. Voorlopig lijkt het erop dat Zelenski voor de vorm sputtert. Nooit toegeven tot je iets zeker weet. Bovendien heeft hij morele gelijk en is de afweerraket een direct gevolg van Russische agressie.

Mag
Mag17 nov. 2022 - 8:20

Sprak Zelenski Engels?

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 8:44

@Mark Huysman: er zijn hier een aantal reaguurders actief die het liefst iedereen met een hen onwelgevallige mening het zwijgen opleggen. Helaas gaat de moderatie daar van tijd tot tijd in mee.

Mark Huysman
Mark Huysman17 nov. 2022 - 9:26

[Mark, Rusland wil niet dat hun fout leidt tot escalatie. De navo die dat ook niet wil, steunt ze daarin. De ene deal is de andere waard.] Als beide partijen hetzelfde willen (nl dat een fout van Rusland niet tot verdere escalatie leidt) dan is er volgens mij geen sprake van een deal en wisselgeld. Er zijn dan immers gezamenlijke belangen. Het lijkt mij logischer dat als de Amerikanen weten dat het om een Russische raket gaat dat ze dat propagandistisch maximaal uitbuiten. Ze zouden niet per se artikel 5 in werking te hoeven laten treden omdat het om een ongeluk gaat en niet om een bewuste aanval. Maar ze zouden wel de druk gigantisch kunnen opvoeren. Daar komt bij dat volgens mij de herkomst van die raket niet geheim gehouden kan worden. Op zeker moment zijn alle feiten bekend en het zou niet best zijn voor de Amerikanen en de NAVO als blijkt dat ze in het voordeel van Rusland gelogen hebben.

Mark Huysman
Mark Huysman17 nov. 2022 - 9:34

Het lijkt er trouwens op dat de spanningen tussen Zelensky en de NAVO-landen n.a.v. dit incident toenemen. De Financial Times haalt een diplomaat uit een NAVO-land aan die zegt: “This is getting ridiculous. The Ukrainians are destroying (our) confidence in them. Nobody is blaming Ukraine and they are openly lying. This is more destructive that this missile.”

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 nov. 2022 - 17:16

@Mark - 'Op zeker moment zijn alle feiten bekend' Als de Amerikanen hebben gelogen om escalatie te voorkomen en Zelensky bindt in -bijvoorbeeld in ruil voor lange afstandsraketten- dan doen de feiten er niet zoveel meer toe. Dan ligt het moment dat alle feiten bekend worden nog enige decennia ver weg. De feiten zijn dan slechts interessant voor historici in die tijd. Voorlopig zullen we het moeten doen zonder de waarheid. En misschien is dat ook maar beter zo.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 nov. 2022 - 17:37

Labou: `er zijn hier een aantal reaguurders actief die het liefst iedereen met een hen onwelgevallige mening het zwijgen opleggen. Helaas gaat de moderatie daar van tijd tot tijd in mee.' Ja, dat stoort me ook, mij is ook opgevallen dat er steeds meer verontwaardigde en trollende rabiate schreeuwerds bij zijn gekomen, zodat het hier soms wel een extreemrechtse pleisterplaats lijkt. Ik anticipeer daar al op door zulke rechtse trolelementen terúg te schofferen, maar het is natuurlijk geen basis voor een evenwichtig discussiebeleid op een respectvolle plek als Joop.

Mark Huysman
Mark Huysman17 nov. 2022 - 20:29

Molly, je kunt er allerlei wilde theorieën op loslaten maar het meest logische is dat de Amerikanen, de Polen en de NAVO gewoon de waarheid spreken. Zoals ik hierboven schrijf zou een Russische raket niet gelijk tot een artikel 5 procedure hoeven te leiden omdat het geen bewuste aanval is maar een ongeluk. Het zou de Amerikanen en de NAVO wel veel ruimte hebben gegeven om de propaganda en de druk op Rusland op te voeren. Ik zie niet in waarom ze geen gebruik van die mogelijkheid zouden willen maken. Het is duidelijk dat Zelensky hoopte dat dit de aanleiding zou worden voor directe deelname aan de oorlog door de NAVO-landen. Of hij hierbij bewust liegt zoals de diplomaat uit een NAVO-land in de FT zegt of aan wishful thinking doet weet ik niet, maar ik denk niet dat we veel waarde aan zijn woorden moeten hechten. Overigens las ik dat specialisten uit de Oekraïne mee gaan doen aan het onderzoek dus dat argument vervalt (net als het argument dat de Poolse premier Zelensky steunt in zijn lezing, dat blijkt ook niet waar te zijn).

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2022 - 9:41

Rusland staat niet bekend om zijn precisiebombardementen en de getroffen boerderij in het dorp Przewodów bevindt zich op korte afstand (ongeveer 6 km) van de grens. Zelenskyy is afhankelijk van wat de Poolse autoriteiten hem (willen) vertellen.

randomjooperd
randomjooperd21 nov. 2022 - 16:12

[Zelensky maar ook de Poolse premier houden vol dat het een Russische raket is, afgevuurd met bestemming Lviv en afgezwaaid in de richting van Polen.] nee: https://twitter.com/PremierRP_en/status/1592844459645235201 "PM @MorawieckiM regarding the explosion in eastern Poland: There is no indication that yesterday's event was an attack on Polish territory. We were dealing most probably with an unfortunate event, as a result of which Polish citizens died." [Klinkt heel logisch. Het is schering en inslag bij de Russen.] Aha.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal16 nov. 2022 - 13:25

in tijdsbestek van nog geen 24 uur heeft vrijwel ''iedereen'' zijn of haar theorieen de lucht ingegooid. Vooral Biden was voor de vuist weg. En nu ? ''friendly fire'' wellicht .

Panthera
Panthera16 nov. 2022 - 12:44

Schijters, dit was een uitgelezen kans geweest om het Oekraïense grondgebied met hulp van NAVO troepen op hele korte termijn van die Russische bezettingsmacht te gaan lopen bevrijden. Met de juiste assertiviteitstraining kunnen wij de leiders van de vrije wereld misschien leren dat de eerste klap een daalder waard is, en je alleen zo snel van bullies en hun treitergedrag kunt gaan afkomen.

3 Reacties
randomjooperd
randomjooperd16 nov. 2022 - 17:35

U mag zich vrijwillig aanmelden bij de vreemdelingen legioen. Dagelijkse zijn er vacatures.

Panthera
Panthera17 nov. 2022 - 9:56

Beste randomjooperd, Dat is wel lekker dan, eerst verplicht opkomen, en nu zou ik het ook als vrijwilliger voor jullie moeten gaan opknappen!

randomjooperd
randomjooperd21 nov. 2022 - 16:19

[Dat is wel lekker dan, eerst verplicht opkomen, en nu zou ik het ook als vrijwilliger voor jullie moeten gaan opknappen!] kiezen of delen, maar niet huilen langs de zijlijn aub.

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 nov. 2022 - 12:32

D66 wist het gisteren al zeker, Russische oorlogsmisdaad. Geen onderzoek meer nodig.

1 Reactie
Pera71
Pera7116 nov. 2022 - 17:58

Het is een Russische oorlogsmisdaad. Als een rover jou naast mijn huis op je hoofd slaat en jij dan door mijn raam naar binnen valt, ben jij ook niet de schuldige.

Kit2
Kit216 nov. 2022 - 12:25

Het conflict in Oekraine begint het niveau te bereiken van buren die drollen bij elkaar over de schutting gooien. Natuurlijk, al die militairen aan beide zijden werden 30 jaar lang als lulletje rozenwater gezien, en nu zijn ze weer belangrijk. NATO omsingelt Rusland en gekke Poetin boos. Borst vooruit, fijn weer koude oorlog. Weet je nog, toen werden we nog serieus genomen met onze groene uniformpjes. Die lui hebben er trouwens meer rommel op zitten dan een wielrenner aan reclame en je vraagt je af waar ze die koperen rommel en kleurige speldjes mee verdiend hebben. Met het debacle in Srebrenica? Of de afgang in Afghanistan? Of de mislukte missie om vrede in Syrie te handhaven? Of toch ‘s ochtends in een pak Brinta gevonden? Ze hebben geluk, aan de andere kant zitten levensgevaarlijke mafketels van dezelfde soort. Hiep hiep hoera. Nu de Europeanen nog zo gek krijgen dat ze beide zijden van die oorlog weer betalen, de Russen via het gas en de Oekraieners met wapens. Yippie. Gooien maar.

1 Reactie
KritischKijken
KritischKijken16 nov. 2022 - 19:10

Neem nog een borrel :-)

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2022 - 12:22

De terughoudende voorzichtige respons van de Navo is exact het tegenovergestelde van wat de Poetin aanhangers op deze site schrijven over de Navo.

3 Reacties
Sam V
Sam V16 nov. 2022 - 14:33

Zolang D66 maar niet de macht krijgt over de NAVO maak ik me ook geen zorgen. https://twitter.com/swsjoerdsma/status/1592595741268410368?cxt=HHwWgIDU0fDYhJosAAAA

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2022 - 15:31

@ Sam V Jij schrijft: Zolang D66 maar niet de macht krijgt over de NAVO Merkwaardig uitspraak. De NAVO is een organisatie waar landen lid van zijn en niet politieke partijen. En een regering van een land wordt in Nederland gevormd door meerdere politieke partijen waaronder nu D66. En op dit moment is Kajsa Ollongren van D66 minister van defensie. Die die vertegenwoordigt Nederland in de NAVO. Dus een D66 minister heeft wel macht in de NAVO.

randomjooperd
randomjooperd16 nov. 2022 - 17:37

het werd te gevaarlijk, zelfs voor de VS.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 nov. 2022 - 12:20

De reactie van Biden dat Rusland het niet zou hebben gedaan, lijkt een poging tot blussen, uit vrees voor scherpslijpende houwdegens van hyperemotief rechts die eigenrichting voorstaan en prematuur de NAVO voor eigen kruiwagen willen spannen. Biden geeft hiermede een bewonderenswaardig stukje conflichtbeheersing ten beste.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken16 nov. 2022 - 19:13

Nou Hannes, tenzij je de vrienden van D66 ook tot 'hyperemotief' (fijn voor scrabble) rechts rekent. Onze Sjoerd gehoord?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 nov. 2022 - 21:09

KK, wanneer ga je een keer óptiefen met je achterlijke domme getrol? Hoe oud ben je?

Déjà vu
Déjà vu16 nov. 2022 - 11:48

Opvallend is dat het westen nu reeds -zonder onderzoek te hebben gedaan - suggereert dat het hier om een ongeluk gaat. Deze 'aanval' kan namelijk evengoed zijn uitgevoerd door een enkele Oekraïense commandant die het doel had de NAVO in deze oorlog te betrekken.

3 Reacties
JanVG2
JanVG216 nov. 2022 - 16:24

Je vergeet dat de westerse satelieten (en verkenningsvliegtuigen) 24uur per dag alles vliegbewegingen boven de Oekraine vervolgen. Zij kunnen op basis van die observaties bijna onmiddelijk vaststellen uit welke richting de raket kwam. Je weet waar hij insloeg, je hebt een paar lokaties op je radarscherm - daarmee kun je vasstellen vanwaar hij ongeveer is afgevuurd - tenzij het een drone of cruise missile is. Het is aannemelijk dat die analysie vrij snel duidelijk heeft gemaakt dat de raket(ten) vanuit de Oekraine zijn afgevuurd als afweerraketten tegen die ca 100 raketten die Rusland op de Oekraine afgevuurd heeft Dit is een vrij logisch scenario.

Prisunic
Prisunic16 nov. 2022 - 16:51

Ja, ook een false flag mogelijkheid die onderzocht moet worden.

KritischKijken
KritischKijken16 nov. 2022 - 19:14

@Deja Zeker, of Chinezen of een Noord Koreaanse raket. Die schieten ook veel af. Dream in.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal16 nov. 2022 - 11:37

'Thom Pouce'' verzin een list ! en ja , er kwam een list waar iedereen zich in kon vinden en weer achterover kon leunen.

Nejras
Nejras16 nov. 2022 - 11:19

Ben reuze benieuwd hoe dit past in het frame dat Biden belang zou hebben bij méér oorlog…