Joop

Biden beschuldigt Poetin van genocide

  •  
13-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1584 keer bekeken
  •  
joebiden

Joe Biden heeft de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne voor het eerst genocide genoemd. “Het bewijs stapelt zich op”, meent de Amerikaanse president. Hij beschuldigt Vladimir Poetin ervan dat hij “het zelfs idee om Oekraïens te zijn probeert uit te roeien”.

Volgens de Genocideverdrag uit 1948 moet er bij genocide sprake zijn van de intentie om een bevolkingsgroep volledig of gedeeltelijk te vernietigen. “Uiteindelijk laten we internationale juristen beslissen of de Russische acties daarvoor in aanmerking komen, maar mij lijkt het helder”, aldus Biden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die Rusland sinds vorige week beschuldigt van genocide, is blij dat ook Biden inmiddels van volkerenmoord spreekt. Eerder noemde Biden Poetin een oorlogsmisdadiger.

Rusland wordt ook beschuldigd van het deporteren van Oekraïners. Duizenden inwoners van Marioepol zouden naar kampen zijn gebracht. Volwassen zouden in Rusland te werk worden gesteld, kinderen zouden worden opgegeven voor adoptie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 apr. 2022 - 10:18

Als je buurman komt vertellen dat een boef je dochter vermoord heeft en je andere dochter bedreigt is dat niet minder waar of belangrijk of om een doeltreffende reactie roepend, als die buurman toevallig zelf wat 10 tallen jaartjes geleden iemand anders vermoord heeft. Maar het woordje zelf word wel vreemd vaak gebruikt dezer dagen.

Déjà vu
Déjà vu14 apr. 2022 - 0:06

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet! En het wrange daaraan is dat de pot vele malen zwarter ziet.

Olav Meijer
Olav Meijer13 apr. 2022 - 22:13

M.i. heeft prof. Liesbeth Zegveld gelijk, die aangeeft dat hier niet aan alle juridische criteria is voldaan om van "genocide" te kunnen spreken. (Het doelbewust, planmatig vernietigen van een totale groep mensen wegens hun ras, geloof, e.d.). Niet dat het heel veel verschil maakt, want oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waarvan zeker sprake is, doen niet aan gruwelijkheid daaraan onder. President Biden gaat dus te ver, en ik ben het ermee eens dat dit hem helemaal niet past gezien het eigen Amerikaanse "track record" op dit gebied.

Jaap12342
Jaap1234213 apr. 2022 - 21:50

Biden en Zelenskyy krijgen hun “talking points” van dezelfde “handlers”, de CIA.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 14:04

MGM, wat brabbel je nou? Geef dan toe dat de amerikaanse misdaden jou geen hol interesseren en dat je het leed van de Oekraïners uitbuit ten behoefte van je russenhaat. Je tolerantie voor de amerikaanse oorlogsmisdaden maken dat duidelijk genoeg. Feitelijk ben je net zo erg als de Putin verstehers zoals alle NATO-verdedigers. Putin kan nog wel even doorgaan wil hij de Amerikanen evenaren in massamoorden.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 13:02

Een goed verhaal van Sadet Karabulut: https://www.groene.nl/artikel/escalatiespiraal

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer13 apr. 2022 - 22:04

@ sameoldshit: Dat is inderdaad een goed verhaal. Maar het blijft een afschuwelijk dilemma, want is overgave aan de Russische imperialistische aspiraties niet gevaarlijk, met precedentwerking bovendien?

Halas
Halas14 apr. 2022 - 7:08

Ja geweldig artikel van een totaal failliete defensieopvatting van de SP. 'Praten', als alternatief voor een land dat overlopen trachtte te worden, met iemand die gewoon z'n territoriale zin doordauwt en alleen praat als je je land opgeeft. De meest stupide vorm van pascifisme. En dan zonder enige visie alleen de-escalatie roepen, maar zonder 'hoe'. Hoe armetierig kan je jezelf positioneren. En als je t eigenlijk gewoon ontbreekt aan zinnigheid, dan begin je maar weer over dictatoriale vriendjes van de VS. Te weird voor woorden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 apr. 2022 - 10:13

Natuurlijk hadden ze zich de eerste dag van de oorlog kunnen overgeven, maar de Oekraine en de Baltische staten ook willen niet op zijn Russisch worden "gepacificeerd".

Panthera
Panthera13 apr. 2022 - 11:53

Oeps, inflatie van 8,5% in maart, en een kerninflatie van 6% in de VS omdat producenten het daar wel meteen in hun producten gaan doorberekenen. Nou we zijn benieuwd hoe de inflatiecijfers hier gaan uitpakken, juist omdat producenten hier nog enige terughoudendheid proberen te betrachten als het om prijsverhogingen gaat.

Gambardella
Gambardella13 apr. 2022 - 9:57

Dapper!

Peace ....
Peace ....13 apr. 2022 - 9:45

Navo, EU, Great Britt, en nu de Amerikaanse President ... allemaal grote woorden ... je kunt net zo goed hard ''boe'' roepen en wegrennen.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 8:07

Het blijft eigenaardig om dit soort dingen uit de mond van de amerikanen te horen, die hebben sinds wo2 ook miljoenen over de kling gejaagd.

19 Reacties
Oki Doki
Oki Doki13 apr. 2022 - 8:50

Maar vindt je het goed dat de Russen genocide plegen omdat de Amerikanen dat ook hebben gedaan? Maar volgens mij hebben de Amerikanen nooit genocide gepleegd. Ze zijn wel oorlogen begonnen die uit de hand zijn gelopen, maar dat rechtvaardigt het gedrag van de Russen niet. Misschien moeten we blij zijn dat de president van de VS zich uitspreekt tegen oorlog in plaats van dat ze nieuwe oorlogen beginnen.

Debby Teusink
Debby Teusink13 apr. 2022 - 9:35

Vertel me eens, welk land zijn de VS in de twintigste eeuw binnengevallen , met de bedoeling het te annexeren en de autochtone bevolking af te slachten?

Donutz
Donutz13 apr. 2022 - 9:53

De pot verwijt inderdaad de ketel. De kans dat een van deze landen (lees: hoge politici, hoge ambtenaren etc.) daadwerkelijk gestraft zullen worden acht ik helaas 0,0. Een Putin, Bush, Obama of Kissinger voor een tribunaal gaat niet gebeuren in deze rotte wereld.

Gambardella
Gambardella13 apr. 2022 - 9:57

Jouw drogreden heet geloof ik whataboutism met een moeilijk woord.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 10:33

De hypocrisie is schrijnend.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 10:43

Gambardella, waarschijnlijk is het een te moelijk woord voor jou want mijn kantekening heeft niets te maken met een whataboutisme. Ik spreek slechts mijn verwondering uit over de onmetelijke hypocrisie van de amerikanen en haar "versteher". Wat Rusland doet is misdadig en imperialistisch maar de amerikanen zijn de laatsten die anderen de maat mogen nemen. https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes

MG1968-2
MG1968-213 apr. 2022 - 11:34

@sameoldshit Ik begrijp jou heel goed. Jij bent van het type die vind dat ie zich niet druk mag maken om de dronken bestuurder die je kind heeft overreden omdat je zelf ook wel eens onverantwoord hard hebt gereden.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 12:00

MG1968: nee, ik mag me niet verbazen over de ontstellende hypocrisie van de Amerikanen?

MG1968-2
MG1968-213 apr. 2022 - 13:02

@SameOldShit En ik mag constateren dat jij uitspraken als "zijn de laatsten die anderen de maat mogen nemen" op anderen van toepassing acht. Jou principes hebben werking voor specifieke anderen behalve jezelf (en de groepen waar jij voor staat). Het 'hypocriet' verwijt treft je zelf: is in het verleden al meermaals geconstateerd (en niet alleen door mij). Een verandering in naam maskeert de schrijver niet ;)

Superbowl
Superbowl13 apr. 2022 - 14:51

@ MG1968-2, sameoldshit heeft een dusdanige hekel aan de VS dat objectief oordelen er niet meer in zit ben ik bang. Wat China en Rusland aan drogredenen aanvoeren bij de VN wordt klakkeloos overgenomen. Ook hier treft het debiel linkse uiteinde van het hoefijzer het rechtse fvd uiteinde elkaar weer

Satya
Satya13 apr. 2022 - 15:26

Mg1968 Dus omdat ik het vreemd vind zoiets van Amerikanen te horen keur ik het goed dat Poetin dit doet? Rare gedachtengang. Denk om eerlijk te zijn dat je vergeet dat Biden hier het onderwerp is en niet Poetin. Ben het helemaal met sameoldshit eens hier. Debby je moet eens kijken wat de wetteloosheid die Amerika in het MO gecreëerd heeft voor minderheden brengt. Dat je daar een rechtvaardiging voor lijkt te zien is onbegrijpelijk.

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 22:09

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

sameoldshit
sameoldshit13 apr. 2022 - 23:34

Superbowl: wat voor "drogredenen" hebben "china en de russen" "aangevoerd" "bij de VN"? ongeloofelijk het lage niveau van discussie soms op joop. Ik heb geen enkele legitimatie van het Russische imperialistische geweld tegen Oekraine gegeven maar als je vragen stelt wordt je meteen verketterd door the usual domme suspects met hun grote mond.

Mark Huysman
Mark Huysman14 apr. 2022 - 7:49

[Vertel me eens, welk land zijn de VS in de twintigste eeuw binnengevallen , met de bedoeling het te annexeren en de autochtone bevolking af te slachten?] De VS is, zoals je weet, in 2003 Irak illegaal binnengevallen. Zogenaamd omdat Saddam WMD’s had maar in werkelijkheid om olie en geopolitieke redenen. Hele wijken zijn in puin gebombardeerd, honderdduizenden mensen hebben het leven gelaten (zo’n 8000 al tijdens de blitzkrieg ’Shock and Awe’), miljoenen mensen zijn op de vlucht geraakt, witte fosfor is ingezet tegen opstandige steden, martelgevangenissen werden gebruikt, etc. etc. Daarmee heeft het land, gesteund door andere westerse landen, een precedent geschapen voor andere illegale oorlogen, zoals de huidige tegen de Oekraïne. Ja, Putin is een oorlogsmisdadiger. Maar dat zijn Bush en Blair ook. En ook Biden heeft een cruciale rol gespeeld om de illegale en verwoestende oorlog tegen Irak mogelijk te maken, zie: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/17/joe-biden-role-iraq-war

thedevelmoene
thedevelmoene14 apr. 2022 - 9:57

@Mark huysman Fijn dat u inhoudelijk reageert en de vergelijking tussen de US en Rusland probeert te onderbouwen. Het blijft echter whatabouttism. Er zijn twee problemen met uw redenering. De belangrijkste is, dat zelfs als de oorlog tegen Irak met dezelfde brutaliteit ging als de oorlog tegen de Ukraine, dat de Russen nog steeds aan genocide doen en dat het goed is dat iemand dat zegt, al is het maar zodat je ze er in de toekomst ook zelf op kunt wijzen. Het tweede punt, is dat de oorlog in Irak wezenlijk anders ging dan de oorlog in de Ukraine. Er was een powerpointpresentatie in de VN, er waren ultimata, waar irak zich niet aan hield (De VN-inspecties), doelen werden gesteld, steun werd gezocht, en daarna werd de oorlog verklaard. U claimt dat het allemaal vooropgezet plan is, maar voor zover ik weet, heeft u daar geen bewijzen voor. De US heeft zich, na afloop, ook weer teruggetrokken. U roept daarbij ook dat de VS op een grotere schaal oorlogsmisdaden heeft begaan. Kunt u dat ook onderbouwen? Hoewel militaire doelen natuurlijk stevig zijn gebombardeerd, kan ik me niet herinneren dat ze hele steden in de as legden, of _systematisch_ burgers op straat doodschoten. De ellende van die oorlog zat hem vooral in het machtsvacuum wat daarna is ontstaan. Het irritante aan dit whataboutism, is dat het nu lijkt alsof ik de irakoorlog steun. Dat doe ik niet. Ik zeg alleen dat die echt anders is dan de inval van Rusland.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 15:30

thedevelmoene: ikm raad u aan u eens te verdiepen in het lot van Assange. Dat was een journalist die op het punt staat om te worden uitgeleverd aan de criminele amerikanen omdat hij amerikaanse oorlogsmisdaden onthulde.

Mark Huysman
Mark Huysman14 apr. 2022 - 23:07

@thedevelmoene [Het blijft echter whatabouttism.] Nee, het is een kwestie van de pot verwijt de ketel, zoals iemand hierboven al schrijft. [De belangrijkste is, dat zelfs als de oorlog tegen Irak met dezelfde brutaliteit ging als de oorlog tegen de Ukraine, dat de Russen nog steeds aan genocide doen…] Er worden oorlogsmisdaden gepleegd in de Oekraïne (net als een tijdje terug in Irak door de VS + bondgenoten) maar er wordt geen genocide gepleegd. Voor argumentatie zie het uitstekende artikel van Han van der Horst elders op deze site. Het feit dat de leider van een land dat zelf in oorlogsmisdaden grossiert de term genocide in de mond neemt maakt het nog geen genocide. [Het tweede punt, is dat de oorlog in Irak wezenlijk anders ging dan de oorlog in de Ukraine. Er was een powerpointpresentatie in de VN..] Dus als Putin, net als Powell, een leugenachtige presentatie in de VN had gedaan dan was de invasie minder erg geweest? [..er waren ultimata, waar irak zich niet aan hield (De VN-inspecties)] In de aanloop naar de oorlog werkte Irak volop mee aan de inspecties en juist dat zagen Bush en handlangers niet zitten. Hans Blix, hoofd van de VN-inspecties: “The U.S. and the U.K. chose to ignore (our reports) and to base their action upon their intelligence,” “We didn’t want an invasion; we wanted inspections.” [doelen werden gesteld, steun werd gezocht,] Alsof Putin geen doelen heeft gesteld of steun heeft gezocht. Dat soort zaken maken een oorlog niet minder illegaal.

Mark Huysman
Mark Huysman14 apr. 2022 - 23:09

(vervolg) [Hoewel militaire doelen natuurlijk stevig zijn gebombardeerd, kan ik me niet herinneren dat ze hele steden in de as legden, of _systematisch_ burgers op straat doodschoten] Hier een opfrisser: https://www.democracynow.org/2004/4/12/massacre_in_fallujah_over_600_dead

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 apr. 2022 - 10:16

De vraag is of Biden gelijk had met zijn uitspraak. Die vraag kan worden beantwoord zonder de Amerikaanse inval in Irak te bespreken.