Joop

‘Poetin laat duizenden Oekraïners deporteren naar kampen’

  •    •  
21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3754 keer bekeken
  •  
marioepol

Russische troepen hebben duizenden inwoners uit Marioepol gedeporteerd, meldt de Daily Telegraph. Volgens de Oekraïense parlementariër Inna Sovsun worden de mensen eerst ondergebracht in kampen. Daar worden hun telefoons en documenten doorzocht. Vervolgens worden ze diep in Rusland te werk gesteld, zonder dat ze daarvoor betaald krijgen.

Volgens het gemeentebestuur van Marioepol worden de deportaties uitgevoerd vanuit een sporthal in de stad, waar duizenden een veilig heenkomen hadden gezocht. De burgemeester van de stad, Vadym Boychenko, trekt een parallel met “de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi’s mensen met geweld gevangennamen”. Ook Sovsun spreekt van “nazi-logica”.

Rusland ontkent de beschuldigingen van deportaties. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield maakt zich niettemin grote zorgen. Zij noemt het “gewetenloos van Rusland om Oekraïense burgers naar Rusland te dwingen en hen op te sluiten in wat in feite concentratie- en gevangenenkampen zijn.”

De omstandigheden in het belegerde Marioepol zijn ondertussen bar en boos. Begrafenissen van oorlogsslachtoffers zijn te gevaarlijk. Het gevolg is dat omgekomen burgers in massagraven of in tuinen worden begraven. Ook melden ooggetuigen dat zwerfhonden de overblijfselen opeten van de slachtoffers van bombardementen die nog op straat liggen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

FredD2
FredD222 mrt. 2022 - 17:22

We hebben allemaal gezien hoe erg dit kan zijn. Al 20 jaar zitten er gevangenen zonder tussenkomst van de rechter gevangen in Gevangenenkamp Guantanamo Bay. Dit terwijl de toenmalige gevaarlijke gek al had aangegeven in 2009 deze te sluiten zitten er nog steeds mensen gevangen. Nu maar hopen dat het in Rusland met 1 gevaarlijke gek is afgelopen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2022 - 19:49

@ FredD2 Jij schrijft: We hebben allemaal gezien hoe erg dit kan zijn. Nee dat hebben WE niet gezien. Om die situatie te vergelijken met deze moet je kwade bedoelingen en op zoek zijn naar mogelijkheden om pijnlijke feiten te verdoezelen. Er zijn namelijk nogal grote verschillen. In de Oekraïne gaat het om burgers die gedeporteerd worden. In Guantanamo gaat het om mannen die betrokken waren bij gevechtshandelingen die wel gehoord en veroordeeld zijn maar niet door een onafhankelijke rechter. Dus jij stelt hier onschuldige burgers waaraan alle mensen rechten ontnomen zijn gelijk aan vermoedelijk schuldige strijders waarvan de procesrechten onvoldoende gewaarborgd waren. Daar uit kan maar 1 conclusie getrokken worden. De levens van de burgers in Oekraïne zijn geen zaken waarvan jij wakker ligt. Ik denk overigens dat ik inmiddels een reeks van dergelijke reacties van jou heb gezien. Ik vraag mij af waarom je dit doet. Geloof je deze onzin zelf? Of vul jij je inkomen aan met Russische oorlogspropaganda? Ik ga eerst altijd uit van oprechtheid van mensen. Oprechte mensen kunnen iets doms beweren. Maar bij jou is het wel erg hardnekkig.

Pumuckl
Pumuckl22 mrt. 2022 - 10:48

We krijgen nooit meer oorlog riepen een aantal vredesfreaken van PAX-christi in 1984. De demonstratie kruisraketten nee staan nog immer in mijn geheugen gegriefd! Defensie was ook totaal overbodig omdat we buren hebben die de klappen kunnen opvangen. We weten inmiddels allemaal wat er aan de hand is! Poetin is een gevaarlijke idioot die maar al te graag met kernwapens speelt. Misschien kan Pax-christi met een theekarretje naar het Russischefront om daar nogeens de flyertjes van kruisraketten nee te verspreiden omdat de Russen het schijnbaar niet goed begrepen hebben!

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2022 - 14:54

@ Pumuckl Je hebt het over jouw frustraties uit 1984 en we zijn nu in 2022 dus bijna 40 jaar verder. De grens tussen de EU en Rusland ligt nu voorbij Polen. Er is dus nogal wat veranderd. Het is wellicht beter jou met een theekarretje naar Poetin te sturen want het probleem is dat hij net zoals jij in 1984 is blijven hangen.

wittecisnoot
wittecisnoot22 mrt. 2022 - 8:50

Dat zat er wel dik in. George Orwell gaf in 1984 al aan waarom krijgsgevangen gevaarlijk zijn. Dat geldt ook voor bevolking. Poetin weet dat de bevolking tegen hem is. Laat hij ze in de Oekraïne, dan zal een pro Russische regering nooit veilig zijn. Deporteert hij ze naar Rusland, om ze daar te verspreiden, dan krijgt men daar het echte verhaal te horen dat de Oekraïne wat minder blij was met de bevrijding. Het plaatje dat steeds meer naar boven komt is dat Putin alle oppositie de kop wil indrukken. Geen misdaad gaat meer te ver.

Bernie2
Bernie222 mrt. 2022 - 8:03

Kort nadat hij aantrad werd snel duidelijk dat het voor Putin en Rusland Exit Glasnost was. Alleen al doordat de dictator in spé kort na zijn aantreden in 1999 te maken kreeg met de tragische Koersk ramp en vervolgens de nabestaanden (alle Russen én de wereld) glashard voorloog over het lot van de 118 opvarenden die op de zeebodem aan het verdrinken waren. En niet te vergeten zijn moordpartijen in Tsjetsjenië. Slechte voortekenen, zeker om te zien hoe hij een prille democratie sloopte en verving met een repressieve overheid waarin elke vorm van oppositie vaak letterlijk kaltgestellt wordt. Dat de oud KGB'er nu Oekraïners ophokt in kampen, ondanks beloften van veilige vrijgeleiden, zou ons niet moeten verbazen. De schurk liegt alles aan elkaar vast. Alle betrokkenen mogen hopen op een inside job zodat de perverse genocide op Oekraïners spoedig voorbij kan zijn.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 mrt. 2022 - 17:35

Poetin vindt dit alles gerechtvaardigd. Ukraine hoort toe aan een Sovjet-Unie dat hij voor ogen heeft. Tegelijk ontwricht ie West-Europa met mogelijk miljoenen vluchtelingen die nog komen gaan. Dat is een dikke plus voor hem. Dat z'n eigen mensen economisch de gevolgen dragen interesseert hem evenmin. Dat offer moeten ze brengen, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Ook al gaat een Rusland daaraan failliet.

Nejras
Nejras21 mrt. 2022 - 17:17

Dit is toch de grens der grenzen. Mijn hart huilt voor alle mensen die geofferd worden voor deze oorlog.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2022 - 10:53

Hier niet anders. Er zijn ook veel mensen heb ik begrepen die onderweg daarnaartoe alsnog vluchten, althans dat proberen.