Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Poetin laat duizenden Oekraïners deporteren naar kampen’

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3869 keer bekeken
  •  
marioepol

Russische troepen hebben duizenden inwoners uit Marioepol gedeporteerd, meldt de Daily Telegraph. Volgens de Oekraïense parlementariër Inna Sovsun worden de mensen eerst ondergebracht in kampen. Daar worden hun telefoons en documenten doorzocht. Vervolgens worden ze diep in Rusland te werk gesteld, zonder dat ze daarvoor betaald krijgen.

Volgens het gemeentebestuur van Marioepol worden de deportaties uitgevoerd vanuit een sporthal in de stad, waar duizenden een veilig heenkomen hadden gezocht. De burgemeester van de stad, Vadym Boychenko, trekt een parallel met “de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi’s mensen met geweld gevangennamen”. Ook Sovsun spreekt van “nazi-logica”.

Rusland ontkent de beschuldigingen van deportaties. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield maakt zich niettemin grote zorgen. Zij noemt het “gewetenloos van Rusland om Oekraïense burgers naar Rusland te dwingen en hen op te sluiten in wat in feite concentratie- en gevangenenkampen zijn.”

De omstandigheden in het belegerde Marioepol zijn ondertussen bar en boos. Begrafenissen van oorlogsslachtoffers zijn te gevaarlijk. Het gevolg is dat omgekomen burgers in massagraven of in tuinen worden begraven. Ook melden ooggetuigen dat zwerfhonden de overblijfselen opeten van de slachtoffers van bombardementen die nog op straat liggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.