© cc-foto: Marion Wellmann
Je begrijpt het vekeerd: als een zwijn tegen een auto aanloopt is de automobilst fout, want auto's zijn kapitalistisch en vervuilend. Als datzelfde zwijn tegen een fiets aanloopt is het zwijn fout, want fietsers zijn groen en links en vriendelijk.
Het probleem is veel groter dan door de uitbreiding van het aantal zwijnen, de terugkomst van de wolf, de lynx, of wat dan ook wordt veroorzaakt. De dominantie van ons mensen op onze leefomgeving is gewoon te groot. Of we nu verantwoord in de stad wonen of recreëren in de Nederlands natuur. En juist het grote aantal mensen in Nederland en op de wereld zal zorgen voor een blijvende onbalans met zijn eigen biotoop. Zelfs een volledig circulaire, groene wereldeconomie, waarin iedereen het zelfde krijgt, zal dit niet veranderen bij het huidige en te verwachten wereldbevolkingsaantal en de eisen die we aan onze levensstandaard stellen. De natuur en moeder-aarde zullen dan altijd het onderspit delven en geen tijd krijgen om te herstellen. Het leven in de stad ziet er niet voor niets anders uit dan op het platteland. Een volledig duurzaam, groen leven in het rijke westen levert een ecologische voetafdruk op waarbij die van het grootste deel van de wereldbevolking in het niet valt. Daar dit grootste deel terecht streeft naar tenminste een zelfde welstand en welvaart als dat rijke westen, is een nog verder gaande economische en ecologische belasting van milieu, natuur en moeder aarde duidelijk. Met het stijgen van het aantal mensen zullen onze problemen en conflicten met onze eigen biotoop alleen maar stijgen en groter worden. De mens mag blijven domineren in aantal en consumptiegedrag. Juist dit gaat altijd ten koste van zijn eigen leefomgeving, waar we tegenwoordig heel moeder aarde en delen daarbuiten toe mogen rekenen. Terwijl het juist de levensstandaard, leefstijl en dominantie op onze omgeving is die moet worden veranderd. We moeten onszelf minder belangrijk vinden en daarmee onze impact op onze moederaarde. Gecontroleerde inkrimping dus van de bevolking. Te beginnen in Nederland. En betaling van de noodzakelijke veranderingen niet uit nieuwe bronnen maar uit reeds verworven welvaart, gedolven uit onze eerdere exploitaties van moeder aarde. De mensheid moet stappen terug zetten.
Als we volledig circulair gaan leven, zonder uitschieters, zoals Wient veronderstelt, zie ik wient's probleem niet zo. De wereldbevolking zal zich dan stabiliseren. Nederland zal altijd te dichtbevolkt blijven voor ongerepte natuur, dat is niet zo erg. In Duitsland, Polen enz. is er veel meer ruimte.
Weet u nog? Mei 1945. Minister Drees zei: Nederland is vol. Koningin Juliana herhaalde dit En nu??????. Oorzaak? Geld, geld en nog eens geld. Het alsmaar meer en meer willen hebben en nooit genoeg schijnen te krijgen.Ja, we stemmen voor onze regeringen en dus zijn we zelf verantwoordelijk voor hetgeen er gebeurt ( en gebeurd is). En gaan we dit veranderen?
Terug naar 10 miljoen zou al een hoop schelen. Meer groene ruimte met minder "ingrepen" moet kunnen, "ongerept" is wel het andere uiterste.
Sympathiek stuk, maar de vooronderstelling klopt niet. Het aantal zwijnen in de natuur is de laatste 10 jaar waarschijnlijk gestegen. Wolven zijn er voor het eerst sinds ca. anderhalve eeuw. Er is juist sprake van een vooruitgang. Prima dat er weer een echt roofdier rondloopt. Dan worden de dieren in de Oostvaardersplassen temminste opgegeten ipv weg te rotten als kadavers. Nog wel wat verbindingszones aanleggen naar andere en grotere natuurgebieden. Ondertussen: is het nou echt wenselijk dat we ook weer lynxen krijgen? Waarom dan? Moeten de beren ook weer terug? Meer of minder natuur, NL is klein en dichtbevolkt. Het zou natuurlijk wel schelen in het afschot van herten/reeën/zwijnen; die beesten zijn wellicht te groot voor de lynx maar de kleintjes zijn behapbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor de kleintjes van de mens. En dan is het gauw afgelopen met de lynx in NL
Waarom heeft u bezwaar tegen de lynx? De beer zal op zich laten wachten voorlopig. Maar als Duitsland ontvolkt raakt is er ook voor hen hoop.
De lynx heeft grotere aaneengesloten bosgebieden nodig dan wij momenteel hebben. Voorlopig vallen de wolven vroeger of later ten prooi aan ons ongebreidelde autoverkeer. Er valt nog het nodige te verbeteren.
Het is, vrees ik, waar: de natuur is een noodzakelijk kwaad. Het is ook een knotsgek systeem: gruwelijk wreed & bloeddorstig, verspillend; het kermen en 't huiveringwekkende gillen van pijn stopt daar nooit, het kelen gaat dag en nacht door, ziektes woekeren, extinctie is regel, de strijd van allen tegen allen ook, alles staat in het teken van het vreten & voortplanten, vreugde ontbreekt. We moeten het tot het absolute minimum beperken: dat is het meest humane.
En voordat een of andere snuggere linkmichel zijn reclamerende vingertje komt opsteken: ja, wat het absolute minimum is, dat weet niemand, en daarom moeten we - sorry, voor het leed, de pijn en het verdriet & voor dat stupide bestaan, maar we zijn nu eenmaal egoïstisch: jullie lijden beste schepsels in de natuur, is ons genot - er royaal mee zijn.
Gaat dit nu over de ethiek van een individuele fietser, de plekken verdeling die bestuurd moeten worden in het land voor natuur en mens, of de klimaat crisis? Als je die zaken verwart is het namelijk moeilijk te zien waar de schrijver heen wilt of welke richting we zouden kunnen nemen naar gesprek voor een oplossing.
"De mens ontregelt de natuur" Ja zeker. En dat doe we al honderdduizenden jaren. Gelukkig wel. Dat zal ook nooit veranderen.
Helemaal mee eens. De meeste onbenullen hebben inderdaad geen besef van wat ze eigenlijk zeggen. Mensen moeten een stap(je) terug doen. Dat betekent in de eerste plaats een striktere geboortebeperking. Alleen met veel minder mensen kan dit ooit nog goed komen. Op de kortere termijn zullen meer gebieden verboden moeten worden voor mensen waardoor de natuur weer zijn gang kan gaan. Er is geen tussenweg. Het is dat of geen natuur. Minder mensen zal los hiervan bittere noodzaak zijn om klimaatverandering terug te dringen. Dat is pas echt een verhaal op de langere termijn. Het duurt minstens honderden, zo niet duizenden jaren voordat de door ons veroorzaakte veranderingen van de atmosfeer weer naar normaal zijn teruggedrongen. Tenminste als we wat dat betreft niet het "point of no return" zijn gepasseerd. Het verradelijke is dat wij denken dat de atmosfeer vóór de industriële revolutie de "normale" atmosfeer was. Dat is niet zo, wij zijn al sinds minstens 35.000 jaar geleden bezig de atmosfeer te veranderen. Die sindsdien door ons geproduceerde gassen (niet alleen koolzuurgas!) moeten er weer uit.
Schoenmaker blijf bij je leest. Heel zielig die aangereden zwijntjes maar dat heeft niets te maken met het rapport van de PBL. Allemaal voor de bühne. "Het rapport van PBL noemt bestuiving, natuurlijke plaagbestrijding, erosiebestrijding, natuurlijke zuivering van water en lucht en houtproductie als slechts enkele voorbeelden van vitale ecosysteemdiensten die ernstig worden aangetast." Er zijn op de Veluwe simpelweg te veel zwijnen. Oplossing: afschieten en opeten. Beter voor de natuur en goed voor onze proteïne behoefte. En dan kunnen we ons met de werkelijke problemen, aangekaart door de PBL bezighouden. https://www.wur.nl/nl/artikel/Populatie-wilde-zwijnen-op-de-Veluwe-rijst-de-pan-uit.htm