Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bennie Jolink waarschuwt tegen FDF en ‘walgelijke Willem Engel’

  •  
03-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14275 keer bekeken
  •  
benniejolink

Op Facebook ageert Bennie Jolink tegen de intimiderende acties van extremistische boeren. Hij noemt het niet slim dat boeren zich laten ophitsen “door een oproerkraaiende Brabander, die zelf niet eens boer is. Deze in de Achterhoek wonende populist, die zich leider van Farmers Defence Force (waarom in het Engels?) voelt, is alleen maar uit op rotzooi trappen.”

Ook hekelt de Normaal-zanger “die walgelijke Willem Engel”, de sekteleiders wiens volgelingen zich nu aansluiten bij de boerenprotesten. Volgens Jolink zijn extreme acties en de aanwezigheid van wappies daarbij funest voor het draagvlak van de boeren.

Het is niet voor het eerst dat Jolink zich uitspreekt tegen de extremisten. Zo noemde hij het dom om met een doodskist met de naam van Jesse Klaver erop rond te rijden. Als reactie daarop zochten aanhangers van Farmers Defence Force Jolink begin vorig jaar thuis op. De zanger was niet thuis, maar zijn familie wel.

Anders dan de geradicaliseerde boeren van FDF en de aanhangers van Engel ontkent Jolink de feiten niet. Hij is voorstander van vaccinaties en erkent dat stikstofverbindingen schadelijk zijn voor de natuur in Nederland. “Er is nu eenmaal een stikstofcrisis, al zeker 20 jaar bekend”, schrijft hij op Facebook. “Omdat de diverse regeringen onder leiding van Rutte nagelaten hebben hier op in te spelen, moeten er nu draconische maatregelen genomen worden.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Marc003
Marc00315 jul. 2022 - 12:38

Bennie Joling heeft het goed gezien. Lees maar: https://marcvandersterren.nl/2022/07/06/boeren-zorgen-voor-eten-en-voor-honger/

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 jul. 2022 - 4:42

Bennie Jolink, wie kent hem niet?- de foto deed me in eerste instantie denken aan Neil Young, of Captain Beefheart. Prachtig dat die theedoek en zijn colbertje hetzelfde motief hebben.

Dehnus
Dehnus4 jul. 2022 - 13:27

Tja, die doet wel heel stoer, en is een echte boer. Ook met grote bek in het algemeen (Dat niet altijd goed valt). Maar op leeftijd nog racen op motoren enzo, doen die FDF klungels hem niet na :P .

Jopie666
Jopie6664 jul. 2022 - 6:51

Hij heeft een opmerkelijk observatie vermogen keer op keer. Hulde daarvoor.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 jul. 2022 - 8:33

Jopie Je moet inderdaad wel heel bijzonder zijn, om te zien wat een blind paard kan zien. En in feite is dit alleen opmerkelijk omdat hij zijn ongenuanceerde standpunt eindelijk eens een beetje nuanceert.

mordicant
mordicant4 jul. 2022 - 6:38

Het is inderdaad wel weer opvallend dat Wappies, "weg met hullie in Den Haag/Brussel en boze boeren elkaar voor een deel overlappen. Beroeps neezeggers en boeroepers. Zuurder dan azijn, overal tegen maar geen enkel antwoord hoe het dan wel moet.

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 9:01

Hoe het wel moet volgens 'wappies' : de zorg opschalen. Geen QR's, geen lockdowns. Vaccinatie vrijwillig laten plaatsvinden. Oudere en dikkere mensen aanraden om zich te vaccineren. Mensen op Joop zijn dan weer overal voor. Een Rutte of de Jonge zegt iets, dus dan is het waar, denkt het Joop deugneusje. Regels zijn regels en ik kan niet zelf nadenken. De mentaliteit van de knecht.

Gerygrr
Gerygrr4 jul. 2022 - 11:55

Mordicant, het gaat hen om vrijheid. Dat wil zeggen nog minder overheid. Gewoon alles overlaten aan de mensen zelf. Trouwens de achtergrond van Willem Engel is de camping met de naam Oranje, gesloten door de overheid.

mordicant
mordicant4 jul. 2022 - 17:06

Loempa, "mensen op Joop" zijn helemaal niet "overal voor", en ik al helemaal niet. Een valse tegenstelling fabriceren is geen sterk argument. Je hoeft helemaal niet "voor Rutte of de Jonge" te zijn om doodmoe te worden van de domme ongefundeerde boe roepers. De onnadenkende volgers van sekteleiders als Willem Engel dat zijn pas knechten, voetvolk en useful idiots.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 jul. 2022 - 17:59

''Mensen op Joop zijn dan weer overal voor. Een Rutte of de Jonge zegt iets, dus dan is het waar, denkt het Joop deugneusje. Regels zijn regels en ik kan niet zelf nadenken. De mentaliteit van de knecht.'' Tsja, Baloemparoempaloempa, die kan voor Jopers - niet allen; niet die paar autoritatsglaubigen - die gedurende tweeëneenhalf veel kritiek hebben gehad op het beleid toch in het recordboek voor onzin. Je bedoelt natuurlijk dat er te weinig wappies bij joop.nl zitten. Voor een wappie van enig niveau had ik ter wille van de discussie wel een lans willen breken. Maar die heb ik niet ontdekt.

Z + Z = 卍
Z + Z = 卍4 jul. 2022 - 3:31

Bennie blijft een topper!

Olav Meijer
Olav Meijer4 jul. 2022 - 0:15

Goed dat ook Bennie Jolink helder zegt waarop het staat.

Mirzas
Mirzas3 jul. 2022 - 20:56

Bennie Jolink die een keer de juiste kant kiest. Fijn zeg.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jul. 2022 - 20:07

De mening van Benny Jolink is net zo relevant als de mening van Johan Derksen... niet dus.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen4 jul. 2022 - 7:00

Nog minder relevant is wat jij van de mening van Benny Jolink vindt.

Gimli1955
Gimli19554 jul. 2022 - 7:41

Wow, de voorspelbare jijbak.

PGS
PGS4 jul. 2022 - 10:33

Inderdaad. Hij is al jaren niet relevant meer.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 jul. 2022 - 12:57

@Norsemen, en nog minder relevant is wat jij van mijn mening over Benny Jolink vindt. @gimli, heeft niets met een jij-bak te maken, Ik vind het gewoon geen nieuwsartikel waard. Een mening van een Nederlander, zo zijn er nog miljoenen.

Gimli1955
Gimli19554 jul. 2022 - 14:11

@A little bit of sunshine Waarom reageer je dan, als het zo onbelangrijk is?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 jul. 2022 - 20:01

Ik zie Willem Engel niet echt als sekteleider. Men schiet te ver door. Hij heeft zijn meningen en dat is het dan. Mensen schilderen die Engel veel extremer af dan hij is.

7 Reacties
Gimli1955
Gimli19554 jul. 2022 - 7:45

Het is veel makkelijker om hem weg te zetten als waar ze hem van beschuldigen. Kwam en Komt in de USSR ook voor, als je inhoudelijke argumenten mist, speel je het op de persoon. Werkt altijd bij kortzichtige mensen met een 1 dimensionale blik op de fundamentele problemen. Of ze komen met een 1 dimensionale oplossing, of de andere kant snapt het niet, is niet goed geïnformeerd of fout. Lost het iets op aan het probleem? Neen, maar dar gat het ze niet om. Ze willen alleen gelijk krijgen, maar hebben het vaak niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 13:55

Precies Gimli. Het is een ordinaire, klassiek machtsspelletje. Ik zou zeggen, als Engel zulke onzin zegt. Stuur een RIVM arts naar zijn programma toe en laat de twee dan een discussie voeren, van een uur ofzo, of langer. BEWIJS dan dat hij ongelijk heeft. Nee, Engel heeft geen gelijk, want hij is Engel. En de RIVM arts heeft gelijk, want het is een RIVM arts. Ik ben teleurgesteld geraakt in heel veel oppervlakkig denkende mensen, in de covid periode. Mensen die geen debat aan kunnen gaan, alleen maar op hun emoties reageren. Emoties die opgehitst worden de hele dag. Op de man spelen, is per definitie geen argument. Engel 'een sekteleider' noemen, is geen argument. Een brugklasser zou dat begrijpen.

onyxcumulus
onyxcumulus4 jul. 2022 - 16:18

@Baloemparoempaloempa 4 jul. 2022 Met Engel een discussie voeren?! 😱😂🤣 Een dag niet hartstochtelijk gelachen is een dag in mineur...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 jul. 2022 - 16:52

Vervelend om in dit draadje weer eens op het verschil te moeten wijzen tussen een opportunistische en gevaarlijke oproerkraaier als Willem Engel en de filosoof Giorgio Agamben en zijn opponenten waar ik in medio 2020 (of zelfs eerder?) hier bij joop.nl waar wel een discussie over mogelijk is. Agamben vergeleek (voor mij onterecht - maar goed) de manier waarop de pandemie in Italië destijds bestreden werd met de beruchte ''uitzonderingstoestand'' die ooit ontworpen werd door Carl Schmitt die (voor mij half correct - maar goed) vaak wordt aangeduid als de advocaat van Adolf Hitler. Wederom reflecteert zeker Gimli1955 de verlamming van het politieke discours in Nederland in inversie. Die weigert bij advies nog een hamer om een spijker in de muur te slaan, waar wentelt zich liever constant in het soort ongenoegen wentelt waar zeker reden voor is maar nooit zoden aan de dijk zet. Agamben: Epidemie als politiek. Een gesprek met Ype de Boer en Henk-Jan Prosman https://youtu.be/Ev3wGgGWH9I

Gimli1955
Gimli19554 jul. 2022 - 20:45

@Arjan Fernhout Met welke oplossingen kom jij dan? In iedere democratie is een oppositie en afwijkende mening, incluis standpunten, noodzakelijk. Anders krijg je een autocratie, een eenzijdige ontwikkeling die lui en gemakzuchtig wordt, Dan ontstaat wat er nu gaande is in Nederland. Ook al is aantoonbaar de overheid fout, zowel racistisch en discriminerend, toch blijven de aanhangers achter de plannen van de regering staan. Dat is gezien alle titels en inhoud van de meeste bijdragen al een tijdje zichtbaar, eenzijdige berichtgeving en het cancelen van andersdenkenden. Er is maar 1 manier en dat is de manier van de liegende premier met geheugenverlies.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 jul. 2022 - 12:32

@Gimli1955 Toen ik begin jaren '90 terugkwam uit de VS, nadat ik daar drie jaar gewerkt had bij een ingenieursbureau onder een oude CEO die in veel opzichten nog voldeed aan de oorspronkelijke definitie daarvan: hoofd uitvoerend personeel (tegenwoordig houden die zich merendeels bezig met marktbewegingen) schreef ik een manuscript bij elkaar hoe Europa er uit moest zien en dat was voor 50% ingegeven door hoe het NIET moest n.l. zoals de ontwikkelingen in de VS die ook door mijn Amerikaanse collega's van destijds zwaar gekritiseerd werd. Hun sublieme kennis over "How things work" bleek bepaald niet beperkt tot techniek sec. Politici als Frits Bolkestein en de ''nieuwe conservatieven'' hebben ervoor gezorgd dat Nederland (en Europa als geheel, maar voor en zeker na Brexit een stuk minder) grotendeels een reflectie is geworden voor wat er in de VS WEL gebeurt. Voor zover ik kan zien, twee belangrijkste oorzaken: 50% van de wereldeconomie is in handen van Amerikaanse bedrijven - bronnen via Noam Chomsky, Paul Mattick e.a. en datgene wat Henk Oosterling (kenner van de werken van Michel Foucault, een absoluut genie wat betreft ''How things work'') goed als volgt samenvatte: "Nederland is een overslaghaven van de ideeën van elders.'' Uiteraard schuift Nederland zich na de criminele en contraproductieve acties van Poetin zich aan bij de implementatie van de uit Washington gedicteerde ''nieuwe liberale wereldorde.'' Ik beschik niet over een slinger tegen deze goliath.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jul. 2022 - 20:32

Waarom zou je niet met Engel een discussie voeren? Hij is serieus over het thema en het thema gaat ons allen aan. Waarom hem bij voorbaat doodzwijgen ?

Kipzonderkop1
Kipzonderkop13 jul. 2022 - 17:30

“Omdat de diverse regeringen onder leiding van Rutte nagelaten hebben hier op in te spelen, moeten er nu draconische maatregelen genomen worden.” Als Jolink dat zegt dan moet het waar zijn. Alleen jammer dat hij niet zegt welke draconische maatregelen volgens hem dan moeten worden genomen. Nu weten we feitelijk nog niks. Of het zou moeten zijn dat Jolink toch maar liever niet voor zijn mening uitkomt en wegkijkt.

3 Reacties
Andreas4
Andreas43 jul. 2022 - 19:58

"Alleen jammer dat hij niet zegt welke draconische maatregelen volgens hem dan moeten worden genomen." Waarom zou Jolink dat moeten weten en zeggen? Hij snapt in elk geval dat er draconische maatregelen genomen gaan worden, jij niet dan? Zelfs de boeren snappen dat (ze zijn het er alleen niet mee eens). Welke maatregelen dat zijn is aan de politiek, evt in samenspraak met boeren (maar niet de FDF). Dat weet je toch kip? Je doet je alias wel - alweer - eer aan hoor...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 jul. 2022 - 0:29

Bennie Joling weet precies waar hij het over heeft. De laatste kabinetten en specifiek premier Mark Rutte kon in het concept in 2015 al zien aankomen dat het PAS, het Programma Aanpak Stikstof, zou indruisen tegen zowel landelijke als Europese wetgeving. In 2019 deed de Raad van State daarover uitspraak. De boeren zijn om electorale reden jarenlang gepamperd en wat in bijna tien jaar geleidelijk had kunnen gebeuren met compensatie en een sociaal plan voor de boeren moet nu inderdaad overhaast. - Dit is 'mister stikstof': hij zette Nederland op zijn kop - https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/a35cf6f3-b264-4190-8f65-6dab11c56d82/dit-is-mister-stikstof-hij-zette-nederland-op-zijn-kop

vdbemt
vdbemt4 jul. 2022 - 12:26

Wat is de situatie op dit moment: agressief protesterende boeren tegn de draconische maatregelen die het kabinet wil gaan nemen, inhoudende dat zo'n beetje de helft van de boeren iets anders moet gaan doen. Dit moet nu zo draconisch omdat 3 kabinetten Rutte hun ogen dicht hielden voor wat nodig was. Door de tijd heen, al enkele decennia, gebeurt er dit: de mensheid bedreigt met haar gedrag, dat o.a. diverse vormen van uitstoormet zich meebrengt, milieu. natuur en klimaat. Vanuit verschilllende wetenschappelijke hoeken wordt daarvoor gewaarschuwd. (Ook) Nederlndse regeringen trekken zich daar niets van aan. Doen alsof hun neus bloed. Totdat het een onverkomelijk feit is dat er maatregelen genomen moeten worden en ZELFS een kabinet Rutte dat gaat doen: de veeteelt moet met de helft minder. En ook industrie en verkeer moet anders. En dan vraag jij: welke draconische maatregelen. Toooook-tok-tok.

Deugkeizer
Deugkeizer3 jul. 2022 - 17:28

Ik vraag me ook af of er onder die boerderijen ook (semi)criminele bedrijven zitten die gaan staken.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 jul. 2022 - 17:05

Het is inderdaad zo dat extreemrechtse beroepsagitatoren de boerenprotesten hebben gekaapt. Ik lees nooit de krochten van S.M -Sociale Media- is niet nodig, want je hoort het vanzelf wel, al is het vanwege pseudoboerinne Carolien. Engel heb ik nog niet daarover gehoord, hoewel bevlogen en begeesterde wappies domweg uit op spiritueel zielenheil, achter mokkend geboerte blijven aanlopen, zonder kompas, zonder geweten, daar ze prat gaan op zèlfonderzoek. Jammer, dat hun ego daarbij buiten schot blijft. Bennie Jolink mag derhalve weer `huisbezoek' verwachten, zoals gereformeerde ouderlingen dat ook deden bij afvalligen. Moesten knielen bij een bos violen, bukken voor hun eten, op last van een Opperweezen, in dit geval FDF.

thjst
thjst3 jul. 2022 - 16:37

Volgens mij is de leider van het 'boeren verdedigingsleger' Mark van den Oever uit Sint Hubert en is hij fruitteler. Overigens schieten de sympathisanten van de BVL (FDF) met hun acties in eigen voet. Zo draag je het draagvlak, wat de boeren nu hebben, ten grave.

1 Reactie
badgast
badgast5 jul. 2022 - 10:54

Van den Oever is varkensboer. Geen fruitteler. En bepaald geen biologische of diervriendelijke varkensboer ook. https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3229688/mark-van-den-oever-doet-aangifte-tegen-activisten-die-stiekem-op-zijn-bedrijf-filmden

Ben  Liberaal
Ben Liberaal3 jul. 2022 - 16:33

Jaja .. mening van BN is van doorslaggevende waarde in de publieke discussie. Valt nog mee dat er geen politieke partij voor die groeiende doelgroep is opgericht. BN22 zou dat heten met jolink gordon en marie als stemmentrekkers cq deeltaak MP.

Aurora01
Aurora013 jul. 2022 - 16:04

Een fan van het eerste uur en deze man vertelt geen sprookjes. Bennie ik hoop dat je nog heel lang onder ons blijft.