Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Baudet wil de vrouw terug achter het aanrecht, af van abortus en euthanasie

  •  
20-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
Uitslagenavond FvD

© ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft voor de zoveelste keer duidelijk gemaakt dat hij geen boodschap heeft aan vrouwenrechten. In een essay over de roman Sérotonine van Michel Houellebecq in de conservatieve publicatie American Affairs schrijft hij wat ze bij de SGP al jaren niet meer hardop durven zeggen, namelijk dat het een slechte zaak is dat vrouwen tegenwoordig streven naar een carrière en financiële onafhankelijkheid, omdat van de moderne vrouw verwacht zou worden dat zij “haar traditionele rol als ondersteuner van de man” afwijst en “streeft naar een ‘gelijkwaardige’ relatie waarin ‘genderrollen’ inwisselbaar zijn”. (‘Gelijkwaardige’ en ‘genderrollen’ werden door Baudet zelf tussen aanhalingstekens geplaatst.)
Volgens Baudet is het extreem moeilijk, zo niet onmogelijk om een familie op te bouwen als vrouwen fulltime werken en is dat de reden dat vrouwen in de westerse wereld steeds minder kinderen krijgen. Werkende vrouwen zouden de oorzaak zijn van “constant con­flict, constante competitie en – uiteindelijk – ruzies, scheiding en sociale isolatie, en een nieuwe generatie van jongens en meisjes die opgroeien in een verminkte setting”. Het ‘onvermijdelijke resultaat’ hiervan zou de demografische ondergang van Europa zijn.
Baudet vraagt zich daarnaast af hoe gezond het is om meerdere seksuele partners te hebben, en spreekt zich uit tegen abortus en euthanasie, dat hij omschrijft als een maatregel die in het leven is geroepen om maar niet voor je ouders te hoeven zorgen:
"Vandaag mag zelfs nieuw leven (in de baarmoeder) vernietigd worden om te voorkomen dat individuele vrijheden verstoord worden. In Nederland (waar ik woon) wordt zelfmoord gefaciliteerd om ervoor te zorgen dat hier, ook, geen beperkingen zoals de plicht om voor je ouders te zorgen op het individu geplaatst worden."
Het is nogal een boude bewering om in de huidige participatiemaatschappij, waar mantelzorgers bijkans bezwijken onder de verantwoordelijkheden die van overheidswege op hen worden afgeschoven, op een dergelijke manier over euthanasie te spreken. Helemaal als je, zoals Baudet, zelf in de Tweede Kamer vóór het voorstel van D66 over voltooid leven stemde.
Het is niet de eerste keer dat Baudet etno-fascistische uitspraken doet. eerder zei hij al in een debat over immigratie dat hij “wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is”. Op een partijbijeenkomst waarschuwde hij ervoor “de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan”.
Ook seksistische uitspraken zijn hem niet vreemd. Zo schreef hij eerder in een opiniestuk op TPO:
"De realiteit is dat vrouwen niet alleen maar met omzichtig “respect” behandeld willen worden door hun sexpartner; dat ze helemaal niet willen dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden."
En zei hij in een interview met Quote:
"Ik weet wel dat vrouwen het over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben. Vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familieachtige dingen enzo… Ja, maar het is gewoon zo."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (164)

Auke2
Auke222 mei 2019 - 8:25

'Baudet wil de vrouw terug achter het aanrecht, af van abortus en euthanasie' Het zijn de kopjes als deze, die er voor zorgen dat links en rechts verder uitelkaar splijten. In dit geval zelfs kan aanzetten tot meer links geweld.

2 Reacties
adriek
adriek23 mei 2019 - 14:47

De man met vriendelijkheid en argumenten bestrijden lijkt niet te lukken, dus dan maar uit verband getrokken oneliners.

7anpau1
7anpau124 mei 2019 - 21:56

Dat lukt vooral niet doordat Baudet inhoudelijke vragen steevast ontwijkt.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt21 mei 2019 - 15:04

Kwestie van iemand woorden in de mond leggen. Bij de eigen uitleg hoorden we iets heel anders, in ieder geval het respecteren van de huidige wetgeving op dit gebied.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mei 2019 - 14:58

Baudet laat hier, zoals vaker, duidelijk zien wat een zwever hij is. Hij is iemand die het verschil tussen fictie en werkelijkheid maar niet wil zien. Zijn bijna dwangmatige kijk op ons sociale leven wordt voortdurend gefilterd door zijn ideologische kijk op de werkelijkheid. Het was Paul Scheffer die daar eerder op wees en hij kon het weten want ze trokken samen een tijd op. Tot Scheffer het genoeg vond. Baudet viel niets te leren, vond hij. Baudet leek maar niet te begrijpen dat je niet meer aan wetenschap doet als je de uitkomsten bewust beïnvloedt of verdraait door ideologisch wensdenken. Literatuur is hoe dicht zij soms op de werkelijkheid zit altijd een bedenksel gemaakt met het doel een werkelijkheid te creëren die de plot ondersteunt, of in het geval van Houellebecq een politieke boodschap. In de literatuur kan dat, daar kun je zelfs varkens mensentaal laten spreken. Het is opvallend dat we nu alweer geconfronteerd worden met dat onvermogen van Baudet om de werkelijkheid te willen buigen naar zijn eigen romantische en ideologische opvattingen: de mens is gedoemd onder te gaan omdat hij zijn vrijheid niet aankan. Met andere woorden, hij schiet tekort. Dus moet die vrijheid ingeperkt worden. Het is iedereen inmiddels opgevallen hoe ver die opvatting van de huidige politieke werkelijkheid staat. Het staat zelfs haaks op waar FVD voor staat. Of voor zegt te staan. Het is zelfs de belangrijkste reden van de ruzie tussen Otten en Baudet. Het probleem is dat Baudet tekens wegkomt met flauwe excuses. We zouden zijn woorden bewust verdraaien om hem van zijn overwinning af te houden. Iets dat door zijn achterban natuurlijk meteen geëchood wordt. Toch denk ik dat als het aankomt op een keuze tussen Rutte en Baudet, de onduidelijkheid waar Baudet precies staat wel eens in zijn nadeel kan uitpakken. Veel lieden die liberaal stemmen gruwen juist van dit soort avondland-ideologie. Individualisme en vrijheid van handelen staan hoog in hun vaandel. Ze hebben geen ideologie nodig om problemen aan te pakken. De problemen waar zij mee te maken hebben zijn concreet en kunnen dienovereenkomstig worden aangepakt. Niet met grote woorden die de meesten van ons te veel aan verkeerde tijden doen denken.

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden21 mei 2019 - 13:29

Het is overduidelijk dat het verschil tussen een boekrecensie en een politiek programma, bij lange na niet iedereen duidelijk is.

6 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mei 2019 - 15:24

Te beginnen met Baudet zelf.

Jonathan2
Jonathan221 mei 2019 - 17:07

Is ons wel duidelijk, maar Thierry niet.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2019 - 17:34

@ Hugo van Heerewaarden Het is overduidelijk dat jij het verschil tussen een boekrecensie en een rechts extremistisch pamflet niet kan zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 18:28

Een Nederlands politicus die een boekbespreking schrijft over een boek van een Franse schrijver in een Amerikaans politiek tijdschrift. Hoe onwaarschijnlijk toevallig kun je het krijgen. Voor een echte recensie hoeft de (a.s.) lezer deze omweg niet te maken. Men kan terecht in de Nederlandse media, waaronder NRC en VK.

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden22 mei 2019 - 8:55

Een Nederlands politicus die, in het Engels, een rechts extremistisch pamflet publiceert in een Amerikaans tijdschrift dat in het land van zijn doelgroep nauwelijks gelezen wordt. Ja, ik vat 'm, dat is de geëigende weg. ;)

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2019 - 19:12

@HaHa Het is overduidelijk dat etc.

ton14024
ton1402421 mei 2019 - 11:27

Baudet, een verbeten strijder voor de blanke overheersing om de aanstaande milieuramp te overleven. Laf en gemakzuchtig, zie daar de nieuwe mens.

Sarajlija
Sarajlija21 mei 2019 - 9:38

Lavendel snuiven is niet helemaal ongevaarlijk. Ik blijf dat maar herhalen hoor.

Lucas2000
Lucas200021 mei 2019 - 7:47

Om nog maar te zwijgen over de MeToo farce; waar de echt misbruikte vrouwen (en mannen) slachtoffer van zijn, nu mensen elke scheet aanvangen om ook "me too!"te roepen.

Keilstra
Keilstra21 mei 2019 - 7:40

Ik ben het met Baudet eens dat vrije euthanasie gevaren in zich bergt. Het lijkt op een vrije individuele keuze, maar in de praktijk komt er veel beïnvloeding van buiten af bij kijken. Het gaat om mensen in een positie van zwakheid, en individuele keuzevrijheid is in zo'n situatie te vaak een illusie. Liberalisme met haar focus op individualisme kan ook uitwassen voortbrengen, er spelen allerlei belangen bij de dood van de mens. En niet alle mensen kunnen in elke situatie helemaal zelfstandig beslissen. Een wet die op die illusie wordt gebouwd is gevaarlijk.

8 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté21 mei 2019 - 7:53

Stropop argument. Er is niemand die een 'vrije euthanasie' wil zoals jij die insinueert.

adriek
adriek21 mei 2019 - 8:18

Mensen beinvloeden om zich te laten euthenaseren, dat zou nooit moeten gebeuren, maar ik vind het minstens zo belangrijk dat mensen niet tegen hun uitdrukkelijke wil uitzichtloos moeten lijden. Mensen tegen elke prijs (en dan doel ik niet op geld) in leven houden is objectief gezien misschien nog wel veel erger.

7anpau1
7anpau121 mei 2019 - 8:21

De wet is helemaal niet gebaseerd op liberale individualisme. De wet is gebaseerd op de notie dat ondragelijk lijden van mensen - ten gevolge van de notie dat mensen pas mogen sterven als dat gods wil zou zijn en dat dit betekent dat mensen met alle middelen in leven gehouden moeten worden totdat de desondanks overlijden - voorkomen zou moeten kunnen worden. De individuele vrijheid bestaat eruit dat ik de vrijheid heb om niet te geloven in een God die wel wil dat ik mijn kinderen niet tegen meningitis mag inenten, maar die wel verlangt dat ik in leven wordt gehouden met apparaten als ik tengevolge van (bijvoorbeeld) meningitis tot kasplantje zou verworden.

Norsemen
Norsemen21 mei 2019 - 8:36

Keilstra, je doet alsof je verhaal alleen opgaat voor mensen die besluiten wel een abortus te doen. Ik denk dat de beïnvloeding op vrouwen om geen abortus te laten plegen vele malen groter is.

4Vier!
4Vier!21 mei 2019 - 8:46

Keilstra “maar in de praktijk komt er veel beïnvloeding van buiten af bij kijken. Het gaat om mensen in een positie van zwakheid” Ik ben sinds m’n 30ste lid van de NVVE, dus als ik tzt op m’n 70ste (of 99ste) een beslissing zou maken voor euthanasie komt die beslissing echt bij mijzelf vandaan. Wil jij tot het bittere, pijnlijke eind blijven leven? Mijn zegen heb je, mijn financiële bijdrage (in de vorm van belastingen en verzekeringsgelden) heb je en ik zal altijd strijden voor het recht iemand te laten leven -zelfs als dat als kasplantje is. Maar ik wil graag kunnen beslissen over MIJN lichaam en geest. Mijn leven, mijn dood.

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 9:04

Er bestaat geen vrije euthanasie. De wetten zijn dusdanig streng, dat het euthanasieverzoek van mijn oma, die op haar sterfbed lag, niet werd toegekend. 3 dagen later is ze een natuurlijke dood gestorven. Fijn voor mij, omdat ik daardoor voldoende tijd had om afscheid te nemen, maar niet fijn voor haar, vanwege de pijn die ze had. https://www.nvve.nl/wat-euthanasie/zorgvuldige-uitvoering

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 13:15

7anpau1 21 mei 2019 at 10:21 Consistent zijn de orthodox gelovigen nu eenmaal niet, wel doodstraf geen abortus. Wat betreft euthanasie, wie herinnert zich de zaak Stinissen nog? 16 jaar coma .

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2019 - 19:13

maar in de praktijk komt er veel beïnvloeding van buiten af bij kijken Wat is jouw expertise op dit gebied?

Me, Myself and I
Me, Myself and I21 mei 2019 - 5:30

Ik had graag iets heel ergs tegen Baudet willen hebben, echter de tekst in dit stukje komt niet overeen met de orginele tekst. Hij begint duidelijk met uit perspectief van het boek van... en daarna wordt dit perspectief genegeerd en als de zijne geuit. Jammer gemiste kans en geeft het nivo wel weer aan van de tegenstanders van Baudet. Overigens dat individualisme een probleem begint te worden, is al aangetoont door Paul Verhaege van de universiteit van Gent die er 20 jaar onderzoek naar gedaan heeft. 3 op de 10 jongeren hebben depressieve gevoelens of zijn depressief. 40% van de huwelijken eindigen in een scheiding voornamelijk omdat we individueel ons blijven afvragen of dit wel alles is en op die manier uit elkaar groeien. Wat mij nog het meest verbaast is de manier waarop men hier in Nederland neerkijkt op het huishouden. Een man haat een vrouw als hij zegt dat ze achter het aanrecht hoort. Ik denk dat daar het probleem zit. Het huishouden is het belangrijkste van de hele wereld. Zonder een goed draaiende thuisbasis zal alles mislukken. De cijfers liegen er ook niet om. -Meer scheidingen -Meer geestenziektes -Meer ontspoorde jongeren -Minder begrip Ik wil niet zeggen dat dit alleen maar aan de moderne manier van leven ligt, maar wie dat uitsluit en weigert daar onderzoek naar te doen is een onderdeel van het probleem. En als mensen van mening zijn dat ik hier ongelijkheid mee predik... Ja, klopt, ik kan niet tippen aan mijn vrouw of moeder, dus er is zeker sprake van ongelijkheid.

11 Reacties
7anpau1
7anpau121 mei 2019 - 6:34

Uw leesvaardigheid laat (ieg in het Engels) duidelijk te wensen over. In de tweede helft van het stuk geeft Baudet heel nadrukkelijk zijn eigen visie weer . Dat betreft in de eerste plaats de oplossing voor de door volgens Baudet door Houellebecq geprofeteerde ondergang van de West-Europese cultuur. Volgens Baudet is de oplossing een sterke natiestaat waarin de vrijheid van het individu drastisch wordt beperkt. De burger moet tegen zichzelf beschermd worden om de vermeende teloorgang van die zogenaamde cultuur te voorkomen én omdat Baudet de visie van Houellebecq - dat door individuele vrijheid mensen ongelukkig worden - zelf onderschrijft. Het is Baudet die stelt dat in de door hem voorgestelde natiestaat de vrijheid op het gebied van seksualiteit en spiritualiteit van burgers aan banden gelegd moet worden. Het is Baudet die stelt dat vrouwen van al die vrijheid ongelukkig zouden worden (in Houellebecqs boeken zijn het vooral de zure, oude en middle aged mislukte mannen die ongelukkig zouden worden van al die (seksueel) te vrije vrouwen). De suggestie die Baudet wekt is dat door minder vrijheid en minder emancipatie vrouwen véél gelukkiger zouden zijn. (Hoe seksistisch wilt u het hebben?) En het is Baudet die stelt dat vrouwen door die vrijheid en gelijkgerechtigdheid te weinig kinderen zouden baren waardoor de teloorgang van de West-Europese cultuur wordt versneld. Tot slot is het toch echt Baudet die zijn extreem rechtse Amerikaanse broodheren naar de mond praat door te stellen dat wij hier in Nederland en masse foetussen en oude van dagen over de kling jagen om vooral geen individuele vrijheid te hoeven inleveren. Het niet Houellebecq die al deze dingen schrijft. Het is niet een van de karakters uit Houellebecqs romans die al deze dingen zegt. Het is Baudet zelf, de man die de ambitie heeft om premier van Nederland te worden en die daarvoor zijn drijfveren en ambities in dit stuk ontvouwt.

7anpau1
7anpau121 mei 2019 - 6:34

Uw leesvaardigheid laat (ieg in het Engels) duidelijk te wensen over. In de tweede helft van het stuk geeft Baudet heel nadrukkelijk zijn eigen visie weer . Dat betreft in de eerste plaats de oplossing voor de door volgens Baudet door Houellebecq geprofeteerde ondergang van de West-Europese cultuur. Volgens Baudet is de oplossing een sterke natiestaat waarin de vrijheid van het individu drastisch wordt beperkt. De burger moet tegen zichzelf beschermd worden om de vermeende teloorgang van die zogenaamde cultuur te voorkomen én omdat Baudet de visie van Houellebecq - dat door individuele vrijheid mensen ongelukkig worden - zelf onderschrijft. Het is Baudet die stelt dat in de door hem voorgestelde natiestaat de vrijheid op het gebied van seksualiteit en spiritualiteit van burgers aan banden gelegd moet worden. Het is Baudet die stelt dat vrouwen van al die vrijheid ongelukkig zouden worden (in Houellebecqs boeken zijn het vooral de zure, oude en middle aged mislukte mannen die ongelukkig zouden worden van al die (seksueel) te vrije vrouwen). De suggestie die Baudet wekt is dat door minder vrijheid en minder emancipatie vrouwen véél gelukkiger zouden zijn. (Hoe seksistisch wilt u het hebben?) En het is Baudet die stelt dat vrouwen door die vrijheid en gelijkgerechtigdheid te weinig kinderen zouden baren waardoor de teloorgang van de West-Europese cultuur wordt versneld. Tot slot is het toch echt Baudet die zijn extreem rechtse Amerikaanse broodheren naar de mond praat door te stellen dat wij hier in Nederland en masse foetussen en oude van dagen over de kling jagen om vooral geen individuele vrijheid te hoeven inleveren. Het niet Houellebecq die al deze dingen schrijft. Het is niet een van de karakters uit Houellebecqs romans die al deze dingen zegt. Het is Baudet zelf, de man die de ambitie heeft om premier van Nederland te worden en die daarvoor zijn drijfveren en ambities in dit stuk ontvouwt.

LaBou
LaBou 21 mei 2019 - 6:49

" Een man haat een vrouw als hij zegt dat ze achter het aanrecht hoort. Ik denk dat daar het probleem zit" Het probleem ben je zelf. Als een man zegt dat de vrouw achter het aanrecht hoort kijkt hij inderdaad op vrouwen neer. Als een vrouw daar zelf voor kiest is dat haar keuze. Als ze daar niet voor kiest geldt dat evenzeer. Overigens staat het je vrij om zelf je handen uit de mouwen te steken in het huishouden. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het helemaal te doen en zo te zorgen voor die "goeddraaiende thuisbasis".

7anpau1
7anpau121 mei 2019 - 7:39

Ps Dan nog even in reactie op uw eigen aandeel. De door u genoemde cijfers zeggen niets. Werden dergelijke cijfers in de 18e en 19e eeuw bijgehouden? Het is de vraag of er een correlatie is tussen de door u genoemde cijfers en de individuele vrijheid en emancipatie van burgers in de tweede helft van de 21e eeuw. Zelfs als die er is, dan is dat nog iets heel anders dan een causaal verband. Dat er makkelijker en dus meer gescheiden wordt door veranderde wet- en regelgeving en het loslaten van een sterke religieuze moraal is helder. Dat daar negatieve kanten aan kunnen zitten is te bepleiten. Maar dat de negatieve kanten van het versoepelde echtscheidingsrecht zwaarder wegen dan het verplicht blijven zitten in een huwelijk dat niet werkt, moeten u, Baudet en Verhaege dan nog maar even ‘aantonen’. Tot slot vraag ik mij af waarom wij de samenleving moeten veranderen omdat u belabberd bent in het uitvoeren van zorgtaken. Als u en uw partner en moeder daar happy mee zijn, dan dwingt niemand u toch om dat te veranderen. Waarom dan uw levensvisie tot norm verheffen? Hou uw pleidooi voor ongelijkheid lekker in uw eigen slaapkamer.

Morena2
Morena221 mei 2019 - 8:29

''Een man haat een vrouw als hij zegt dat ze achter het aanrecht hoort. Ik denk dat daar het probleem zit.'' Het probleem ligt bij figuren (zoals jijzelf?) die menen de rol van een vrouw te kunnen of mogen bepalen. Dat recht heb jij niet. Als jij van mening bent dat het huishouden zo een belangrijk en verheven onderdeel is van de wereld, wat let jou dan om deze rol op jou te nemen? Laat me raden, het is alleen zaligmakend als de vrouw het doet?

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2019 - 8:33

@ Me, Myself and I Jij schrijft: En als mensen van mening zijn dat ik hier ongelijkheid mee predik… Ja, klopt, ik kan niet tippen aan mijn vrouw of moeder, dus er is zeker sprake van ongelijkheid. Belachelijk dan dat jij ontwikkelde en capabele vrouwen wil veroordelen tot huishoudelijk werk dat is zeker niet het belangrijkste ter wereld. Wees verstandig en ga zelf de was doen, zorgen en de boel schoonhouden. En laat die vrouwen bijdragen aan de samenleving. Die zijn nodig en waren dat in het verleden ook. Gezien je eigen tekst moeten ze dat niet aan jou over laten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 8:54

Volgens psychoanalyticus, best-seller-schrijver & criticus van het neo-liberalisme Paul Verhaeghe heeft een visie die hij onderbouwt met landenvergelijking. Individueel geluk zou kunnen worden geoperationaliseerd in kindertal en psychosociale indicatoren, zoals het aantal suïcides en het gebruik van psychofarmaca in een land. Het wetenschappelijk gehalte van de visie laat te wensen over. Historische vergelijkingen zijn niet mogelijk behalve wat betreft kindertal.

4Vier!
4Vier!21 mei 2019 - 8:54

Me, Myself and I 21 mei 2019 at 07:30 “Een man haat een vrouw als hij zegt dat ze achter het aanrecht hoort. Ik denk dat daar het probleem zit.” Daar zit inderdaad het probleem. Mannen die voor vrouwen beslissen wat die moeten doen met hun leven, als mini-dictatortjes hen de vrijheiheid ontnemen iets anders te doen met hun leven of zich te ontwikkelen in studie of werk en financiële onafhankelijkheid. Als je het huishouden zo belangrijk vindt zou je natuurlijk ook ZELF kunnen bijdragen aan dat huishouden. Misschien zouden er minder mensen scheiden als beide partners elkaar als gelijke zouden zien en dus beiden moeite en tijd zouden steken in hun gezamenlijke huishouden, financiële bijdrage en zorg voor de kinderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 9:20

volgens= De

Kuifje3
Kuifje321 mei 2019 - 13:18

Het wel merkwaardig. Als Halsema het heeft over het doorgeslagen individualisme valt rechts hierover als ware het iets vreselijks. Weer een uitzending van Jensen gevuld. Als Baudet nagenoeg hetzelfde zegt, in een andere context weliswaar, dan staat deze site weer bol van de verwijzingen naar ultra-rechtse standpunten. Ik word hier zo vreselijk moe van. Ja, Baudet is geen standaardpoliticus. Gelukkig maar want daar hebben we er wel genoeg van.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2019 - 17:37

@ Kapje Jij schrijft: Als Baudet nagenoeg hetzelfde zegt, Baudet zegt niet nagenoeg hetzelfde. Baudet zegt dat vrouwen voor kinderen moeten zorgen en mannen voor de wereld. Dat heeft Halsema nog nooit van haar hele leven beweerd. Dit soort leugens zijn zo wanstaltig.

JanB2
JanB220 mei 2019 - 23:19

Ik hHeb een groot deel van het oevre van Houellebecq in mijn eigen boekenkast. Gelezen en wel. Ik moet zeggen dat Baudet er weinig van begrepen heeft.

8 Reacties
JanB2
JanB220 mei 2019 - 23:25

PS: "Serotonine" ontbreekt tot nu toe tussen mijn boeken (daar gaat dus (zeker nu) wel verandering in komen). Maar wie het eerdere werk van Houellebecq kent ziet meteen dat Baudet zaken uit hun context haalt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 9:02

Alle romans gelezen in Engelse vertaling. Ik herinner me vooral oudere ongelukkige mannen. Die uiteraard boos zijn op vrouwen en de rest van de wereld.

JoostV2
JoostV221 mei 2019 - 15:38

Een boek is pas af als het is gelezen. Ik denk dat Baudet gewoon er iets anders in leest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 18:33

PS Volgens de recensie in de NRC: "Bij zijn beschrijving van een industriële legbatterij in Normandië word je bijna spontaan vegetariër. " .

JanB2
JanB222 mei 2019 - 0:00

Ik herinner me vooral oudere ongelukkige mannen. Die uiteraard boos zijn op vrouwen en de rest van de wereld. Precies. Dát is één van de kernpunten van het werk van Houellebecq.

JanB2
JanB222 mei 2019 - 0:01

@ JoostV Ja, maar daar zit een grens aan. Het moet niet uitdraaiïen op herschrijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2019 - 9:05

JoostV voor het schrijven van een argumentatief essay over een roman gelden andere regels dan bij het lezen. Lezers mogen er alles inleggen wat ze willen.

adriek
adriek23 mei 2019 - 14:51

"Ik moet zeggen dat Baudet er weinig van begrepen heeft." Baudet begrijpt niet (of misschien ook wel, maar dat doet niet ter zake) maar gebruikt slechts.

JanB2
JanB220 mei 2019 - 23:07

Rare vent. Je kunt niet anders zeggen.

Katootje2
Katootje220 mei 2019 - 22:57

Jammer, want ik vind koken best wel leuk. Maar zo heb ik er geen zin meer in.

1 Reactie
adriek
adriek21 mei 2019 - 8:28

Gelukkig heb je in Nederland nog de keuze: je doet wat Baudet zegt en kookt de rest van je leven lekker voor je man en kinderen, of je begint een restaurant, maakt carriere en onderhoudt op die manier misschien wel je man (of vrouw en/of kinderen). Zolang je je eigen keuze maakt (en mag maken) kun je in beide gevallen heel gelukkig worden. Ik ben heel erg tegen bemoeienis over wat vrouwen wel of niet zouden mogen doen van welke boekengeleerde (M/V) in Den Haag (of daarbuiten) dan ook.

Ozzy622
Ozzy62220 mei 2019 - 20:56

Na mijn tweede kopje koffie denk ik: Ga stemmen en stem links als je van deze drol af wil, of stem Thierry en blijf met een lauw warme drol achter.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje321 mei 2019 - 13:25

Hmm... toch lijkt deze drol de grootste te worden en is links een beweging in de marge aan het worden. SP, GL, PvdA zijn samen kleiner inmiddels dan de PvdA alleen tijdens Pinokkio-2. Het is slechts een simpele constatering. Vooral de minimalisering van de PvdA vind ik trouwens een trieste zaak. Als de boodschap echter steeds weer is dat rechts “fout” is en er geen echt goed verhaal tegenover wordt geplaatst zal het voorlopig niet goed komen aan gene zijde.

mxdaddy
mxdaddy20 mei 2019 - 20:38

Mensen lees toch eerst eens voordat je een reactie plaatst. If you allow yourself a brief moment to view the world from Houellebecq’s perspective... Is dit nu zo lastig te begrijpen

4 Reacties
Luneau
Luneau21 mei 2019 - 8:00

Niet zo moeilijk als het voor jou is om de hele tekst van het essay te lezen, waarin Baudet z'n eigen interpretatie geeft aan dingen die Houellebecq niet gezegd heeft en waarin Baudet dat volledig instemt met z'n eigen verzonnen interpretatie van Houellebecq. Een paar voorbeelden: "How encouraging to finally read a modern writer who takes the problem of sex seriously!" "In all these movements, Houellebecq sees (correctly, in my view) an attempt to preserve traditional European culture or indeed to reestablish it: a world in which the family is once again at the center, in which nations are restored, maybe even a form of Christianity is reinstated." "Al­though Houellebecq, a poet more than a philosopher, shies away from laying out a detailed political manifesto, he tells us on every page that we need to rediscover a territorial, social, and historical connection with others around us, a connection which transcends individual choice, momentary whims, and instrumental interests. This naturally implies a powerful nation-state that protects the social fabric, along with a high degree of skepticism towards immigration and free trade. But this in itself is not enough. To recreate embeddedness in society, the individual himself has to be embedded again. He has to be deliberalized." Na het lezen van de hele tekst, is de enige conclusie die je kan trekken dat Baudet een tegenstander is van liberale vrijheden en terug wil naar het traditionele gezin, om zo vrouwen als broedfabriek te gebruiken om z'n boreale ras/cultuur te beschermen tegen omvolking.

adriek
adriek21 mei 2019 - 8:34

Ik begrijp dat een of ander Haags mannetje de wereld vanuit de bubbel van zijn leestafel probeert te begrijpen. Het is jammer dat dat mannetje met zo weinig levenservaring zijn boekenwijsheid aan anderen wil opleggen.

4Vier!
4Vier!21 mei 2019 - 9:00

“In the Netherlands (where I live), suicide is facilitated to ensure that here, too, no constraints—such as the duty to care for your parents—are placed on the indi­vidual.” Grappig, ik wist niet dat Houellebecq in NL woonde. Dat verklaard wel dit “citaat”.... Baudet “bekijkt” de wereld vanuit het perspectief van Houellebecq, maar voegt er vervolgens zijn EIGEN perspectief aan toe. En dat laatste perspectief is waar men tegen ageert.

7anpau1
7anpau121 mei 2019 - 9:24

Onder andere het volgende stuk is toch echt de visie van Baudet zelf: “The remedy for this collapse of the modern promise is clear. Al­though Houellebecq, a poet more than a philosopher, shies away from laying out a detailed political manifesto, he tells us on every page that we need to rediscover a territorial, social, and historical connection with others around us, a connection which transcends individual choice, momentary whims, and instrumental interests. This naturally implies a powerful nation-state that protects the social fabric, along with a high degree of skepticism towards immigration and free trade. But this in itself is not enough. To recreate embeddedness in society, the individual himself has to be embedded again. He has to be deliberalized. Indeed, apart from implying the indispensability of a strong national state, Houellebecq indicates that two much more fundamental challenges must be overcome: our sexual and spiritual liberation.” Houellebecq’s wereldbeeld dat van Baudet overlappen en daar waar Houellebecq volgens Baudet maar een dichtertje is die niet doorpakt, heeft Baudet de oplossing: een sterke natiestaat waarin uw en mijn grondrechten moeten wijken voor uw en mijn eigen bestwil en om de teloorgang van de West-Europese cultuur te keren. Als u dat er niet uithaalt dan kunt u ofwel niet lezen, ofwel bent u een Baudet fanboy wier cognitieve dissonantie hem verblindt.

Paddy4
Paddy420 mei 2019 - 20:32

@ Paddy. Ik zal mijn naam veranderen alhier. Had uw naam niet eerder opgemerkt. Ik heet trouwens Paddy Pipedown maar dat was te lang. @ Peter. Ik las al Houellebecqs boeken. Heb ook het essay gelezen. Oh..en heb forum gestemd. Houllebecq zelf heeft trouwens ook essays geschreven . Bijvoorbeeld over HP Lovecraft . Die omschrijft hij als een conservatieve racist . We leren nu dus dat Hpuellebecq dat ook ws is?

Ozzy622
Ozzy62220 mei 2019 - 19:51

Ach na de eerste kop koffie in de morgen zeg ik voor het doortrekken: Dag Thierry. En dat gezegd hebbende lucht enorm op.

wegmetons
wegmetons20 mei 2019 - 18:57

In welke tijd leeft deze man????????????????

2 Reacties
ValsPlat
ValsPlat20 mei 2019 - 19:08

Onvoltooid Verloren Tijd

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2019 - 20:28

Rare vraag. In het Boreaal, natuurlijk. Dat weet toch iedereen?

JKG
JKG20 mei 2019 - 18:35

Dames en heren, Wel ZELF blijven lezen en daarna oordelen aub. Omdat het wat makkelijker te maken de beruchte tekst waar het om gaat hieronder weergegeven. "If you allow yourself a brief moment to view the world from Houellebecq’s perspective, his philosophy is validated all around us. Consider the emancipation of women and the feminist ideology that underpins it (a favorite topic in Houellebecq’s work). The “liber­ated” status of women is usually celebrated as one of the great triumphs of late-liberal society. Today women, from an early age, are encouraged to pursue a career and be financially independent. They are expected to reject the traditional role of supporting a husband and strive instead for an “equal” relationship in which “gender roles” are interchangeable. But how has this really been working out for them? What hap­pens when they hit thirty? If they continue to work full hours, building a family becomes extremely difficult, if not impossible. This is why women in the Western world increasingly tend to have fewer children—if they even have them at all. Work and children then often limit the time available for the maintenance of a committed relationship, and rare are the lovers that both work full hours, rear children, and invest sufficiently in each other for the marriage to remain healthy over time. An inevitable result of all this is the demographic decline of Europe. Another outcome is constant con­flict, constant competition—and in the end, fighting, divorce, and social isolation—and a new generation of boys and girls growing up in such disfigured settings."

13 Reacties
Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 19:32

En u ziet het probleem niet? Dus omdat 'wij' (altijd leuk als mensen in termen als wij en zij blijven denken) onze vrouwen DE KEUZE geven om hun leven 'weg te gooien' (want dat wordt geïmpliceerd door bovenstaand stukje) als ze carrière willen maken, zal onze beschaving ten onder gaan omdat er te weinig babies gemaakt worden (een droge statistiek). Ten eerste: wie heeft hier het gore lef om aan de hand van 'statistiek' vrouwen een spiegel voor proberen te houden met als boodschap: stop met carriere maken, jullie moeten babies maken want anders... verdwijnt Europese / westerse cultuur en zijn we over 100-200 jaar allemaal moslims. Ten tweede: waar ligt het verband tussen vrouwen die carriere maken en 'ineens' hierdoor meer ruzie, conflict, competitie binnen het gezin? Vrouwen die geld verdienen veroorzaken jaloezie bij hun echtgenoot? Pardon, maar... zo een huwelijk zou ineens gezonder zijn als die vrouw dan maar besluit niet te werken zodat de man zich weer trots kan voelen. Yes, wat dat waren gezonde tijden vroeger...

Sonic2
Sonic220 mei 2019 - 20:27

Zelf denken? FvD aanhangers lopen drammerig en slaafs achter hun grote leider aan. Als er 1 aanhang is( samen met die van Wilders) die zich niet inleest en nooit kritisch hun leider volgt en compleet niet zelf nadenkt zijn het de aanhangers van Baudet en Wilders wel. Als Jesse Klaver of Rob Jetten in hun blote kont an het zwembad lag, waren ze ontslagen. Als Jesse Klaver met een racist praat dan is hij weg. Alleen de niet nadenkende en slaafse achterban van Baudet blijft achter hun leider staan. Dacht de aanhang van Baudet maar eens na. Dan hadden we nu niet met deze narcistische oplichter gezeten. Ik snap de zorgen op meerdere dossiers hoor. Maar Baudet is zeer, zeer gevaarlijk. En de rest van uw wartaal ga ik niet eens op reageren.

7anpau1
7anpau120 mei 2019 - 21:34

Dank u JKG Het is inderdaad de tekst van een krankzinnige. Was will das Weib? Geknecht worden en baren voor Baudets natiestaat! Want al die zelfontplooiing en vrijheid, ach dat kunnen al die arme schatjes toch niet aan?

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2019 - 4:09

@ JKG Jij schrijft: Wel ZELF blijven lezen en daarna oordelen aub. Weerzinwekkend stukje tekst. Wat is er mis met jouw eigen beoordelingsvermogen?

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 4:42

"If they continue to work full hours, building a family becomes extremely difficult, if not impossible." Maar alleen onmogelijk voor vrouwen natuurlijk, en niet voor mannen die fulltime werken. Mannen moeten volgens Baudet wel fulltime kunnen werken icm gezin, maar vrouwen niet, want slecht voor demografie. Dat oplossingen ook gevonden kunnen worden in betere taakverdeling, flexibel en/of parttime werken door beide partners icm betere salariëring, betere sociale wetgeving, etc komt niet bij hem op. "They are expected to reject the traditional role of supporting a husband and strive instead for an “equal” relationship in which “gender roles” are interchangeable." Nou nee, dat wordt niet verwacht. Er wordt verwacht dat vrouwen zelf kiezen of ze een traditionele of moderne rol willen. En dat ouders onderling beslissen wat bij hun past. En dan 2 quotes die u weglaat: "Because individualism makes our societies so weak (re­sulting, as we have seen, in an unwillingness to defend our civilization, to resist mass immigration, and even to reproduce, among other things), our society shall either regress and regenerate, or it will be replaced." "In all these movements, Houellebecq sees (correctly, in my view) an attempt to preserve traditional European culture or indeed to reestablish it: a world in which the family is once again at the center, in which nations are restored, maybe even a form of Christianity is reinstated. In contrast to such movements stands the alternative: the con­quest or replacement of our civilization by a new “metaphysical mutation.”" Deze quotes doen mij enorm denken aan de voormalige Nazi Lebensborn theorie: vrouwen als broedfabriek om een uitstervend boreaal ras/cultuur te beschermen. Gewoon eng.

wegmetons
wegmetons21 mei 2019 - 5:17

Nou Sonic net als jij vind ik Baudet eng maar om nu al die mensen die op zijn partij gestemd hebben weg te zetten als mensen die niet nadenken gaat me toch wat te ver. Ik denk dat de meeste stemmers op Forum helemaal niet zitten te wachten op zulk soort teksten van de politiek leider van de partij, het zijn namelijk vaak jonge mensen met vaak hogere opleidingen. Dat zijn meestal de meest tolerante van dit land, het is het zelfde type aanhang als waar D66 en GroenLinks het vaak van moet hebben... Ze denken alleen anders over economie en over democratie als deze partijen. Anders denken mag toch in dit mooie land?

7anpau1
7anpau121 mei 2019 - 8:09

Degene die de mensen die op zijn partij stemmen wegzet (en alle anderen al helemaal) als dom en niet in staat tot nadenken, lijkt mij toch vooral Baudet zelf te zijn. Uit dit stuk druipt toch vooral de notie dat het gros van de mensen niet kan omgaan met al die individuele vrijheid van onze moderne maatschappij en de daaruit voorkomende keuzestress. Als ze er al mee kunnen omgaan, dan leidt dat in de ogen van Baudet alleen maar tot consumentisme en egoïsme dat zover gaat dat we massaal foetussen en oude van dagen ‘ruimen’ om te voorkomen dat we zouden moeten inleveren op onze zoektocht naar leeg vermaak en seksueel genot. Dus stem op Baudet, want hij - en hij alleen - zal u weer zingeving bieden. Hij zal u knechten om u tegen uw eigen domheid en lusten te beschermen opdat u weer gelukkig kunt zijn. Het strijden en baren voor Baudets ‘sterke natiestaat’ zal uw leven weer zin geven en en passant zal hij, Baudet, daarmee voorkomen dat de Boreale cultuur ten ondergaat aan het hedonistische narcisme van al die domme mensen. Sorry hoor, ik parafraseer enigszins, maar uit dit stuk - en uit diverse andere uitingen van Baudet - blijkt toch eenduidig met welk dedain Baudet neerkijkt op de mensheid. Over het mensbeeld van zijn rechterhand, Theo Hiddema, hoeven we ons al helemaal geen illusies te maken. Baudet en Hiddema hebben als excuus dat zijn enigszins krankzinnige narcisten zijn die hun superioriteit telkens bevestigd zien doordat ze er redelijk goed in slagen anderen ervan te overtuigen dat zij geweldig goed zijn in wat ze doen. Mensen die dat echter niet doorzien en op Baudet stemmen hebben dat excuus meestal niet. Of het domheid is of opportunisme dat de FvD kiezer drijft valt dan nog te bezien.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2019 - 8:22

@ wegmetons Jij schrijft: Ik denk dat de meeste stemmers op Forum helemaal niet zitten te wachten op zulk soort teksten van de politiek leider van de partij, het zijn namelijk vaak jonge mensen met vaak hogere opleidingen. Ik heb even een artikeltje opgezocht. Ik wist al dat deze bewering van jouw grote onzin is. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/21/fvd-aantrekkelijk-voor-klimaatscepticus-a3954192 Op zich hou ik daar niet zo van linkjes, omdat ik vind dat mensen er zelf verantwoordelijk voor hun kennis en informatie. Het is geheel voorspelbaar dat het FvD mannen trekt en dan meer laagopgeleiden, dat had je zelf ook wel kunnen bedenken. Duidelijk is dat de achterban van het FvD ook geheel niet op die van D66 en GroenLinks lijkt. Zie de grafiekjes. De achterban van het FvD bestaat uit mensen die hun wereld zo klein mogelijk willen hebben. geen vreemden en geen verandering. De held in eigen huis, mede om te voorkomen dat anderen ontdekken dat hij maar een sukkeltje is. De achterban van progressieve partijen wil verandering en verbetering, nieuwe indrukken opdoen andere mensen ontmoeten en leeft in het besef dat mensen gelijkwaardig zijn. Kortom de verschillen zijn enorm. Soms denk ik dat de achterban van extreem rechts een totaal ander ras is.

Morena2
Morena221 mei 2019 - 8:43

De voornaamste reden dat ik ervoor kies om kinderloos door het leven te gaan is door enge figuren met rare ideologieen zoals jij hierboven ook weer deponeert. Brrrrr.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 9:38

Niet nodig JKF ik had B's boekbespreking resp. maatschappijvisie zelf al op gezocht. Italie heeft een van de laagste geboortecijfers van Europa, en landen in het Oost-blok doen het nog slechter. Niet bepaald de meest progressieve omgevingen als het familiewaarden betreft. Maar het kinderen krijgen schiet er lelijk bij in. Zelfs in Zweden en Noorwegen brengen paren dat er beter vanaf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 9:43

JKG

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 9:49

Dat Baudet jonge kiezers trekt is ook al niet waar. Hij moet het vooral hebben van de kiezers tussen de 35 en 64 jaar. Ook de 65-plussers zijn in ruime mate vertegenwoordigd.

Mr Ed
Mr Ed21 mei 2019 - 15:17

"Als Jesse Klaver of Rob Jetten in hun blote kont aan het zwembad lag, waren ze ontslagen. Als Jesse Klaver met een racist praat dan is hij weg." Wat een eng wereldbeeld heeft links dan. Wat is het probleem dan met een politicus in zijn blote kont aan een zwembad, of pratend met een racist? Het lijkt me juist een plus voor een politicus, als deze durft te leven zoals hij zelf wil, en met iedereen het gesprek aan gaat. Misschien kan Klaver die racist wel aan het denken zetten, of begrijpen waarom hij racistische denkbeelden heeft ontwikkeld. Moeten we echt allemaal opgesloten zitten in ons eigen gelijk?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 mei 2019 - 18:28

De restauratie van miswrochte waarden als kleingoed voor benepen meuten. De huishoudelijke cultuuur van de smalle straat, de wet van platvoerse opsmuk in de geest van het witgewassen brein. De behoudslieden van platschuinse polemiek voelen zich dankbaar.

Perezoso
Perezoso20 mei 2019 - 18:11

Nooit geweten dat de geur van lavendel zo´n rampzalige uitwerking heeft op de hersenen.

3 Reacties
JanB2
JanB220 mei 2019 - 23:09

Ik heb daar eerder ook al eens op gewezen. Link spul. Zou eigenlijk onder de opiumwet moeten vallen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 9:33

Ik vind het heerlijk, vond dat altijd al, maar heb niets met Baudet! Laten we nu niet hetzelfde doen als Baudet doet!

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 13:02

Lavendel op recept dan maar?

RobH2
RobH220 mei 2019 - 17:47

Ik ben nog steeds van mening dat het beter is om hem te negeren. Door hier weer uitgebreid op te reageren en over te schrijven krijgt hij wat hij wil. Aandacht.

5 Reacties
Dehnus
Dehnus20 mei 2019 - 18:35

Negeren werkte ook zo goed in het interbellum, vraag maar eens aan die Joodse mensen die in Berlijn in... oh wacht... Durf het een fascist te noemen, dan worden de Dukkies maar boos!

Paddy3
Paddy320 mei 2019 - 18:53

Lijkt mij juist belangrijk om te laten zien wat zijn standpunten zijn. Zodat mensen die op hem stemmen, weten wat voor persoon hij is.

Peterrr2
Peterrr220 mei 2019 - 19:39

@Paddy, denk jij dat de mensen die op hem stemmen dit lezen? Dat zullen er niet veel zijn, vrees ik....

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 4:47

De mensen die op hem stemmen praten dit alleen maar goed. Het lijkt haast een sekte. En nu spreekt 'ie ook nog eens het SGP electoraat aan. Net als dat hij deed met een interview in het RD over christelijke scholen die homoseksuele leraren moeten kunnen weigeren of ontslaan. Mogelijk dus een electorale strategie? Of hij meent het gewoon?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 13:21

"Mogelijk dus een electorale strategie? Of hij meent het gewoon? " Allebei kan ook.

Joop den Uil
Joop den Uil20 mei 2019 - 17:19

ik denk dat 50% van het electoraat nu denkt : ''mmmmm ... daar zit wel wat in,niet alles ,, maar ... mmmm daar zit wel wat in''

Paddy4
Paddy420 mei 2019 - 17:16

Baudet beschrijft Houellebecqs denkwereld die de schrijver in al zijn romans door laat schemeren. Het toegenomen individualisme is de boosdoener in deze wereld. Baudet haalt in zijn essay tal van voorbeelden, die Houeelebecq noemt in zijn romans aan. Dat doet ie prima. Dat Houellebecqs wereldbeeld niet overkomt met het programma van FvD lijkt me niet relevant.

8 Reacties
anda2
anda220 mei 2019 - 18:45

Juist, het is van de gekke dat er wordt afgerekend op een essay waarin juist de discussie wordt aangemoedigd om over dit soort zaken na te denken. Hij brengt dit als schrijver cq filosoof. Blijkbaar is alle actualiteit omtrent Baudet rood vlees voor de hyana,s uit het kamp van zijn tegenstanders. Een duidelijker teken van onmacht en onkunde kan er niet gegeven worden.

Paddy3
Paddy320 mei 2019 - 18:53

Raar, dat iemand op deze site dezelfde nickname heeft als ik?

Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 19:45

@anda 'waarin juist de discussie wordt aangemoedigd om over dit soort zaken na te denken' Gadverdamme. Hoe krijgt u het uit uw strot. Nadenken 'om maar na te denken' is dus geoorloofd volgens u, ongeacht het onderwerp waarover nagedacht wordt? 'actualiteit omtrent Baudet rood vlees voor de hyana,s uit het kamp van zijn tegenstanders. Een duidelijker teken van onmacht en onkunde kan er niet gegeven worden. ' Ja of... en dit is maar een hypothese...de actualiteit omtrent Baudet is simpelweg inhoudelijk en dringend een reden tot verzet, en dus juist geen teken van onmacht en onkunde.

anda2
anda220 mei 2019 - 22:10

@Ecclesia, kennelijk wordt van iedere stap die door Baudet wordt gezet een afgietsel gemaakt ter bestudering en conservering. Waar maakt u zich druk over? Een essay als recensie op een boek. Een epistel waar de gevolgen van de individualisering aan hypotheses worden gespiegeld. Een bron voor verdere discussie, maar voor velen een rauw stuk vlees om zonder kauwen te verscheuren.

JanB2
JanB220 mei 2019 - 23:17

Lijkt mij juist wel relevant. Wat Baudet doet is cherry-picking. Hij vist uit het werk van Houellebecq wat in zijn straatje past en laat het grote geheel verder buiten beschouwing. Feitelijk pleegt hij ook (dubbel) plagiaat. Allereerst citeert hij zonder bronvermelding uit het werk van een ander en als hij op de inhoud wordt aangesproken verwijst hij simpelweg naar die ander (Houellebecq) om daarmee verantwoordelijkheid voor een artikel (oh sorry, ik moet zeggen "essay") te ontlopen. Maar het blijft een schotschrift is waar toch echt de naam van Baudet zelf boven staat.

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 5:13

Baudet geeft in het essay meerdere malen aan dat hij het eens is met Houellebecq en verbindt daar conclusies aan die Houellebecq zelf niet eens trekt in z'n romans. Baudet schrijft bijv dit: "Al­though Houellebecq, a poet more than a philosopher, shies away from laying out a detailed political manifesto, he tells us on every page that we need to rediscover a territorial, social, and historical connection with others around us, a connection which transcends individual choice, momentary whims, and instrumental interests." Gevolgd door: "This naturally implies a powerful nation-state that protects the social fabric, along with a high degree of skepticism towards immigration and free trade. But this in itself is not enough. To recreate embeddedness in society, the individual himself has to be embedded again. He has to be deliberalized." Een conclusie dus, die Baudet trekt, maar die nergens door Houellebecq geschreven wordt. Wat Houellebecq als schrijver doet, is niet zo relevant voor de Nederlandse politiek en samenleving. De conclusies die Baudet daaruit trekt, zijn dat wel. Vooral aangezien Baudet de partij is en geen kritische geluiden duldt. Dus als Baudet vanuit een soort Lebensborn visie de vrijheden van vrouwen en homo's wil inperken, dan is dat relevant nieuws.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2019 - 13:40

JanB 21 mei 2019 at 01:17 "Dubbelplagiaat" inderdaad. Bij (letterlijke) citaten moet ook naar de pagina worden verwezen. het oogt toch vooral als een smoes om wat balletjes van eigen makelij op te gooien.

Krek
Krek22 mei 2019 - 7:47

Ik ken het werk van de schrijver niet, maar Baudet's recensie heeft in elk geval wel een levendige discussie op gang gebracht, en ik heb genoten van de diverse inhoudelijke bijdragen, ook over het werk van Houellebecq, in beide topics. Ik moet hierbij wel opmerken dat de interpretatie van Baudet's persoonlijke voorkeuren naar aanleiding van het essay niet erg in overeenstemming lijkt met wat Baudet zelf zegt (heeft al eens opgemerkt dat een carriére als huisman hem wel wat lijkt). Nu weet ik dat alles wat Baudet zegt hier verdacht is, en dat de huisinterpretatie van wat hij éigenlijk zegt altijd racistisch enz. enz.is, maar ik hecht over het algemeen meer waarde aan wat iemand zegt, dan aan wat een ander hem toedicht. Hoe dan ook, ik heb de reacties hier gewaardeerd, en vooral die zich richten op het essay en het werk van de schrijver!

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 mei 2019 - 17:07

Voelt dit als echt, schokkend nieuws? Natuurlijk niet. Het is toch al enkele jaren bekend wie Baudet is en wie zijn leermeesters en voorbeelden zijn? Hoef ze niet te duiden. Blijft de prangende vraag hoe mensen ertoe komen op deze politieke stroming te stemmen. Niks geleerd, dus.

DaanOuwens
DaanOuwens20 mei 2019 - 16:09

Mooi dat Baudet dit zegt. Een beetje lastig construct dat hij vindt dat je die moet zien als een essay naar aanleiding van de roman van Houellebecq. Ik heb het stuk niet gelezen maar als de citaten hier correct zijn kan het ook naar aanleiding van een aflevering van "Nijntje" geschreven zijn. Dat is in essentie de samenleving die Baudet voor ogen staat. Pa aan het werk en ma zorgt voor de kinderen. Misschien doe ik "Nijntje" nu iets tekort, maar ik wil hiermee aangeven dat Baudet hiermee opschrijft wat een groot deel van de burgers en zeker zijn achterban vindt. Het is normaal gedachtegoed in de Nederlandse samenleving en wordt met de paplepel ingegoten. Vrouwen zijn niet gelijkwaardig, nee kan best ja betekenen, de voortplanting is een probleem er moeten meer witte baby's komen en de man is de spil waar het om draait. Dus goed gedaan Baudet, niks mis met dat tekstje. Mensen die vinden dat dit niet kan moeten niet de discussie zoeken met Baudet maar met hun familie, vrienden en buren. Dat zijn de mensen die de speelruimte bepalen waar Baudet gretig gebruik van maakt. Kritiek op Baudet sterkt zijn aanhang in de gedachte dat zij gelijk hebben, zij kunnen rustig kiezen voor de slachtofferrol en hoeven hun ideeën niet te verantwoorden. Als zij zelf met de weerstand tegen hun gedachtegoed geconfronteerd worden, worden ze misschien wakker. En anders is duidelijk welke mensen je verder moet mijden.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2019 - 17:56

Als voorwendsel voor het ontvouwen van een reactionaire maatschappijvisie was Nijntje minder geschikt geweest. Het is makkelijker om je achter Houellebecq te verschuilen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2019 - 18:35

@Danielle Voor een waarlijk reactionaire maatschappijvisie in een kinderprogramma verwijs ik liever naar Kabouter Plop van rotzooileverancier Studio 100. Hij mag graag de schone schijn ophouden in zijn Melkherberg*, maar ik weet zeker dat Plop regelmatig de katjes in het donker knijpt met de mooie Kabouter Smal, tot ergernis van de Kabouter Kwebbel (die ondanks haar naam nooit kans krijgt wat te zeggen omdat Plop dan weer aan het plopsplainen slaat) en het kwade gerucht gaat dat Kabouter Klus er meermalen aan te pas moest komen om er met zijn gereedschapjes voor te zorgen dat er geen buitenechtelijke Plopjes uit Smal kamen geplopt. Afijn, voor Kabouter Lavendelzakje zie ik ik nog wel plek in Plopsaland. * Die Melkherberg is natuurlijk een verwijzing naar de Korova Milk Bar uit A Clockwork Orange, dus je kunt er alleen maar naar gissen hoeveel paddo's die geile kabouterkastelein allemaal in zijn plopkoeken stopt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2019 - 20:36

Kabouter Plop is aan mij voorbij gegaan. Een reden to innige dankbaarheid zo te zien.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2019 - 20:59

DanielleDefoe 20 mei 2019 at 22:36 [ Een reden to innige dankbaarheid zo te zien ] Net zo dankbaar als ik zou zijn indien hadjememaars als Baudet en Trump aan mij voorbij waren gegaan.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2019 - 4:08

@ Nick the Stripper Jij schrijft: Voor een waarlijk reactionaire maatschappijvisie in een kinderprogramma verwijs ik liever naar Kabouter Plop Je hebt gelijk, hier kan ik geen zinnig woord aan toevoegen.

harmmeijer
harmmeijer20 mei 2019 - 15:56

“Wij zijn echt een serieuze politieke partij Serieus” https://mobile.twitter.com/bvdschot/status/1130392295214333954

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 16:38

Ja, dit geeft goed weer hoe FvDers een en ander zien. Wegkijken heet dat.

Phil2
Phil220 mei 2019 - 15:34

Tsjee, Baudet windt geen doekjes om waar hij naar toe wil. Er is ook veel invloed vanuit de VS, w.o. de Proud Boys beweging. Nog even, en Baudet wil een Lebensborn programma zoals de Nazis die voorstonden: Arische mannen die meerdere vrouwen moeten bezwangeren, en vrouwen die de eitjes mogen uitbroeden. Ik vraag me af wat carriérevrouw Annabel Nanninga hier allemaal van vindt... We zijn wel heel erg voorbij wat vroeger de Centrumdemocraten voorstonden.

RuuDW
RuuDW20 mei 2019 - 15:33

Als de heer Baudet tegen euthanasie is dan moet hij de website van FVD aanpassen. Kijk bij ouderen & pensioen punt 6. Ik citeer: Gezien de hogere levensverwachting, de toenemende eenzaamheid van ouderen en de problemen van langdurig zieke mensen, moeten ouderen die hun leven voltooid achten, recht krijgen op hulp bij het waardig beëindigen van hun leven. Naast de al bestaande euthanasiewetgeving kunnen ouderen zonder overheidsbemoeienis zelf beschikken over hun levenseinde. Dit is toch heel wat anders dan tegen euthanasie zijn.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 16:23

goeie vraag voor Rutte

kipzonderkop
kipzonderkop20 mei 2019 - 17:22

Onbegrijpelijk dat FvD Baudet tegen misbruik van euthanasie is. Hoe geraken we dan van de oudjes af die gewoon heel veel kosten aan zorg. En niks anders doen dan hun pensioenkapitaal, woning, en spaarcenten opvreten. Is het dan helemaal voor niks dat we de ouderenzorg hebben afgebroken? De bejaardenhuizen? Oudjes hulpeloos, eenzaam en verlaten laten creperen in hun woning opdat ze er ten einde raad vrijwillig een eind aan maken? Is die ''vrijwillige'' euthanasie dan helemaal voor niks op poten gezet? Schande FvD Baudet om nu in het zicht van verkiezingen op slinkse wijze een spaak in het wiel van de afbraak van sociale voorzieningen te steken.

anda2
anda220 mei 2019 - 18:54

Het Forum is helemaal niet tegen euthanasie. Baudet brengt middels dit essay de discussie op gang over stellingen van Houellebeck wb de doorgeslagen individualisering in de samenleving.De meeste reacties hier op het artikel zijn volkomen misplaatst. Misschien zijn de zielenroerselen en overwegingen van Baudet voor een aantal mensen een brug te ver om zich er werkelijk in te verdiepen.

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 5:34

@kip zonder kop, "Onbegrijpelijk dat FvD Baudet tegen misbruik van euthanasie is." @Anda, "Het Forum is helemaal niet tegen euthanasie. Baudet brengt middels dit essay de discussie op gang over stellingen van Houellebeck wb de doorgeslagen individualisering in de samenleving." Onzinnige argumenten natuurlijk. De euthanasiewet is dermate streng geregeld dat mijn oma geen euthanasie kreeg, toen ze er op haar sterfbed om vroeg. Baudet impliceert praktisch dat ik een arts zou kunnen vragen om mijn ouders te euthanaseren, zodat ik niet voor ze hoef te zorgen. Dikke bullshit dus. "In the Netherlands (where I live), suicide is facilitated to ensure that here, too, no constraints—such as the duty to care for your parents—are placed on the indi­vidual." @Anda, die "zieleroerselen" van Baudet zijn me inderdaad een brug te ver, niet omdat ik ze niet begrijp, maar omdat hij hiermee een Lebensborn visie promoot die liberale vrijheden bij vrouwen en homo's wegneemt, zodat vrouwen gebruikt kunnen worden als broedfabriek voor het voortbestaan van het boreale ras/cultuur. Als je na alles wat Baudet zegt en doet, nog niet door hebt welke extreemrechtse politiek hij nastreeft, dan heb je niet op zitten letten bij geschiedenis.

Jonathan2
Jonathan220 mei 2019 - 15:33

Baudet denkt dat hij nieuwe gouverneurskandidaat voor de Republikeinen in Alabama is. Overigens heeft Erdogan ook gereageerd: "Terry heeft het licht gezien, maar is een beetje te extreem geworden voor ons" Zij grote voorbeeld Orban heeft deze 'zienswijze' al ingevoerd in Hongarije. Hoe? De bevolking zo arm maken dat ze slechts kunnen overleven met hun subsidies voor nieuwe pure Hongaarse baby's.

Sonic2
Sonic220 mei 2019 - 15:32

Ik ben geen eens meer verrast. Het gelijk van Otten eigenlijk. Baudet is een ongeleid projectiel. En ook zijn standpunten verbazen me niet meer. Baudet is een narcistische, seksistische racist. Dat hij het allemaal knap verwoord is bijzaak. Ik hoop dat mensen eens wakker worden en eindelijk eens gaan beseffen wat voor Nederlandse Donald Trump wij met deze dorpsgek in huis halen. Baudet gaat nog verder als Trump. Ik hoop dat we een front kunnen maken. Iedereen tegen FvD/PVV. Iedereen tegen het weerzinwekkende nationalisme. En vooral de kiezers die op deze racistische en seksistische narcist stemmen eens fors aanpakken. Eens geen dialoog. Maar keihard confronteren met hun idiote stemgedrag. Misschien is zijn aanhang nog wel veel erger als Baudet. Zij gedogen dit. Zij steunen dit. Het is al erg genoeg dat ze in Maart de grootste zijn geworden. Ik roep op tot meer waakzaamheid. Wat een gevaarlijke gek wordt ons mogelijk over 2 jaar opgedrongen door de FvD aanhang. Echt heel gevaarlijk.

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 15:52

Helemaal eens hoor. Maar wat houdt het volgende concreet in? 'Maar keihard confronteren met hun idiote stemgedrag. ' Confronteren werkt immers niet bij dit 'soort mens'. Kuddevolk eerste rang. Idem met Trump fanaten: er ontbreekt elke vorm van zelfkritiek, we hebben te maken met mensen die vast zitten in een bubbel (ironisch gezien beschuldigen zij de rest van het electoraat dat die in de bubbel zitten...). Cognitive dissonance, noemen ze dat met een mooie Engelse term. Verloren zielen, zo zie ik ze. We moeten blijven focusen op de kinderen in de wereld, tabula rasa, ongeschreven bladen, deze mensjes zijn nog niet vervuild door de termen van Trump en Baudet. Baudetgekkies zouden zeggen dat 'wij' dan kinderen aan het indoctrineren zijn met onze leugens. Er is geen beginnen aan met dit soort mens.

Sonic2
Sonic220 mei 2019 - 16:16

@ Ecclesia U heeft gelijk. Ik denk dat het om 2 letters gaat. Door (radicaal) rechtse kiezers wordt Baudet gezien als het "fatsoenlijke" alternatief. Dat moet het onfatsoenlijke alternatief worden. Het is allebei onfatsoenlijk. En voor de rest. Het onder de 15% houden. Dat is denk ik het hoofddoel voor de komende twee jaar. Mijn maag draait om om de verschrikkelijke uitspraken van Baudet. Ik moet zeggen dat zelfs op rechtse sites ik afkeuring zie. En enige vermoeidheid met Baudet. Al is het meer hoop. Ik geef het eerlijk toe. Arm Nederland. Wat doen we ons zelf aan. Met eerst al Wilders en daarna Baudet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 16:28

@Ecclesia Ik denk dat je niet genoeg kunt zeggen 'Ik ga niet FvD stemmen want ik ben niet voor een gedachtenpolitie (zie ontslagverzoeken TB ten aanzien van sommige professoren, meldpunt linkse leraren). Ook vind ik de opmerkingen over homeopathische verdunning eng.' Dus geen emotionele 'TB is evil' maar praten over wat je precies evil vindt en waarom.

ton14024
ton1402421 mei 2019 - 11:14

´´Dat hij het allemaal knap verwoord is bijzaak.´´ Dat houdt hem uit de TBS kliniek.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2019 - 15:20

Staan we d'r wel 's bij stil, jongens, meisjes ook, wat een drama dit alles niet betekent voor onze Geert? Ja, Geert was nog niet knotsgek genoeg, weet-ie nu, ondanks z'n haar, maar nu lijkt 't te laat. Ocharme, wat een leed, wat een drama, de tranen zijn niet te stelpen. Maar om 't van Thierry te winnen moet je echt stapel mesjogge zijn en delirium op delirium weten te stapelen; - niet dat 't die kiezers wat uitmaakt, die zijn nog veel maffer. Wat de haat niet allemaal vermag.

3 Reacties
Paddy3
Paddy320 mei 2019 - 18:56

Da’s het enige positieve, dat de PVV uitgespeeld lijkt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2019 - 19:11

Was 't maar haat. Maar 't is bij de meesten niet meer dan pure verveling. En dan is stemmen op een fascist een aardig verzetje, zo halverwege Eurovisie en de finale van de Champions League.

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 5:41

Ik vermoed dat het bij velen ook gewenning is aan retoriek waar 18 jaar geleden nog geschokt door zouden zijn. En vergeet ook niet dat de groep jongeren die nu stemrecht krijgen, alleen maar opgegroeid zijn in het post-Fortuyn politieke tijdperk. Die zijn dus niets anders gewend.

Japie3
Japie320 mei 2019 - 15:11

Baudet heeft het over fulltime werkende vrouwen. De combinatie fulltime werken en het hebben van kinderen is inderdaad een bijna onmogelijke opgave voor de vrouw. Zij draait namelijk grotendeels voor het reilen en zeilen thuis op in verreweg de meeste gezinnen. Hoe ik aan die wijsheid kom. Zo n 30 jaar in het onderwijs gewerkt, ervaring met kinderen van werkende ouders. Dit thema is tegenwoordig onbespreekbaar. Ik raad ieder aan fulltime werkende moeders diep in de ogen te kijken en om een eerlijk antwoord te vragen.

9 Reacties
Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 15:53

Waarom moet de vrouw ineens parttime werken zodra er kinderen zijn? De man kan ook parttime werken hoor... Afgezien van een paar maanden zwangerschap (geen één bedrijf zal hierdoor failliet gaan, tenzij de vrouw in kwestie een ZZP'er is ofc, maar zelfs daar zijn oplossingen voor).

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 16:22

Of je gaat de opvang beter regelen, of je gaat de vrouwen terug naar vroeger brengen. Jij lijkt voor het tweede te keizen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2019 - 17:07

Beide ouders kunnen tijdelijk een stapje terugdoen in het kader van gedeelde verantwoordelijkeid. Goede betaalbare opvang doet de rest.

RobH2
RobH220 mei 2019 - 17:53

@Japie, je doet mannen tekort. Ik ken genoeg gezinnen waarin de man net zo veel doet als de vrouw.

Japie3
Japie320 mei 2019 - 18:15

Kick, ik neem geen standpunt in in deze. Ik doe slechts verslag van wat ik meegemaakt heb. Een stapje terug door de man gebeurt veelal niet, kinderopvang is duur. Voor de vrouw die fulltime werkt betekent dit veelal rennen, de gehele week door. Over de aandacht voor de kinderen heb ik het dan nog niet eens.

Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 18:38

@Japie. 'Een stapje terug door de man gebeurt veelal niet' En dat is nu precies het punt. We moeten juist in de richting dat mannen dat WEL vaker doen. Niet achter Baudet aan huppelen door te zeggen dat vrouwen die stap terug 'moeten' nemen om onze 'witte cultuur' te redden (= meer babies maken).

4Vier!
4Vier!21 mei 2019 - 9:15

Japie Je zou ook eens de full-time werkende vaders diep in de ogen kunnen kijken. Raar dat je dat een FT-baan voor hen geen onmogelijke opgave vindt. Misschien zou het nog beter zijn voor de maatschappij als moeders én vaders beiden PT gingen werken als ze kinderen krijgen. Zorg, huishouden en financiën eerlijk verdeeld. Dan hebben kinderen tenminste ook een mannelijk “rolmodel” thuis. Het schijnt slecht met jongetjes te gaan nu zij ook eens een halve generatie geen rolmodellen hebben. En die ene verdwaalde Japie in het onderwijs zet geen zoden aan de dijk; zeker niet als die dan weer seksistische denkbeelden heeft waardoor jongens hun “man”-zijn alleen kunnen ontlenen aan sekse-gerichte rol, i.p.v. hun zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2019 - 9:54

Waarom laten we het dan niet 'liberaal' gezien aan het echtpaar zelf over wat zij wensen en willen? Waarom laten we het niet aan de vrouw zelf over wat zij wil? Wat de vrouw zelf wil is m.i. het toppunt van individualisme en liberalisme en wat ze samen willen het toppunt van liberalisme. Dat is echter niet wat er aan de hand is. Middels allerlei regels die iets mogelijk dan wel onmogelijk moeten maken, worden maatregelen genomen om druk uit te oefenen van buitenaf. Dat is wat ik niet begrijp als het gaat over zowel individualisme alsmede liberalisme, vrijheid van het individu, vrijheid van de vrouw. Dat is waar ik in iedere discussie iedere keer weer over struikel en voor mij onverenigbaar is. Voor de goede orde, dat is niet wat Baudet zegt en ik ben groot tegenstander van Baudet. Ik vraag me enkel af of het zijn aanhangers niet juist in de kaart speelt. Want buiten individualisme bestaat er ook zoiets als gezamenlijkheid.

MountEverest
MountEverest21 mei 2019 - 17:23

De meeste mensen, ik schat zo'n 80% kiezen uiteindelijk voor het traditionele gezin bestaande uit man, vrouw en eventuele kinderen. Ook het huwelijk is weer populair. Het traditionele gezin is eigenlijk nooit weg geweest. De werkverdeling valt nog steeds wel in het nadeel van de vrouw uit. Andere relatievormen zoals het homohuwelijk zullen altijd een minderheid blijven. Het overheidsbeleid zal daarom gefocust zijn op het traditionele gezin. Maar laat de overheid zich a,u.b. verre houden van bevolkingspolitiek!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 mei 2019 - 15:10

Ik hoop van niet natuurlijk maar misschien moet iemand toch oppassen voor een milkshake op zijn mooi pak, misschien van een ontzettend boze vrouw binnenkort, wie weet.???????? Het is toch al bij beide Tommy Robinson en Nigel Farage gebeurd, namelijk in het VK. ✌

3 Reacties
kipzonderkop
kipzonderkop20 mei 2019 - 15:35

Je hebt helemaal gelijk Gabriel. Want we weten allemaal wat de volgende stap is van lieden die een broertje dood hebben aan democratie, niet kunnen velen dat er mensen zijn die een andere mening hebben en met etenswaren naar politici gooien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 16:33

Want we weten allemaal wat de volgende stap is van lieden die een broertje dood hebben aan democratie Das een makkie, dit zijn de partijprogramma's van FVD en FVD-like partijen. herkennen jullie deze nog: ' The Brexit Party has no members, just paying 'registered supporters'' Truste Kees

Luneau
Luneau21 mei 2019 - 5:58

Gooien met etenswaren is van oudsher een vorm van protest en was een teken van vrijheid van meningsuiting die op vele mensen is toegepast, zonder dat de democratie in gevaar kwam. Ik vind het geen chique of constructieve actie, maar een gevaar voor de democratie is het niet. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Taartgooien Sommige mensen gooien echter graag een onterechte Pimwin in de discussie om elke discussie dood te slaan. En dat terwijl Volkert vd G bij mijn weten niets met het taartgooien te maken had.

kipzonderkop
kipzonderkop20 mei 2019 - 15:09

FvD Baudet zit er compleet naast als hij beweert dat: ''vrouwen tegenwoordig streven naar een carrière en financiële onafhankelijkheid, omdat van de moderne vrouw verwacht zou worden dat zij “haar traditionele rol als ondersteuner van de man” afwijst en “streeft naar een ‘gelijkwaardige’ relatie waarin ‘genderrollen’ inwisselbaar zijn”. Vrouwen kijken wel uit, in ieder geval in Nederland. Als vrouwen al werken dan bij voorkeur parttime. Zeker in Nederland. En zeker als ze het zich financieel kunnen veroorloven bijvoorbeeld omdat het mannetje een goed inkomen heeft. Naast het baantje voor de sociale contacten en wat extra inkomen nog opgeleukt met tweeverdienersubsidie, kinderopvangsubsidie etc. vooral veel vrije tijd om leuke dingen te doen. En ruim voldoende tijd om voor manlief en de kinderen te zorgen. Natuurlijk zijn er ook dames die wel een carrière nastreven en full time gaan, prima toch die minderheid. Ook eigen keus. Maar niet iedere dame heeft alleen luxe problemen. Denk ook eens aan de dames die uit noodzaak werken en dan nog de huur niet kunnen betalen en met toeslagen op het minimum worden gehouden. Daar is dan weer geen verontwaardiging over. https://www.nporadio1.nl/achtergrond/13199-waarom-zoveel-vrouwen-in-deeltijd-werken https://www.volkskrant.nl/economie/ook-jonge-kinderloze-vrouwen-werken-vooral-in-deeltijd~b712160d/

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 16:36

Hoe zit dat met jongen mannen?

madbako
madbako20 mei 2019 - 15:07

Tja Baudet: https://www.google.com/search?q=frans+naar+nederlands+vertalen&rlz=1C1PRFI_nlNL849NL849&oq=frans+naar+nederlands+vertalen&aqs=chrome..69i57.10497j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

2 Reacties
madbako
madbako20 mei 2019 - 15:08

Baudet=Ezel Ging even fout met de link

Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 15:56

Vraag me inderdaad af wat voor 'soort' ezel Baudet is. Is het nou echt zo gek? Denkt hij meer zieltjes te winnen met deze onzin? Alleen het type 'incel' (mannen die vrouwen toch al van alles de schuld geven) lopen hierdoor achter hem aan. Kreeg hij dit advies van mensen om hem heen? Is dit zijn eigen wereldbeeld? Zijn er andere politieke mogendheden (vergelijkbaar met hoe Trumps agenda vooral door Rusland wordt gedicteerd) die hem hiertoe duwen? Echt een raadsel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2019 - 14:57

En dan de Islam ook nog durven verwijten dat ze vrouwonvriendelijk zijn.. Hopen dat Baudet komt met nog idiotere uitspraken, dan haakt de meerderheid van zijn achterban vanzelf wel af.

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2019 - 15:11

Egnie, zie: Trump, Poetin, Orban, Modi. Erdogan. Hoe idioter, hoe beter.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2019 - 16:34

Het rijtje landen wat je opnoemt zijn iets extremer dan hier, mag ik hopen. Maar iinderdaad, je weet maar nooit. Helaas malloten genoeg op de wereld..

4Vier!
4Vier!21 mei 2019 - 9:29

Het één sluit het ander niet uit. Conservatief islamitisch is vrouwonvriendelijk - maar beschermd door redelijk wat links. Conservatief christelijk is vrouwonvriendelijk - en beschermd door redelijk wat rechts. Kortom, de vrouw is de sjaak bij redelijk wat links en rechts.

harmmeijer
harmmeijer20 mei 2019 - 14:54

Onderschrijft Paul Cliteur, hoogleraar aan de universiteit van Leiden en woordvoerder van FvD, de absurditeiten van deze gevaarlijke idioot.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2019 - 14:47

Het schijnt dat meer dan de helft van de Braziliaanse vrouwen op Bolsonaro - je weet wel: die weerzinwekkende griezel die (o.a.) vindt dat sommige vrouwen te lelijk zijn om te verkrachten - hebben gestemd. En het schijnt - o wrede God, o gruwel - dat ook de helft van de SGP-stemmers vrouw zijn. Dus Dr Baudet gooit ook hier weer hoge ogen.

msj_meijerink
msj_meijerink20 mei 2019 - 14:26

Dit alles lezend kan maar het volgende geconcludeerd opleveren: Hij (Baudet) is hartstikke gek! Gevaarlijk gek zelfs.

OlavM
OlavM20 mei 2019 - 14:23

Al eerder schreef ik: Baudet is volledig van het padje af. Dat wordt weer eens bewezen met al deze onzin. Het zou wel mooi zijn -ook voor hem zelf- als hij kon worden teruggeplaatst in de negentiende eeuw, wat kennelijk zijn geliefde 'Umwelt" is. Toch zie ik de FvD als gevaarlijk. Niet zozeer vanwege de persoon Baudet, maar vooral omdat deze club gevaarlijke tendensen en duistere emoties kan stimuleren. Helaas blijken nog talloze volksstammen erin te trappen en op FvD te stemmen.

7anpau1
7anpau120 mei 2019 - 14:20

Een gemiste kans door alleen op het seksisme te focussen. Een goede analyse van het artikel leert dat Baudet mogelijk een knettergekke, doodenge totalitair denker is. Hij lijkt Houellebecqs misogynistische wereldbeeld compleet serieus te nemen en daarbij zowel de fictie als de ironie volledig te missen. De eenzijdige lezing van Houellebecqs werken maakt dat Baudet Houellebecq lijkt te zien als profeet. Om de profetieën van Houellebecq te doorbreken is een sterke natiestaat met een sterk leider nodig die de individuele vrijheid van iedereen - niet alleen maar inderdaad vooraleer vrouwen - aan banden legt om het boreale Utopia te verwezenlijken. Baudet moet vooral bevraagd worden hoe hij dat ziet en hoe hij dat dan denkt te verwezenlijken, welke vrijheden en mensenrechten er in zijn ogen dienen te sneuvelen, etc. Mits goed ingezet is dit stuk goud om Baudet het vuur aan de schenen te leggen in een debat. Ik vrees echter dat het wel weer bij dit soort gemakzuchtige stukken, waarin Baudet gratuit van racisme, seksisme, facsisme wordt beschuldigd, gaat blijven. Daarvoor is dit stuk aan sich niet genoeg. Mind you, er verschijnen hier op Joop.nl genoeg stukken die even negatief zijn over de westerse samenleving en die globalisering, consumentisme, individualisme etc.,etc. als Baudet in dit artikel. Goedkope scheldkanonnades zullen door hem en de zijnen dan ook gemakkelijk gepareerd kunnen worden.

1 Reactie
Alexandros des Burgus
Alexandros des Burgus20 mei 2019 - 15:59

Inderdaad. Hij kan makkelijk onderuit worden gehaald door bijvoorbeeld te vragen waarom er religie nodig is, terwijl er genoeg andere doelen zijn waar je als samenleving op kunt richten zoals een duurzame samenleving of het koloniseren van andere planeten. Daarnaast kun je aan hem vragen waarom vrouwen achter het aanrecht moeten wanneer zowel man als vrouw parttime kunnen gaan werken in het belang van de relatie en het kind. Of waarom we in vredesnaam weer een collectivistische samenleving moeten hebben.

Cave Canem
Cave Canem20 mei 2019 - 14:18

De ervaring in Amerika leert dat het debiteren van dit soort opvattingen paradoxalerwijs in juist een extra toestroom van vrouwen resulteert. Dat zagen we aan Donald Trump. Het is niet uit te sluiten dat abortus daar over een paar jaar in alle staten verboden is. Baudet is blijkbaar ook uit op meer vrouwelijke kiezers.

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 16:01

Amerikaanse systeem valt moeilijk te vergelijken met NL. Daar zijn nu enkele staten overgegaan op verbod op abortus vanwege de structuur van dergelijke overheidslichamen en rechtsorganen. Wat 'daar' gebeurt, is niet automatisch te kopiëren naar NL, ongeacht welke bagger er uit Baudets mond komt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 17:01

extra toestroom van vrouwen wat is je nulmeting?

Albinus
Albinus20 mei 2019 - 14:17

Met andere woorden: de SGP heeft zometeen zo'n zeteltje of 15 in de Eerste Kamer.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 mei 2019 - 14:01

Wanneer zal Thierry Baudet verhuizen naar b.v. het platteland van de VS?. Daar wonen toch al al die White Supremacists zoals hij die de vreselijke en zogenaamde presidentschap van Donald Trump mogelijk hebben gemaakt.????????

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.220 mei 2019 - 14:09

Misschien moet je er even aan herinnert worden dat FvD bij de laatste verkiezing de grootste partij is geworden. Er is dus geen reden om te verhuizen, omdat hij zich omringt weet door gelijkgestemden.

Ecclesia
Ecclesia20 mei 2019 - 15:59

@Marcus A. Omringd? Volgens die logica is elke persoon 'omringd' door gelijkgestemden, aangezien voor elke politieke stroming wel 10-20% van de mensen in Nederland te vinden zijn (liberalisme, socialisme, christelijke partijen, etc.). Overigens interessant hoe u niet ontkent dat de omringende mensen van Baudet zogenaamde White Supremacists zijn... of ze nu in de VS of in NL wonen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2019 - 17:11

Misschien moet je er even aan herinnert worden dat FvD bij de laatste verkiezing de grootste partij is geworden. Des te meer reden hem te vragen te verhuizen? Tenzij je niet vies bent van meldpunten, maar wel vies van de vraag of je vies bent van meldpunten? Veel te veel mensen stemmen op FvD, ik heb nog GEEN EEN FVD stemmer de handschoen op zien pakken om al het extreme gedachtegoed mooi weetgegeven in de cartoon onder dit bericht te bediscussieren. Jij toch ook niet Marcus?

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mei 2019 - 14:38

Precies, Marcus ook niet.

Wilma3
Wilma320 mei 2019 - 13:58

Haha die man is grappig. Hij moet maar met de teletijdmachine naar een paar eeuwen geleden.Toen was toch alles beter volgens hem. Ik geloof dat er tegenwoordig veel meer meisjes studeren dan jongens. Staat toch een beetje haaks op zijn verhaal.

2 Reacties
adriek
adriek21 mei 2019 - 8:55

Nee hoor. Hij claimt alleen dat (volgens Houellebecq) door al dat carrieregedoe vrouwen geen tijd meer hebben om voor hun man en kindertjes te zorgen of maar geen kindertjes maken en dat daardoor onze prachtige westerse cultuur verloren gaat. Hij "vergeet" in zijn beschouwingen mee te nemen dat mede dankzij al die carrierevrouwen de meeste westerse landen inmiddels heel erg welvarend, gezond en gelukkig zijn. Zijn enige doel is blijkbaar 'onze' (lees: zijn) aantallen te vergroten om tegenwicht te bieden aan de islamisering. Daarbij vergeet hij dan weer dat dat onvermijdelijk ten koste gaat aan onze moderne verworvenheden. Dat is het probleem met schriftgeleerden en lieden die statistiek niet snappen: ze leggen verbanden met de werkelijkheid die er niet zijn alleen maar om hun mening te onderbouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2019 - 9:25

Ook de meerderheid van de medische studenten is tegenwoordig vrouw. Het is al jammer dat het hen zo moeilijk wordt gemaakt voltijds te werken. Je moet er er helemaal niet aan denken dat ze ipv te gaan werken huisvrouw zouden worden.

Frits Jansen
Frits Jansen20 mei 2019 - 13:52

Nog even en Baudet roept dat een traditioneel-islamitisch gezinsleven toch wel mooi is.

1 Reactie
Paddy4
Paddy420 mei 2019 - 17:18

Dat vond Houellebecqs hoofdpersonage uiteindelijk ook in zijn roman "onderworpen".

geronimo3
geronimo320 mei 2019 - 13:47

Eens met de rechten die wij als volk en als individu hebben bevochten zijn er voor alle generaties,het is een individuele keuze,je hoeft het daar niet mee eens te zijn,het respecteren van een andere keuze dan de jouwe is genoeg.