Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Barbara Baarsma hielp pandemieprofiteur Van Lienden bij dubieuze mondkapjesdeal

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6585 keer bekeken
  •  
barbarabaarsma

Pandemieprofiteur Sywert van Lienden kon zijn dubieuze mondkapjesdeal met de overheid onder meer sluiten dankzij bemiddeling van Barbara Baarsma van de Rabobank. Zij regelde een krediet van 115 miljoen euro om de deal zo nodig te financieren, meldt Follow The Money.

Uiteindelijk besloot het ministerie van VWS de aanschaf van de mondkapjes zelf te financieren. Wel was de steun van de Rabobank een troef die Van Lienden inzette bij zijn gesprekken met het ministerie. Van Lienden mailde het ministerie dat hij werd geholpen door ‘vertrouwde Nederlandse kampioenen uit het bedrijfsleven’.

Uit een mailwisseling van destijds blijkt al dat een medewerker van de Rabobank al twijfels had over de mogelijke woekerwinsten die Van Lienden en zijn handlangers Bernd Damme en Camille van Gestel zouden kunnen maken. Damme stelde de bankier gerust: “Wij willen het kapitaal dat (mogelijk) vrijkomt gebruiken voor o.a. de stichting (goed doel).”

In werkelijkheid verdween de winst in de zakken van Van Lienden, Damme en Van Gestel. Het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar de leugens van het trio. Eind vorige maand pakte de FIOD de drie op.

Van Lienden en Baarsma kenden elkaar al jaren, onder meer omdat ze allebei regelmatig kwamen opdraven als gast van De Wereld Draait Door. Tijdens de pandemie was Baarsma ook betrokken bij Herstel NL. De initiatiefnemers[MR1]  van deze club stelden dat de lockdowns konden worden opgeheven, als we maar bereid waren om 4 miljoen kwetsbare Nederlanders maandenlang op te sluiten. Robin Fransman, aanvoerder van Herstel NL, overleed eind vorig jaar aan corona.

Baarsma wil tegenover Follow The Money niet ingaan op haar betrokkenheid bij de dubieuze mondkapjesdeal van Van Lienden. Aanvankelijk ontkende ze die betrokkenheid zelfs. Ook de Rabobank, die met kredietverlening aan de intensieve veehouderij de kans op het ontstaan van een nieuwe zoönose vergroot, wil niets zeggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.