Joop

Barbara Baarsma hielp pandemieprofiteur Van Lienden bij dubieuze mondkapjesdeal

  •    •  
19-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6105 keer bekeken
  •  
barbarabaarsma

Pandemieprofiteur Sywert van Lienden kon zijn dubieuze mondkapjesdeal met de overheid onder meer sluiten dankzij bemiddeling van Barbara Baarsma van de Rabobank. Zij regelde een krediet van 115 miljoen euro om de deal zo nodig te financieren, meldt Follow The Money.

Uiteindelijk besloot het ministerie van VWS de aanschaf van de mondkapjes zelf te financieren. Wel was de steun van de Rabobank een troef die Van Lienden inzette bij zijn gesprekken met het ministerie. Van Lienden mailde het ministerie dat hij werd geholpen door ‘vertrouwde Nederlandse kampioenen uit het bedrijfsleven’.

Uit een mailwisseling van destijds blijkt al dat een medewerker van de Rabobank al twijfels had over de mogelijke woekerwinsten die Van Lienden en zijn handlangers Bernd Damme en Camille van Gestel zouden kunnen maken. Damme stelde de bankier gerust: “Wij willen het kapitaal dat (mogelijk) vrijkomt gebruiken voor o.a. de stichting (goed doel).”

In werkelijkheid verdween de winst in de zakken van Van Lienden, Damme en Van Gestel. Het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar de leugens van het trio. Eind vorige maand pakte de FIOD de drie op.

Van Lienden en Baarsma kenden elkaar al jaren, onder meer omdat ze allebei regelmatig kwamen opdraven als gast van De Wereld Draait Door. Tijdens de pandemie was Baarsma ook betrokken bij Herstel NL. De initiatiefnemers[MR1]  van deze club stelden dat de lockdowns konden worden opgeheven, als we maar bereid waren om 4 miljoen kwetsbare Nederlanders maandenlang op te sluiten. Robin Fransman, aanvoerder van Herstel NL, overleed eind vorig jaar aan corona.

Baarsma wil tegenover Follow The Money niet ingaan op haar betrokkenheid bij de dubieuze mondkapjesdeal van Van Lienden. Aanvankelijk ontkende ze die betrokkenheid zelfs. Ook de Rabobank, die met kredietverlening aan de intensieve veehouderij de kans op het ontstaan van een nieuwe zoönose vergroot, wil niets zeggen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

vdbemt
vdbemt20 mrt. 2022 - 10:07

Vaak vol vuur pleitend voor een samenleving die gebaseerd moet zijn op kansengelijkheid. Ze laat haar ware aard goed zien.

Duralex
Duralex20 mrt. 2022 - 9:37

Onnozel om te denken dat het wel overwaait als je niet meer reageert. Maar het is ook wel erg goedkoop schoppen omdat ze niet zoveel heeft met Lockdowns, terwijl hier bijkans de lockdowndrammers aanbeden worden. Uit het stuk van follow the money; "Een betrokken bankier mailde daarom op 13 april 2020 (via Barbara Baarsma) aan Van Lienden en zijn partners: ‘Als onvoorzien zich niet voordoet, verlaag je dan de prijs? Of is er dan sprake van winst? In laatste geval mogelijk lastig voor de overheid.’ In reactie daarop stelde Damme dat de overheid het geen probleem vond als er uiteindelijk geld zou overblijven: ‘Er kunnen zaken fout gaan in het proces,’ legde hij per mail uit. ‘Daarom accepteert de overheid ook een risico-opslag [...] “Winst” is dus geen issue voor de overheid.’ Damme verzekerde de Rabobank dat het geld in dat geval een ideële bestemming zou krijgen: ‘Wij willen het kapitaal dat (mogelijk) vrijkomt gebruiken voor o.a. de stichting (goed doel).’" Dus Barabara was niet direct betrokken, maar stuurde de mailtjes door. De RABO-bank heeft er wel degelijk naar gevraagd, maar is voor de gek gehouden. Als je mailtjes doorstuurt, ben je ook verantwoordelijk. Dat duiken staat haar niet fraai maar op de inhoud zie ik geen verwijtbaar gedrag. En ze kennen elkaar van DWDD dus... Lekker Joop niveau...

3 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert20 mrt. 2022 - 14:21

@ Duralex (10:37u) - je bijdrage is rommelig en je bent slecht geïnformeerd. Je zegt dit: "Maar het is ook wel erg goedkoop schoppen omdat ze niet zoveel heeft met Lockdowns, terwijl hier bijkans de lockdowndrammers aanbeden worden." Barbara Baarsma heeft niet zoveel met lockdowns? Ik weet dat zij en haar broeder in het occulte economisme Coen Teulings ons land zo gauw mogelijk weer totaal los wilden gooien; niet in het belang van het welzijn van alle mensen, maar omdat ze maar van één ding kunnen houden: een economie die als een dolle carrousel draait. Daar leven ze voor, daar leven ze van: voor hen beiden is de zin van hun leven: geld. Ze drukken werkelijk alles in monetaire waarde uit. Hoewel dat niet kan; maar ze zijn nu eenmaal niet zo snugger. Als het haar goed schikt, haar carrière en status in acht genomen, dan geeft ze niet thuis; ze zwijgt, of 'weet het even niet', net als het geval is bij Mark Rutte. Op Joop werden 'lockdowndrammers' bijkans aanbeden? Absurde flauwekul. Zo gauw het archief hier weer toegankelijk is, kun je dit zelf nagaan - dat van die flauwekul, uiteraard. Waarom is het van een laag niveau ('lekker Joop niveau') als vastgesteld wordt dat Baarsma en van der Lienden elkaar van De Wereld Draait Door zouden kennen? Het is ten minste onbetwistbaar waar. Er zijn miljoenen getuigen, ook nog. Dringend advies, Duralex: lees het artikel achter deze link - te vinden in mijn volgende berichte juist hieronder.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert20 mrt. 2022 - 14:21

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/barbara-baarsma-doorbrak-haar-pijnlijke-mediastilte-na-herstel-nl-bij-m-en-geen-kritische-vraag-werd-gesteld~b96c86e1/

vdbemt
vdbemt21 mrt. 2022 - 10:57

Tjongejonge. Wat zit jij ernaast zeg. Ze heeft niet zoveel met lockdowns? Ze is hoogmoedig een nationale campagne gestart om met een alternatieve corona-aanpak, Herstel.nl, de lockdown te beëindigen. En mails doorsturen maakt haar niet medeverantwoordelijk? Als jij als portier/bewaker bewust dieven binnenlaat, ben je dan niet mede-verantwoordelijk voor wat er daarna gebeurt?

Karingin
Karingin19 mrt. 2022 - 14:19

Verrek, daarom is die trien de laatste tijd ook niet meer op tv natuurlijk, die houdt zich stil. Niet dat ik 'r gemist had, maar nu ik dit lees valt 't me opeens op

Joop den Uil2
Joop den Uil219 mrt. 2022 - 14:02

tja, Baarsma ... ijdelheid komt voor de val... en vooraanstaand lid van D66 ook nog eens. En dit ''nieuws'' komt aan de oppervlak na maanden lang onderzoek ? kom op zeg.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert19 mrt. 2022 - 11:55

Hoe pijnlijk voor alle betrokkenen bij dit geval van fraude, i.e. het munt slaan uit een humanitaire catastrofe. Babs Baarsma tracht zich er zichtbaar wanhopig uit te kletsen. Een déconfiture voor deze ijdele beoefenaar van je reinste pseudo-wetenchap. Tekenen des tijds