Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FIOD arresteert pandemieprofiteur Sywert van Lienden

  •  
28-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-28 om 15.45.54
Update: De FIOD heeft pandemieprofiteur Sywert van Lienden gearresteerd. Dat meldt Telegraaf-journalist Bart Mos. Een woordvoerder van het OM laat weten: ‘Wij hebben vandaag drie woningen en een kantoor doorzocht. Daarbij zijn twee personen aangehouden’. Ooggetuigen laten weten dat een van die personen Van Lienden is. De Telegraaf schrijft dat bij de doorzoeking in Hilversum ook de BMW van Van Lienden is doorzocht.
Eerder: Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar, onder meer, Stichting Hulptroepen Alliantie en drie daarbij betrokken natuurlijke personen. Deze Stichting werd in het voorjaar van 2020 opgericht met als doel om Nederland ‘belangeloos’ van meer mondkapjes te voorzien. Aanleiding voor het onderzoek is de aangifte die uitzendbureau Randstad eind december 2021 heeft gedaan. Het OM noemt geen namen maar de drie personen van de zogenaamde non-profitorganisatie zijn Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme.
"Stichting Hulptroepen Alliantie werd in het voorjaar van 2020 opgericht als een non-profit organisatie die, naar eigen zeggen, in staat was op korte termijn primair voor de zorg in een groot aantal mondkapjes te voorzien. De (voormalig) bestuurders van de Stichting communiceerden in de media herhaaldelijk dat zij zonder winstoogmerk handelden. Naar aanleiding hiervan besloot Randstad haar bijdrage te leveren door personeel uit te lenen aan de Stichting zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de Stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Met deze vennootschap werd winst gegenereerd. Het door Randstad ingezette personeel zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze BV. "
Het OM stelt dat ook andere partijen die op een soortgelijke manier geld bijeen graaiden voorwerp van onderzoek worden. Eerder startte het OM al een zogeheten ‘civiel onderzoek’ naar de stichting van de pandemieprofiteurs. “Dit onderzoek, waaraan de Stichting volledige medewerking verleent, loopt nog en heeft nog niet tot conclusies geleid. Het civiele onderzoek staat los van het strafrechtelijke onderzoek en wordt door een ander team uitgevoerd.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.