Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arts vreest vergiftiging Russische oppositieleider Navalny

  •  
29-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Alexey_Navalny
Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die woensdag werd gearresteerd bij protesten tegen de Verenigd Rusland-regering van Vladimir Poetin, werd gisteren vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis na een ‘extreme allergische reactie’. Anastasia Vasiljeva, de arts die hem daarna bezocht, vreest dat Navalny mogelijk vergiftigd is. Ze schreef gisteravond in een verklaring op Facebook:
"Ik kan niet uitsluiten dat giftige schade aan de huid en slijmvliezen door een onbekende chemische stof is veroorzaakt met behulp van een derde partij."
Navalny werd woensdag veroordeeld tot 30 dagen celstraf wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Hij uit openlijk kritiek op het Kremlin en is al vaker opgepakt door de Russische politie. De demonstratie die hij had georganiseerd tegen het besluit om onafhankelijke kandidaten te weren bij de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou ging zaterdag gewoon door. De politie trad daarbij hard en gewelddadig op. 1400 mensen werden gearresteerd.
Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat Navalny in levensgevaar verkeert, zorgt het nieuws over zijn gezondheid voor grote ongerustheid in het land waar oppositiekandidaat Boris Nemtsov in 2015 nog werd doodgeschoten buiten het Kremlin, en waar regelmatig activisten en journalisten worden vermoord.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Katootje2
Katootje229 jul. 2019 - 19:06

Wie zei ook al weer: "He may be a bastard but he's our bastard" en over wie ging het toen? Geen idee, maar één ding is zeker: Poetin is not our bastard en een prima middel om te zorgen dat we het niet teveel over onze eigen bastards hebben, want die hebben we voorlopig nog wel even nodig.

4 Reacties
henk-alexander
henk-alexander30 jul. 2019 - 15:45

@Katootje Het was Franklin Roosevelt die in 1939 over Somoza zei: 'He may be a son of a bitch. But at least he's our son of a bitch.' Zo vinden veel Russen dat Poetin een autocraat is, maar wel een die van 'hun' is. Hij is zeker geen Stalin (die trouwens een Georgiër was) en helemaal geen tsaar omdat hij daarvoor de adellijke allure mist. Niettemin is Poetin voor het Westen 'a pain in the ass' en 'party spoiler' die de westerse hegemonie in de weg zit. Het is logisch dat het westerse militair industrieel complex een vijand nodig heeft. Iemand die door de media afgeschilderde kan worden als het Grote Kwaad, een persoon die van alles kan worden verweten - wil ook niet zeggen dat Poetin een ideaal persoon is. Ook al zou er nu een regiem in het Kremlin komen dat trouw alle Europese waarden onvoorwaardelijk omarmt en navolgt (welk EU-lid doet dit eigenlijk?), dan nog zal Rusland (i.c. Russische Federatie) niet geaccepteerd worden binnen het westerse blok. Het zou dan het grootste land van de EU kunnen worden en het op twee na grootste van de NAVO - machthebbers in Brussel en Washington zullen nooit akkoord gaan. Of Rusland moet net als andere landen, die een door het Westen geleide regime change hebben ondergaan, uiteenvallen zoals Libië. Daar maken warlords de dienst uit. Moet er niet aan denken dat zoiets in een land met een nucleaire arsenaal gebeurt.

Katootje2
Katootje230 jul. 2019 - 17:36

"wil ook niet zeggen dat Poetin een ideaal persoon is." Dat zeg ik: he is not our bastard. Er verschillende voorbeelden in de geschiedenis: Toen Saddam Hoessein Iran aanviel -zelfs met WMD (gifgas)- was hij wel onze bastard en toen hij daarna Koeweit aanviel was hij dat niet meer

henk-alexander
henk-alexander30 jul. 2019 - 22:04

Ja, Katootje. Er zin nog weinigen in het Westen die willen erkennen dat ze hebben gejuicht toen Saddam Iran aanviel. Hij heeft tijdens de lange loopgravenoorlog met chemische wapens tienduizenden Irani gebruikt tegen

henk-alexander
henk-alexander30 jul. 2019 - 22:16

Sorry Katootje er ging wat mis. Deze tekst moet het zijn: Ja, Katootje. Er zin nog weinigen in het Westen die willen erkennen dat ze hebben gejuicht toen Saddam Iran aanviel. Hij heeft tijdens de lange loopgravenoorlog tienduizenden slachtoffers gemaakt onder de Iraniërs met strijdgas - van westerse landen kreeg hij de grondstoffen voor deze chemische wapens. De westerse media hebben alleen aandacht voor de slachtoffers in Halabja. De tienduizenden Iraanse militairen die in strijd met het oorlogsrecht zijn uitgeschakeld blijken voor de westerse MSM irrelevant te zijn.

OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 15:13

Het protest in Moskou betreft het weren door de verkiezingsautoriteiten van niet-establismentkandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Op grond van valse formele voorwendselen. In heel Rusland neemt het verzet tegen de heersende Poetin-partij Verenigd Rusland trouwens toe. De grote protestdemonstratie op 27 juli jl. betrof de situatie in Moskou. Navalny is naast anderen preventief opgepakt en voor dertig dagen gedetineerd wegens het oproepen tot demonstraties. Meer dan 1.300 mensen zijn gearresteerd gedurende en na de demonstratie! Belangrijke leuzen zijn geworden: “Rassía bjez Poetina!” (“Rusland zonder Poetin!”) en “Rassía boedjet swabódnoy” (“Rusland zal vrij zijn!”). (https://www.themoscowtimes.com/2019/07/27/russian-police-detain-over-1000-protesters-moscow-opposition-rally-a66599)

3 Reacties
Geesteman
Geesteman29 jul. 2019 - 16:11

@Olav We weten dan Navalny het liefst demonstreert op nationale feestdagen en plekken waar het verboden is. Iets wat onze correspondent in Moskou David Jan meestal vergeet te vermelden. Ook op 27 juli. Je kan het schandalig vinden maar geen enkel land zal demonstraties dan toestaan. http://www.rusevents.info/holiday/day-trade-worker/

henk-alexander
henk-alexander30 jul. 2019 - 16:38

Navalny heeft rechten gestudeerd aan de voormalig zogenoemde 'Lumumba University' in Moskou. Deze universiteit heeft verschillende antikoloniale strijders en derde wereld intellectuelen afgeleverd. Om er te worden toegelaten moest/moet men een sociaal geëngageerde instelling hebben – dat kan Navalny niet ontzegd worden. Navalny heeft zich geprofileerd als voorstander van een rechtvaardig en sociaal autonoom Rusland. Dat hij in zijn uitspraken een nationalistisch idioom niet schuwt, is zijn westerse adepten ontgaan. Maar soit. Wanneer hij er in slaagt de corruptie in eigen land aan te pakken en de oligarchen leeg te schudden, is het de vraag of de westerse elite medewerking zal verlenen het ‘vluchtkapitaal, wat de Russische bevolking toebehoort, terug te geven. Ik verwacht het. En ik denk niet dat hij dan nog op zijn westerse bewonderaars kan rekenen.

henk-alexander
henk-alexander30 jul. 2019 - 16:48

gecorrigeerde laatste alinea: Wanneer hij er in slaagt de corruptie in eigen land aan te pakken en de oligarchen leeg te schudden, is het de vraag of de westerse elite medewerking zal verlenen het ‘vluchtkapitaal', wat de Russische bevolking toebehoort, terug te geven. Ik verwacht het niet - dat kapitaal blijft in de City en op Cyprus. En ik denk niet dat hij dan nog op zijn westerse bewonderaars kan rekenen.

OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 13:58

Dit herinnert niet alleen aan de moord op Boris Njemtsóf in 2015, maar ook aan de vergiftiging van Aleksandr Litwinjenko in Londen in 2006 en van Sergjey Skripál en zijn dochter (welke laatste het overleefde) in Salisbury (VK) in 2018! Kennelijk een geliefde methode van ex-KGB-er Poetin om tegenstanders definitief uit te schakelen. (Het Russische onderschrift van een video in het artikel betreft het stevig verdrijven van mensen in de Stolesjnikowlaan in Moskou).

4 Reacties
OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 14:15

Overigens zijn de betogers zeker moedig, want de Russische politie treedt weinig zachtzinnig op. Dat is ook hier weer duidelijk.

OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 14:36

“Dozjd” (“Regen”) is het enige TV-kanaal (in Sint Petersburg) dat nog weerstand biedt tegen Poetin. Navalny heeft daarop nogal eens het woord gevoerd. De maakster van de video, Jefgjénja Zóbnina, is hieraan verbonden. Zie: -https://tvrain.ru/people/zobnina-275478/ -https://www.groene.nl/artikel/kritische-vraag-doet-russische-tv-zender-de-das-om

Katootje2
Katootje229 jul. 2019 - 19:09

OlavM: "Overigens zijn de betogers zeker moedig" Zeker, maar ik vond het nog maar niks als je dat vergelijkt met de taferelen bij de G20.

Katootje2
Katootje229 jul. 2019 - 19:13

Ik wil het natuurlijk niet bagatelliseren. Ik wacht op het moment dat iemand in Nederland zo moedig is om een banner op zijn huis te hangen met de tekst: Putin Moordenaar. Dat kan je dan altijd achteraf weer veranderen in Molenaar, maar dan weet iedereen tenminste wat er bedoeld wordt.

Geesteman
Geesteman29 jul. 2019 - 10:56

Wie heeft eigenlijk bepaalt dat Navalny de oppositieleider is?

5 Reacties
OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 15:21

@ Geesteman: Het mooie daarvan is juist dat je niet officieel benoemd hoeft te worden tot een échte opositieleider! (Zeker in het huidige Rusland ondenkbaar). Iemand kan op natuurlijke wijze tot zoiets uitgroeien.

Geesteman
Geesteman29 jul. 2019 - 15:31

@Olav Of ze worden door het westen aangewezen.

Ced11215
Ced1121529 jul. 2019 - 19:52

Navalny's partij Jabloko is de enige partij die niet gestuurd kan worden door Poetin. Jabloko is volgens mij ook de enige partij die is aangesloten bij een Westerse Internationale, namelijk de "Liberale Internationale" waar ook de VVD en D66 lid van zijn. Ze zijn pro-EU en anti-corruptie, maar Navalny maakt qua immigranten net zulke foute uitspraken als Mark Rutte en Geert Wilders: https://www.rbth.com/politics_and_society/politics/2017/05/10/3-reasons-why-navalny-probably-wont-defeat-putin_759736 Dat hij pro-EU is maakt hem de ideale Westerse partner om mee samen te werken, terwijl Ksenia Sobchak zoals de doorsnee Rus EU-argwanend is en haar mening over Israël wat vaag is, maar die wel voor beleid staat waar de EU mee kan leven (tegen Krim-annexatie, voor privatisatie, tegen corruptie, etc...). Maar goed, in Poetins Rusland zijn alleen de partij van Poetin, twee fascistische en twee communistische partijen en een soort businesspartij de enige partijen die iets te zeggen hebben in het Russische parlement.

wegmetons
wegmetons29 jul. 2019 - 19:59

De hoeveelheid mensen die in hem een goede opvolger van Poetin zien. Dat Poetin dit onderdrukt is logisch, hij wil voor het leven de baas zijn in Rusland namelijk. Hij probeert via dit soort zaken mensen bang te maken voor hun mening uit te komen en dat zal best lukken want men weet dat als je kritiek op Poetin heb, dat je dan je leven niet zeker ben. Ik snap oprecht niet waarom mensen deze dictator op een schild hijsen ook hier in West Europa. Het is gewoon een gruwelijke dictator die nietsontziend wil heersen over Rusland en bij voorkeur ook over zijn buren.

robheus2
robheus231 jul. 2019 - 22:18

Ha ha. Dat bepalen ze hier in het westen . Denken ze althans. De enige echte oppositie in Rusland is de communistische partij. Die zijn al jaren de nummer 2, en in 1996 waren ze zelfs electoraal gezien nummer 1 . Alleen door verkiezingsbedrog bleef Jeltsin toen aan de macht en wees hij Putin aan als opvolger. Zolang Jeltsin de westerse multinationals op haar wenken bediende, maakte dat allemaal niet uit evenmin dat toen de bevolking crepeerde....

de Boer2
de Boer229 jul. 2019 - 10:13

Wat Sacha Navalny is overkomen staat niet op zichzelf. In de chaos zit wel degelijk systematiek.Stalin leeft - onder een andere naam- gewoon door in Moskou en Petersburg. Van Kola tot de Krim, overal is Stalin. Zelfs in Washington en de rurale gewesten van de delta hier wordt zijn naam gevreesd en gehoord. Dus wil de Boer dit aan de orde stellen, want als anderen zwijgen en zich bekommeren om een scheur in een muur of een varken in nood vindt hij dat wel mooi en nobel, maar ook een enorme simplificatie.

Sonic2
Sonic229 jul. 2019 - 10:06

Gelukkig is Poetin door de "realisten" in het Westen geprezen om wat voor fantastische leider hij is. Poetin durft tenminste echt aan te pakken. Poetin weet wel raad met terroristen zoals Navalny. Stop die anti Poetin Hysterie. Het is een grote lieverd. Iemand die geweldig met tegenspraak kan omgaan. We hebben toch veel te danken aan al die realisten en nationalisten in het Westen. Vooral hun vrienden. Heel erg fijn. Laten we nu maar weer los gaan op links, de media.

4 Reacties
Geesteman
Geesteman29 jul. 2019 - 11:04

Er loopt in Rusland veel meer oppositie rond die net zoveel hekel hebben aan Navalny als aan Poetin. Ik denk dat Poetin het minst te winnen heeft bij een vergiftiging.

OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 14:00

Ja, de "putinistas" genieten hiervan!

OlavM
OlavM29 jul. 2019 - 15:19

@ Geesteman: [Ik denk dat Poetin het minst te winnen heeft bij een vergiftiging.] Daar denk ik heel anders over. In Rusland bestaat een lange traditie van grof geweld tegen politieke tegenstanders. En Poetin is daar zeker niet vies van, zeker niet als hij zich bedreigd voelt. Vergelijk het maar met Trump. Die gaat er ook met de (racistische) botte bijl in, en hoopt juist daarmee een bepaald slag aanhang te vergroten.

Buitenstaander
Buitenstaander29 jul. 2019 - 17:20

@Olav Zie je Olav, de Geesteman komt uit de fles: geen slecht woord of insinuatie over Putin...…. Ja ze zijn er nog…. Wat je ook schrijft of wat er ook gebeurt….