Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AOC en andere Congresleden opgepakt bij demonstratie voor recht op abortus

  •  
20-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1809 keer bekeken
  •  
aocopgepakt

De politie heeft 17 Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden opgepakt bij een demonstratie voor het recht op abortus. Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar en Katherine Clark behoren tot de gearresteerde betogers.

De demonstranten liepen van het Capitool naar het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat vorige maand het federale recht op abortus afschafte. Eenmaal aangekomen bij het Hooggerechtshof droegen agenten de activisten op om weg te gaan. Toen de demonstranten geen gehoor gaven aan die oproep, greep de politie in.

Ondertussen heeft het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een wetsvoorstel dat garandeert dat interraciale huwelijken en huwelijken van partners van hetzelfde geslacht legaal blijven. De vrees bestaat dat het Hooggerechtshof ook die rechten wil inperken. Het is nog onduidelijk of er ook in de Senaat een meerderheid is voor dit wetsvoorstel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

de passie preker
de passie preker22 jul. 2022 - 15:31

AOC is meer een influencer a la Kim Kardashian dan een politicus. Hoe dan ook, haar invloed op de Amerikaans kiezers is gering, alleen Fox News brengt haar af en toe voor het voetlicht als ze in de ogen van Fox News weer iets woke/hypocriet heeft gezegd. In die zin bewerkstelligd ze wel dat er zwevende kiezers overlopen van de Democraten naar de Republikeinen. Maar omdat de meeste Amerikanen zich al lang hebben ingegraven in hun verkiezings-schuttersputje gaat het maar om relatief kleine aantallen overlopers.

Paul250371
Paul25037121 jul. 2022 - 12:21

welkom in het verlicht Christelijk Barbaarije

Kipzonderkop1
Kipzonderkop121 jul. 2022 - 9:15

''De politie heeft 17 Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden opgepakt bij een demonstratie voor het recht op abortus.'' Dat is door het oog van de naald dan. Je moet er toch niet aan denken dat nep-democraten nu ook het Hooggerechtshof bestormd hadden gelijk onverlaten dat ook bij het Capitool geflikt hebben. Weliswaar ook ongewapend maar toch. Goed dus dat de politie hier dan wel heel simpel heeft ingegrepen en de zaak niet weer heeft laten escaleren. Niettemin is het wel een teken aan de wand dat nep-democraten moeite blijven houden met zaken die niet in hun straatje passen. En het wordt er niet beter op. Eerst staan de presidentsverkiezingen al onder druk door burgers massaal achter een of andere voordeur te laten stemmen in plaats van controleerbaar op het stembureau. En nu moet ook de rechtspraak, die toch onafhankelijk/onpartijdig moet kunnen werken, er nog aan geloven.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037121 jul. 2022 - 12:17

"Eerst staan de presidentsverkiezingen al onder druk door burgers massaal achter een of andere voordeur te laten stemmen in plaats van controleerbaar op het stembureau" Was dat cynisch?

Volrin
Volrin21 jul. 2022 - 16:36

Je doet je gebruikersnaam weer eer aan met alle onzin die je spuwt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jul. 2022 - 7:45

'Weliswaar ook ongewapend' En Kees zit er vol in, het goedpraten van Trump's coup poging. Vraag aan Kees: Waarom wilde Trump dan niet dat er metaaldetectors bij de demonstratie zouden zijn? De juiste formulering is dus 'Waarschijnlijk wel ongewapend' De J6 hearings zijn nu volop aan de gang, probeer het een beetje te volgen in plaats van desinfo te verspreiden om Trump's antidemocratische acties te vergoeilijken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jul. 2022 - 7:53

achter een of andere voordeur te laten stemmen in plaats van controleerbaar op het stembureau Dat is hun eigen voordeur, op het enige stembiljet dat zij krijgen opgestuurd. Dat voting by mail heeft de deelname aan verkiezingen flink vergroot. En ja Kees, als je het zo doet, dan kan je natuurlijk niet, zoals nu in veel staten gebeurt, 1 stembus in arme buurten hebben waar dan mensen minstens een dag in de rij zouden moeten staan. of soms 50 kilometer voor moeten reizen. Kees originalist: ja democratie, maar dan wel alleen voor de rijken. Een teken aan de wand dat hij een nep-democraat is die moeite blijft hebben met dingen die niet in zijn straatje passen. 'En nu moet ook de rechtspraak, die toch onafhankelijk/onpartijdig moet kunnen werken, er nog aan geloven.' Google eens een beetje op Mitch McConnell's strategie: hij wist dat de numbers game niet gewonnen gaat worden door de republikeinen en dus heeft hij gefocust op de rechtspraak en het benoemen van rechters. Die rechtspraak heeft dus door die acties eraan moeten geloven. Niet andersom.

omaoeverloos
omaoeverloos21 jul. 2022 - 6:50

Slim van deze politici om ervoor te zorgen dat ze aangehouden werden. Geeft veel meer publiciteit aan de demonstratie.

Safiyah
Safiyah20 jul. 2022 - 17:11

Waarom lopen ze erbij alsof ze in de boeien zijn geslagen?

10 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 jul. 2022 - 20:04

AOC: “Putting your hands behind your back is a best practice while detained, handcuffed or not, to avoid escalating charges like resisting arrest.”

GeenProbleem
GeenProbleem20 jul. 2022 - 21:58

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2022 - 9:18

Je wilt ook liever niet worden neergeschoten omdat de politie denkt dat je een wapen trekt.

Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2022 - 9:30

@GeenProbleem Hoezo toneelspeelster? Denk je werkelijk dat ze zo dom is dat ze mensen in de waan denkt te brengen dat ze geboeid is? Halverwege zwaait ze nog naar mede-demonstranten, dat is vanuit jouw veronderstelde toneelspelerij dan helemaal onbevattelijk dom. Misschien ben je niet op de hoogte van hoe schietgraag de Amerikaanse politie is en waarom het verstandig is om ze geen enkele aanleiding te geven om hun wapen te trekken?

Big Gulp
Big Gulp21 jul. 2022 - 13:46

Deze reactie is verwijderd

Mark Huysman
Mark Huysman21 jul. 2022 - 15:03

[Ilhan Omar vond dat ze niet genoeg mediaaandacht kreeg dus besloot ze niet alleen onzichtbare handboeien te dragen maar ook zichzelf maar te arresteren zoals op te beelden te zien was.] Vreemd dan dat er een arrestatieformulier (PD 61D) bestaat met haar naam erop. Of denken jouw QAnon-vrienden dat dat ook fake is? https://www.snopes.com/tachyon/2022/07/ilhan-omar-ig-arrest.jpg

Volrin
Volrin21 jul. 2022 - 16:37

@GeenProbleem "Yeah right, toneelspeelster." Ik denk dat AOC toch wel beter weet hoe met de politie in de VS om te gaan, dan jou.

Volrin
Volrin21 jul. 2022 - 16:38

@BigGulp ""Denk je werkelijk dat ze zo dom is dat ze mensen in de waan denkt te brengen dat ze geboeid is?" Als je iemand ben die denkt dat de werkelooscijfers dalen omdat mensen meerdere baantjes hebben ben je niet echt het helderste lampje in de kerstboom. Ja dus. Echter het kan nog dommer, Ilhan Omar vond dat ze niet genoeg mediaaandacht kreeg dus besloot ze niet alleen onzichtbare handboeien te dragen maar ook zichzelf maar te arresteren zoals op te beelden te zien was." What heeft dit whataboutisme te maken met de prijs van vis?

Big Gulp
Big Gulp21 jul. 2022 - 18:00

Deze reactie is verwijderd

GeenProbleem
GeenProbleem21 jul. 2022 - 21:28

Deze reactie is verwijderd

∆
20 jul. 2022 - 15:41

AOC geeft mij hoop op een rechtvaardigere toekomst voor de VS.

Norsemen
Norsemen20 jul. 2022 - 15:31

Vrouwen die opkomen voor de meest banale rechten worden gearresteerd. Had een nieuwsbericht uit Saoudi-Arabië kunnen zijn.

3 Reacties
Sam V
Sam V20 jul. 2022 - 19:36

@ Norsemen Nee, er worden demonstranten gearresteerd die na 3 waarschuwingen nog steeds de weg blokkeerden. Heeft niets met de inhoud van de demonstratie te maken. U ziet het verschil toch wel?

Norsemen
Norsemen20 jul. 2022 - 20:27

Tuurlijk Sam

Sonic2
Sonic221 jul. 2022 - 21:05

@ Norsemen Het prachtige Amerika van het hooggerechtshof van Trump. Meer armoede, meer wapens, meer schietpartijen, meer verwarde mensen. En meer overheid die voor vrouwen hun baarmoeder meent te moeten bepalen. En om de zoveel jaar een capitool bestorming door wat "arbeiders" Een heel leuk land als je een wapen hebt. Boven de 5 ton per jaar verdient. Elke dag vijf keer bidt. En nog steeds zijn er hier bamiballen die het menen te moeten opnemen voor Trump en zijn vriendjes. En het leuke is. We hoeven straks niet eens meer naar Amerika. Ook hier hebben we deze krankzinnigheid. Ik denk een kopje thee. Een gevulde koek en een praatgroepje om als die lieve "rechtse" kiezers te knuffelen. Dan houden ze wel op om over de baarmoeder van vrouwen te bepalen. Om het Capitool te bestormen. Om het land economisch af te breken. Om qua immigratie beleid 2 eeuwen terug te gaan in de tijd. Mooi toch? Heerlijk die "frisse rechtse wind".

Zandb
Zandb20 jul. 2022 - 15:21

Ik ken de ins en outs niet van deze situatie. In Nederland moet de de overheid haar uiterste best doen om mensen de kans te geven te demonstreren. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn, mag er ingegrepen worden. Hoe dat in de VS zit, dat weet ik niet.

2 Reacties
Sam V
Sam V20 jul. 2022 - 19:28

@ Zandb Als u niets over deze situatie in de VS kunt zeggen, kunt u ook ervoor kiezen niets over dit bericht te zeggen in plaats van zeggen dat u er niets over kan zeggen.

Zandb
Zandb21 jul. 2022 - 5:35

Sam Dat u niet duidelijk is, dat ik hoop dat in de VS dezelfde regels gelden als in Nederland, dat kan ik u inderdaad niet aanrekenen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa20 jul. 2022 - 14:47

Vreemd dat ze nu met zo'n abortus verbod komen. Biden is toch niet tegen abortus. Dat komt toch meer uit de republikeinse hoek, dat soort sentimenten ?

1 Reactie
Karingin
Karingin20 jul. 2022 - 21:51

Ja die komen uit Republikeinse hoek, maar vreemd is dat niet. Die hebben namelijk de laatste 3 benoemingen voor het Hooggerechtshof binnengehaald, omdat ze er heel goed in zijn om de regels in hun voordeel te gebruiken. Overigens hebben 2 van die rechters in hun hoorzitting voorafgaand aan de benoeming aangegeven Roe v. Wade níet ter discussie te stellen, dus de vraag is of hun benoeming houdbaar is...maar het aanvechten daarvan is niet makkelijk denk ik. Het systeem is flawed, en de Reps maken daar gretig gebruik van. Nu zijn de Dems bepaald niet heilig, maar hebben over het algemeen wel net teveel respect voor de democratie en de publieke opinie om de Reps in de wielen te rijden

Jopie666
Jopie66620 jul. 2022 - 14:12

Deze reactie is verwijderd

Gio Servas
Gio Servas20 jul. 2022 - 11:51

Ik denk dat dit goed is en ook dat dit eigenlijk de bedoeling geweest is van diegene die zijn aangehouden. Dan kunnen ze laten zien hoe absurt de hele situatie is en er aan werken dat er federale wetten komen die dit soort prehistorische regels gaan voorkomen.