Joop

AOC brengt Zuckerberg in het nauw: ‘Dus je verwijdert geen leugens?’

  •  
24-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aoczuck
Afgaande op de eindeloze stroom advertenties waarin BN’ers bitcoins aanprijzen, zou je het misschien niet zeggen, maar Facebook staat niet toe dat adverteerders misleidende of leugenachtige informatie verspreiden. Een uitzondering maakt het sociale netwerk sinds kort voor satire, opinieartikelen en berichten van politici. Een gouden kans voor bepaalde populistische politici die erom bekend staan dat ze een moeizame relatie onderhouden met de waarheid. Eerder deze maand verspreidde de Trump-campagne bijvoorbeeld een misleidende advertentie over Joe Bidens activiteiten in Oekraïne.
Tijdens een hoorzitting met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg probeerde Alexandria Ocasio-Cortez er woensdag achter te komen wat de gevolgen kunnen zijn van Facebooks beleid. Al snel blijkt dat Zuckerbergs mantra dat Facebook geen scheidsrechter wil zijn in politieke debatten, tekortschiet. Want wat doet het sociale netwerk bijvoorbeeld als een politicus zwarte gebruikers een advertentie voorschotelt waarin de onjuiste verkiezingsdatum staat vermeld? In dat geval is Facebook van plan om op te treden, geeft Zuckerberg toe. Andere leugens laat Facebook wel door, zo blijkt. Zo noemt Zuckerberg het “waarschijnlijk” dat AOC een advertentie met een flagrante leugen over de Green New Deal zou kunnen plaatsen.
De Facebook-topman weet zich duidelijk geen raad met de vragen van Ocasio-Cortez. “Ik denk dat liegen slecht is”, verklaart Zuckerberg. Was er nou toch maar iemand die iets kon doen tegen de grootschalige verspreiding van politieke leugens en andere ‘alternatieve feiten’…
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

JanB2
JanB229 okt. 2019 - 4:56

Facebook censureert dus alleen de waarheid. Ik overdrijf nu volgens u? wel, een "origine du monde" en je wordt al weggejorist! Bijvoorbeeld.

Martijn Van de Weerd
Martijn Van de Weerd25 okt. 2019 - 11:15

Niet alles gezien, maar eigenlijk geen één vraag gehoord die "on -topic" is. Je vergeet bijna (in dit geval) dat het over de introductie van Libra gaat. Zoals wel vaker wordt een "hearing" misbruikt om even wat irrelevante politieke punten op de agenda te zetten. Leden doen hun huiswerk niet, luisteren niet naar antwoorden op hun vragen, of geven daar uberhaupt de tijd niet voor. Wat een vertoning.

1 Reactie
tempest
tempest29 okt. 2019 - 12:54

Dat is inderdaad wel zo. Toch vind ik het goed dat men eindelijk een beetje nadenkt over de macht van Facebook. De wenselijkheid of alle tech-reuzen hun rol in de maatschappij nog verder zouden moeten uitbreiden via bijvoorbeeld betalingen is echt een hele goede vraag. Facebook, Alphabet (Google), Amazon, Microsoft en Apple hebben alle 5 ongelooflijk veel macht.

Gi Raf
Gi Raf24 okt. 2019 - 21:40

‘Dus je verwijdert geen leugens?’ Welk leugens? Alleen de leugens die niet in om straatje passen? Of alle leugens. En wie bepaald dan of iets een leugen is. Toch niet Zuckerberg c.s. is te hopen. Wanneer houden populistische politici nu eindelijk eens op met dit soort goedkope propaganda. Natuurlijk, het valt in de smaak bij het eigen hypocriete publiek maar wat lost het op. Beter kunnen we er op vertrouwen dat de waarheid en alleen de waarheid zal zegevieren. Hoe moeilijk kan het zijn om leugenaars die duidelijk leugens verkopen te ontmaskeren? Maak ze belachelijk of wat dan ook maar ga het die ander niet verbieden om in jou ogen te liegen.

Frank van der Laar
Frank van der Laar24 okt. 2019 - 18:14

Normaliter bepalen juristen, wetenschappers, verslaggevers, rechercheurs, en dergelijke wat waarheid is. Willen we echt multinationals aan dat rijtje toevoegen?

Recht door Zee
Recht door Zee24 okt. 2019 - 18:03

Van wat ik allemaal heb gezien vind ik AOC behoorlijk arrogant overkomen, maar dat ik mijn mening.

11 Reacties
Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 18:44

We zullen er dan ook maar geen acht op slaan.

Jonathan2
Jonathan225 okt. 2019 - 4:20

Rechts wil blijven liegen op Facebook, links wil het aanpakken. Zo kan je het ook omschrijven.

Samen Delen
Samen Delen25 okt. 2019 - 8:00

@Jonathan Wel eerlijk van u te erkennen dat Facebook de linkse agenda steunt en links rechts de mond wil snoeren. Want links heeft de wijsheid in pacht, en rechts liegt omdat het zaken naar voren brengt waar links niets over wil horen, en waarvan het vindt dat niemand die mogen horen. Ook interessant is dat rechts links helemaal de mond niet wil snoeren, en tegen censuur is, dus het prima vindt dat links alles zegt wat het wil. (Zolang het geen wetten overtreedt.)

Recht door Zee
Recht door Zee25 okt. 2019 - 8:27

@ Jonathan Want "links" liegt nooit? "Links" wil in dit geval de informatie bepalen, wat er wel en niet gezegd mag worden. Zij willen bepalen wat wij "goed" en "slecht" mogen vinden. Dat mogen mensen gewoon zelf bepalen. En ja, dan zullen er wat mensen zich beledigd voelen, dat hoort nu eenmaal ook bij vrijheid van meningsuiting. Voorlopig zijn het vooral conservatieve mensen die geblocked / shadow ban / gebanned worden op sociale media omdat ze dingen zeggen die volgens sommige niet mogen. Er zijn mensen gebanned omdat ze zeggen dat een man geen vrouw kan zijn, of #learntocode zeiden tegen journalisten. Ze willen straks ook al meme's gaan bannen...

Recht door Zee
Recht door Zee25 okt. 2019 - 8:30

@ Katootje Heb je de hele uitwisseling gezien tussen AOC en zuckerberg, of alleen dit stukje hier op joop?

tempest
tempest25 okt. 2019 - 8:35

@Jonathan Dit ligt echt zo ontzettend veel complexer. Nu pas wordt eindelijk de Amerikaanse politiek wakker aangaande de macht die social-media heeft verkregen. AOC is van de democraten heel kritisch op de grote tech-bedrijven en van de Republikeinen is gek genoeg Ted Cruz ook bijzonder hard tegen ze aan het tekeer gaan. Het gaat niet simpelweg om "liegen". Alle politici overdrijven, misleiden, negeren, halen-uit-context of liegen. En actiegroepen en opinie/nieuws-uitingen doen dat ook. De discussie gaat om de macht om groepen mensen via social-media platformen te kunnen sturen. Wie mag dat doen? Wat is daarbij wenselijk om toe te staan? In hoeverre kan je dat reguleren? (En ja, er werd altijd al gereguleerd. Meestal ging dat over bloot, waar de Amerikanen erg gevoelig voor zijn) Dit is echt een extreem onderschat probleem en beïnvloed te werkbaarheid van letterlijk alle aspecten van onze maatschappij: onze democratie, maar ook de overheid in het algemeen, bedrijven, relaties tussen landen etc.

Jonathan2
Jonathan225 okt. 2019 - 13:30

Same Delen . Oeps, nou val je door de mand. Je bent vergeten dat je jezelf hier verkocht als links. En nee, die waanzin verzin je gewoon zelf. Dus nogmaals. Rechts wil blijven op Facebook, en links wil het aanpakken. Dit zegt niets over over de intentie van Facebook, het zegt ook niets over de vrijheid van meningsuiting, en helemaal niets over de waarde van een mening en helemaal niets over de absolute waarheid verscholen in een conclusie, maar over de vele bewuste leugens die rechts produceert omdat ze geen argumenten hebben.

Jonathan2
Jonathan225 okt. 2019 - 13:36

Recht door Zee. Nee hoor, gewoon dat argumenten onderbouwd moeten worden met feiten, en niet met leugens. Daarom zijn onze rechtse trollen nu helemaal de kluts kwijt. Goed= feiten. Fout = leugens. Maar als je hele 'ideologie' op leugens is gebouwd, dan heb je natuurlijk wel probleem. Dus ik snap de rechts 'nationalistische' wanhoop wel.

Jonathan2
Jonathan225 okt. 2019 - 13:37

Verbetering van reactie aan Samen Delen.Rechts wil blijven liegen op Facebook ......

Recht door Zee
Recht door Zee25 okt. 2019 - 19:17

@ Jonathan Zoals de feiten dat Trump met Putin samenwerkte om zo de verkiezingen te winnen in 2016, we wachten na 3 jaar nog op die feiten. Of zoals Tulsi Gabbard en Jill Stein worden beticht "russian assets" te zijn, zonder bewijzen. Of zoals AOC de daily caller betichte een white nationalist fact checker te zijn. Bij vrijheid van meningsuiting zitten ook meningen die zijn niet perse goed of fout, dat hangt af van de ontvanger. Soms zijn niet alle feite bekend dus kun je niet oordelen en alleen je mening erover geven. Als je de leugens van links niet ziet en alleen rechts als fout en leugenachtig beticht, dan heb je een bord voor je kop.

JanB2
JanB229 okt. 2019 - 4:58

Nou en! Iedereen mag arrogant zijn als hij of zij met het slijk der aarde in dialoog treedt.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal424 okt. 2019 - 17:20

net zoals Wikipedia allerlei afsplitsingen kent, kan dat ook bij facebook. de namen liggen voor het oprapen: faceboef, spacehoek, fakebook etc etc Zucker zal dat ongetwijfeld met een leger advocaten dichtgetimmerd hebben

Samen Delen
Samen Delen24 okt. 2019 - 16:39

Je hoeft enkel maar de volgende zoektermen te gebruiken op internet -en vooral op YouTube- om te zien hoe en wat FB allemaal censureert, uitgelegd door o.a. experts op dit gebied evenals mensen die er mee te maken kregen: facebook censorship

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof25 okt. 2019 - 10:13

Ach, Youtube, de meest betrouwbare bron van nieuws...

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2019 - 15:04

Ik vergelik FB het liefst met een ouder die een kind eten geeft: mondje open ..... Het kind heeft niet veel te vertellen, maar we weten dat dat eten echt wel binnenkomt. Of het kind nou wil of niet. En zo is het ook met FB. Het schaalt het fenomeen 'netwerk' op tot ongekende omvang, en doet dan alsof dit gewoon een kringetje op het schoolplein is, waar de mensen helemaal zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet binnenkrijgen. Waar heel scherp naar gekeken moet worden is of de FB algoritmes werken als versterker voor bepaalde boodschappen of niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2019 - 14:49

Goed onderwijs, daar begint het mee, dat hebben de midwestrepublikeinen goed begrepen: hou ze dom, geef ze een vlegdekschip voor hun belanstinggeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 okt. 2019 - 14:42

Ik vind het te gek voor woorden dat een particulier zoveel macht in handen heeft, in dat opzicht is zijn outfit bedrieglijk, kan democratieën manipuleren, dacht even z’n eigen cryptomunt in te voeren, facebook zoals het nu bestaat is een gevaar voor de wereld, van mij mag dat imperium tot de laatste steen worden afgebroken.

Phil2
Phil224 okt. 2019 - 14:25

Europese en Britse parlementariërs lieten zich compleet platwalsen door Facebook, Google, Amazon toen ze die uitnodigden om eens te komem praten. Hieronder lesmateriaal voor ze: https://twitter.com/i/status/1187276877305729024

3 Reacties
Samen Delen
Samen Delen24 okt. 2019 - 17:09

AOC is obsessed wat betreft "white supremacy." Ze blijft het maar herhalen. Alsof een "white" Zuckerberg die zelf meer macht heeft dan alle andere mensen op de wereld op het gebied van sociale netwerken daar gevoelig voor zou zijn.

Samen Delen
Samen Delen24 okt. 2019 - 17:25

Bovendien is The Daily Caller geen "white supremacy" website. En die modereert ook niet over de Facebook inhoud.

JanB2
JanB229 okt. 2019 - 4:58

Door wie laten die sukkels zich niet platwalsen.

JaapBo
JaapBo24 okt. 2019 - 14:24

Het zou pas echt een ramp zijn als Zuckerberg/Facebook gaan bepalen wat waar is en wat niet, en het laatste gaan censureren

Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 14:22

Vroeger, heel lang geleden, had je nog journalisten die kritische vragen stelden, zodat de burger ook de andere kant van het verhaal te horen kreeg. Tegenwoordig heb je een algoritme dat er voor zorgt dat je alleen nog maar gelijk krijgt. Dat is natuurlijk wel een stuk aangenamer.

Purper Floyd
Purper Floyd24 okt. 2019 - 14:02

Is een voorspelling, verwachting of een mening ook een leugen ? Nee, lijkt mij niet, het is niets anders dan de gedachten die geuit worden. Echte leugens vind je maar weinig in de nieuwsvoorziening, eerder wordt slechts selectief de eigen voorkeur vermeldt en het volledige verhaal verzwegen. Maar, is zwijgen dan ook liegen ?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen24 okt. 2019 - 14:41

Echte leugens vind je maar weinig Gewoon T volgen op Twitter,

Hans Welbedagt
Hans Welbedagt24 okt. 2019 - 12:21

Wilt u minder nep nieuws ? Heb dan een paar euro over voor kwaliteit journalistiek !

1 Reactie
Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 14:16

Ik hoorde op de TV dat de Telegraaf 6 man op Ruinerwold had gezet en de Volkskrant 4 en dat nog afgezien van de andere kranten en de buitenlandse pers, dus over onderzoeksjournalistiek hebben we niets te klagen.

Recht door Zee
Recht door Zee24 okt. 2019 - 12:00

Facebook moet een plaats zijn waar je moet kunnen spreken, niet een autoriteit die bepaalt wat er gezegd mag worden. Als iemand "liegt" kan je jouw vrijheid van meningsuiting gebruiken om die "leugen" tegen te spreken. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel.

2 Reacties
badgast
badgast24 okt. 2019 - 13:22

Gelul, jongen. Waar de smakelijk ogende leugen in 78 punt font op de voorpagina verschijnt - of een paar miljoen keer wordt ge-share-d, komt de rectificatie ergens in 8 punt op pagina 37. Onderaan. Zoals Terry Pratchett het zei: een leugen is al drie keer de wereld rond voordat de waarheid ook maar z'n schoenen aan heeft.

Recht door Zee
Recht door Zee24 okt. 2019 - 14:07

@Badgast "Waar de smakelijk ogende leugen in 78 punt font op de voorpagina verschijnt – of een paar miljoen keer wordt ge-share-d, komt de rectificatie ergens in 8 punt op pagina 37. Onderaan." Eens, het is gewoon jammer dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is, en vaak alleen de koppen lezen en inderdaad niet de rectificaties. Het is dan ook jammer als je de waarheid dan uiteindelijk verteld mensen je niet geloven. Ik ben nog een beetje hoopvol voor de toekomst al ziet het er niet al te best uit.

Midden man
Midden man24 okt. 2019 - 9:59

Een oplossing, ban alle politici van social media.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje524 okt. 2019 - 11:28

Ik ben voor. Maar het zijn vaak niet de politici zelf die de leugens verspreiden maar hun ingehuurde hulp en fanatieke volgelingen.

Frits Jansen
Frits Jansen24 okt. 2019 - 9:56

Leugens zijn een heel simpele vorm van nep-nieuws. Vaker zal het om halve waarheden gaan. Of overdrijving. Of om het achterwege laten van berichten die wel nodig zouden zijn. De beste manier om te voorkomen dat de mensen (en vooral: de kiezers) verkeerd worden geïnformeerd (zeg ik neutraal) is om te zorgen dat ze in elk geval óók de waarheid te horen krijgen. Tegen gerichte pogingen om juiste berichten te ontkrachten zou wel streng actie moeten worden genomen. De EU lijkt me een mooi voorbeeld. De EU is niet bijster populair, maar dat komt naar mijn overtuiging doordat de EU zichzelf heel slecht verkoopt, waardoor kwaadaardige geruchten vrij spel hebben. Informatievrijheid is essentieel voor een democratie, want alleen goed geïnformeerde kiezers kunnen een goede keuze maken. Daarom hebben we de vrijheid van meningsuiting - die er vooral voor dient om overheden te beletten onwelgevallige berichten tegen te houden. Veel minder aandacht krijgt helaas het spiegelbeeld: de plicht van overheden om zorg te dragen dat relevante informatie ook wordt geleverd (dus niet alleen niet wordt tegengehouden). Traditioneel is het informeren van de burger aan de markt overgelaten. Maar (ook) deze vorm van marktwerking heeft bezwaren. Zeker vandaag de dag is er een moordende concurrentiestrijd tussen de media, en om te overleven kunnen die makkelijk in de verleiding komen de lezers/kijkers/luisteraars naar de mond te praten. Natuurlijk bepleit ik geen Reichspropagandaministerium, en ook geen Ministry of Truth. Maar er zijn wel nieuwsmedia nodig die niet voortdurend de hete adem van de markt in hun nek voelen. Eigenlijk hebben we die al: de publieke omroep! Maar die wordt in rap tempo afgebroken.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje524 okt. 2019 - 11:36

"is om te zorgen dat ze in elk geval óók de waarheid te horen krijgen." Zou mooi zijn maar hoe? Massa's die geen 'tv' meer kijken en op internet alleen de kanalen die berichten wat ze willen horen. Je kan mensen moeilijk dwingen eerst 10 minuten "de waarheid" te kijken voor ze hun Netflix mogen starten of eerst een paar "waarheid" sites voor ze naar Fox News of Breitbart o.i.d. gaan. (Daarnaast gaat er op dit moment never nooit niet overeenstemming komen wat dan die "waarheid" dan zou moeten zijn)

msj_meijerink
msj_meijerink24 okt. 2019 - 9:51

Zoonlief heeft niet geluisterd naar de wijze lessen van mama Zuckerberg: Foei, Markje jochie, je mag niet jokken en ook niet gelieg verspreiden.

Greendutch
Greendutch24 okt. 2019 - 9:48

voor mij is de meest in het oog springende overeenkomst tussen mensen/organisaties/partijen waar veel geld in omgaat dat: er geen openheid is, geen vertrouwen, de leugen normaal is, en verantwoording afleggen een vies begrip. verder ken ik deze personen niet maar wat ik tot nu toe wel gelezen heb zorgt dat ik A. Ocasio-Cortez waardeer en Zuckerberg niet, maar dat zal geen zoden aan de dijk zetten ;-)

tempest
tempest24 okt. 2019 - 9:35

Hele goede en interessante vragen, maar je snapt dat Facebook het hier heel moeilijk mee heeft. Bijna alle politici overdrijven, laten dingen weg, misleiden of liegen ronduit. Ook heeft Facebook juist bedongen dat ze niet aansprakelijk zijn voor de uitspraken van hun gebruikers op de site, omdat het net zo zou fungeren als een persoon op een zeepkist op het dorpsplein en niet als een krant of ander soort publicatie-medium. De omvang van het aantal gepubliceerde berichten is zo groot dat ze ook niet veel anders meer kunnen. Zuckerberg en Facebook zitten dan ook behoorlijk klem tussen hun business-model, technische mogelijkheden, juridische beperkingen en de ethische dilemma's die daarbij komen kijken. Maar goed dat er veel meer aandacht komt voor nep-nieuws, manipulatie en propaganda en de macht van moderne communicatie middelen! Blij dat de politiek in de VS er oog voor heeft. Ik vermoed echter dat er zo goed als niet tegen te reguleren is, maar wellicht kunnen we mensen voldoende onderwijzen om veel kritischer te kijken naar media en diensten, of het nu Facebook, YouTube, Google, TV of film is,

1 Reactie
korheiden2
korheiden224 okt. 2019 - 14:40

@tempest : Ik denk ook dat het - zelfs met alle mogelijke technische en elektronische middelen - nog niet eenvoudig zal zijn om onwenselijke teksten van fb, twitter e.d. te weren. Zo was er een tijd geleden veel reuring over het feit dat fb de beroemde Vietnamfoto van het naakte elfjarige meisje, dat wegrende voor de Amerikaanse napalm, niet plaatste want naakt. Het is voor een site als joop nog wel behapbaar om berichten te controleren, maar dan is het dus ook altijd subjectief. Beter gaan we kritisch om met social media, of in feite met alle nieuws. Want ongekleurd nieuws bestaat niet.

Ch0k3r
Ch0k3r24 okt. 2019 - 9:25

Is een krant verantwoordelijk voor de inhoud van een advertentie? AOC richt haar pijlen op de verkeerde. Het zou strafbaar moeten zijn voor politici om leugens te verkondigen.

8 Reacties
Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 9:46

Mag/zal een krant een advertentie plaatsen met een racistische tekst en en hakenkruis als propagandasymbool? "Het zou strafbaar moeten zijn voor politici om leugens te verkondigen." De gevangenissen zijn veel te klein voor een dergelijke maatregel. Wetten moet wel uitvoerbaar zijn.

Martin108
Martin10824 okt. 2019 - 9:53

In principe met je eens, maar het is niet altijd duidelijk wat de precieze waarheid is. Dus dat zal door iemand of een groep mensen bepaald moeten worden en daarvan kan altijd de onafhankelijkheid al dan niet terecht in twijfel worden getrokken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 okt. 2019 - 10:11

'Is een krant verantwoordelijk voor de inhoud van een advertentie?' FB is wel wat meer dan een krant. Bij een krant kan je niet connecten met andere abonnees en zijn er ook geen algoritmes die bepalen wat jij wel en niet te zien krijgt. Met name dat laatste maakt FB verre van onafhankelijk.

tempest
tempest24 okt. 2019 - 10:23

"Het zou strafbaar moeten zijn voor politici om leugens te verkondigen." Was het maar zo simpel. Dingen worden verpakt in meningen, of als "horen-zeggen" of de context wordt weggehaald etc. En het zijn niet alleen de politici zelf, maar ook de nieuws-media en promotie/actie-groepen die dit soort dingen doen. Regels voor advertenties verschillen per land (In Nederland mag je niet liegen in reclames, alleen wel dingen "mooier maken"). Facebook heeft het extra probleem dat vaak niet duidelijk is wat betaald is en wat niet. Als een vriend van je een advertentie deelt, dan wordt het niet meer als betaald gezien, maar je weet niet of dat persoon niet indirect geld heeft gekregen. En sommige bedrijven bieden zelfs diensten aan om dat soort "vrijwilliger-delen" te faciliteren (mogelijk zelfs met nep-accounts).

Ch0k3r
Ch0k3r24 okt. 2019 - 10:31

Zie FB dan als een platform voor verschillende kranten/media. Is youtube verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsitems van Fox News? Of is Fox News verantwoordelijk? Moet Facebook ook profielen verwijderen van organisaties die claimen dat de wereld 6000 jaar oud is? En als ik op Facebook zet dat de Sahara voornamelijk uit water bestaat, moet FB dat bericht dan ook verwijderen? Ik begrijp dat het een lastige kwestie is waar je niet heel makkelijk uitkomt, en dat FB een bepaalde mate van verantwoordelijkheid heeft, maar de verspreider van de boodschap eindverantwoordelijk is. En die eindverantwoordelijkheid wordt nu FB in de schoenen geschoven, en dat lijkt mij allerminst fair.

Don Bosch
Don Bosch24 okt. 2019 - 11:24

"FB is wel wat meer dan een krant" FB is juist veel minder dan een krant (of enig ander medium). FB creëert zelf namelijk geen content maar is slechts een platform. De plaatser/afzender van de content is verantwoordelijk voor de inhoud, niet FB. Wil je dit gaan reguleren, dan verdwijnt feitelijk het idee van een vrij platform. Wie bepaald immers wat wel en wat niet gepubliceerd kan/mag worden? FB? de overheid? Ik vertrouw geen van allen volledig en zit dus niet op FB. Zo breed mogelijk je nieuws vergaren vanuit verschillende invalshoeken. Dus ook zeker niet Joop als enige nieuwsbron gebruiken:)

tempest
tempest24 okt. 2019 - 12:02

@Ch0k3r "En die eindverantwoordelijkheid wordt nu FB in de schoenen geschoven, en dat lijkt mij allerminst fair." Wat is fair? Ik ben al blij dat het probleem een beetje wordt aangekaart. Facebook heeft individuen en organisaties een enorm machtig stuk gereedschap gegevens. Maar ook zijzelf profiteren van het gebruik van dat gereedschap. In sommige gevallen blijkt nu dat daar dubieuze dingen mee worden gedaan met (mogelijk) grootschalige negatieve gevolgen. Maar Facebook zelf verdient wel flink geld met dit soort misbruik en heeft daardoor geen financiële prikkel dit te verbeteren, dus die moet uit publieke druk en regelgeving komen. Ook de overheden hebben niet de macht excessen goed aan te pakken omdat gebruik van Facebook zo internationaal is en het als privaat bedrijf heel veel vrijheid in de VS kent. Zowel bedrijfsleven als de overheden hebben de taak oplossingen te verzinnen. Auto's produceerden teveel vervuiling, dus kregen ze roetfilters en katalysatoren. Reizen is prachtig maar ook dat kent maatschappelijke nadelen, dus douane controles. Seks is leuk, maar kent risico's, dus voorlichtingscampagnes en onderwijs. etc. Hetzelfde gaat nu met internet en social-media gebeuren: regels, voorlichting, en technische ontwikkelingen om problemen van het gebruik te adresseren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 okt. 2019 - 6:52

'De plaatser/afzender van de content is verantwoordelijk voor de inhoud, niet FB.' Het doorgeven maakt wel dat je de inhoud faciliteert. 'Wil je dit gaan reguleren, dan verdwijnt feitelijk het idee van een vrij platform. ' FB is nu ook al geen 'vrij platform'. Algoritmes en geld bepalen immers wat jij als kijker wel en niet te zien krijgt.

TwoTone
TwoTone24 okt. 2019 - 9:00

Tsja, is op televisie en radio alles waar dan ? Nee, dat weten de mensen ook toch ? De mensen zijn geen kleuters, de meeste mensen zitten niet eens op Zuckerberg’s roddelwebsite.

2 Reacties
Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 9:42

"is op televisie en radio alles waar dan? Nee, dat weten de mensen ook toch?" Behalve de luisteraars van FOX, CNN en MSNBC misschien....?

tempest
tempest24 okt. 2019 - 10:11

U onderschat Facebook echt enorm. Facebook heeft 2.3 miljard gebruikers, waarvan 240 miljoen in de VS. Een flinke meerderheid van de Amerikanen zit dus WEL op Facebook! Ze hebben dan ook een veel groter bereik dan welk TV station dan ook. TV, film, radio en kranten zijn veel meer lokaal en daardoor meer gecontroleerd en bieden veel minder mogelijkheden om specifieke groepen te bereiken. Facebook deelt iedereen op in allerlei groepen: afkomst, leeftijd, seksualiteit, gender, werk, woonplaats etc. En veel van deze targetting is ook beschikbaar voor adverteerders. Ook is Facebook juridisch niet aansprakelijk voor de content van hun gebruikers (een krant kan echter wel voor laster worden aangeklaagd). Het is overigens niet alleen Facebook. De zoekmachine van Google is net zo machtig, net als de webwinkel van Amazon en YouTube. Simpelweg door de gigantische schaal en de ondoorzichtigheid van hun algoritme dat bepaald hoe mensen worden gestuurd. TV, kranten en radio zijn veel meer versnipperd. En ook dingen als Twitter stellen wat betreft aantal gebruikers eigenlijk maar weinig voor. Overigens gaat het er niet om of iets "waar" is of niet, maar om dat mensen worden gestuurd en hoe die keuze tot stand komt. Uiteraard zijn mensen geen kleuters, maar echt IEDEREEN "trapt erin" zonder te beseffen dat ze zijn gemanipuleerd. Om een idee te krijgen hoe de manipulatie werkt, ga een week lang maar eens enkel naar rechtse nieuws en opinie-sites (Foxnews, Breitbart, Telegraaf, GeenStijl etc.) en daarna een week naar linkse (MSNBC, Huffington Post, De Volkskrant, de Groene etc.). Je zal zien dat enkel al de keuze van de onderwerpen je een totaal ander beeld geeft met wat er in de wereld speelt, ongeacht of je het met de inhoud eens bent of niet. Ditzelfde gebeurt op individueel niveau via Facebook op gigantische schaal. Bij traditionele nieuws-media weet dat er een redactie is die de keuzes maakt, maar bij Facebook is het simpelweg de hoogste bieder.