Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdams college van B en W wil referendum over vuurwerk

  •  
04-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
46532429272_b8e311f359_z
In een discussienota van het Amsterdams college van b en w wordt gesproken over een referendum betreffende de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Om een referendum voor elkaar te krijgen zouden de regels wel moeten worden versoepeld. Burgemeester Femke Halsema en haar wethouders zien vuurwerk, dat al langere tijd een controversieel onderwerp is en sinds de hier en daar onstuimig verlopen oud en nieuw eerder deze week weer aanleiding voor discussie is, als een goede testcase voor een referendum, meldt het Parool.
Om dit voor elkaar te krijgen moet het aantal handtekeningen dat nu nog benodigd is om een referendum van de grond te krijgen naar beneden. In een stad als Amsterdam zijn er daar 27.000 van nodig om een volksstemming uit te kunnen schrijven. Ook zou de gemeenteraad dit op eigen initiatief mogelijk moeten kunnen maken, waar dat nu nog slechts door burgers in gang kan worden gezet.
Volgens bronnen rondom het stadsbestuur die het Parool heeft gesproken zou het om een serieus voorstel gaan, geen hypothetisch voorbeeld. Hoe snel de vraag wat de Amsterdamse burger denkt over het afsteken van vuurwerk door burgers aan de stad kan worden voorgelegd hangt af van de snelheid waarmee het idee door de gemeenteraad komt. Of dat dit jaar al lukt is nog onduidelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.