Joop

Amsterdams college van B en W wil referendum over vuurwerk

  •    •  
04-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
46532429272_b8e311f359_z
In een discussienota van het Amsterdams college van b en w wordt gesproken over een referendum betreffende de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Om een referendum voor elkaar te krijgen zouden de regels wel moeten worden versoepeld. Burgemeester Femke Halsema en haar wethouders zien vuurwerk, dat al langere tijd een controversieel onderwerp is en sinds de hier en daar onstuimig verlopen oud en nieuw eerder deze week weer aanleiding voor discussie is, als een goede testcase voor een referendum, meldt het Parool.
Om dit voor elkaar te krijgen moet het aantal handtekeningen dat nu nog benodigd is om een referendum van de grond te krijgen naar beneden. In een stad als Amsterdam zijn er daar 27.000 van nodig om een volksstemming uit te kunnen schrijven. Ook zou de gemeenteraad dit op eigen initiatief mogelijk moeten kunnen maken, waar dat nu nog slechts door burgers in gang kan worden gezet.
Volgens bronnen rondom het stadsbestuur die het Parool heeft gesproken zou het om een serieus voorstel gaan, geen hypothetisch voorbeeld. Hoe snel de vraag wat de Amsterdamse burger denkt over het afsteken van vuurwerk door burgers aan de stad kan worden voorgelegd hangt af van de snelheid waarmee het idee door de gemeenteraad komt. Of dat dit jaar al lukt is nog onduidelijk.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Schaap3
Schaap35 jan. 2019 - 19:14

Amsterdamse machthebbers zijn er nogal van overtuigd dat de uitslag van een vuurwerkreferendum in hun straatje gaat passen. Natuurlijk rekenen ze er wel op dat als de uitkomst onverhoopt niet zint die altijd nog genegeerd kan worden zoals in Nederland te doen gebruikelijk.

koffieleut2
koffieleut25 jan. 2019 - 7:58

Hou een referendum over het houden van honden. Ook zo`n ergernis. Ik kan er nog wel een paar noemen. Op deze wijze kan je mooi de individualisering van de maatschappij een mooie boost geven.

2 Reacties
Krek
Krek5 jan. 2019 - 12:16

Of katten. Ik kan in de zomer de tuindeur niet open hebben. Doe ik dat wel, dan moet ik even later dat beest van vier huizen verderop van mijn bed jagen.

koffieleut2
koffieleut25 jan. 2019 - 16:05

Krek, Daar heb je een punt. maar in een stad als Amsterdam kun je denk ik niet zonder katten. Het stikt daar van de ratten.

Frits Jansen
Frits Jansen5 jan. 2019 - 3:18

Dit is geen zwart/wit kwestie - dus ongeschikt voor een referendum. Ik vind veel vuurwerk prachtig, maar haat knalvuurwerk, en beklaag de stakkers die jaar in jaar uit ogen en handen verliezen aan vuurwerk, soms maar als omstanders.

Peeman
Peeman4 jan. 2019 - 20:43

Halsema kennende zal er niet worden gehandhaafd, want 'geen prioriteit'.

Belastingbetaler2
Belastingbetaler24 jan. 2019 - 18:00

Als er een referendum komt, en de uitslag bevalt de gemeenteraad niet, dan wordt het referendum afgeschaft. Daar kun je op rekenen.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jan. 2019 - 18:46

Er worden wel vaker referenda gehouden in Amsterdam dus waar heb je het over?

FelixFlex
FelixFlex4 jan. 2019 - 17:52

Is dit een grap? 27k is minder dan 5% van de kiesgerechtigden - als je dan de handen niet op elkaar krijgt voor een vuurwerk referendum moet je niet de referendum drempel omlaag helpen, maar gewoon geen referendum houden!!

Sam V
Sam V4 jan. 2019 - 16:51

Referenda. Voor als het voor de politici te moeilijk wordt. Geen zicht op wat het volk wil en geen idee wat zelf te vinden. Misschien gewoon wat vaker onder het volk komen?

Martinel
Martinel4 jan. 2019 - 16:16

Gemeente Amsterdam, die dus haar burgers in bepaalde wijken geen bescherming biedt. Gemeente Amsterdam, waar je je in Zuidoost in oorlogsgebied waant. Gemeente Amsterdam die geen BOA's stuurt naar die non-go gebieden. Waar je je door buren volledig geïntimideerd voelt Die 8 uur lang knallende bommen afsteken. (en nee dit waren geen Surinamers, maar witte tokkies). Tegen je schutting, treiterbommen dus. Politie, door mij gebeld doet niets, gemeente Amsterdam, waar ik contact mee heb gehad doet niets. Dus hierbij een aardige link van het Parool, teken aub! .https://www.vuurwerkmanifest.nl/

Joop den Uil
Joop den Uil4 jan. 2019 - 15:00

Leiderschap heeft in Amsterdam vanaf nu een andere naam.

Bert Jansen2
Bert Jansen24 jan. 2019 - 13:29

Nou, ik heb mijn voorspelling van de uitslag bij de notaris gedeponeerd. GL gaat van die uitslag niet blij worden... Verspild geld.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 jan. 2019 - 14:34

@ Bert Jansen Jij schrijft: GL gaat van die uitslag niet blij worden… Verspild geld. De uitkomst van dat referendum gaat per definitie een verbod op vuurwerk opleveren. Inmiddels is een ruime meerderheid van de burgers daarvoor. En zeker de inwoners van de grote steden. Ik denk dat jij dus terug moet naar de notaris. Het probleem is echter hoe een dergelijk verbod te handhaven. In Den Haag kon niet voorkomen worden dat het simpele deel van de samenleving bijna de eigen wijk afbrandde. Dat is ook de groep die hartstochtelijk het zelf afsteken van het vuurwerk zal verdedigen. Ook Amsterdam heeft die groep en het is ook geen optie om het leger in te zetten om deze groep met geweld een vuurwerk verbod op te leggen. Kortom het is een mooi dilemma. De meerderheid is klaar met het vuurwerk, de politiek ook, het referendum levert een duidelijk voorkeur op voor een vuurwerk verbod maar het is onmogelijk zoiets uit te voeren want het verbod kan niet gehandhaafd worden. Dat maakt het dus zonde van het geld.

jandebakker
jandebakker4 jan. 2019 - 16:02

@DaanOuwens 53% voor een vuurwerkverbod mits er vervanging komt door een centrale vuurwerk show noem ik niet echt een ruime meerderheid. https://ioresearch.nl/Portals/0/I%26O%20Research%20vuurwerkpeiling%202017_def.pdf

Oki Doki
Oki Doki4 jan. 2019 - 18:18

Daan Ouwens Natuurlijk zul je altijd mensen blijven houden die illegaal vuurwerk zullen blijven afsteken als vuurwerk verboden zou worden, maar een groot deel zal geen vuurwerk meer kopen als er een verbod komt. Mensen vermoorden is ook al heel lang verboden maar er zijn er nog wel die het doen, veruit de meesten zijn er toch wel mee gestopt toen er een verbod kwam.

DaanOuwens
DaanOuwens4 jan. 2019 - 19:27

@ jandebakker Jij schrijft: 53% voor een vuurwerkverbod mits er vervanging komt door een centrale vuurwerk show Een steeds groeiende meerderheid jij heb hier gegevens van meer dan een jaar oud. Twee weken geleden werd al een percentage van ruim 60 % genoemd. Een rap groeiende meerderheid dus. @ Oki Doki Jij schrijft: maar een groot deel zal geen vuurwerk meer kopen als er een verbod komt. Vast, maar een deel zal gewoon doorgaan met het afsteken van vuurwerk, geweld gebruiken, branden stichten. Lees even de tekst van Martine hierboven. Er is een groep mensen die nu ook al slechts illegaal vuurwerk afsteekt. Hier in Rotterdam was ook frequent illegaal voorwerk te horen. Ik vrees dat je een weinig realistisch beeld hebt van de mensen in je omgeving.

Luneau
Luneau5 jan. 2019 - 3:55

Daan Ouwens, echter zijn die paar een stuk makkelijker te vinden en arresteren als ze de enigen zijn die knallen. Vooral als de hulpdiensten en politie hun tijd en resources niet hoeven te verdelen tussen de probleemgevallen met legaal vuurwerk en de probleemgevallen met illegaal vuurwerk.

Ozon
Ozon5 jan. 2019 - 9:37

Een uitslag van een referendum weet je pas als het referendum is geweest: men moet eerst ook daadwerkelijk op komen draven, vervolgens ook daadwerkelijk stemmen wat men op voorhand heeft aangegeven. Het feit dat men denkt de drempel te moeten verlagen om het referendum überhaupt mogelijk te maken lijkt geeft niet heel veel vertrouwen in de tegenstem (tegen vuurwerk). Handtekeningen verzamelen is juist zo’n beetje het allermakkelijkste van dit proces, zeker als de gemeenteraad dit wil: ruimte om het op websites te plaatsen, aandacht te vragen via AT5 ed. Verkiezingen tonen dat peilingen niet altijd resulteren in vergelijkbare uitslagen.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jan. 2019 - 16:17

@ Luneau Jij schrijft; Daan Ouwens, echter zijn die paar een stuk makkelijker te vinden en arresteren als ze de enigen zijn die knallen. Als je echt denkt dat het zo werkt ben je nogal naïef. Die daders zijn niet te vinden of de maken deel uit van een groep van 30 man. En als er voldoende politie komt om die 30 aan te houden staan er 300. In mijn Rotterdamse wijk begon het knallen al voor kerst en tot midden in de nacht. Er is in de afgelopen dagen wel het een en ander geschreven over het gedrag van de burger op oudejaarsavond. Het kan toch niet zo zijn dat dit geheel langs jou is heengegaan. Er zijn wijken/buurten waar de politie niet naar toe gaat omdat het slechts leidt tot verdere escalatie. Als mensen bellen vanwege vuurwerkoverlast omdat het illegale vuurwerk in hun tuin explodeert komt de politie enkele dagen later om te kijken of er blijvende schade is. Ik snap dus echt niet waar dit tekstje van jou op slaat. Vermoedelijk woon je in een dorp met 3000 inwoners, maar wellicht moet je volgend jaar eens in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam komen kijken.