Joop

Amerikaanse toestanden: aantal daklozen dat permanent in een auto 'woont' neemt toe

  •  
06-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5810 keer bekeken
  •  
auto

© cc-foto: Kornelis

Amerikaanse toestanden in Nederland: werkende burgers die door te hoge prijzen en te lage salarissen geen huis meer hebben en daarom iedere dag gedwongen zijn te overnachten in hun auto. RTL Nieuws meldt dat er sprake is van een groeiende groep die inmiddels uit honderden mensen bestaat en in rap tempo groeit.

Zo is er Bambi (23) die geen betaalbaar huurhuis kan vinden. De huur bedraagt al snel 1100 euro per maand en daar komt nog het bedrag van de borg bij, geld dat ze niet heeft. 's Nachts parkeert ze haar auto tussen vrachtwagens, dekt de ramen toe en slaapt op de achterbank. Ze kookt ook in de auto. Bambi zou in principe in de nacht terecht kunnen bij de nachtopvang van het Leger des Heils maar die omgeving maakt haar depressief. Dat geldt voor meer nieuwe daklozen. Stefan Toet van de Daklozen bond legt aan RTL Nieuws uit waarom:

"Als mensen hun huis kwijtraken, gaan ze vaak eerst bij vrienden of kennissen wonen. Maar na een tijdje werkt dat vaak niet meer. Er is dan altijd nog een opvang; maar dat is bepaald geen pretje. Je hebt geen privacy, mag je huisdier niet meenemen en er gebeuren allerlei nare dingen waardoor mensen zich niet veilig voelen in zo'n opvang. En ook niet alle mensen willen geholpen worden. Dus kiezen ze ervoor om in een auto te gaan wonen."

Net als veel andere autobewoners wil ze niet als zielig beschouwd worden. Het zijn veelal mensen uit de middenklasse die door de bodem gezakt zijn en zichzelf daarvan de schuld geven of het zien als een eigen keuze. Zo is er een man die een auto leeft omdat hij bij de opvang zijn hond niet bij zich mag houden.

RTL Nieuws meldt dat er een hele subcultuur ontstaat van mensen die op deze manier leven. In geheime chatgroepen geven ze elkaar tips. Dat moet in het verborgene want slapen in een auto is verboden. De boetes variëren per gemeente, net als de controle. Op sommige plekken wordt door handhavers actief op de nieuwe daklozen gejaagd.

De daklozen zelf lijken zich bij hun penibele situatie neergelegd te hebben. Ze roemen de 'vrijheid' die ze zo behouden ten opzichte van afhankelijk zijn van de opvang. Ook dat is heel Amerikaans.

cc-foto: Kornelis 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (106)

Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:41

Dat krijg je als je de woningmarkt kapot privatiseert.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 sep. 2022 - 9:34

Ja.

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2022 - 6:22

Over Amerikaanse toestanden gesproken, op TELETEKST een bericht dat ex president Trump staatsgeheimen mee heeft genomen in kartonnen dozen naar zijn golfressort. Dat meldt de Washington Post, doorgaans goed ingelicht. Het lijkt me brisant nieuws. Vandaar dat ik het even meld.

1 Reactie
Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:42

Het heeft 0,0 met dit artikel te maken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:28

Gezien de toenemende concurrentie op de (sociale) woningmarkt en de tegenvallende bouw gaat het alleen nog maar erger worden. Zie het om me heen ook. Vriendin werd bijna dakloos omdat ze (noodgedwongen) antikraak woonde en daar uitgezet werd voor Oekraïners. Op de valreep kon ze een andere plek krijgen. Andere vriend werd ook zijn antikraag uitgezet, tijdelijk terug bij ouders en kon uiteindelijk op slechts 200km afstand een woning in Limburg kopen met starterslening. Andere vriendin van me, 30, kan niet kopen, geen recht op sociale huur, geen geld voor particuliere huur woont huurt nu tegen de regels in in mijn (gehuurde) appartement terwijl ik tijdelijk in het buitenland woon. Dan nog een vriend, 31, heeft zo een fantastisch jongerencontract dat je voor 5 jaar starterswoning mag. Kan niet kopen, kan geen particuliere huur betalen en volgend jaar verloopt zijn contract. De coöperatie zegt jammer joh dat wist je van te voren. Zijn ouders wonen te klein om dat werkbaar te maken. Gelukkig nemen zowel rechts als links de situatie uiterst serieus.

10 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 9:37

Ik vind het vreemd, dat de kraakbeweging niet veel groter is. Dit komt overigens door woke. De kraakbeweging zit kniediep in de woke theorie en mensen hebben daar geen zin in. Kraak je een huis, krijg je te horen van je mede krakers dat je te wit bent en dat het heel erg is dat je niet op mannen valt etc.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 sep. 2022 - 10:23

Hoe kun je nu links de schuld geven van 20 jaar Rutte's visieloze afbraakpolitiek? Als die vrienden van jou een beetje als jij denken dan hebben ze nog vaak VVD gestemd ook.

gravin2
gravin27 sep. 2022 - 11:18

Oempa, ik weet niet of u helemaal gelijk hebt maar ik schoot wel in de lach, dank!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 11:21

@stokkickshuysen, Weet niet precies waar mijn vrienden op stemmen. Beetje gemixt denk ik. Maakt ook niet heel veel uit. Heb zelf al jaren niet meer VVD gestemd. Laatste keer bij Rutte2. In mijn belevenis is dit probleem ontstaan door wanbeleid aan zowel de vraagkant als de aanbodkant. De VVD in samenwerking met de PvdA en later D66/CDA/CU hebben vreselijk beleid gevoerd op woningbouw. Het gedrocht van de verhuurdersheffing. Weigering noodwetten in te voeren om woningbouw door te laten gaan tijdens het stiktofprobleem enz. Anderzijds is er ook een probleem aan de vraagkant. De afgelopen jaren bestaat de bevolkingsgroei voor meer dan 80% uit immigratie. Dit jaar gaan 1/8 vrijkomende sociale huurwoningen naar statushouders. Dat zijn grote aantallen zeker als je vergelijkt hoe klein de groep statushouders is en hoe groot de rest is die strijdt om deze woningen. Het netto migratieoverschot van het eerste helft van het jaar is 120k. Ook dit draagt echt concreet bij aan de misere op de woningmarkt. Helaas is bevolkingsbeleid onbespreekbaar bij links (+d66). Vandaar dat ik zowel links als rechts de schuld geef. Ja de VVD heeft afbraakbeleid gedaan op woningbouw en met name sociale huur. Anderzijds moet links + d66 ook eens de oogkleppen af doen en immigratie bespreekbaar maken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 11:38

@Baloem, hahaha mooi je hebt mn dag gemaakt! ^^. Maar kraken is natuurlijk ook niet echt een oplossing. Mensen willen gewoon een stabiele, prettige en eigen omgeving. Daarnaast is er ook weer niet zo heel veel leegstand.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 13:46

hahaha mooi je hebt mn dag gemaakt! ^^. hehehehe Ohhh, er is super veel leegstand. Hier bij ons om de hoek, staan hele flats leeg. Honderden en honderden mensen kunnen daarin wonen

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2022 - 19:43

Het huisvesten van alleenstaanden stond nooit hoog op de agenda. Ook voor Rutte niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 20:06

Ik ben graag alleenstaand. Ik heb geen zin in klef gedoe als 'familie' Dus, vervelend van Rutte

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 sep. 2022 - 9:38

@Baloemparoempaloempa Volgens mij is dat kletskoek. Het kraakcafe is altijd bereid je te helpen met het zoeken van een pand. Volgens mij zijn het vooral je vooroordelen die je hier ventileert, dat heeft weinig te maken met de realiteit.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 sep. 2022 - 9:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

EenMening3
EenMening36 sep. 2022 - 18:15

Joop is meestal gefixeerd op uitzonderlijke situaties: het huizentekort van ca 3,5 %, de 5 % mensen die het minimumloon verdienen, de mensen die in de bijstand zitten. Maar de meeste mensen hebben het beter voor elkaar. Zij hebben geen enkel belang bij partijen die de belastingen willen verhogen of de HRA versneld af willen bouwen: Er zijn veel vacatures, dat heeft onvermijdelijk invloed op de lonen. Voor degenen die dat willen, is er plenty overwerk. Dan het wonen. 60 % van de mensen heeft een eigen huis. Met uitzondering van de paar procent die recent gekocht heeft, zijn de meeste spekkoper in een loterij zonder nieten. Zij hebben geen last van huurverhogingen en de hoge inflatie eet hun hypotheekschuld op. Op hun overwaarde kunnen ze makkelijk geld lenen om hun huis te verduurzamen, vaak met subsidie, zodat ze geen of weinig last hebben van de hoge energiekosten. Als ze willen kunnen ze ook consumptief lenen om eventuele tekorten af te dekken. 28 % van de mensen woont in corporatiewoning, ca 80 % van hen betaalt een huur die bij hun inkomen past. 12 % huurt op de vrije markt, die hebben het meestal zwaar. De energiecrisis en de hoge inflatie kunnen, als er niet voldoende ondersteuning van de overheid komt, een flink aantal mensen in de problemen brengen. Dat geldt in mindere mate voor mensen met een vast energiecontract. De regering moet per direct de gasproductie opvoeren en gas voor een redelijk prijs aan de consumenten leveren, de rest kan naar Duitsland.

4 Reacties
Panthera
Panthera7 sep. 2022 - 5:37

Van fabeltjes gaat niemand een boterham meer eten. https://nos.nl/artikel/2432020-cpb-betalingsproblemen-voor-1-2-miljoen-huishoudens-bij-donker-scenario

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2022 - 7:23

Verhoging van de lonen tijdens een inflatie is in principe niet juist van wege de loon- prijsspiraal. . Maar als noodmaatregel zoals het voorstel van het Kabinet kan het door de vingers gezien worden. Verhoog wel de rente fors. Dat remt de bestedingen af en dempt de inflatie. Terug naar 2 procent, het is een lange weg. Laat ons bidden geduld en om hoop. Dat heeft u het over meer gas oppompen. Dat stuit op enorme bezwaren. Ik weet zeker dat CdK René Paas (CDA) die deelt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 9:40

Dan het wonen. 60 % van de mensen heeft een eigen huis Heeft een te hoge hypotheekschuld bij de bank en moet zich dus helemaal kapot werken, iedere dag. Vast zitten, tussen een wispelturige 'werkgever' en de bank. Leuk. Goed idee. Je bent een echte burger nu, gefeliciteerd.

Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:46

"Verhoging van de lonen tijdens een inflatie is in principe niet juist van wege de loon- prijsspiraal. " Dat is een populair fabeltje waar geen bewijs voor is. https://www.investopedia.com/ask/answers/052815/does-raising-minimum-wage-increase-inflation.asp

TheBigLebowski
TheBigLebowski6 sep. 2022 - 18:02

Nickel & Dimed (B. Ehrenreich)

TheBigLebowski
TheBigLebowski6 sep. 2022 - 18:01

lees Barbara Ehrenreich maar eens. Er volgen er nog veel meer.

Panthera
Panthera6 sep. 2022 - 13:11

Ik blijf het knap vinden dat slachtoffers die in deze uiterst trieste omstandigheden terechtkomen gaan komen door het schandalige neoliberale beleid, niet zo hun geduld gaan verliezen dat ze op de voorpagina van onze kranten terecht gaan komen. Hier moeten ook slachtoffers tussen zitten die daar 100% getraumatiseerd van gaan raken. En je ziet gasten de laatste tijd de vreemdste fratsen uithalen waarbij vergeleken met deze mensen, er bij hun alleen maar een scheet dwars heeft gezeten om op een terras in te gaan lopen rijden.

8 Reacties
Gimli1955
Gimli19556 sep. 2022 - 14:34

Zo lang de politiek hun falen bij de burger neer blijft leggen en het individualisme blijft propageren en de strijd naar boven blijft roepen. Zo lang blijven de mensen de schuld bij zichtzelf neerleggen. De winnaar heeft het constant aan zichzelf te danken, en de loser ook. In Drenthe vraagt een groot deel van de armsten de speciale ondersteuning van €1300 niet aan. Ze weten het niet, ze kijken geen nieuws meer omdat ze bang zijn van alle rampen en financiële puinhoop op ze afgewenteld wordt. De gemeente maakt ze niet wijzer, en dat geldt voor veel ondersteuning waar ze recht op hebben. Het vloeit namelijk een jaar later terug in de algemene middelen, ook als het geoormerkt is. In onze gemeente is door een partij wel eens geopperd om 1 loket te maken, waar de kwetsbaren advies en hulp krijgen om alle ondersteuning die er is, te ontvangen. De gemeente ontvangt het geld vaak automatisch via de bijdrage. Het is weggestemd en derhalve niet aangenomen, met de bekende gevolgen.

Zandb
Zandb7 sep. 2022 - 7:00

Gimli De burgers falen dan ook en krijgen het falen van de door hen gekozen regering op hun bordje. Want dit is iets - "De winnaar heeft het constant aan zichzelf te danken, en de loser ook." - waarvan ik geloof dat veel meer mensen dan u en mij lief is, het roerend mee eens zijn. Dat laten de uitslagen van de verkiezingen wel zien. Laten we maar op, pak 'm beet, Leyten en Omtzigt stemmen, willen we een samenleving die een stuk minder individualistisch, met maar twee smaken, winnaar of verliezer, is.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 9:01

Op Omtzigt zouden mensen nog weleens massaal kunnen gaan stemmen, omdat hij niet geassocieerd word met links en met socialisme etc. Veel mensen vinden socialisme eng.

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 9:12

@Zandb De poppetjes en hun namen zijn onbelangrijk, we moeten stemmen op visie en stip op de horizon. Op inhoud en oplossingen. Nu is er een overmatige aandacht voor de voorbeelden en personen, door gebrek aan visie en inhoud wint de markt. Het is simpel een vorm van eigen belang, waarbij later blijkt dat ze toch dief van eigen portemonnee zijn geweest, echter niemand wil loser zijn, dus dat wordt weggemoffeld en niet geaccepteerd in de strijd om als winnaar gezien te worden.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 9:45

Gimli De vraag is of we uberhaupt ons op de politiek en op 'vertegenwoordigers' moeten richten Ik denk dat het opzetten van democratische, vrijwillige coöperaties, veel gunstiger is dan een stem op een of andere Lilian Marijnissen. Als een kraakbeweging zou terugkeren, zou dat ook enorme druk op de politiek zetten. Veel meer druk dan een SP kan zetten. Demonstraties, hebben ook meer betekenis dan een 'stem' op een of andere linkse politicus die toch uitgelachen wordt. Je kan beter nu een coöperatie opzetten, dan een lokale knullige SP afdeling.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 sep. 2022 - 10:38

Panthera begint maar vast met het goedpraten van geweld. Yep dat is de oplossing. Die omgekeerde vlag, het symbool van 'dit niet'. Maar wat dan wel en waarom ze daar nooit op hebben gestemd, dat dan weer niet. Oude mensen kunnen nog stellen: ik stemde PvdA maar ze hebben mijn economische positie uitgeruild voor gelijke behandeling van iedereen, maar iederen jonger dan 40 heeft geen excuus.

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 11:45

@Baloemparoempaloempa Dat is ook wat ene Bob de Wit aan het doen is, hij wil een meer coöperatieve samenleving opzetten met een block chain munt en lokaal cooperatieve organisaties. Zijn boekjes zijn genaamd : Society 4.0 en Regio gids 4.0. Ik heb nog niet kunnen ontdekken of hij een slimme marktwerking wil propageren, maar iedereen is vrij om in zijn omgeving iets op te zetten. Ik probeer wel de lokale boeren en winkels te ondersteunen door lokaal boodschappen te doen en minder bij de grote ketens, al lukt dat niet altijd. De landelijke democratie wordt al jaren gekaapt door lobbypartijen en de individuele burger staat buiten spel. Daarom is het belangrijk om de keuzes niet meer te laten bepalen door de landelijke politiek, iedereen kan kleinschalig eigen keuzes maken in de strijd tegen onrecht. Ik dek wel dat het in het Oosten makkelijker is dan in de Randstad, er is nog een vorm van sociale cohesie aanwezig in het Oosten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 sep. 2022 - 8:47

Bedankt, kameraad Ik zal die Bob eens gaan opzoeken etc

Proletarier
Proletarier6 sep. 2022 - 12:45

Er is maar een oplossing hievoor PER DIRECT stoppen met VVD stemmen.. Probleem is natuurlijk diepgaander. Dit land stroomt over van de egoisten. De boeren 0,6% van de bevolking geizeld 99,4% van de bevolking die daardoor nergens meer een bouwvergunning krijgt. Zeg maar zwaai zwaai tegen betaalbare woningen.. Maar rechts is trots op de boer net als de op de kop vlaggen dragende dom rechtse medeburger. Die zo dom is dat ze zich niet realiseren dat ze daardoor geen fatsoenlijke woning hebben. Maar niet de boeren met hun stikstof uitstoot of het CDA/VVD met hun neo liberale beleid zijn het probleem maar de asielzoekers.. Met de domme rechtse vlag op de kop dragende medeburger gaan we dit probleem nooit oplossen. En het cynische is dat de gewone burgers elkaar de tent uitvechten maar de huisjesmelkers en de rechtste kapitalisten die baat hebben bij schaarste op de woningmarkt er als lachende derde vandoor gaan...

7 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:29

Stikstof is gewoon een beleidskeuze. Je kan met een pennenstreep het bouwen van woningen weer toelaten.

Proletarier
Proletarier7 sep. 2022 - 8:08

@ Rechtdoorzee Inderdaad, als je de natuur minacht en enkel gaat voor korte termijn eigenbelang is alles natuurlijk mogelijk

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 8:46

Ik denk dat ze ook niet bouwen, omdat dat de prijzen zou verlagen. Bepaalde vastgoed 'ondernemers' hebben daar geen baat bij en dus zorgen ze ervoor dat bouwen tegengehouden wordt, via de politiek, via corrupte ambtenaren, via lobby's etc. Als ze betaalbare woningen zouden willen realiseren, zou dat natuurlijk kunnen. Maar, er spelen belangen mee. In deze omgeving ook, was er laatst nog een groot schandaal omtrent corruptie. Een of ander VVD gemeente dwaas, was blijkbaar omgekocht door een vastgoedspeculant. Dit hoor je dan niet in het nieuws verder. Dit soort dingen spelen veel meer, op veel dieper niveau. Grond staat jaren en jaren lang leeg en dan ineens wordt het door de gemeente verkocht aan een of ander dubieus figuur. Een paar jaar later, blijkt er dan wel sprake geweest zijn van corruptie. Iemand gaat een paar jaar de bak in, voor de vorm en dat is het dan. Ja mensen, zo werkt macht, zo werkt kapitaal, zo werkt de staat. Doodeng.

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 9:20

@Proletarier De natuur is door ons zelf aangelegd en we bepalen zelf wat natuur is en waar het aan moet voldoen. Dat zijn politieke besluiten om iets tot natuur te rekenen. Daarom is het aantal Natura 2000 gebieden voor ze vast zijn gelegd, verdubbeld door het indienen van natuurorganisaties. Die worden gesponsord door de verschillende loterijen en beschikken over zo veel geld en hebben een organisatie structuur incluis salarissen van hun directeuren, dat ze qua invloed op multinationals lijken. De markwerking van de lobby organisaties, die samen met de overheid en de niet meer onafhankelijke rechtspraak, blijkens het Toeslagschandaal, de macht hebben gegrepen in Nederland. Het verlamt iedere aanpak van welk probleem dan ook. In combinatie met de politiek is er nu een volledige stilstand en hoe langer die duurt, hoe groter de schade aan diezelfde natuur, economie en het vertrouwen in de politiek en de overheid in het bijzonder.

Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:48

"Stikstof is gewoon een beleidskeuze. Je kan met een pennenstreep het bouwen van woningen weer toelaten. " Wat een onzin. De aanpak van de stikstofcrisis is een beleidskeuze. De schade die er nu door wordt aangericht niet.

Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:50

@Gimli "De natuur is door ons zelf aangelegd en we bepalen zelf wat natuur is en waar het aan moet voldoen." Veel te kort door de bocht. Wij bepalen niet zelf welk klimaat wel of niet leefbaar is. "Daarom is het aantal Natura 2000 gebieden voor ze vast zijn gelegd, verdubbeld door het indienen van natuurorganisaties. Die worden gesponsord door de verschillende loterijen en beschikken over zo veel geld en hebben een organisatie structuur incluis salarissen van hun directeuren, dat ze qua invloed op multinationals lijken." 0,0 inhoudelijke kritiek, niets meer dan insinuaties.

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 11:54

@Volrin De verdubbeling in de jaren voor de invoering is een feit. Ik zie nergens inhoudelijke reactie oip mijn voorbeelden, behalve dat het insinuaties zijn. De manier om het debat uit de weg te gaan. Stikstof is zelfs een fout begrip, het gaat om stikstof verbindingen. 80% van de lucht bestaat uit stikstof. Als de aanpak een beleidskeuze is, dan is het bepalen dat het een probleem is, ook. Zonder probleem keuze, is er geen beleidskeuze. Het begint met het accepteren dat er een probleem is en laat dat nu juist uitgebreid worden aangepakt door organisaties, die hun geld verdienen door het lobby werk wat ze verrichten. Het zijn net als multinationals verkopers in de markt en maken gebruik van diezelfde marktwerking om macht te verzamelen en daarna geld of subsidies te bemachtigen. Het is de marktwerking van het milieu en de klimaat problemen, waarbij zij eenzijdig de enigen zijn om oplossingen te mogen aandragen Net als bij het neoliberalisme ligt het altijd aan anderen en die zijn dan ook slachtoffer van hun verdienmodel.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 11:26

Sommige mensen zullen Bambi zien als 'een loser' Maar, ik vind Bambi leuk. Of ze nou arm is, of rijk. Want, uhmmm. Je kan ook een heel rijke vrouw zijn, maar dan toch niet leuk zijn. Leuk zijn, is niet te koop.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens6 sep. 2022 - 13:31

"Leuk zijn, is niet te koop." Die houden we erin. "Je kan ook een heel rijke vrouw zijn, maar dan toch niet leuk zijn." Die houden we er ook in. Haha!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 13:35

Te gek hé Ik moest denken aan een vrouw die ik ken, indirect, die super rijk is. Even oud als deze Bambi, iets ouders. Maar, deze vrouw is zeer onaantrekkelijk, qua uiterlijk en karakter. Geld blijft maar geld. Dode materie.

Flix
Flix6 sep. 2022 - 11:24

Stef Blok moet voor de rechter , niets plan van aanpak door die aasgier. En het zal wel niet kunnen maar de sociale huurwoningen moeten terug via de coöperaties naar de mensen waar het hele coöperatieve systeem ooit voor opgezet is. Huisjesmelkers , buitenlandse clubs VVD vrindjes onteigenen ,natuurlijk zonder vergoeding .

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1396 sep. 2022 - 12:34

Flix, de meerderheid van de bevolking vindt marktwerking een goed plan. Anders zouden ze niet steeds op de rechtse partijen stemmen. By the way, ga al die mensen die dakloos zijn, eens vragen op welke partij ze hebben gestemd, de afgelopen 10 jaar. Kortom, iedereen die in de ellende komt, vraagt er zelf om.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 9:09

iedereen die in de ellende komt, vraagt er zelf om. Het verhaal, van de VVD gaat als volgt. Bambi werkt voor veel te weinig geld, bij een of ander satanische multinational. Ze kan niet rondkomen, omdat de huren 1900 per maand zijn, omdat de VVD de wooncrisis veroorzaakt heeft. De multinational waar Bambi werkt (die dame heet ook echt Bambi, mooie naam). Goed, de multinational waar Bambi werkt, maakt 20 miljoen winst per jaar en hiervan gaat 99 procent naar de aandeelhouders. Maar, wat is nou het VVD fabeltje? Die aandeelhouders die deze miljoenen verdienen, gaan dat geld vervolgens vanzelf in 'de samenleving' investeren en dus zal er 'trickle down' plaatsvinden. Zij gaan voor Bambi sociale voorzieningen aanschaffen, etc. Dit laatste blijkt niet het geval te zijn. Maar, mensen geloofde wel in die mooie, optimistische fabeltjes. Het is ook aantrekkelijk, om in iets te geloven dat in theorie mooi zou zijn. Zo vielen mensen ook voor Mao en Stalin. Zo vielen/vallen mensen voor rare religies en sektes. Ze houden zichzelf voor de gek, omdat de bittere realiteit teveel pijn doet. Een Rutte lacht vrolijk en komt met een of andere liberale aanname, die niet correspondeert met de echte wereld en mensen vallen ervoor.

Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:52

@Baloem " iedereen die in de ellende komt, vraagt er zelf om. "" Volgens de VVD misschien.

weereenmening
weereenmening6 sep. 2022 - 10:54

Overheid loopt binnen op hoge belastingen energie (bijna 40% belasting). Over deze kosten is reeds belasting betaald via inkomsten belasting ofwel overheid heft nu op energie bijna 70% betasting als je de inkomsten heffing meetelt. Dit terwijl belasting op bijvoorbeeld verhuur huizen 0% is. Ik vraag me af wie denkt dat dit goed gaat aflopen.

Wie o Wie
Wie o Wie6 sep. 2022 - 10:44

“ en daarom iedere dag gedwongen zijn te overnachten in hun auto.” Ik lees dat ze ook kunnen overnachten in reguliere gebouwen voor opvang. Echter, ze kiezen er zelf voor om in de auto te slapen.

5 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons6 sep. 2022 - 11:45

Ja daklozen lijken in dit geval wel op sommige buiten slapende asielzoekers in Ter Apel.

Gimli1955
Gimli19556 sep. 2022 - 13:20

Wat het nut is van een herhaling van wat al gezegd is en een opmerking die ook al beantwoord is, snap ik niet. Of het is iets te zeggen hebben om iets te zeggen te hebben.

Zandb
Zandb6 sep. 2022 - 13:26

Wie o Wie Zie hieronder: Moeten we nu concluderen dat er niets aan de hand is, wanneer mensen bv kunnen kiezen voor een reguliere dan wel alternatieve behandeling als ze te maken krijgen met kanker in een vergevorderd stadium?

FonsRietdijk
FonsRietdijk6 sep. 2022 - 15:05

@Gimli "Of het is iets te zeggen hebben om iets te zeggen te hebben." Humoristisch ironisch dat direct onder je de absolute koning van Joop en het Nederlandstalige internet in het "(n)iets zeggen om iets gezegd te hebben" reageert. Uiteraard weer met een nietszeggende reactie. Of zou het kloon van Zandbergen zijn?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:30

Een deel van de mensen in de opvang hebben 'echte' problemen. Ik kan me indenken dat als je dat zelf niet hebt je liever in je auto slaapt.

ZonderNaam2
ZonderNaam26 sep. 2022 - 9:38

Herkenbaar, hoewel ik zelf geen auto had om in te slapen ben ik in dezelfde situatie terecht gekomen. In mijn geval leidde een scheiding (tot zover eigen verantwoordelijkheid, dat wel) tot een situatie waar ik mijn huur niet meer kon opbrengen, terwijl ik gewoon een baan met een modaal inkomen heb. En dan val je ineens in een gat. Je inkomen is nog steeds te hoog om in aanmerking te komen voor toeslagen of een sociale huurwoning (niet dat daar nog veel aanbod in is, maar goed), maar te laag om iets in de vrije sector te kunnen vinden. Sowieso wordt je als huurder helemaal uitgeknepen in dit land en als daar geen beleidswijziging op komt dan gaan we nog veel daklozen zien. Er zijn veel mensen in de vrije huursector die maar 1 financiële tegenslag verwijderd zijn van hun woonkosten niet meer kunnen opbrengen.

9 Reacties
Dehnus
Dehnus6 sep. 2022 - 10:41

Jup, het is toch verdomme erg. Je inkomen is te "laag" voor een hypotheek, en te hoog voor de woningbouw verenigingen, die opzettelijk zijn uitgekleed en aan regels verbonden om de vrindjes te helpen. Dus jij moet verplicht in een privaat huurhuis of op straat leven. En dan ook nog eens doen alsof het "jouw schuld" is. Afgunst is een wapen geworden voor rechts, ze gebruiken afgunst om hun doelen te bereiken. In dit geval "scheefwoners". Wat is er verdomme mis met scheefwonen als je blij bent met zo'n huis. Dat betekent dat we er juist meer zouden moeten hebben en niet minder. Sorry, ik praat wat chaotisch omdat dit onderwerp me heel boos maakt.

gravin2
gravin26 sep. 2022 - 10:47

Vast heel dom van me, ken natuurlijk uw lasten niet, maar iets kleins kopen, is dat geen oplossing?

ZonderNaam2
ZonderNaam26 sep. 2022 - 11:37

@ gravin2 Helaas, zelfs om iets kleins te kunnen kopen moet je minimaal 2x modaal verdienen in de huidige woningmarkt. Gelukkig ben ik tot nu goed geholpen door familie en vrienden en kan ik binnenkort in een antikraak woning, en me vanaf daaruit verder oriënteren, maar niet iedereen heeft dat geluk.

Pietje Puk139
Pietje Puk1396 sep. 2022 - 12:39

Gravin 2. Ik ken iemand die is alleenstaand. Hij kiocht een lapje grond en wilde een vergunning om daar een tiny house op te bouwen. Die vergunning kreeg hij niet. Het huis moest minimaal 80 vierkante meter zijn. Vanaf de oorlog zijn in Nederland voornamelijk woningen gebouwd met een woonoppervlakte van ongeveer 80 vierkante meter. Dit is prima voor een gezin, maar voor 1 persoon is de helft ook goed te doen. En er zijn nogal wat 1 persoons huishoudens. Dus dat er geen woningen van 40 meter worden gebouwd of zelfs nog minder, is een politieke keuze. Want zelfs als je die woning zelf wil bouwen, mag het niet.

Pietje Puk139
Pietje Puk1396 sep. 2022 - 12:50

Het is zeker 15 jaar geleden dat ik op een of andere website commentaar schreef: Wat de bevolking nodig heeft, is een verplichte cursus POLITIEKE BASISKENNIS. Een hele tijd later kreeg ik het verzoek om een enquete in te vullen. En wat denk je? een van de vragen was: de bevolking moet verplicht op cursus JA NEE WEET NIET/GEEN MENING Raad eens hoeveel procent van de mensen invulde: JA, een beetje meer informatie kan nooit kwaad. 15 %. De Nederlandse bevolking is enorm dom en dat komt omdat ze enorm arrogant zijn. Want als je de waarheid niet wil horen, blijf je zitten met te weinig kennis en zul je de verkeerde beslissingen nemen. 99 % Van de gepensioneerden stemt op een partij die er voor heeft gezorgd dat de A.OW. op dit moment 35 % lager is dan in 1980, vanwege het simpele feit dat die uitkering vanaf 1980 nooit meer is verhoogd met de inflatie. En die lui denken dat ze slim zijn.

Gimli1955
Gimli19556 sep. 2022 - 13:28

Die stijging van de huren is ook vergelijkbaar met de VS, daar is het enige wat je kan doen als je niet voldoende verdiend om een huis te kopen, het huren op de vrije markt. De sociale huur is hier afgebroken en de coöperaties zijn opgezadeld met een woekerbelasting, zodat er een markt is ontstaan. Bij een tekort, door de overheid veroorzaakt, zullen de huren explosief stijgen en dat is ook gebeurt. Er is gewaarschuwd en zoals gewoonlijk is er niet geluisterd. De overheid is horende doof en ziende blind en dat kan je in iedere ondervraging horen tijdens iedere parlementaire enquête of ondervraging. Elke keer gaat het over de lessen die geleerd moeten worden, waarbij natuurlijk niemand verantwoordelijke is en elke keer verandert er niets. De lethargische stilstand in de aanpak van de fundamentele problemen is in essentie de oorzaak van alle onderwerpen hier op Joop.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:33

Toch kun je beter huurder zijn dan koper. Althans, zolang je huur onder de liberalisatiegrens ligt. In dat geval kun je bij tegenslag gewoon een uitkering + huursubsidie krijgen. Huur je boven de grens dan krijg je geen huursubsidie en zal je snel interen op je reserves. Als je gekocht hebt dan krijg je helemaal niks omdat je eerste je overwaarde op moet eten en wanneer dat gebeurd is ben je uiteraard dakloos want is er geen sociale huur beschikbaar.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 9:11

gravin maar iets kleins kopen, is dat geen oplossing? U loopt twintig jaar achter?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 11:22

@Baloem Haha nu ik er over nadenk. 'Gravin' die zegt kun je niet kopen? Beetje alsof het brood onbetaalbaar is en je zegt van goh kun je dan geen brioche kopen?

Oki Doki
Oki Doki6 sep. 2022 - 9:34

Nederland heeft inmiddels al vele jaren veel meer daklozen per hoofd van de bevolking dan de V.S.. In andere Europese landen is het zelfs nog heel veel erger, zoals Duitsland en het V.K.. De V.S. is in dat opzicht socialer dan Europa tegenwoordig.

Paul250371
Paul2503716 sep. 2022 - 9:03

Tweede hands auto's worden ook steeds duurder.

6 Reacties
Zandb
Zandb6 sep. 2022 - 9:38

Paul Kom op zeg. Wat kan iemand nou met zo'n (kut)opmerking!

Paul250371
Paul2503716 sep. 2022 - 10:27

Hahaha. Ik vond het wel een goede grap om een bizarre situatie uit te drukken.

Zandb
Zandb6 sep. 2022 - 13:30

Paul Dat u het sarcastisch bedoelt, dat snap ik wel. maar dan nog zou ik niet weten wat je aan zo'n opmerking hebt en/of waarom zou je om zo'n opmerking kan lachen?

Eric Minnens
Eric Minnens6 sep. 2022 - 18:28

@Paul Goeie grap! Met maar liefst twee dubbele bodems. @Zandb Als Pieter Derks of Arjen Lubach deze grap had gemaakt, had je dan wél gelachen? (Ik vrees van niet.)

Zandb
Zandb7 sep. 2022 - 7:26

Eric Wat een arrogantie: "Ik vrees van niet."

Eric Minnens
Eric Minnens7 sep. 2022 - 11:13

@Zand Sorry hoor, dat ik een beetje arrogant overkom op iemand die een goeie grap een '(kut)opmerking' noemt. (Is dat ook niet een beetje arrogant?) Maar goed, het was niet de bedoeling. Ik had misschien beter kunnen zeggen ... "(Maar Zandb een beetje kennende, vrees ik dat hij volhardt in zijn standpunt.)"

sAt0Ri...
sAt0Ri...6 sep. 2022 - 8:50

Nederland is zó'n gaaf land!

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 11:22

Ja, moest ik ook aan denken hahaha Gaaf land !

Armoedegrens
Armoedegrens6 sep. 2022 - 8:48

Niet echt uitgerust zijn breekt ze na een half jaar op op de werkvloer en dan verliezen ze hun baan. Het treurige is ook dat ze de schuld bij zichzelf zoeken. Waarschijnlijk trots rechts stemmende ouders, die falsief en bang geloofden dat als je je kind kritisch opvoedt, dat ze dan op straat zou komen te leven.

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:35

Of ze hebben links gestemd met de gedachten dat die het zou opnemen wanneer je tegenspoed hebt. Vervolgens zien ze de ene nieuwkomer na de andere met spoed woningen krijgen. Inmiddels al één op de acht. Dat zijn forse aantallen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 8:49

Al een op de acht. Ja, ok, dat werkt niet écht mee Maar, het probleem is politiek van aard. Lees Hochstenbach zijn boek, over de wooncrisis even. Het probleem is politiek en ideologisch en monetair van aard. VVD maakt een wooncrisis. Refugees maken die crisis nog wat moeilijker. En de VVD schuift het vervolgens af op die refugees, uiteraard. Laat je niet uitspelen. De VVD is het probleem, niet de refugees.

Jopie666
Jopie6666 sep. 2022 - 8:46

Dat in mijn gemeente de laatste sociale huurwoning in 1985 a 1986 werd gebouwd zegt al genoeg en huren 1 euro onder de huurtoeslag grens zijn geen sociale huurwoningen. Wonen wordt onbetaalbaar in Nederland tijd voor harde noodmaatregelen waaronder ook valt afpakken huizen huisjesmelkers en andere louche bezitters van veel vastgoed.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus6 sep. 2022 - 10:46

Ben het met je eens, maar als je dacht dat de boeren protesten erg waren? Moet je wachten tot je dat doet. Ja21, FVD, VVD, CDA, PVV, BVNL? Ze zitten allemaal vol met vastgoedmagnaten die al feestboxxend in box 3 de bevolking tegen minderheden en andere zondebokken opzetten (Brussel, Klaus Schwab etc). Dan gaan ze helemaal los.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 11:24

Ja, die huisjesmelkers zijn dan ook allemaal half crimineel etc haha. Ja, mijn verhuurder woon in Dubai en wat hij precies allemaal doet, is niet helemaal duidelijk. Vertellen mensen mij dan haha Die 'vastgoed ondernemer' is dan een of andere dikke kerel, met gouden kettingen etc.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2022 - 8:35

In heel Europa neemt het aantal daklozen toe. De typische dakloze is een volwassen man maar het aandeel jongeren en vrouwen stijgt. Finland doet het nog relatief goed met het huisvesten van daklozen. Hiervoor werden oa. tijdelijke opvanghuizen omgebouwd tot (kleine) appartementen en appartementen gekocht van private partijen. Zonodig is sociale hulp op maat aanwezig en er zijn geen "voorwaarden" vooraf zoals eerst van de drank of drugs afkomen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2022 - 10:49

PS het gaat natuurlijk wel voor het merendeel om kleine appartementjes in de grote stad (Helsinki) en het gaat ook ten koste van tijdelijk opvangplaatsen.

Volrin
Volrin7 sep. 2022 - 9:57

@DanielleDefoe Op zich niks mis met een klein appartement. Maar als je daar 50% tot 100% meer voor moet betalen dan voor een sociale huurwoning met dubbel het aantal kamers/oppervlak is er wel iets mis.

tinekea2
tinekea26 sep. 2022 - 8:20

Ze roemen de 'vrijheid' die ze zo behouden ten opzichte van afhankelijk zijn van de opvang. ehh, als ze er zelf bij mee zijn, wat is dan het probleem?

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2022 - 8:46

Het alternatief, "shelter", is gewoon erger.

sAt0Ri...
sAt0Ri...6 sep. 2022 - 8:51

Ja, niets joh. Dat is toch heel normaal? Niets aan de hand dan toch?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert6 sep. 2022 - 9:18

Ook mensen die hun auto als woning moeten benutten hebben nog zo iets als persoonlijke trots.

Zandb
Zandb6 sep. 2022 - 9:42

tinekea Zoals al uitgelegd, u moet dat relatief zien. Het is net zo iets als dat wanneer je kanker hebt, de voorkeur geeft aan een alternatieve behandeling. Het probleem is dan natuurlijk nog steeds wel, dat je kanker hebt.

gravin2
gravin26 sep. 2022 - 9:57

Als je uit twee slechte dingen moet kiezen, ben je "blij" met jouw keuze, maar het blijft rampzalig natuurlijk, allemaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2022 - 7:14

"Ook mensen die hun auto als woning moeten benutten hebben nog zo iets als persoonlijke trots." Terwijl en omdat niet zij degenen zijn die zich moeten 'schamen'. Omdat niet zij degenen zijn waarop neergekeken behoort te worden. Dat is een heel andere categorie Nederlanders, waarvan er ook nog enkelen in het torentje huizen. Nederland (de wereld) is ervan vergeven.

Dehnus
Dehnus6 sep. 2022 - 8:05

Het "leuke" voor Bambi is, dat Boomers wetten doorgedrukt hebben tijdens de laatste crisis. Want de jeugd .Oest maar sparen! Het huis kopen ging te gemakkelijk. Nu kan Bambi maximaal iets van 250 per maand aan hypotheek wettelijk afnemen, maar 1100 euro huur is normaal. Je word er zo boos van. Want eerst moesten de woningbouwverenigingen kapot, want dat was concurrentie voor de vrindjes. Daarna de krakers... En daarna moesten al die "scheefwoners! (Opgeheven belerend grefos vingertje)", er uit. Het is een opzettelijk meerjarig plan geweest, en nu doen ze bij de VVD, FvD, Ja21... Alsof hun neus bloed. Het is allemaal vastgoed en olie centjes in die partijen. Om je kwaad over te maken, je voelt je zo machteloos. Want ze geven altijd succesvol een ander de schuld. (Vluchtelingen, LGBTQ+ (onder het hondenfluitje woke), bipoc, noem maar op.). En het werkt want mensen blijven lekker rechts stemmen.

18 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...6 sep. 2022 - 8:52

Ik snap u helemaal!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 8:52

Ik geef woke niet de schuld van het falende VVD beleid. Ik geef wel de schuld van een versnipperd, verwoest links Ja, het is een cirkel. Huisjesmelkers bekostigen de VVD, de VVD spekt huisjesmelkers en de satanische cirkel is rond. Een verbond van staat en kapitaal, dat nadelig is voor 90 procent van de bevolking. en nu doen ze bij de VVD, FvD, Ja21... Alsof hun neus bloe Ik sprak laatst een VVDer. Een nogal onnozele man. Hij snapt het allemaal niet zo goed en heeft geen algemene ontwikkeling. Hij zag wel in dat er een woningcrisis is, maar hij weet niet hoe het dan moet. Ja, ze kunnen de boel wel vernietigen en daarna 'weten ze het even niet meer'. Misschien kan Stef Blok met een plan van aanpak komen, om zijn rotzooi op te ruimen? Zou dat passend zijn?

LaBou
LaBou 6 sep. 2022 - 9:37

"Het "leuke" voor Bambi is, dat Boomers wetten doorgedrukt hebben tijdens de laatste crisis." Lul toch niet. Die "boomers" hebben daar helemaal niets mee te maken. Die waren toen al lang weggewerkt.

Dehnus
Dehnus6 sep. 2022 - 10:51

@Labou 1. Ik ben gewoon heel boos over dit onderwerp. 2. Ja "boomers" is wat gechargeerd. Maar die zijn echt wel bespeelt hoor. Met van die jank verhaaltjes van "iedereen kon maar een hypotheek! dat moet niet meer!". En zo werden ze bespeelt om mee te gaan in een frame dat het probleem niet oploste. Ja woekerpolissen waren een probleem, maar wat er als wet kwam was meer bedoelt om een generatie geforceerd in de private huur te krijgen hun van de markt af te krijgen als concurrentie. Want dat waren ze voor de huisjesmelkers, concurrentie voor het opkopen en tot kamertjes maken van woningen. 3. Again, ik ben boos en dus is het wat gechargeerd. Dit gaat al letterlijk al heel lang en is een plan geweest om de macht van de woningbouwverenigingen te breken. En ja, ik vind ook dat de PVDA hier op wel degelijk afgestraft dient te worden. Hoewel niet rechts, zijn ze hier in meegegaan, ze hadden beter moeten weten!

Dehnus
Dehnus6 sep. 2022 - 10:59

@Baloemparoempaloempa Ik ben gewoon wat boos, en ja, Links dat overal over vecht met elkaar is "enabled" het ook. Ze hadden veel harder op moeten treden samen over dit soort dingen. En ook niet zo bang moeten zijn. Ze lieten zich constant in het hoekje drijven met "Jullie hebben Pim vermoord" of andere dooddoeners. En het had veel meer en veel harder er tegen in gemoeten. Maar ja, mensen zijn soms te aardig. Ook geef ik wel degelijk de PVDA de schuld, die ging er gewoon in mee tijdens Paars en later tijdens het regeren met de VVD. Die mogen ook zeker weten wel aan de schandpaal genageld worden.

sAt0Ri...
sAt0Ri...6 sep. 2022 - 11:00

Rectificatie: Ik snap u helemaal behalve de eerste zin. Ik wist dat er iets was tijdens het typej, maar las er steeds te snel overheen. In de eerste zin geeft u de boomers er de sxhuld van, maar u trapt in de rechtse polarisatie politiek. Het is nog et de ouderen tegen de jongeren, dat hebben ze doen geloven en aangegrepen om dingen er doorheen te duwen door alles tegenover eokaar op te zetten: werkenden tegen werklozen, arm tegen rijk, autochtoon tegen allochtoon, jong tegen oud, huizenbezitters tegen huurders enz enz. Hetzelfde gelul als dat het leger overal maar ineens ingezet moet worden want die hebben toch niets te doen. Nu moeten zij weer ingezet worden voor Ten Apel... Allemaal gelul voor de bühne - die Johan Derksen voorop - om te verhullen dat de boel stevig uit de klauwen is gelopen, ze daar géén verantwoordelijk voor willen nemen maar af te schuiven. Terwijl het toch ècht hún beleid is, hún falen dat we zo schandelijk voor lul staan ten opzichte van de rest van de wereld ondat we enerzijds zoveel geld hebben en dat niet fatsoenlijk hebben geregeld en anderzijds overal in de wereld de betweter lopen uit te hangen en anderen wel even vertellen hoe dat ze de dingen moeten organiseren en regelen. Voorbeeldje: daarom lachen die Belgen ons ook zo hard uit om het zwarte Pieten probleem. Iedereen wel even vertellen hoe dst het moet, en zoiets niet weten op te lossen al járenlang...

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2022 - 11:02

Niks nieuws, ook eind 19de eeuw was het aanbod van woningen in de stad gering en deinsden de toenmalige huisjesmelkers er niet voor terug om voor de meest erbarmelijke onderkomers zeer hoge huren te vragen. In 1901 kwam er wettelijk regulering. Die is weer gedeeltelijk vervallen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 11:24

Picketty waarschuwde al, voor een terugkeer naar de 19de eeuw. En we weten wat er in die eeuw allemaal gebeurt is, voor gekkigheid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 sep. 2022 - 13:13

Dehnus Precies. Die mogen ook zeker weten wel aan de schandpaal genageld worden. Zolang ze neoliberaal blijven, moeten we ze daar op blijven wijzen. Ze moeten dan hun rood gaan vervangen voor blauw en niet meer doen alsof ze iets te maken hebben met het gewone volk. Over links, verder. Ja Links kreeg de schuld van de moord op Fortuyn. Dit was onzin, want links kan er niets aan doen, als een lone wolf gekke plannetjes bedenkt. Links had dit dus nooit moeten pikken. En men moet dit nog steeds niet pikken. Een of andere Groen links stemmer, heeft niets te maken met de moord op Fortuyn. Sociaal democratie is als het goed is voor democratie en free speech en is dus tegen zo'n moord op een politicus. Verder. Ja, de woke beweging heeft links totaal gedecimeerd. Het heeft links kapot gemaakt. Al het pragmatisme, al de eenheid, al de visie, is uit links gehaald, door woke. Dus ja. Het verraad van de PVDA. De opkomst van woke/identiteit waanzin. En de beschuldigingen, omtrent de moord van Fortuyn. Dat had impact op links. En nu moet het zichzelf weer weten uit te vinden, op een of andere manier

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2022 - 13:40

@Baloe Er was een trek van het platteland naar de stad op zoek naar werk en de steden konden de snelle bevolkingsgroei niet aan. De bedrijven in de stad zorgden voor veel afval- en stankoverlast. Er ontstond een maatschappelijke onderlaag van arme gezinnen. De rijken verlieten de stad zoveel mogelijk en begonnen te forensen.

Je van Ka
Je van Ka6 sep. 2022 - 15:43

@Baloemparoempaloempa Links heeft zich al in de jaren '70 teruggetrokken in cultuur, en de culturele (lees: zichtbare) macht die daaruit voortkomt wordt al net zo lang gebruikt om behoudende kiezers bang te maken. 'Woke' is een symptoom, niet de oorzaak.

LaBou
LaBou 6 sep. 2022 - 16:30

@dehnus, je mag van mij best boos zijn. Maar dan moet je dat wel zijn op de juiste mensen en niet elke keer de "boomers" de schuld geven. Ook die generatie heeft nooit wat te vertellen gehad, uitzonderingen daargelaten, zoals je die van elke generatie in de de door jou genoemde partijen vindt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 sep. 2022 - 18:38

@Baloemparoempaloempa, Zolang links weigert te veranderen van mening over immigratie blijft het hopeloos. Men kan blijven liegen dat het echt geen impact heeft maar het electoraat prikt daar doorheen en daarom zijn veel kiezers weg. Die blijven ook weg. Denk je echt dat mensen die hun antikraak woning uitgezet worden voor asielzoekers op links gaan stemmen bijv. ?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 8:59

Recht door zee Er is een schaarste aan woningen gecreëerd, door de psychopaten van de VVD Ok en vervolgens krijgen refugees voorrang op die woningen, die er nog over zijn. Dat mag jij vervelend vinden. Maar, het is niet de kern van het probleem. Het is een toevallige bijkomstigheid. Verwar het probleem niet met de bijkomstigheden. De VVD en de vastgoedspeculanten, willen dat jij de schuld geeft aan refugees. Ze zijn zo blij met je. Wel moet dit nog gezegd worden. Binnen links, hangt een soort angstcultuur. Dit komt door woke. Je mag niet meer je mening uiten. Als je binnen links voor wat meer nationalisme bent etc, dan zal je snel de mond gesnoerd worden. Ik vind dat jij gewoon je mening over migratie etc moet kunnen verkondigen. Het probleem is niet de refugees, maar wel het feit dat er binnen links niet over dit soort thema's gesproken mag worden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 11:24

@Baloem, Het antwoord is echt beide denk ik. Er is te weinig gebouwd en zeker te weinig sociale huur. Anderzijds is (bijna) 100% van onze bevolkingsgroei immigratie waarvan een substantieel deel asielmigratie welke aangewezen is op sociale huur. Om de situatie te verbeteren moeten we zowel kijken naar de aanbodkant als de vraagkant.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 12:47

Recht door zee Vluchtelingenstromen, hou je niet zomaar tegen. Er zijn allerlei (imperialistische) oorlogen gaande, in de wereld. Die leiden tot vluchtelingenstromen. Amerika heeft jaren lang het Midden-Oosten geterroriseerd. Uiteraard leidde dat tot vluchtelingen Sommige werelddelen, zijn nog steeds zeer arm en instabiel. Of ze leiden onder klimaatopwarming. Dit leidt tot vluchtgedrag En wat wil je tegen dit alles doen? Een enorme muur om Nederland heen zetten? Op vluchtelingen schieten? Uit de EU gaan en dan een enorme muur om Nederland heen zetten, die permanent bewaakt word? Een soort Berlijnse muur idee? Of, de EU moet een soort Berlijnse muur zetten, om de grenzen van de EU? Die vluchtelingen komen toch wel. Ze zouden ze kunnen opvangen, in vluchtelingencentra etc. Maar, daar hebben ze geen zin in Vluchtelingen zetten druk op de woningmarkt. Maar 80 procent van het probleem, is rechts wanbeleid. Als de VVD het woonbeleid verpest, gaan die vluchtelingen ineens heel erg opvallen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2022 - 18:19

@Baloemparoempaloempa, Natuurlijk kunnen we geen muur bouwen om Nederland en 'de grenzen sluiten' is natuurlijk geen oplossing. Nederland is een welvarend land we zullen iets moeten doen. Zelf vind ik echter dat we teveel hooi op de vork nemen. Japan een land van 126 miljoen inwoners keurt ongeveer 0,5% van de aanvragen goed en heeft jaarlijks slechts enkele tientallen statushouders. In Nederland ligt het percentage momenteel rond de 70%. Bijna iedereen die hier komt met een beetje goed verhaal krijgt dus een gratis huis en geld. Natuurlijk komen er dan heel veel mensen. Er is een reden waarom dit probleem eigenlijk alleen maar speelt in Zuid-Europa en de rijke West-Europese landen. Het is mijn persoonlijke mening dat we niet een onuitputtelijke verantwoordelijkheid hebben voor alle conflicten in de wereld hoe ver weg ze ook zijn. In mijn belevenis is het een 50-50. We moeten meer bouwen én we moeten de vraag remmen door iets te doen aan bevolkingsbeleid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 sep. 2022 - 20:14

Ja, misschien kunnen ze het meer verdelen over heel Europa? De refugees.