Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alcohol na tabak belangrijkste oorzaak kanker, maar bijna niemand die dat weet

  •  
03-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3012 keer bekeken
  •  
kapotbierflesje

Na roken is het drinken van alcohol de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Maar de meeste Nederlanders zijn zich niet bewust van dit gevaar, zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

NRC schrijft: “Alcohol veroorzaakt volgens KFW Kankerbestrijding één op de tien kankergevallen bij mannen en één op de 33 bij vrouwen. Van de Nederlandse vrouwen krijgt één op de zeven borstkanker, in 7 procent van de gevallen is alcohol de oorzaak. Dat dit besef moeilijk doordringt bij Nederlanders heeft te maken met de positieve associaties die veel Nederlanders (bijna de helft) met alcohol hebben, zegt Carmen Voogt, onderzoeker bij het Expertisecentrum Alcohol van Trimbos.

Veel mensen klampen zich vast aan onderzoeken waaruit zou blijken dat een glas wijn per dag bij sommige groepen de kans op een herseninfarct enigszins zou kunnen verlagen. Ondertussen negeren ze alle onderzoeken waaruit blijkt hoe schadelijk alcohol is.

Zo waarschuwt het KWF dat de kans op borstkanker anderhalf keer zo groot wordt als je vijf glazen of meer drinkt. Ook de kans op darmkanker, keelkanker, leverkanker, mondkanker, slokdarmkanker en strottenhoofdkanker neemt toe met elk glas.

Vanwege de schadelijkheid van alcohol adviseren de Canadese gezondheidsautoriteiten sinds kort om maximaal twee glazen per week te drinken. Het beste is om alcohol helemaal links te laten liggen, is het advies. Ook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestaat er geen gezonde dosis alcohol.

Eerder deze week legde De Avondshow met Arjen Lubach uit waarom we te veel drinken in Nederland. (Spoiler: de alcoholindustrie heeft een flinke vinger in de pap bij het gezondheidsbeleid.)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.