Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezondheidsadvies: drink maximaal twee glazen alcohol per week

  •  
18-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8845 keer bekeken
  •  
wimlexpoetin

De Canadese gezondheidsautoriteiten hebben nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor alcoholinname. Het advies is om helemaal niet meer te drinken. Wie niet zonder alcohol kan, kan het volgens de gezondheidsexperts maar het beste bij maximaal twee drankjes per week houden.

Het nieuwe advies betekent een behoorlijke breuk met het verleden. Volgens de vorige richtlijnen, die dateren uit 2011, mochten vrouwen nog elke week tien glazen alcohol drinken en mannen vijftien, schrijft de BBC.

“De belangrijkste boodschap is dat elke hoeveelheid alcohol slecht is voor je gezondheid”, stelt Erin Hobin, een van de deskundigen die betrokken was bij het opstellen van de nieuwe richtlijnen. De expert wijst erop dat met elk glas de kans op gezondheidsproblemen toeneemt. Met elk extra drankje per week wordt de kans op verschillende vormen van kanker bijvoorbeeld groter.

De Volkskrant schrijft: “Elk jaar sterven in Canada naar schatting 18 duizend mensen door alcoholgebruik, van wie zevenduizend aan een alcoholgerelateerde vorm van kanker. De helft van deze mensen had zich aan de richtlijnen gehouden die sinds 2011 golden.

In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2015 geadviseerd om maximaal een glas alcohol per dag te drinken. Uit cijfers van het CBS uit 2020 blijkt dat 41 procent van volwassenen zich aan deze richtlijn houdt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.