Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Al ver voor BOOS kreeg The Voice intern veel meldingen van grensoverschrijdend gedrag

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1104 keer bekeken
  •  
Illustratief: BOOS brengt onderzoek over The Voice naar buiten

© Foto: ANP, KOEN VAN WEEL

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland hebben trokken al aan de bel ver vóór het programma BOOS een schijnwerper op de misstanden zette. Dat blijkt uit een extern onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne, zo meldt het AD. Tussen 2015 en 2022 beklaagden zowel kandidaten als medewerkers zich intern over het gedrag, maar daar gebeurde vrijwel niets mee.

Voor het onderzoek sprak Van Doorne met 62 mensen en bekeek een groot aantal documenten, waaronder e-mails en WhatsApp-berichten. Het advocatenkantoor ging niet verder in op strafbare feiten, in overleg met het Openbaar Ministerie zijn die melders doorverwezen naar de politie. Dit gebeurde in twaalf gevallen. Het onderzoek staat los van dat van het Openbaar Ministerie naar Ali B en Jeroen Rietbergen die onder meer verdacht worden van verkrachting.

Uit de gesprekken met de geïnterviewden blijkt dat het in een groot aantal gevallen om dezelfde, niet bij naam genoemde dader gaat. Deze persoon met een zekere macht binnen het programma, viel kandidaten lange tijd lastig met seksueel getinte berichten en opmerkingen. Verder dan een berisping voor deze man ging het na klachten niet. Ook zou er weinig over de meldingen zijn vastgelegd.

Deze man was echter niet de enige die grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Dit gedrag, variërend van opmerkingen maken tot berichtjes sturen en ook fysiek contact, werd ook niet door ieder slachtoffer intern aangekaart. Sommigen zeiden niets omdat ze hun deelname aan de talentjacht te belangrijk voor hun carrière vonden en vreesden dat dit bij een melding in gevaar kwam. Anderen verkeerden in de veronderstelling dat dit gedrag ‘normaal’ of ‘deel van de entertainmentsector’ was. Tegelijkertijd waren er ook slachtoffers die het gedrag ‘grensoverschrijdend’ en ‘beschadigend’ noemden. Het ongepaste gedrag ging soms maandenlang door.

Advocatenkantoor Van Doorne werd ingeschakeld door het Britse ITV dat verantwoordelijk is voor The Voice sinds het in 2015 Talpa Media overnam van John de Mol. ITV Studios heeft in een verklaring laten weten dat de klachten nooit zijn doorverwezen naar het management in Londen. In dat geval “zou de reactie anders zijn geweest”, aldus manager Lisa Perrin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.