Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD bespeurde Russische spionnen bij Forum, Baudet negeerde waarschuwing

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4048 keer bekeken
  •  
ANP-457877309

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst die waakt over de staatsveiligheid heeft geconstateerd dat Forum voor Democratie doelwit was van een Russische operatie om Westerse politiek te beïnvloeden. De Volkskrant onthult dat Erik Akerboom, hoofd van de AIVD, persoonlijk bij fractievoorzitter Thierry Baudet in de Tweede Kamer op bezoek is geweest om hem te waarschuwen voor het gevaar. Baudet bevestigt het bezoek tegenover de krant: ‘Hij zei: ‘Ik wil je toch waarschuwen: je zou benaderd kunnen worden door Russische agenten’.’

De leider van Forum voor Democratie heeft volgens eigen zeggen niets met de waarschuwing gedaan. Hij noemt de waarschuwing 'vaag' en 'uit de lucht gegrepen'. De Volkskrant zegt dat er sprake is van een averechts effect:

"Het signaal dat Baudet in 2020 van de inlichtingendienst kreeg, heeft een ander effect gehad: het standpunt van Forum is pro-Russischer geworden, ook na de invasie van Oekraïne. Volgens Baudet is Oekraïne geen soeverein land, maar ‘een vazalstaat van de Verenigde Staten en de NAVO’. Hij omschrijft Poetin als ‘de held die we nodig hebben in de strijd tegen globalisten en het Amerikaanse imperium’. ‘Hij moet winnen en we moeten alles doen wat nodig is om hem te steunen’, zei de FvD-leider tijdens een online discussie in oktober 2022."

Het zou gaan om een jonge vrouw die door de AIVD in de gaten werd gehouden en die actief was in de entourage van FvD. Ze bracht regelmatig bezoeken aan de Russische ambassade in Den Haag. De AIVD vermoedt dat zij daar cash geld ontving. Eerder is al onthuld dat Baudet behoefte heeft aan contant geld. Zo vroeg hij volgens Henk Otten, ex-lid en voormalig penningmeester van de partij, ooit om 2000 euro in baar geld.

Baudet was een van de initiatiefnemer voor de referendumcampagne tegen Oekraïne in 2016 waarbij getracht werd te voorkonen dat het land de banden met de Europese Unie kon aanhalen. Rusland was fel tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Van die campagne werd onder meer door de New York Times onthuld dat er Russen aan deelnamen die zich voordeden als Oekraïners.

Het BNNVARA onderzoeksprogramma Zembla onthulde dat Baudet in nauw contact staat met propagandisten en toonde chats waarin gesproken wordt over betalingen. Volgens Baudet waren die opmerkingen bedoeld als grapje.

PVV-leider Geert Wilders reisde in 2018, vier jaar na het neerschieten van vlucht MH-17 met een Russische raket, af naar Moskou. Hij maakte er geen geheim van dat het zijn bedoeling was de belangen van Poetin te dienen. In Moskou ontving de PVV-leider een hoge onderscheiding. De NOS schreef destijds:

In november zei Wilders graag naar Moskou te willen om duidelijk te maken dat niet iedereen in Nederland tegen Rusland is, zoals hij het verwoordde. "Om te laten zien dat er ook hier patriotten zijn." Volgens hem kunnen wij qua patriottisme nog veel leren van de Russen. Hij ging naar de Russische ambassade om het reisprogramma te bespreken.

Baudet verklaart tegenover de Volkskrant dat hij niets weet van Russische activiteiten en hij bezweert dat hij niet door Moskou betaald wordt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.