Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Advies aan Hoge Raad: veroordeling VVD’er Robin Linschoten voor belastingfraude terecht

  •  
01-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4538 keer bekeken
  •  
robinderitselaar

Het gerechtshof heeft oud-staatssecretaris Robin Linschoten (VVD) terecht veroordeeld wegens belastingfraude. Tot die conclusie komt de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad.

De verdachte verrichtte vanuit zijn bedrijven advieswerkzaamheden die hij maandelijks of per kwartaal factureerde. Hij leverde zijn in- en verkoopfacturen met een vertraging van soms meer dan twee jaren in bij zijn boekhoudkantoor. De aangiften omzetbelasting werden door dat kantoor gedaan op basis van schattingen die veelal veel te laag waren. Het is niet toegestaan op deze manier aangifte te doen.

Als Kamerlid ging Linschoten veelvuldig tekeer tegen mensen in de bijstand die fraudeerden. Als staatssecretaris trad hij hard op tegen fraude met uitkeringen, ook als het om hele kleine bedragen ging. “Fraude mag nooit lonen”, vond de VVD’er.

Opeenvolgende rechters hebben zijn uitspraak ter harte genomen. In 2017 veroordeelde de rechtbank hem tot vijf maanden gevangenisstraf, het Hof maakte er een werkstraf van.

De Hoge Raad zal naar verwachting in juli uitspraak doen in de zaak. Doorgaans neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over. Dat betekent dat de man die als staatssecretaris de bijnaam ‘Robin de Ritselaar’ kreeg, vermoedelijk een werkstraf tegemoet kan zien.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.