Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-VVD-staatssecretaris Linschoten cel in wegens belastingfraude

  •  
29-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
3950488439_5508ddab90_o
Oud-staatssecretaris Robin Linschoten is veroordeeld tot twee maanden celstraf wegens belastingfraude. Vrijdag legde de rechter de VVD’er vijf maanden gevangenisstraf op, waarvan drie voorwaardelijk. Daarmee straft de rechter zwaarder dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.
De rechter acht het bewezen dat de 60-jarige Linschoten tussen 2010 en 2012 opzettelijk een ton aan vennootschapsbelasting voor zijn ondernemingen heeft ontdoken. Linschoten zelf bracht daar tijdens de zaak tegen in verweer dat het een kwestie van nalatigheid is geweest. Hij zou zich nooit met de administratie hebben bemoeid, hij zei er zelfs geen verstand van te hebben, maar dit uit handen te hebben gegeven aan een boekhoudkantoor.
Dat boekhoudkantoor bleek echter meerdere malen Linschoten te hebben verzocht stukken in te leveren. Daar reageerde de VVD’er nooit op. Bij Linschoten thuis werden de brieven van de boekhouder aangetroffen, ongeopend. Daarnaast is Linschoten meermaals gewaarschuwd door de fiscus, die hem ook aanmaningen en naheffingsaanslagen stuurde, maar ook daar reageerde de oud-staatssecretaris nooit op.
Robin Linschouten, in het eerste kabinet-Kok staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gaf toe dat hij zijn aangiftes beter had moeten controleren. Linschoten maakte niet alleen deel uit van het kabinet, maar bekleedde door de jaren heen ook functies bij diverse financiële instellingen als Interpolis, DSB Bank en de Sociaal-Economische Raad. Volgens het OM was het dan ook uitgesloten dat Linschoten de regels van het ondernemerschap niet kende.
Het OM had gevraagd om een taakstraf van tweehonderd uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf. De rechter vond echter dat die eis geen recht deed aan de ernst van het gepleegde feit. Ook vond de rechter dat de vele media-aandacht voor de zaak van de prominente oud-politicus niet hoefde worden meegewogen.
Gedurende de zaak tegen Linschoten kwam naar buiten dat hij persoonlijk in de problemen zit. In een interview liet hij optekenen dat hij waarschijnlijk zijn huis uit moet en al een tijd zijn zorgverzekering niet meer kan betalen waardoor hij geen diabetesmedicijnen meer krijgt. Donderdag wist het AD al te melden dat Linschoten inderdaad per vrijdag uit huis gezet is.
Robin Linschoten gold in 1982 als de ‘wonderboy’ van de VVD toen hij op 25-jarige leeftijd het jongste Kamerlid uit de geschiedenis werd. In 1994 werd hij staatssecretaris, maar moest twee jaar later gedwongen aftreden vanwege een affaire rond het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv).
Bronnen: AD , NRC / cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.