Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Advies aan provincie: Sluit deuren Chemours onmiddellijk

  •  
18-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
918 keer bekeken
  •  
ANP-473447577

De kankerverwekkende Chemours-fabriek in Dordrecht moet voorlopig stilgelegd worden. Dat schrijft de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL), de commissie die de provincie Zuid-Holland van onafhankelijk advies voorziet, in een brief aan de Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten. Woensdag vergadert het Zuid-Hollandse provinciebestuur over de situatie rond Chemours.

Enkele dagen voor de Statenvergadering waarin mogelijk besluiten worden genomen over Chemours, dat jarenlang de omgeving heeft vervuild met de uitstoot van grote hoeveelheden PFAS, heeft de PAL een brief met negen "aandachtspunten" gestuurd. Dat meldt ANP.  "Zorg dat de uitstoot van PFAS van Chemours zo spoedig mogelijk naar nul wordt teruggebracht", is het eerste punt. Het tweede advies van de PAL is nog dwingender: "Bewerkstellig dat de productie van Chemours stil wordt gelegd, totdat is aangetoond dat de uitstoot van PFAS nul is".

De commissie wijst op het voorzorgsprincipe, iets wat diverse partijen in de Staten ook al benoemden tijdens een recente hoorzitting over Chemours. Zij willen dat de fabriek pas een vergunning krijgt om in het productieproces bepaalde chemische stoffen te gebruiken als daarvan is aangetoond dat ze niet schadelijk zijn voor mens en milieu. De PAL roept ook op om continu bij Chemours te meten wat in de lucht, de bodem en het water wordt uitgestoten, in plaats van periodiek of incidenteel.

De discussie rond Chemours kwam deze zomer op gang nadat onderzoek van Zembla had aangetoond dat Chemours al tientallen jaren wist van de gezondheidsrisico's van PFAS.

Meer over:

nieuws, chemours
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.