Joop

Adidas verbreekt samenwerking met Kanye West vanwege antisemitisme en racisme

  •  
25-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2660 keer bekeken
  •  
kanyewest

Update:
Adidas heeft de banden met Kanye West verbroken. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Adidas sluit zich aan in een lange rij van ondernemingen die eerder al besloten dat ze niets meer met de rapper te maken wilden hebben.

Eerder:
Adidas ligt onder vuur, omdat het sportmerk nog altijd niet de banden heeft verbroken met Kanye West. De omstreden Amerikaanse beroemdheid die met psychische problemen kampt, greep eerder deze maand een interview op de uiterst rechtse zender Fox News aan voor het verspreiden van antisemitische complottheorieën. Zo gelooft de rapper dat het wereldwijde financiële stelsel in handen is van de joden.

Ook omarmt de rapper extreemrechtse onzin over de gewelddadige dood van George Floyd. Floyd overleed in 2020 nadat een racistische agent negen minuten lang zijn knie op diens nek duwde, terwijl Floyd riep dat hij stikte. Als reactie op het politiegeweld gingen wereldwijd mensen de straat op voor de Black Lives Matter-protesten.

Aan Trump-fan Kanye is het protest tegen racisme niet besteed. Op de Paris Fashion Week verscheen hij onlangs met een shirt met de tekst ‘White Lives Matter’ –  een actie die te vergelijken valt met het lastigvallen van patiënten op de afdeling oncologie met de mededeling dat mensen met een ingescheurde teennagel het ook niet makkelijk hebben.

Eerder dit jaar verdedigde Kanye de slavernij. “Als je hoort dat de slavernij 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze”, zei hij in een interview. Ook toen duurde het lang voordat Adidas afstand nam. Andere bedrijven, zoals Balenciaga en JP Morgan Chase, hebben de samenwerking met de rapper inmiddels wel stopgezet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Deugkeizer
Deugkeizer28 okt. 2022 - 6:50

Tja het is toch lastig. Vergeef het Kanye wel, Mede omdat het gewoon een buitengewone R&B muzikant is. Als je op individueel niveau te ver met blanke mensen meegaat dan kom je er uiteindelijk achter dat je je eigen cultuur naar beneden aan het halen bent, en dat doen blanke mensen niet perse expres. Zo hebben ze de wereld nu eenmaal ingericht. En het is om het even of dit nu met opzet of door toeval zo is gegaan. Feit is dat blanke mensen hier veel voordeel aan hebben en er geen echt alternatief voor handen is.

Teus den Otter 2
Teus den Otter 227 okt. 2022 - 7:15

Educatie over Joden en Jodenhaat, bedoeld voor jong en oud, is mijn advies. Zie ook de vele inspanningen van onze nationaal coördinator antisemitisme bestrijding, NCAB, Eddo Verdoner, www.antisemitismebestrijding.nl

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 okt. 2022 - 19:15

'een actie die te vergelijken valt met het lastigvallen van patiënten op de afdeling oncologie met de mededeling dat mensen met een ingescheurde teennagel het ook niet makkelijk hebben' Goed verhaal totdat ik dit las. Alle nuance weer weg

KritischKijken
KritischKijken25 okt. 2022 - 18:02

Iemand hier zou zeggen: Een futiliteit tov de actuele wereldproblemen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 okt. 2022 - 16:25

Ik vind het belangrijker om te weten, wie de kleding van ADIDAS produceert en onder wat voor omstandigheden. Het zal wel weer door kinderhandjes in elkaar gezet worden. Mensen zien er altijd heel goedkoop uit altijd, in die ADIDAS pakjes, vind ik Boycot ADIDAS

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 10:08

Ik vind het belangrijker dat als je daar een punt van wil maken je dat op een ander moment doet en niet op een moment dat het antisemitisme van Ye wordt aangekaart.

Jozias2
Jozias225 okt. 2022 - 15:47

Antisemitische uitspraken zijn volgens mij de reden van deze ophef en reden voor Adidas om de banden te verbreken. https://nos.nl/artikel/2449734-adidas-breekt-met-kanye-west-na-antisemitische-uitspraken Maar waar is het racisme?

1 Reactie
Elberfeld
Elberfeld26 okt. 2022 - 12:05

Antisemitisme is een vorm van racisme. Zoals Hitler 80 jaar geleden in heel Europa bij joden op basis van hun afkomst aan hun teennagels zat te scheuren.

ZonderNaam2
ZonderNaam225 okt. 2022 - 15:34

Ik heb hier niets op tegen, maar het had mooier geweest als Adidas aangekondigd had te stoppen hun schoenen door kinderen in sweatshops te laten maken. Adidas staat nog steeds op heel veel negatieve lijstjes, laat ze eerst de slavernij in hun eigen supply-keten maar eens uitbannen voordat ze progressieve punten mogen scoren.

Gerygrr
Gerygrr25 okt. 2022 - 14:53

Trump fan…. Ontregelen is het doel….

Peace ....
Peace ....25 okt. 2022 - 14:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Nicolay2
Nicolay225 okt. 2022 - 13:10

Het grootste deel van de bruine en blanke gemeenschap in de wereld moet van deze man afstand nemen. Zodat hij geheel geïsoleerd komt te staan en eens nadenkt wat hij eigenlijk teweeg brengt in zijn leven als rapper en pro Trump fan.

JohnnyValues
JohnnyValues25 okt. 2022 - 12:59

"Klagen over een ingescheurde teennagel...". Goed om te zien dat de voedingsbodem voor Trump en zijn soortgenoten in stand wordt gehouden, dan kunnen we over een paar maanden weer revolutionaire stukken als 'succes extreemrechts kan een voorteken zijn' van Fons Kockelmans op Joop lezen. Blijf vooral het narratief doordrukken dat "witte" mensen niks te klagen hebben, daar plukt (extreem)rechts alleen maar de vruchten van. Dan blijkt bij de verkiezingen dat (in tegenstelling tot wat de omvolkingstheorie op rechts propageerd) de "witte" inwoners nog steeds in de meerderheid zijn, en wint rechts weer.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 15:25

https://www.bnnvara.nl/profiel/JohnnyValues: "Blijf vooral het narratief doordrukken dat "witte" mensen niks te klagen hebben". Dat zegt helemaal niemand. Maar veel last van racisme zul je niet hebben als witte man toch? Daar gaat het over .

JohnnyValues
JohnnyValues25 okt. 2022 - 15:51

@oproerkraaier "Daar gaat het over". Als je puur naar de Black Lives Matter-boodschap kijkt gaat het daar over. Daar gaat het echter NIET over als je kijkt naar de (vage) boodschap achter White Lives Matter. Hun boodschap is "ja maar ik dan?", iets dat je beantwoord met "boeie" als je zulke vage vergelijkingen als in dit stuk maakt. White trash dat hun baan in de kolenindustrie ziet verdwijnen, of duizenden werknemers die weg geautomatiseerd worden, het hele concept "fly over states" alleen al. White lives matter is (veelal) geen protest tegen de boodschap van BLM, maar tegen de slogan an sich.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 10:11

'White lives matter is (veelal) geen protest tegen de boodschap van BLM, maar tegen de slogan an sich.' Waar haal je dit vandaan? Dan hebben ze die slogan wel heel ongelukig gekozen want nu lijkt het net alsof die slogans wel verband houden met elkaar en dat WLM een reactie is op BLM, maar dat is dus niet zo. Kun je iets sturen waar je dat op baseert?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk25 okt. 2022 - 12:03

Merkkleding is voor types die zich meer willen laten lijken dan ze zijn. Dit merk zit ongetwijfeld ook bij het slavernijvoetbalwedstrijden in Qatar.

Rene712
Rene71225 okt. 2022 - 10:27

"Op de Paris Fashion Week verscheen hij onlangs met een shirt met de tekst ‘White Lives Matter’ – een actie die te vergelijken valt met het lastigvallen van patiënten op de afdeling oncologie met de mededeling dat mensen met een ingescheurde teennagel het ook niet makkelijk hebben." Wat een hoogst vreemde vergelijking. Overigens lijkt het er wel degelijk op dat Adidas actie onderneemt. https://www.ad.nl/show/ook-adidas-verbreekt-banden-met-ye-west-na-antisemitische-uitspraken~aae82aae/

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2022 - 10:44

'Wat een hoogst vreemde vergelijking.' Waarom?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 okt. 2022 - 16:26

De man is een dwaas....Maak geen woorden aan hem vuil

Satya
Satya25 okt. 2022 - 10:23

Wie draagt er nou Adidas? Snap dat niet. "een actie die te vergelijken valt met het lastigvallen van patiënten op de afdeling oncologie met de mededeling dat mensen met een ingescheurde teennagel het ook niet makkelijk hebben." Vind dat hier het leed van een aantal blanken wel erg wordt gebagatelliseerd. Ze klagen in rijkdom alsof ze het armste deel van de wereldbevolking zijn. Geen Probleem.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2022 - 10:52

'Ze klagen in rijkdom alsof ze het armste deel van de wereldbevolking zijn. Geen Probleem. ' Waarom moet ik die mensen serieus nemen, waarom zou dat niet mogen worden gebagatelliseerd? Witte mensen ondervinden geen negatieve gevolgen van hun kleur. Nooit. 'Black lives matter' komt uit de US. Het land waar zwarte ouders 'the talk' met hun kinderen hebben. Niet ter vermijding van ongewenste zwangerschappen, maar ter vermijding van beschoten worden door de politie.

Satya
Satya25 okt. 2022 - 17:36

"Witte mensen ondervinden geen negatieve gevolgen van hun kleur. Nooit. " Dat lijkt me enigzins overdreven. Natuurlijk kan dat wel. Het zal hier in Europa alleen snel andersom zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 9:37

@Satya Je moet mijn commentaar inderdaad lezen met het westen in je achterhoofd. White lives matter gaat over iets heel anders wat mij betreft. Dat gaat erover dat er ook witte mensen zijn die een beter lot verdienen, en dat is natuurlijk zo, maar in hun omstandigheden speelt hun kleur geen rol, anders dan bij veel mensen van kleur.

Elberfeld
Elberfeld25 okt. 2022 - 10:15

///“Als je hoort dat de slavernij 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze”, zei hij in een interview./// Slavernij in het gebied, dat nu de VS heet, duurde van 1619 tot 1865. Als hij echter de wereld bedoelde, dan begon slavernij duizenden jaren geleden, en gaat het onder meer nog steeds door in Qatar, kleding- en schoenenfabrieken in het Verre Oosten, en in diamantmijnen in Afrika. Waarom zou ik me druk moeten maken om iemand die niet eens kan rekenen?