Joop

Activisten Extinction Rebellion blokkeren staaltransporten Tata Steel door zich vast te ketenen aan spoor

  •  
24-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3927 keer bekeken
  •  
tata actie 2

Beeld: Extinction Rebellion

Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdag een spoorlijn net buiten het terrein van Tata Steel geblokkeerd. De actie vindt gelijktijdig "en in solidariteit" plaats met de Stop Tata Steel-actie van Greenpeace. Zo'n zeven actievoerders hebben zich aan het spoor vastgeketend met 'lock-ons', waarmee ze de staaltransporten van Tata Steel blokkeren. De rebellen weigeren te vertrekken en eisen dat Tata Steel "morgen schoon is of sluit".

"Het is onbegrijpelijk dat de overheid de levens van vele duizenden van haar burgers te grabbel gooit, voor een bedrijf dat al jaren laat zien dat het geen werkelijke stappen zet op weg naar verduurzaming," aldus woordvoerder Gijs Voskes: "Er is geen reden om nog langer in Tata Steels groene praatjes te geloven. Dat hebben we al veel te lang gedaan. De overheid moet nu ingrijpen om de staalgigant te dwingen tot schone bedrijfsvoering of sluiting." 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Mirzas
Mirzas25 jun. 2023 - 11:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Mirzas
Mirzas25 jun. 2023 - 11:25

Tata Steel richt schade aan. Daarom is het nogal absurd om te stellen dat XR redelijke doelen moet nastreven. Alsof Tata Steel heel redelijk vuil aan het spuien is in de IJmond. Ik weet dat het geaccepteerd of zelfs populair denken is om van mensen die onrechtvaardigheid bestrijden redelijkheid te eisen. Maar als je er heel even over nadenkt kun je zien dat die eis het omkeren van verantwoordelijkheden is.

3 Reacties
Jozias2
Jozias225 jun. 2023 - 20:31

@mirzas Er zijn heel veel dingen die schade aanrichten. Om de balans te bewaken is het aan de overheid om daar grenzen aan te stellen. En daartoe is er een democratisch proces. Het enkele feit dat er ‘schade’ is, is cv onvoldoende voor een verbod als tata steel zich aan de wet houd. Als je er in de loop der tijd andere inzichten op na gaat houden dan is het normaal daar een redelijke termijn voor te hanteren. Anders zou de rechter de overheid gelijk terug fluiten.

Mirzas
Mirzas26 jun. 2023 - 8:14

Wat is het toch met jou Jozias dat je altijd opkomt voor de dader en daar het bestaande proces voor aanhaalt? Alsof het bestaande proces altijd volstaat. Terwijl dat meer de uitzondering is dan de regel.

Jozias2
Jozias227 jun. 2023 - 10:07

@mirzas Ik kom niet op voor de dader. Jouw aanpak van de dader is niet juist. Ik vind het prima om de dader aan te pakken maar dat moet wel realistisch zijn en alle belangen overwegend.

Rooje Miggy
Rooje Miggy25 jun. 2023 - 10:51

Ik ben tegen dit soort actirs. Wel juridisch aanklagen. Verder sluit; Tata steel, Schiphol, Rotterdamse Havens, top vervuilende boeren onteigenen, Rockwool Roermond ook sluiten, stoppen met biomassa.

Jozias2
Jozias225 jun. 2023 - 8:05

“Morgen schoon of sluiten”, Natuurlijk moet tata steel verduurzamen en wellicht moet je een staal complex in IJmuiden niet willen en is een nieuwe plek wel de oplossing. Maar dit doel is natuurlijk bij voorbaat niet realistisch en onhaalbaar. En als je wil dat een ander iets doet dan begint het met stellen van realistische doelen.

6 Reacties
Roep en Toeter
Roep en Toeter25 jun. 2023 - 10:39

''En als je wil dat een ander iets doet dan begint het met stellen van realistische doelen.'' Het doel -morgen schoon of sluiten - is niet zo onrealistisch als het lijkt. Het Indiase Tata steel zou immers kunnen besluiten om de staalproductie in Nederland inclusief de succesvolle research naar schonere technologie te verplaatsen naar het buitenland. Om daar (nog meer) te gaan vervuilen. Waar het eerder het plan was de (relatief schone) productie hier te behouden om reden van hoogwaardige productiefaciliteiten en kennis. https://www.telegraaf.nl/financieel/1062826227/tata-topman-i-jmuiden-behouden-voor-groei-in-groen-staal In geval Tata sluit dan slaan klimaatwappies drie vliegen in een (1) klap. - Ca. 10% minder CO2 uitstoot in Nederland, verplaatst naar elders. - Einde van kampeer weekenden in kwetsbaar natuurgebied. - Er kunnen dan weer vervuilende villa's met subsidie gebouwd en vervuilende wegen aangelegd voor vervuilende Tesla's met subsidie etc. https://beverwijk.nieuws.nl/nieuws/20230623/actiekamp-greenpeace-voor-protestactie-bij-tata-steel-opgezet-in-een-zee-van-staal/

Vuurrood
Vuurrood25 jun. 2023 - 11:05

Jozias2: Jij schrijft: En als je wil dat een ander iets doet dan begint het met stellen van realistische doelen. Wel! Wat let je? Altijd commentaar op die groepen mensen welke voor een ideaal vechten. En altijd is dat commentaar negatief! Wordt het niet eens tijd om ons, onwetenden, deelgenoot te maken van dat wat jij een realistisch doel vindt? Het zou mij niet verbazen als dat neerkomt op het rechtse adagium van alles laten wat het was en vooral niets doen wat het pluche van rechts in gevaar kan brengen.

Jozias2
Jozias225 jun. 2023 - 13:36

@vuurrood Tata steel wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Dat is over 22 jaar. Dat lijkt me in deze sector en de huidige stand van techniek qua waterstof een realistisch doel. Het is dus ook niet zo dat tata steel niet wil verduurzamen. Verder kijken de huidige doelen van het kabinet met 55% reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050 mij niet ook realistisch. En verder vind ik het ook prima om tata steel te verplaatsen naar een geschiktere plaats. Maar net doen alsof we vanaf morgen zonder staal kunnen is ridicuul.

BrotherV
BrotherV25 jun. 2023 - 13:50

roeptoeter, grappig dat een wappie andere mensen wappie noemt.

Jozias2
Jozias225 jun. 2023 - 17:03

@roeptoeter “Het doel -morgen schoon of sluiten - is niet zo onrealistisch als het lijkt. Het Indiase Tata steel zou immers kunnen besluiten om de staalproductie in Nederland inclusief de succesvolle research naar schonere technologie te verplaatsen naar het buitenland. Om daar (nog meer) te gaan vervuilen.” En elders die fabriek bouwen en de huidige sluiten is morgen klaar?

Vuurrood
Vuurrood26 jun. 2023 - 9:37

Jozias2: Tata steel wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Dat is over 22 jaar. Nee mijnheer! Tatasteel wil PAS in 2045 klimaatneutraal zijn MITS de overheid een zak subsidies verstrekt! Maar net doen alsof we vanaf morgen zonder staal kunnen is ridicuul. Ik heb nergens beweert dat we zonder staal kunnen. Dat is een door jouw opgetrokken rookgordijn! Ik beweer dat we niet afhankelijk zijn van door Tata Steel geproduceerd staal! Uiteraard, want dat is jouw tactiek, ga jij maar weer eens niet in op mijn mening over rechtse politiek!

Greendutch
Greendutch25 jun. 2023 - 7:28

Geweldig, was ik maar ’n paar decennia jonger ik liet me ook aan de grond nagelen. Als ik trots kende zou ik trots zijn op deze vnl. jonge mensen dus bewonder ik ze in plaats daarvan. Goed om de actie te versterken door tegelijkertijd met Greenpeace hun stem te laten horen, versterkt de boel.

pahan
pahan25 jun. 2023 - 6:07

De hoop van XR is natuurlijk dat er op een dag wel ongelukken gebeuren. En dan is er niemand verantwoordelijk, want dat is de kern van die organisatie. Verder, het werd verwacht en het gebeurde dus ook. Niet nieuwswaardig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2023 - 19:35

Is dat wel gezond?

Lokidea
Lokidea24 jun. 2023 - 17:30

En waar ketenen ze zichzelf mee vast ???

1 Reactie
BrotherV
BrotherV24 jun. 2023 - 20:40

Wat een briljante reactie! /s

Phantom3
Phantom324 jun. 2023 - 17:21

Eindelijk een goede locatie voor demonstratie. Hier heeft de gewone burger tenminste geen last van.

7 Reacties
BrotherV
BrotherV24 jun. 2023 - 20:42

De gewone burger heeft geen last van blokkades van de A12. De NS is voor wat dat betreft een veel groter probleem.

r v b
r v b25 jun. 2023 - 7:50

Gewone burgers hebben nog nooit last gehad van XR.

itsme3
itsme325 jun. 2023 - 8:54

@oproerkraaier "De gewone burger heeft geen last van blokkades van de A12. De NS is voor wat dat betreft een veel groter probleem" Nederland heeft 9 miljoen auto's, die gebruikt worden door nog veel meer mensen. Een ruime meerderheid dus. Ergo, autobezitters zijn de gewone burger.

Vuurrood
Vuurrood25 jun. 2023 - 11:08

itsme3: En die 9 miljoen auto's rijden allemaal op zaterdag over de A12? Wat probeer jij ons, gewone burgers, wijs te maken?

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick25 jun. 2023 - 12:57

Als er ergens een forum is dat zich niet voor kan stellen dat gewone burgers op zaterdag moeten werken en daarom de weg op moeten, is het dit. Het salonsocialisme is hier sterk.

BrotherV
BrotherV25 jun. 2023 - 13:55

itsme, heeft u last gehad van de blokkades van de A12? In dat geval bent u een uitzondering en dat zou u de burgermeester kwalijk mogen nemen, niet de demonstratie.

itsme3
itsme325 jun. 2023 - 16:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Selecterized
Selecterized24 jun. 2023 - 16:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 jun. 2023 - 15:09

Vraag is waarom Tatasteel zoveel macht heeft. Waarom we dit toestaan is dan irrelevant want dat is simpelweg het gevolg van hoe de politiek de samenleving ingericht heeft. Dan heeft een actievoerder geen bal te vertellen.

2 Reacties
Cruise
Cruise24 jun. 2023 - 16:31

Waarom zoveel macht: o.a. de werkgelegenheid bij Tata Steel IJmuiden met tegen de 9000 directe banen. Met dank aan traditioneel een hoge vakbondsorganisatie graag is er ook al decennia een goud omrande CAO met als extra o.a. een winstdelingsregeling die in sommige zeer winst gevende jaren (zoals 2021 ) wel 3 extra bruto maandsalarissen oplevert. Personeel Tata Steel zal dit bij (gedeeltelijke) sluiting van de Hoogovens bij een andere werkgever nooit kunnen verdienen dus is op hand van de directie en de grote baas in India !

Vuurrood
Vuurrood25 jun. 2023 - 11:10

Cruise: Dus de leuke verdiensten van Tata personeel mag best ten koste van de gezondheid van anderen gaan? Ik weet dat er gradaties zijn in egoïsme maar dat iemand zover kan zinken valt dan weer tegen.

Olav Meijer
Olav Meijer24 jun. 2023 - 13:45

Prima actie weer. Dat gedogen door de overheid ten koste van de omwonenden mag zeker in deze tijd absoluut niet meer.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jun. 2023 - 19:40

Olav Meijer Nederland is een en al gedoogconstructie, is erop gebouwd.

Mirzas
Mirzas26 jun. 2023 - 9:13

Gedroogconstructies zijn uiteindelijk drijfzand. Analoog aan 'zachte heelmeesters maken stinkende wonden'.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jun. 2023 - 13:04

Goede aksie!

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst24 jun. 2023 - 12:34

Morgen schoon of sluiten! En anders?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jun. 2023 - 12:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Pietje Puk139
Pietje Puk13924 jun. 2023 - 11:58

Het is onbegrijpelijk dat de overheid de levens van vele duizenden van haar burgers te grabbel gooit Onbegrijpelijk? Wat een onzin. Liberealisme is gebaseerd op de gedachte dat ondernemingen mogen doen en laten waar ze zin in hebben, zonder dat de overheid het recht heeft om in te grijpen. De liberale partijen hebben in Nederland een zeer comfortabele meerderheid, met dank aan het asociale stemgedrag van de bevolking. Het is dus helemáál niet onbegrijpelijk dat Tata geen cent belasting betaalt aan de Nederlandse fiscus. De regering had lang geleden al kunnen bepalen dat Tata Steel WEL belasting moet betalen, om met dat geld het bedrijf op te knappen. Maar ook dat idee is volledig in strijd met de liberale ideologie, omdat de overheid zich niet mag bemoeien met het bedrijfsleven. Het internationale grootbedrijf hé. Het MKB mag door de overheid worden ingeperkt en aan banden gelegd. Vraag je eens af waarom dat zo is.