Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Abortuspil via huisarts wordt onmogelijk gemaakt door Rutte III

  •  
01-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3063516728_6e78d3d13e_b
Het kabinet-Rutte III maakt het onmogelijk nog langer via de huisarts de abortuspil te krijgen. Oud-VVD-minister Edith Schippers zette zich de afgelopen jaren juist in om de abortuspil op recept bij de apotheek te kunnen halen. Nieuwe coalitiepartners CDA en ChristenUnie hebben zich daar altijd sterk tegen verzet.
Met de abortuspil kunnen zwangerschappen tot maximaal 6,5 week worden afgebroken, oftewel tot uiterlijk zestien dagen overtijd. Die pil is nu alleen verkrijgbaar bij abortusklinieken en in ziekenhuizen met een abortusvergunning. Oud-minister Schippers liet vorig jaar juni weten de wet te veranderen, omdat zij geloofde dat het aantal abortussen in een kliniek zal afnemen wanneer de rol van de huisarts groter wordt.
De christelijke partijen in het kabinet denken daar heel anders over. Zij zijn van mening dat vrouwen lukraak abortussen zullen laten plegen als daar via de huisarts makkelijk een pil voor te krijgen is. Een argument dat meerdere malen door zowel Schippers als andere partijen is weerlegd. Ook de beroepsgroep van huisartsen noemt de pil veilig en effectief.
Tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring deelde het nieuwe kabinet aan de Kamer mee dat het wetsvoorstel van Schippers wordt teruggetrokken. Te veel ‘rompslomp’ voor de huisartsen, verklaarde D66-leider Alexander Pechtold. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet weten stomverbaasd te zijn over de ingreep waarover niets te lezen valt in het regeerakkoord. ‘Dit geeft veel onrust,’ aldus Asscher.
Bron: NOS / cc-foto: Adrian Clark

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2017 - 3:28

Bezuinigen op de gezondheidszorg door hem efficiënter te maken om maar eens met de christenbroeders te spreken en alle andere kabinetspartijen is hier ineens ook niet meer aan de orde.

Karingin
Karingin2 nov. 2017 - 17:01

Het is trouwens niet heel moeilijk om die pil alsnog te verkrijgen, je kun terecht in een kliniek. Het domme aan deze actie is dat dat een stuk duurder is dan een receptje bij de huisarts halen. En zowel in de kliniek als bij de huisarts (die jou als het goed is ook nog persoonlijk vrij goed kent) zal er uitgebreid gesproken worden over de mogelijkheden en of dit is wat je echt wilt.

Karingin
Karingin2 nov. 2017 - 16:53

Gristen-gekkies. Alsof je zomaar ff besluit abortus te plegen.

bob b.
bob b.2 nov. 2017 - 11:52

Dit is dus een van de redenen waarom we geen religieuzen in de regering willen. En de ironie is dat ze er juist in zijn gekomen uit een onberedeneerbare angst voor die andere religie en het verzet daartegen. Van de regen in de drop. Deze christenen hebben nog steeds geen hoogstaande opvatting over de moraal van de mens. Het 'lukraak aborteren' is hun voornaamste motivatie om de directe en persoonlijke lijn tussen huisarts en patiënt te blokkeren. Niet het welzijn van de patiënt staat voorop maar de eigen enge opvattingen. Ze gebruiken de zorg om eigen standpunten op te dringen. Die nooit rechtstreeks worden geventileerd maar altijd via een omweg. Ze zeggen niet dat ze tegen abortus zijn, ze maken het alleen tien keer zo moeilijk. Om het te ontmoedigen, omdat ze feitelijk tegen abortus zijn. Ze zeggen niet dat ze niet tegen bloot kunnen, maar zeggen dat vrouwen als lustobject worden neergezet en het mannen op verkeerde ideeën brengt. Ze komen niet met de werkelijke reden maar met een sociaal acceptabele boodschap.

2 Reacties
BartP2
BartP22 nov. 2017 - 14:06

Inderdaad. Alleen denk ik eerder dat de christelijke partijen oververtegenwoordigd zijn in de regering vanwege de weigerachtige opstelling van SP, GroenLinks en de PvdA. Niet vanwege exotische religies.

bob b.
bob b.2 nov. 2017 - 17:34

Bart, dat klopt, maar ik denk dat het CDA terug in de macht is omdat veel mensen wel sympathie voor de PVV standpunten voelen maar er niet op willen stemmen. En het beste alternatief in hun ogen is dan het CDA. Zeker als je kijkt hoe Buma zich geprofileerd heeft tijdens de campagne.

Eelt
Eelt2 nov. 2017 - 9:37

Sommige mensen denken dat er bij abortus volledige baby's in de buik worden gemold. Het gaat hier om kikkervissies! Angst voor de islam? Christendom regeert.

Bernie2
Bernie22 nov. 2017 - 7:44

Het ultrarechtse reli-gluurkabinet van Rutte en hier zijn de gevolgen om wat stoffige en heersende mannenbroeders in de vorm van een regering bij elkaar te krijgen. Wát een verraad aan Nederlandse vrouwen zeg. Het logische recht op abortus is natuurlijk een hard bevochten vrouwenkwestie, maar deze vier mannenbroeders zitten al met hun vunzige klauwen in de broekjes van de de vrouw nog voor deze regeerpoging goed en wel van start is. Een gluurkabinet. Rutte en handlangers die maar wat graag willen meekijken met elke burger qua email, what's App Facebook en erger. Gedaan met de privacy, je moet er maar hitsig van worden Buma. De duivelzijdank is CU'er André Rouvoet al van het pluche vertrokken. Deze pervert wilde immers graag in de broekjes van onze pubers kijken hoe het zit met hun schaamhaar. Het Parool: goo.gl/dVF6UB Stoffige en glibberende mannenbroeders die de vrouw buitenspel zetten en verder knechten. De pil er dan ook uit en binnenkort weer terug achter het aanrecht? Nogmaals, wat een diep verraad Pechtold en Rutte, die 50% van hun burgers hebben uitgeleverd aan twee waanvolgende idioten. Hoe diep kun je zakken...

3 Reacties
Bernie2
Bernie22 nov. 2017 - 9:38

Iemand nog iets over islamisering? (terminologie uit Wilders' fascistisch handboek)

Paul250371
Paul2503712 nov. 2017 - 11:04

Hele mooie post. Geheel mee eens

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 nov. 2017 - 13:29

@ Bernie - er zijn inderdaad forse doses bedenkelijk voyeurisme en rechtse paranoïdie in Rutte-III aanwezig. Dat is geheel in lijn met wat we in de USA zien. Het neoliberalisme veroorzaakt niet alleen mentale problemen bij de onderdrukte onderdanen, diegenen die de lakens uitdelen, die zijn zelf in feite de zwaarst getroffen patiënten. Dat kan ook niet anders. Wie moedwillig de ogen sluit voor de twee grootste problemen van onze tijd (de klimaatverandering, en de immoreel grote kloof tussen extreem rijk en heel arm), met diegene is psychiatrisch bijzonder veel mis. (Gelieve te bedenken dat er geen spatje ironie in dit postje van mij aanwezig is.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2017 - 5:04

Stemmen winnen bij de SGP! Pechtold is niet meer dan een machtspoliticus.

1 Reactie
Bluesboy
Bluesboy2 nov. 2017 - 10:43

Pechtold lonkt naar een burgemeesterschap van Staphorst :-)

Bluesboy
Bluesboy1 nov. 2017 - 20:34

Tjonge wat is die Pechtold een slappe lul,als hij daarmee blijft zitten dan heeft zijn vrouw helemaal geen abortuspil nodig.Het is duidelijk dat het zichzelf progressief noemende ventje door de knieën is gegaan voor zijn christelijke makkers.

Juppé🎗
Juppé🎗1 nov. 2017 - 20:10

"stomverbaasd te zijn over de ingreep waarover niets te lezen valt in het regeerakkoord. ‘Dit geeft veel onrust,’ aldus Asscher."...... Ja had dan nagedacht dan was die archaische CU er niet bij gekomen.....,

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2017 - 21:13

heel erg dom ja.

Thuru
Thuru1 nov. 2017 - 20:00

Relatief gezien zetelaantal heeft CU het meest gewonnen. CU heeft de belangrijkste punten voor hun en achterban binnen gehaald. Verder zie ik in rest van kabinet voornamelijk VVD beleid. CU heeft het dus goed gedaan en ja dan moet je helaas op bepaalde punten flink inleveren. Terecht heeft CU besloten dat toch maar te doen en zie hier het nieuwe kabinet. GL had het sociale in kunnen brengen maar heeft helaas en onterecht een breekpunt van asiel en migranten beleid. Nu heeft GL niets en zit de burger, metname chronisch zieken en gehandicapten met de gebakken peren.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503712 nov. 2017 - 11:05

Beter niets dan het Bruine, gristen Ruttekabinet faciliteren.

wesley2811
wesley28111 nov. 2017 - 19:39

is het niet gewoon handiger om in te zetten op het voorkomen van zwangershap? de pil weer in de basis zou al een begin zijn. ik persoonlijk heb ook moeite met abortus het gaat om een leven wat nergens voor kan kiezen. een persoon die zwanger werd kon wel kiezen. (uitzonderingen als verkrachting natuurlijk daar gelaten).

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra2 nov. 2017 - 7:36

'een persoon die zwanger werd kon wel kiezen.' Waarom schrijf je in enkelvoud? Je wordt toch niet in je eentje zwanger?

wesley2811
wesley28112 nov. 2017 - 14:01

nou omdat een vrouw zwanger is en de man niet. en man maakt haar zwanger. maar inderdaad gelukkige stelletjes roepen vaak dat ze zwanger zijn.

KeesVanZundert
KeesVanZundert2 nov. 2017 - 22:18

is het niet gewoon handiger om in te zetten op het voorkomen van zwangershap? de pil weer in de basis zou al een begin zijn. Natuurlijk, dat zal voor bijna iedereen het doel zijn, echter maken mensen fouten, nemen verkeerde beslissingenen kunnen deze gelukig corrigeren. Verder hebben we het over een hoopje cellen, er worden geen kinderen in stukken gesneden of zoiets ....