Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Abortusban: Poolse vrouwen dwingen regering op de knieën

  •  
05-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
POLAND-ABORTION-HEALTH-RELIGION

© 2016-10-03 15:49:17 A black flag is seen as people take part in a nationwide strike and demonstration to protest against a legislative proposal for a total ban of abortion on October 3, 2016

De indrukwekkende massaprotesten van Poolse vrouwen tegen de voorgenomen plannen van de conservatieve PiS-regering om abortus onder alle omstandigheden te verbieden lijken hun doel te hebben bereikt. Jarosław Gowin, minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs, zei vandaag dat de protesten ‘ons aan het denken hebben gezet en een lesje in nederigheid hebben geleerd’. De regering zal voorlopig geen procedure in gang zetten om een totale abortusban in de wet te verankeren.
Polen heeft nu al zeer strenge abortuswetgeving, waarbij de procedure alleen is toegestaan in gevallen van verkrachting, incest, ernstige aandoeningen bij het ongeboren kind of wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Toch weigeren sommige artsen ook onder die omstandigheden om de ingreep uit te voeren uit (veelal religieus gemotiveerd) gewetensbezwaar. Poolse vrouwen die een abortus nodig hebben zien zich in de praktijk daarom vaak gedwongen om uit te wijken naar buurlanden als Duitsland, of om online abortuspillen te bestellen.
De abortusban was een paradepaardje van oud-premier en partijleider Jaroslaw Kaczynski, wiens extreem conservatieve PiS-partij een absolute meerderheid heeft in het Poolse parlement. De partij zag zich daarin gesteund door de katholieke kerk, waarmee het een politiek verbond gesloten heeft.
Poolse vrouwen demonstreerden al weken tegen de plannen, maar het massaprotest van afgelopen maandag, waarbij vele duizenden vrouwen zich in het zwart hulden, werk of studie staakten en massaal de straat op gingen, kon de regering niet langer negeren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Bram Emanuel
Bram Emanuel6 okt. 2016 - 18:48

Goed dat de Poolse regering naar het volk luistert. Het is kleine overwinning maar het is nog steeds godgeklaagd dat je pas als je slachtoffer bent legaal een abortus kan doen.

Marc2406
Marc24066 okt. 2016 - 9:50

Tja, de kerk en zich consequent volgens de geschriften van de bijbel gedragen is duidelijk niet met elkaar verenigbaar. Overigens is dit geen oproep om kostte wat kost aan de letter van de bijbel te houden. Ik zou religie veel meer met een korreltje zout nemen.

1 Reactie
Marc2406
Marc24066 okt. 2016 - 9:50

Dit was bedoelt als antwoord op Jennemen.

Jennemen
Jennemen6 okt. 2016 - 8:07

Toch weigeren sommige artsen ook onder die omstandigheden om de ingreep uit te voeren uit (veelal religieus gemotiveerd) gewetensbezwaar. Raar. In tegenstelling tot wat de anti-abortus aanhangers ons willen doen geloven wordt abortus nergens in de bijbel rechtstreeks verboden. Integendeel, Numeri 5 geeft omstandig uitleg hoe een priester een abortus opwekt bij een overspelige vrouw door haar bitter water te laten drinken. (Numeri 5:17-27) En de priester zal heilig water in een aarden vat nemen; en van het stof, hetwelk op den vloer des tabernakels is, zal de priester nemen, en in het water doen [...] Als hij haar nu dat water zal te drinken gegeven hebben, het zal geschieden, indien zij onrein geworden is, en tegen haar man door overtreding zal overtreden hebben, dat het water, hetwelk vervloeking medebrengt, tot bitterheid in haar ingaan zal, en haar buik zwellen, en haar heup vervallen zal; en die vrouw zal in het midden van haar volk tot een vloek zijn. http://www.statenvertaling.net/bijbel/nume/5.html#17 Als argument tegen abortus wordt vaak het vermeende "Respect voor het Leven" aangevoerd dat te vinden zou zijn in de bijbel. Niets is minder waar, de bijbelse god neemt te pas en te onpas levens van onschuldige vrouwen en kinderen en pleegt massamoorden of geeft er opdracht toe, zoals mag blijken uit de volgende voorbeelden waarin god het doden van kinderen en foetussen als straf gebruikt: Exodus 12:29, Jesaja 13:16, Hosea 14:1, Ezechiel. 9:5-6, Hosea 9:14 en Jeremia 13:14. Als het volk Israel bij het beloofde land aankomt krijgen ze van God opdracht om iedereen die er woont te doden inclusief (zwangere)vrouwen, kinderen en grijsaards. Zie 1 Samuel 15:3 en Deuteronomium 20:16-17. Nog meer voorbeelden van het doden van ongeboren vruchten, kinderen en zwangere vrouwen: Numeri 31:17....doodt al wat mannelijk is onder de kinderkens Deuteronomium 2:34....en wij verbanden alle steden, mannen, en vrouwen, en kinderkens; Deuteronomium 28:53....En gij zult eten de vrucht uws buiks, het vlees uwer zonen en uwer dochteren 2 Koningen 8:12 ....en hun jonge kinderen verpletteren, en hun zwangere vrouwen opensnijden. 2 Koningen 15:16 .... al haar bevruchte vrouwen hieuw hij in stukken Jesaja 13:16...Ook zullen hun kinderkens voor hun ogen verpletterd worden Jesaja 13:18.....en zij zullen zich niet ontfermen over de vrucht des buiks; hun oog zal de kinderen niet verschonen Klaagliederen 2:20...zullen dan de vrouwen haar vrucht eten Dus hoezo religieuze bezwaren? Ik noem dat gewoon hypocriet. Maar ja, een gelovige leest de bijbel, een atheïst begrijpt 'm :)

3 Reacties
Zandb
Zandb6 okt. 2016 - 8:47

Jennemen: Vraag 1: Mensen lezen boeken maar welke mensen begrijpen boeken of mogen boeken begrijpen? Vraag 2: Als mensen (zoals u) dan een soort van "oproep" dan juist begrijpen, wie is er dan verantwoordelijk voor welke uitvoering er aan gegeven wordt? Hoe begrijpt u trouwens dat de opdracht om "bitter water te drinken te geven" gelijk staat aan stimuleren om abortus te plegen?

Jennemen
Jennemen6 okt. 2016 - 10:11

@Zandb 6 oktober 2016 at 10:47 1: Iedereen. Alleen bij gelovigen zie je altijd dat er maar selectief gelezen wordt. Alle nare dingen worden overgeslagen, of moet je als metafoor lezen. Maar als het ze wél uitkomt, gaan ze opeens strooien met citaten uit die boeken. 2: Iedere idioot die gelooft dat dat boek door zijn of haar imaginair vriendje "gegeven" is en die gegeven opdrachten uitvoert zodat hij of zij, later als ze dood zijn, een plekje in de hemel krijgen. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_proef_met_het_bittere_water#Abortus Hoewel niets impliceert dat de vrouw zwanger zou kunnen zijn, wordt in verschillende commentaren op de Bijbel de stelling naar voren gebracht dat de beproeving bedoeld was om te worden toegepast op vrouwen die zwanger waren geworden, naar verluidt door hun minnaars. Een mogelijke lezing is dat de proef resulteert in een verzakte baarmoeder als de vrouw schuldig is. Sommige interpretaties beschrijven het als een abortus provocatus of miskraam van het kind als zij inderdaad zwanger is, of een bevestiging van haar onschuld als er geen miskraam wordt waargenomen. Sommige geleerden interpreteren het bittere drankje als een abortus-inducerend middel dat een miskraam opwekt als de vrouw zwanger is van een andere man. Arnold Ehrlich interpreteert de beproeving zo dat het de vrouw geen schade brengt als zij trouw is, of een abortus opwekt: "het embyro valt." Ik had een vergelijkbare lezing er over gelezen, maar een boek uploaden gaat wat lastig hier :) Maar ik wacht nog steeds op uw antwoord op wat "verantwoordelijk geloven" moet voorstellen in het 'bijzonder onderwijs' draadje. (stilte sinds 19 september 2016)

Zandb
Zandb6 okt. 2016 - 14:42

Jennemen: Ik beperk me maar, want ik baal van uw zo weinig kritische geest die deze reacties oplevert. Iedereen mag bv 'begrijpen" maar bij gelovigen zie je niet altijd....... En dat beweert u met droge ogen. Alleen mensen die gehoor geven aan zo'n oproep zijn verantwoordelijk. En dat beweert u ook met droge ogen. Wie hier al dan niet waarde aan hecht, dat zegt dan toch niets van de tekst! Hoe komt het toch dat u in uw stellige bewering, iets in een ondersteunende tekst als "......een mogelijke lezing...." en ".......sommige interpretaties beschrijven het als ........" en ".....sommige geleerden interpreteerden....." zo hardnekkig over het hoofd ziet? Dan heb ik het nog niet eens over: "Hoewel niets impliceert dat de vrouw zwanger zou kunnen zijn.....". U bent net zo achterlijk bezig als die gelovigen die u de wind van voren geeft: De tekst is niet verantwoordelijk.

Bernie2
Bernie26 okt. 2016 - 5:57

Terwijl de huidige kerkbaas overal de joviale vent uithangt en populaire kreten rond smijt, bleef hij hier opvallend stil. De paus heeft er dus geen moeite mee dat een extreemrechtse regering de repressieve retorieken van zijn toko overneemt en daarmee de Poolse (Ierse, Maltezer etc.) vrouwen terug de middeleeuwen in ramt. Zijn gejurkte handlangers mogen na ferme protesten terug hun kerken in om zich te beraden hoe ze met hun macht dan wel verdere repressie over hun slachtoffers kunnen uitoefenen. Topacties van die Poolse vrouwen. Maar het blijft oppassen geblazen met die vieze oude mannetjes in de almachtige regering en kerken die maar wat graag de zeggenschap over vrouwen willen (be)houden. De engerds.

msj_meijerink
msj_meijerink5 okt. 2016 - 20:31

Ik zag op tv 'PiSs off' op de banieren, heel treffend hoe de moderne Polen over deze regering denken.

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't5 okt. 2016 - 18:52

Ben blij dat de protesten geholpen lijken te hebben, maar toch...als er zelfs wereldwijd duizenden Poolse demonstranten de moeite nemen te protesteren, als al deze duizenden mensen gewoon zouden stemmen bij Poolse verkiezingen had PiS nooit een absolute meerderheid gehaald. Polen heeft een behoorlijke braindrain ondergaan, veel hoger opgeleiden en jongeren zijn het land de afgelopen jaren ontvlucht naar economisch betere oorden als GB, Ierland en Duitsland o.a. hele regio's zijn leeggezogen met als gevolg dat de achtergebleven (letterlijk en figuurlijk) conservatieve ouderen en lageropgeleide gelovigen relatief veel meer in de melk te brokkelen hebben gekregen.

2 Reacties
Robbels
Robbels5 okt. 2016 - 21:10

Ik draai voor de grap de verantwoordelijkheid om; ik hoop dat ik dat mag doen. Als conservatieve ouderen en lageropgeleide gelovigen hun verantwoordelijkheid eens zouden nemen om niet op partijen te stemmen die verstikkende en verdringende regelgeving voorstaan; dan zouden progressieve Polen minder hun heil ergens anders zoeken, vaker terugkeren en zich meer betrokken voelen bij hun eigen land.

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't6 okt. 2016 - 16:23

U kunt het de conservatieve en lageropgeleide gelovigen toch niet kwalijk nemen dat zij stemmen op conservatieve lageropgeleide gelovigen? Wat ik gewoon best jammer vind is dat de progressieven er massaal vandoor zijn gegaan toen het Verenigd Koninkrijk en Ierland hun grenzen open gooiden voor de Polen (wat pas jaren later door de rest van de EU is gedaan) en nu dus in feite door hun vlucht en het niet-stemmen die paar achtergebleven progressieven in Polen hebben opgezadeld met een ultraconservatieve regering. Best lullig eigenlijk.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman5 okt. 2016 - 18:47

Het is uiteraard een beetje flauw om over een "PiS"-regering te hebben, omdat ze duidelijk ergens om niks liggen te zeiken, maar ik kan überhaupt een abortusverbod niet plaatsen. Welke argumenten hanteer je daarbij, al dan niet vanuit een religieuze achtergrond? Akkoord, een tijdje geleden is god er in geslaagd om bij z'n moeder Maria een kindeke te verwekken, Jezus genaamd, zonder haar te ontmaagden. Hij wist dat als ze geen maagd meer was ze het risico zou lopen op haar lazer te krijgen als ze zou willen trouwen. Je diende destijds maagdelijk het huwelijk in te gaan. Ter informatie: Volgens diverse geboorteaktes, te lezen in de Bijbel is Maria de moeder van God en Jezus dus z'n zoon. Hier is dus sprake van incest. In de Bijbel staat dat dat niet mag. Maar God mag dus kennelijk alles en ván God mogen mensen heel veel. Zo staat er ook in de Bijbel dat je niet mag doden, maar toen Mozes iemand vermoordde heeft Hij er geen punt van gemaakt, en sterker nog, Hij heeft tegen Mozes gezegd dat hij en z'n volk naar Palestina moesten gaan om er de hele bevolking uit te roeien. Ook heeft Hij gezegd, dat als je ergens een stad wilde veroveren en de bevolking zich niet wilde overgeven dat je dan de mannen moest doden en de vrouwen tot je nemen. Veel nonnen zeggen dat ze getrouwd zijn met God. Officieel mag je maar met één persoon trouwen en dat doen die nonnen dan ook, maar veelwijverij door God mag ook want Abraham, die God zeer waardeerde en omgekeerd, had 1000 vrouwen. Grappig, beledigend, misschien smerig en grote onzin wat ik hierboven vertel? Niets ervan. Alles staat precies zo in de Bijbel. Er zit niks verzonnen bij. Het is me een raadsel hoe sommige mensen menen te weten hoe (een) god denkt of doet. Zelfs verkrachting is in sommige gevallen toegestaan. In andere gevallen niet. Dan moet de verkrachtte ook maar dood. Voorbehoedmiddelen zijn verboden. Maar t.t.v. Mozes gebruikten de dames een granaatappel in Egypte. Mozes heeft i.s.m. god een aantal aanslagen gepleegd op het Egyptische volk omdat hij en z'n volk niet weg mochten uit een slavenkamp. Toen ze uiteindelijk weggingen (niet "vluchtten") beroofden ze nog onderweg de Egyptische bevolking. Vast ook als straf omdat de meiden geen kindertjes wilden hebben. Laat al die gasten die zo tegen abortus zijn maar eens dáár een verklaring voor geven. En zo niet. God zal ze straffen en anders ik wel!

noMan2
noMan25 okt. 2016 - 17:32

Wauw, deze vrouwen weten van aanpakken! Dit zie ik niet in Nedreland gebeuren, de vrouwen zijn hier veels te slap en slaafs. Denken niet kritisch genoeg na over onze sociale constructies en vinden vrouwen als ik zelfs zeikwijven. 'Maar ik mag toch werken, dan wordt je toch niet meer onderdrukt? Ja, ik verdien wel minder, maar dat is mijn eigen schuld.' Nou, wat dacht je van het belang van respect? Ga je partner's, vader's, broers, vrienden, collega's e.d. computergeschiedenis maar eens checken (grote kans dat het gewist is, of anoniem gesurft, want iets heel onschuldigs moet je tenslotte koste wat het kost verbergen) dan weet je pas hoe zij echt over vrouwen denken. Respect voor vrouwen is ver te zoeken; de porno die alle "vrouwvriendelijke" mannen in jouw leven consumeren, draait voornamelijk om vrouwen te domineren en te denigreren. Daarom walg je er zo van. Geloof je het nu echt dat het slechts onschuldige fantasieën zijn? Ookal zegt jouw gevoel zo overduidelijk van niet?! Denk je echt dat jouw aversie naar porno -maar het toch accepteerd dat mannen het doen, geloven dat het onderdeel van hun biologie is, zolang je er maar niet mee geconfronteerd hoeft te worden moet hij het maar lekker zelf weten- een gebrek van jouw kant is? Waarom wil je er niet mee geconfronteerd worden? Waarom voelt porno voor heel veel vrouwen als een bedreiging? Sinds wanneer noemen we sadistisch met het andere geslacht omgaan seks? Is alles waar geslachtsdelen bij aan te pas komen automatisch seks? Waarom geloven we dat geweld met gebruik van geslachtsdelen seks is, en niet geweld met gebruik van geslachtsdelen is? Jouw gevoel zegt precies wat je hiervan vindt, hoe graag je het ook voor de mannen in je leven wilt goedpraten: maar Henk is zo'n lieve schat, hij doet geen vlieg kwaad. Jawel, hij doet jou pijn! Hij doet mij pijn! Hij en al zijn mannengelijken doen alle vrouwen in onze maatschappij pijn omdat wij in een maatschappij moeten leven waar sadisme naar vrouwen een normale hobby is voor mannen! Hij doet die vrouwen die hij consumeert pijn door hier vraag naar te creëren! Dat is de manier waarop onze liefde voor onze mannen beantwoord wordt, en dat doet pijn! Veel van die porno-vrouwen worden gedwongen deze dingen te doen, via druk, dreigementen en manipulatie. En dat kunnen wij vrouwen zien in hun ogen. En daarom vinden wij porno zo walgelijk, we zien het voor wat het werkelijk is: geweld in een seksuele context geplaatst, daar waar het de vrouw het meeste pijn doet! Het sadisme druipt ervan af en het is eng dat jouw manlief, pappa, broer en noem maar op, dit niet zo willen zien. Doodeng, dus je gaat maar liever mee in de pornoleugen die je voorgehouden wordt. Een reactie bij trauma is om in de ontkenning te schieten. Je te gaan sympathiseren met degene die jou traumatiseert, en dan ga je mee in de beleefwereld van die ander, ga je geloven dat die waarheid dè waarheid is: dat wordt Stockholm syndroom genoemd. Het doet het gros van de vrouwen pijn dat mannen gewelddadige porno als normale hobby beschouwen. Al kijken niet alle mannen hier zelf naar, ze vinden het wel normaal als andere mannen ernaar kijken. Net als naar de hoeren gaan; ook al gaan ze zelf niet vanwege morele overwegingen, toch vinden ze het wel normaal dat andere mannen wel gaan. Alle mannen vinden vrouwenhandel acceptabel wanneer het om het belang van de mannelijke seksualitiet gaat, dat gaat voor alles, dat is hun biologisch recht! Het feit dat dit allemaal maar normaal gevonden moet worden, doet alle vrouwen pijn, maar dat mag van onze mannen niet. Dus wat doen we? Precies, accepteren zoals een topwijf betaamd! Doen alsof het je geen pijn doet wanneer hij 's avonds niet tegelijk met jou het bed in kruipt, maar zo genaamd nog even "dat ene" moet afmaken. Zich een uur lang in de badkamer opsluit. Je kunt wel 10.000 keer tegen jezelf zeggen hoe normaal dit is, maar waarom voelt het dan zo verkeerd? En waarom denk je dat jij je gevoel zou moeten aanpassen? Of nog erger, waarom heb je dat al gedaan? Want zijn het dan niet jouw partner, broers, vader, vrienden, en de rest van de mannen die je dan vertellen dat jouw gevoel niet klopt omdat je te overdreven reageert, te preuts bent, een man zijn eigen seksuele vrijheid niet gunt? Jij doet hem onrecht aan met jouw kritiek op porno, niet andersom. Zal ik je eens een geheimpje vertellen: ook mannen voelen aan dat dit heel erg fout is. Die schaamte die velen voelen voor hun porno-gebruik, het liegen erover, het verbergen ervan, allemaal omdat ze zelf dondersgoed weten hoe fout het is! Maar tegelijk verwachten ze van jou, als vrouw nota bene, het wel te accepteren. Die typische meten-met-twee-maten-mannen-onredelijkheid. Hij poogt met jouw opgedrongen "goedkeuring" zijn eigen gedrag te rectificeren. Wanneer je het afkeurt wordt hij zo boos, omdat hij dan geconfronteerd wordt met zijn eigen walgelijke gedrag. Je raakt hem in zijn geweten, en net zo als hij zelf zijn eigen geweten het zwijgen oplegt, zo probeert hij dat ook met jou! Is dat geen onderdrukking? Is dit alles respect tonen voor jou, als vrouw? Maar soms wordt porno ook een probleem voor mannen, verslaafd roepen ze dan! Komt steeds meer voor. Vaak beseffen ze het pas, als ze hun vrouw en kinderen al uit hun leven hebben verjaagd, of wanneer ze zo slap als een vaatdoek blijven. Dan gaan ze zich pas zorgen maken. Want hoeveel pijn ze vrouwen ook doen met porno, het is pas een probleem wanneer het hunzelf pijn gaat doen. En dan willen ze alle sympathie van de wereld! Een man denkt maar aan een ding: aan zichzelf. Maar de vrouwen in Polen, die denken gelukkig ook nog aan zichzelf en komen ook voor zichzelf op. In Iran zijn de vrouwen zich ook zo moedig aan het verzetten tegen zaken die hen opgelegd worden waar ze zich niet goed bij voelen. In Egypte offeren vrouwen zelfs hun leven op voor emancipatie. Daar mogen wij, zogenaamd geëmancipeerde vrouwen, wel eens wat van leren! Als ons wordt gezegd seksuele uitbuiting van vrouwen in ons eigen huis te moeten verwelkomen, dan doen we dat massaal, hoe naar we er ons ook bij voelen, want dat is nu eenmaal de biologie van de man. Hoe kun je daar nipt tegenin gaan?

1 Reactie
Robbels
Robbels5 okt. 2016 - 21:15

Zo... Dat is een lang verhaal... Interessant in deze context https://www.quora.com/How-much-of-all-internet-traffic-is-pornography 13% van alle internetzoekopdrachten is schijnbaar gerelateerd aan adult-content

Juppé🎗
Juppé🎗5 okt. 2016 - 16:05

Gelukkig, maar de wet moet juist de andere kant op want die is nog veel te streng.

Mark Gh
Mark Gh5 okt. 2016 - 15:51

Het is onjuist dat de regering abortus onder alle omstandigheden wil verbieden. Het plan is nog altijd knap idioot, maar niet zó idioot. De enige grond voor abortus die zou overblijven zou acute medische noodzaak voor de moeder zijn: abortus plegen om de moeder te redden zou dus blijven mogen.

komputerhulp
komputerhulp5 okt. 2016 - 15:50

De regering kon die PiSnijdige vrouwen niet meer negeren.

Machielse932
Machielse9325 okt. 2016 - 15:48

Fantastisch om te zien dat voor de verandering een beschaafd protest wel kan werken. Goed ook van de regering dat zij er naar luisteren en respect voor de velen vrouwen - en vast ook mannen die protesteren. Toch een pluim voor Polen.