Het is nog winter en eigenlijk laten mollen zich dan nog niet zien. Toch gaat Dieuwertje met de kleuters van basisschool de Montessorischool Azalea uit Amsterdam-Noord naar buiten, op zoek naar het huis van de mol. Want molshopen zijn er volop met dit koude weer. In de winter gaan de mollen wat dieper onder de grond, want mollen eten regenwormen. Regenwormen vinden het niet zo leuk om met dit koude weer boven in de grond te zitten, daarom gaan ze dieper de grond in. Mollen hebben honger en gaan daarom mee met de regenworm, diep de grond in.
Na de winter zie je vaak veel molshopen. Dat komt omdat de mol zijn huis gaat schoonmaken. Het huis van de mol heeft eigenlijk twee verdiepingen. In de winter, als het heel koud is kruipt de mol naar de benedenverdieping. Als het warmer wordt en zomer is, kruipt de mol naar de bovenverdieping. Op het moment dat het warmer wordt en de mol naar boven kruipt, moet hij deze verdieping schoonmaken en daarom zie je na de winter veel molshopen.
Allemaal hopen van een mol
© Fotograaf Rob Kortekaas
Natuurjuf Dieuwertje, gaat samen met de kinderen op zoek naar het huis van de mol. De mol houdt af en toe zijn voordeur open, je kan deze vinden door in de molshoop te graven en op zoek te gaan naar een tunneltje. Als je het tunneltje hebt gevonden, ben je het huis van de mol. De grootste en belangrijkste les als je klaar bent met het graven in de molshoop: "het gat dichtgooien als je de ingang heb gevonden, anders stroomt de woning van de mol vol met regen.", aldus natuurjuf Dieuwertje.
Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.