Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Wij Zijn Beesten: oud liefdesverhaal in nieuw maar gemankeerd horrorjasje

  •  
23-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
364 keer bekeken
  •  
Wij_Zijn_Beesten_1920x1080

© Videoland

Een verpleegkundige wordt verliefd op een vampier in esthetisch prikkelende maar qua verhaal voorspelbare horrorfilm. 

Een ouderwets verhaal in een nieuw jasje, over hoezeer de liefde soms verblindt. Dat is Wij Zijn Beesten, door streamingdienst Videoland gepresenteerd als ‘de eerste film uit het queer vampieren-genre’. Het verhaal begint bij Vos (Jef Hellemans), een jongeling die in Amsterdamse nachtclubs op zoek is naar prooi. Hij lijdt aan bloedzucht en verorbert andere jongens bij de vleet. Totdat hij verpleegkundige Bram (Monk Dagelet) ontmoet, een generatiegenoot die aan hem is gewaagd. Bram trapt namelijk niet in Vos’ trucjes, maar vindt hem wel intrigerend. Dus belanden de twee toch bij elkaar in bed en bloeit de liefde op, zonder bloedvergieten. Maar als Bram erachter komt dat Vos een vampier is, dan verandert de dynamiek.

WZB_STILL_10265511

© Videoland

Als kijker zou je denken: vlucht, reis naar de andere kant van de wereld. Het tegenovergestelde gebeurt: Bram begint op z’n werk bloed af te tappen bij nietsvermoedende patiënten, zodat Vos niet meer in nachtclubs onschuldige jongeren van het leven hoeft te beroven. Het is een situatie die doet denken aan het stockholmsyndroom: met een gegijzelde (Bram) die toch sympathie of liefde koestert voor zijn gijzelaar. Hoewel Bram eerst wordt neergezet als een introverte zorgmedewerker, oogt deze wending toch tamelijk ongeloofwaardig. Misschien had zijn personage meer uitgediept moeten worden, evenals zijn motivatie om Vos te helpen.

WZB_STILL_10221008

© Videoland

Niettemin weet regisseur Thijs Bouman wel een spannende sfeer neer te zetten. De openingsscène, gefilmd in een groene waas in een nachtclub, met pompende muziek, doet denken aan het kleurrijke, beklemmende werk van de Deen Nicolas Winding Refn. En verderop in de film laat Bouman zien dat hij niet vies is van groteske wendingen en naargeestige taferelen. Maar ondanks dit esthetische geweld voegt Wij Zijn Beesten weinig toe aan het horrorgenre.

Wij Zijn Beesten, vanaf zaterdag 23 september 2023 bij Videoland (en op 25 september tevens te zien op het Nederlands Film Festival)

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!