de Lagarde

Sr.: troostrijk portret van beroemde acteur en zijn charmante vader

  •  
02-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sr.
In intieme film toont documentairemaker Chris Smith de bijzondere band tussen acteur Robert Downey Jr. en zijn vader.
Foto credits: Kevin Ford / Netflix
Documentairemaker Chris Smith ( Jim & Andy: The Great Beyond , 2017) portretteert in Sr. de bijzondere band tussen acteur Robert Downey Jr. en zijn in 2021 overleden vader, filmmaker en acteur Robert Downey Sr. Terwijl junior vooral wordt geassocieerd met zijn rol als Iron Man in de welbekende Marvel-films , staat zijn vader bekend om de satirische lowbudgetfilms die hij maakte in de jaren 60 en 70. Denk bijvoorbeeld aan Putney Swope (1969); een soort kluchtige  Mad Men avant là lettre. Senior is onmiskenbaar een self made man en Downey Jr. heeft zijn carrière goeddeels aan hem te danken, zo stelt hij aan het begin van de film: ‘Ik stond lange tijd bekend als het kind van Bob Downey.’
Maar uit de zeer intieme film – die in zwart-wit is gedraaid, wat bijdraagt aan de algehele tijdloze sfeer – blijkt ook dat vader veel leerde van zijn zoon. En hoe beide mannen soms alles in het leven in het teken stellen van de kunsten. Zo is senior voortdurend bezig met de wijze waarop hij wordt gefilmd en probeert hij in de film – een film in een film – ook scènes te draaien. Ondertussen vertellen vrienden als acteur Alan Arkin en filmmaker Paul Thomas Anderson (via een archiefvideo) over hun relatie met Downey Sr. Geleidelijk toont Smith ook de eigenaardigheden van de filmmaker: hij durft niet te vliegen en heeft ook angst voor liften.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Sr.
Totdat de film eindigt bij de dood van Downey Sr. Hij leed aan parkinson en Smith filmt hem, met behulp van Downey Jr., bijna tot aan het bittere eind. Downey Jr. doet dat niet alleen voor zichzelf – de film draait ook om hoe hij in het reine probeert te komen met de dood van z’n vader – maar vooral voor zijn nageslacht. Sr. draait in die zin – en dat is een troostrijke gedachte – om twee uiterst ambitieuze mannen die over veertig jaar nog herinnerd willen worden.
Sr., vanaf 2 december 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!