Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Silent Witness S22: weet wederom te boeien

  •  
12-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
Silent Witness S22
De Britse crimeserie zit ook dit seizoen vol intrigerende zaken.
In seizoen 22 krijgt het Lyell Institute-team wederom vijf zaken op hun snijtafels om op te lossen. De schrijvers van Silent Witness weten steeds de aandacht te prikkelen door te verwijzen naar herkenbare maatschappelijke actualiteiten, maar ook door de kijker te herinneren aan de gevolgen van hevige gebeurtenissen uit het verleden. Zo ook in dit seizoen.
In de afleveringen getiteld ‘Two Spirits’ wordt een trans man vermoord, waardoor het gevaar voor geweld waar transgenders mee te maken hebben - en de transfobie, de haat en het onbegrip jegens de transgemeenschap - wordt belicht. Maar vooral laat het zien hoe belangrijk het is dat trans personen rechten en toegang tot zorg hebben. Bijzonder is dat er ook daadwerkelijk transgender acteurs de rollen van de personages vertolken, iets wat maar al te vaak niet gebeurt (maar bijvoorbeeld wel in het baanbrekende Pose ). Hierdoor zijn de technisch forensische missers op de plaats delict door de vingers te zien.
In ‘Lift Up Your Hearts’ (tevens de beste aflevering van dit seizoen) wordt op indrukwekkende wijze de reeks van incidenten met messengeweld in Engeland en Wales en de dodelijke effecten van drugs(criminaliteit) op een gemeenschap in beeld gebracht. Hoewel dit seizoen begin 2019 al te zien was op de Britse televisie, is dit nog steeds een groot probleem. En welke ook ‘overgewaaid’ lijkt te zijn naar Nederland. Zo werd er vorig jaar een leeftijdsgrens gesteld aan de verkoop van messen bij onder andere de Hema.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In ‘To Brighton, To Brighton’ gaat het team naar Brighton waar menselijke resten zijn gevonden op een vuilstortplaats. In ‘Deathmaker’ wordt Dr. Jack Hodgson (David Caves) geconfronteerd met zijn Noord-Ierse achtergrond en doet hij een complexe ontdekking. In de afleveringen getiteld ‘Betrayal’ (de meest spannende dit seizoen) wordt Dr. Nikki Alexander (Emilia Fox) in diskrediet gebracht in de rechtbank en moet ze bewijzen dat zij juist heeft gehandeld.
Zoals ook in vorige seizoenen , weet Silent Witness ook dit seizoen door de combinatie van sensitief commentaar op sociaalmaatschappelijke vraagstukken, (meestal) realistisch forensisch onderzoek en de driedimensionale personages de kijker op het puntje van zijn stoel te houden.
Silent Witness S22, vanaf 10 april 2021 te zien op NPO 3
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!