Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

HEMA, Xenos, Ikea en Action: leeftijdsgrens bij verkoop messen

14-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
messenblok keukenmes 1127
De winkels HEMA, Xenos en IKEA gaan zo snel mogelijk stoppen met de verkoop van messen aan kinderen die jonger zijn dan 16 jaar. Ze volgen het voorbeeld van Action. Die winkelketen kwam tot het besluit, nadat de politie uit Zaandam het bedrijf had laten weten dat zij meerdere kinderen staande hadden gehouden met messen uit de Action.
Kinderen bleken de messen zelf gekocht te hebben, aldus de Zaanse politie. Na het verkoopverbod merkte zij op straat al verschil. Burgemeester Hamming van Zaanstad deed daarom vrijdag op Facebook een oproep aan winkels als HEMA, Blokker, Xenos en IKEA om het voorbeeld van Action te volgen.

Politiek om duidelijkheid gevraagd

Xenos over het aangepaste beleid: "De komende weken ontvangen de medewerkers instructies dat er leeftijdscontrole bij de kassa gaat plaatsvinden bij de aankoop van messen." De nieuwe regel zal binnen enkele weken doorgevoerd worden.
Ook HEMA geeft hier direct gehoor aan: "We gaan kijken of we dit beleid zo snel mogelijk kunnen doorvoeren. Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen." De winkelketen hoopt wel op bijval van de politiek in Den Haag. "Er is een alcoholwet, die bepaalt dat we geen alcohol mogen verkopen aan minderjarigen. Het is nodig dat er hierbij ook volledige duidelijkheid is voor onze kassamedewerkers als er straks een kind met een mes aan de kassa staat."
IKEA heeft ook besloten een leeftijdsgrens te hanteren. "We nemen momenteel de nodige praktische stappen om dit aangepaste beleid binnen enkele dagen door te voeren in al onze winkels in Nederland", laat IKEA weten. Ook de meubelketen vindt dat de politiek nu met heldere wetgeving moet komen.

Blokker en de daarbij horende Big Bazar zijn nog aan het onderzoeken of zij hun beleid gaan aanpassen.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!