Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Sergio: het verhaal van wereldhersteller Sérgio Vieira de Mello

  •  
18-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
Sergio
Verfilming van het indrukwekkende en inspirerende leven van de ‘James Bond / Bobby Kennedy’ van de Verenigde Naties.
‘Vergeet nooit dat de echte uitdagingen en de echte beloningen van de Verenigde Naties dienen in het veld te vinden zijn waar mensen lijden en je nodig hebben.’
Sérgio Vieira de Mello, Braziliaan, Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties. De charismatische, menslievende man begon op zijn eenentwintigste bij de Verenigde Naties in Genève en werd gedurende zijn carrière geliefd, gerespecteerd en bewonderd voor zijn unieke diplomatieke aanpak. Hij zou hoogstwaarschijnlijk Kofi Annan opvolgen als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.
Hij ging gesprekken aan met de machtigste presidenten, revolutionairen en oorlogsmisdadigers, om de (lokale) bevolking die onder deze regimes leefden te beschermen en ervoor te zorgen dat de mensenrechten nageleefd werden. In 2003 kwam hij bij een gerichte aanslag in Bagdad om het leven.
Sergio
Regisseur Greg Barker maakte in 2009 een gelijknamige documentaire (tevens te zien op Netflix) over de VN-diplomaat en komt nu met scenarist Craig Borton (Dallas Buyers Club) met een verfilming van het leven van Sérgio. Beide zijn gebaseerd op het boek Chasing the Flame van Samantha Power.
In de film is de liefde tussen Sérgio en Carolina Larriera (Ana de Armas; Knives Out ), die begon op Oost-Timor, de rode draad. Hierdoor is het een klassiek biografisch en politiek drama, maar blijft er helaas weinig ruimte om echt diepgang te krijgen in de drijfveren van Sérgio.
Wagner Moura (vooral bekend als Pablo Escobar in Narcos ) vertolkt vol hart de rol van Sérgio. Als er iets ergs met je gebeurt en je bijna doodgaat, flitst je leven voorbij en is het belangrijk dat je bij bewustzijn blijft. Eerstehulpverleners vragen daarom naar allerlei dingen uit je leven behalve het nu. De film doet dit ook: terwijl Sérgio onder het puin vecht voor zijn leven, gaat het verhaal met flashbacks heen en weer tussen zijn indrukwekkende carrière en de romance tussen hem en Carolina, die hebben geleid naar waar hij zich nu bevindt. Het verhaal wordt gecomplementeerd door de nodige archiefbeelden.
Zijn rol als VN-overgangsbestuurder van Oost-Timor krijgt veel aandacht, maar er wordt ook teruggeblikt op zijn onderhandelingen met de hoogste Rode Khmer-leiders om de veiligheid te garanderen voor de repatriëring en hervestiging van 370.000 Cambodjaanse vluchtelingen.
Sergio
De film laat zien dat Sérgio een man van de wereld was, een die echt luisterde naar mensen en levens van anderen belangrijker vond dan het zijne.
Sergio, vanaf 17 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!