Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Verdwenen winkels

  •  
09-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1339 keer bekeken
  •  
VerdwenenWinkels

Achter het verdwijnen van een winkelketen schuilt een tragische oorlogsgeschiedenis.

Foto credit: NTR

Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog Nederland bereikte, opende de overgrootvader van Rose Heijnen het vierde filiaal van zijn winkelketen EPA. De Joodse ondernemer overleefde de oorlog niet, maar wat is er gebeurd met de winkels? Heijnen, normaal vooral actief als wetenschapsjournalist, probeert het lot van de EPA te achterhalen in Verdwenen winkels.

Voor Heijnen levert dat een combinatie van een pijnlijke familiegeschiedenis en een journalistiek onderzoek op, en die dualiteit klinkt ook door in de afleveringen van de podcast. De anekdotes van haar oma, die op haar vierde gescheiden werd van haar ouders, zijn hartverscheurend en staan in schril contrast met de kille contracten over de winkelketen waar Heijnen op stuit.

Verdwenen winkels is dan ook op zijn sterkst op de momenten dat de menselijke kant van het EPA-verhaal naar voren komt. Dan blijkt de tragiek van de Tweede Wereldoorlog, naast de gruwelijkheden in de concentratiekampen, zich ook uit te strekken naar de eigendommen die de weggevoerden achterlieten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!