Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Tante Jos

  •  
26-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Tante Jos
Een duik in de verzetsverhalen van de tante van journaliste Mijke van Wijk.
Naast Koningin Wilhelmina is Jos Gemmeke de enige vrouw die ooit geëerd is met de Militaire Willems-Orde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Gemmeke in het verzet, en ondernam ze eind 1944 een levensgevaarlijke fietstocht om documenten naar Prins Bernhard te brengen.
Journaliste Mijke van Wijk, van wie de in 2010 overleden Gemmeke de oudtante was, doet in Tante Jos onderzoek naar haar verzetsdaden. De reden: een document van de Britse inlichtingendienst MI5 vertelt een andere versie van het verhaal dat Tante Jos jarenlang volhield. Hoe heldhaftig waren haar daden precies?
Van Wijk probeert de fietstocht die Gemmeke ondernam, van Den Haag naar Brussel, te reconstrueren met behulp van de mensen die ze onderweg tegenkwam. Ze interviewt nabestaanden, vraagt geheimgehouden documenten op, en stuit zo op verhalen over geheime operaties ten tijde van het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Afgewisseld met fragmenten van een interview dat de journaliste in 2008 met Gemmeke hield, zorgt Tante Jos voor een intrigerende duik in de geschiedenis. Een duik waarin Van Wijk stuit op verhalen die haar oudtante tot aan haar dood geheimgehouden heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!