Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: De Ranchi baby's

  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
De Ranchi baby's
De getuigenissen van de mensen die aan boord van een KNIL-schip geboren zijn leggen pijnlijke koloniale herinneringen bloot.
Foto credit: NTR
Wanneer Indonesië onafhankelijk wordt, keren KNIL-militairen haastig terug naar Nederland. Een grote gloed ontvlucht het land op stoomschip Ranchi. Tijdens die reis naar Nederland worden maar liefst 37 kinderen geboren. Journalist Joost Wilgenhof gaat in deze podcast op zoek naar de 'Ranchi baby’s'.
In de NTR-podcast doen die baby’s, die inmiddels de zeventig gepasseerd zijn, hun verhaal. Ze vertellen over hoe het was om op te groeien als kind van KNIL-militairen, die tijdens de vrijheidsstrijd van Indonesië gruwelijke politionele acties uitvoerden. Het levert pijnlijke verhalen op, zoals die van Chris, die zijn vader voor moordenaar uitmaakte. Of James, wiens vader met een mitrailleur een van zijn docenten bedreigde.
Terwijl Wilgenhof de Ranchi baby’s bij elkaar zoekt, spreekt hij ook met historicus Esther Captain, die meewerkt aan het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië. Met De Ranchi baby’s levert Wilgenhof een confronterend document, waarin blijkt hoe de littekens van koloniaal Nederland nog altijd zichtbaar zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!