de Lagarde

Podcast van de week: De familie Romeijn

  •  
05-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De familie Romeijn
Aafke en Anneke Romeijn gaan op zoek naar een donkere bladzijde in de familiegeschiedenis.
Foto credit: VPRO
De geschiedenisboeken induiken om de verzetshelden van je voorouders op te duikelen is waarschijnlijk dankbaar werk, maar hoe voelt dat wanneer die voorouders fout in de oorlog waren? In de familie Romeijn gaan er al jaren verhalen over een overgrootvader die agent was, en een oudoom die in dienst van de SS stierf aan het Oostfront. Schrijfster en zangeres Aafke Romeijn en haar zus, muzikante Anneke Romeijn, gaan op zoek naar een zwarte bladzijde in hun familiegeschiedenis.
Vanwege hun nauwe banden met de twee belangrijkste hoofdpersonen uit het onderzoek, overgrootvader Simon en oudoom Aart, vindt het onderzoek niet alleen in stadsarchieven, maar ook aan de keukentafels van familieleden plaats. Het geeft De familie Romeijn een flinke dosis menselijkheid mee, zeker wanneer Aafke en Anneke ontdekkingen doen die tot heftige vraagstukken leiden. Zoals het dossier over Aart, die zich vermoedelijk vrijwillig bij de SS aansloot. Wat waren zijn drijfveren, en hoe zagen zijn laatste dagen aan het Oostfront eruit?
In De familie Romeijn vinden de zussen wellicht niet de antwoorden over hun voorouders waarop ze gehoopt hadden. De zoektocht maakt echter wel duidelijk hoe belangrijk (én interessant) het is om ook voorbij de verhalen van de verzetshelden te kijken, en een blik te werpen op de ongemakkelijke waarheden van de Tweede Wereldoorlog.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!