Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Nowhere: een zwangere vrouw zielsalleen op zee

  •  
29-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3272 keer bekeken
  •  
EN-GB_nowhere_main__27x40_rgb_pre_1

© Netflix

Spannende dystopische Spaanse thriller speelt zich grotendeels af in een drijvende zeecontainer op de Atlantische Oceaan. 

In de nabije toekomst breekt de onrust uit in Spanje. Er is een oorlog gaande en de zwangere Mia (Anna Castillo) en haar echtgenoot Nico (Tamar Novas) proberen het land te ontvluchten. Vrouwen en kinderen zijn hun leven namelijk niet zeker. Of zoals in de film wordt gesteld: er is niet genoeg voor iedereen. In Ierland kan men nog wel een normaal leven leiden, dus koopt Nico in een Spaanse haven wat douaniers om, zodat hij met Mia een container kan betreden. De twee blijken niet de enige verstekelingen: meer Spanjaarden wagen de oversteek over de oceaan. Maar net voordat alles in kannen en kruiken is, worden Mia en Nico van elkaar gescheiden.

Mia belandt zielsalleen in een container. Tot overmaat van ramp valt haar container na een zeestorm ook nog eens van het schip. Vanaf dat moment is ze op zichzelf aangewezen en wordt Nowhere een soort kammerspiel op zee. Met een ironische titel, want Mia drijft natuurlijk heus wel een bepaalde kant op, net als het verhaal, dat overduidelijk draait om menselijke veerkracht. De zwangere vrouw begint al snel te inventariseren waar haar container mee is gevuld (onder meer sterke drank, en daar heeft ze niets aan). Ze begint manieren te vinden om regenwater te verzamelen en gebruikt gaten, ontstaan door kogels, om naar de horizon te kunnen kijken.

NOWHERE_230522_Emilio-Pereda_DSC_8592

© Emilio Pereda / Netflix

Het acteerwerk van Anna Castillo is an sich veelzijdig genoeg om de kijker op het puntje van zijn stoel te houden. Hoewel er een moment komt dat Mia’s handelingen aanvoelen als een herhaling van zetten. Nowhere is 20 minuten te lang en had prima gemonteerd kunnen worden naar zo’n 80 minuten. En dat het verhaal nogal abstract blijft (geen idee waar de wereldcrisis nu precies om draait) is ook min of meer een gemis. Dat maakt Nowhere tot een bij vlagen theatrale exercitie. Hoewel regisseur Albert Pintó, bekend van Sky Rojo en La Casa de Papel, wel weet hoe hij een spannende actiescène in elkaar timmert.

Nowhere, vanaf vrijdag 29 september 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!