de Lagarde

Nieuwe films op Netflix: Casa Coco, Gangs of New York en 1917

  •  
09-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
598 keer bekeken
  •  
gangs-of-new-york_9e8d7f67

© Miramax Films

Casa Coco (2002)
Acteurs: Gerard Cox, Joke Bruijs, Richard Groenendijk
Regie: Bob Wilbers

Casa-Coco_st_3_jpg_sd-high_Copyright-2021-WW-Entertainment(1)

© WW Entertainment

Romantische komedie over Nederlanders met Rotterdamse tongval op Bonaire: in Casa Coco runt Pleun (Joke Bruijs) al jarenlang een pension op het eiland, waar mensen uit haar Rotterdamse kennissenkring graag langskomen voor rust en bezinning. Op een dag duikt echter ook haar oude jeugdliefde Toon (Gerard Cox) op, die samen met een bevriend echtpaar op vakantie is. Vijftig jaar eerder werd hij door Pleun verlaten toen zij naar Bonaire vertrok en dus ontstaan er al snel de nodige complicaties. Het verhaal van Casa Coco stelt weinig voor en de film zit uiteraard vol met clichématige typeringen met betrekking tot het cultuurverschil tussen Nederland en Bonaire. Cox en Bruijs hebben echter wel nog steeds een fijne chemie, wat waarschijnlijk niet zo heel gek is, aangezien ze deze jarenlang cultiveerden op de set van Toen Was Geluk Heel Gewoon. De film markeerde de laatste grote rol van Bruijs, die eind vorig jaar met pensioen ging.

Gangs of New York (2002)
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz
Regie: Martin Scorsese

GangsOfNewYork

© Miramax Films

Weliswaar geen klassieker van het niveau Taxi Driver of Goodfellas, maar alleen al de ambitie en epische schaal maken Gangs of New York het kijken waard, mits je als kijker bestand bent tegen het soms brute geweld. Het historische drama opent in 1846, wanneer de katholieke priester Vallon (Liam Neeson) om het leven komt tijdens rellen met een protestante groepering geleid door William 'Bill the Butcher' Cutting (Daniel Day-Lewis). In 1862 weet Vallons inmiddels volwassen zoon Amsterdam (Leonardo DiCaprio) het vertrouwen van The Butcher te winnen, hoewel zijn zoektocht naar wraak complexer blijkt dan gedacht. De aankleding van het oude New York is erg fraai en filmmaker Martin Scorsese omringt de ongeëvenaarde Day-Lewis met hele fijne (Britse) karakteracteurs, waarbij alleen Cameron Diaz een beetje lijkt te verdrinken in al het acteergeweld. Vorig jaar werd er een tv-serie gebaseerd op Gangs of New York aangekondigd, waarvan Scorsese de eerste twee afleveringen zou gaan regisseren.

1917 (2019)
Acteurs: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong
Regie: Sam Mendes

1917

Een volledige film gemonteerd als een enkel onafgebroken shot was natuurlijk al vaker gedaan (Hitchcock deed het in de jaren veertig), maar qua setting leverden de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog toch wel even iets grotere complicaties op voor de makers van 1917, onder wie de Oscarwinnende cinematograaf Roger Deakins. In het drama volgen we letterlijk elke stap van twee jonge Britse soldaten die zich door (ogenschijnlijk) verlaten gebied banen om een zeer belangrijke boodschap af te leveren aan een door acteur Benedict Cumberbatch gespeelde kolonel. 1917 werd op indrukwekkende wijze geregisseerd door Sam Mendes: de filmmaker had daarvoor met zijn twee James Bond-films al enige ervaring opgedaan qua actiescènes. Hij baseerde het script op een verhaal dat zijn grootvader - die meevocht in de oorlog - hem als kind vertelde. Kijk ook naar All Quiet on the Western Front voor meer oorlog in de loopgraven.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!