Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Las leyes de la termodinámica: romkom verpakt in een natuurkunde lezing

  •  
05-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Laws of Thermodynamics
Een chaotische film waarin een natuurkundige de liefde wil beheersen middels de wetten van de kwantumfysica.
In de magische formule van een romantische komedie ontmoet een jongen een meisje op het juiste moment en ontstaat zo een winnend liefdesverhaal. De Spaanse regisseur Mateo Gil (Abre los ojos) neemt je in Las leyes de la termodinámica op elke stap mee op het platgetreden liefdespad en geeft je tegelijkertijd een college natuurkunde.
De dertiger Manel (Vito Sanz) is een getalenteerde maar enigszins neurotische natuurkundige. Op een dag heeft hij een amoureuze ontmoeting met het populaire model/actrice Elena (Berta Vázquez), en zijn liefde zal worden beantwoord. Manel probeert aan de kijker de aantrekkingskracht van liefde uit te leggen alsof het een documentaire over de kwantumfysica is. De realiteit wordt immers bepaald door natuurwetten – die werden ontdekt door genieën zoals Newton, Einstein, of de vaders van de kwantumfysica – en vooral door de drie wetten van de thermodynamica.
Gils creatieve aanpak van de film zorgt voor een rusteloze combinatie van romantische komedie clichés en een college natuurkunde. Manels voice-over is bijna de hele film te horen in samenhang met een reeks afbeeldingen en grafische weergaven uit documentaires over natuur en wetenschap. Daarnaast zijn er ook fragmenten met uitleg van experts die de sentimentele en persoonlijke houding van de personages en hun relatie met de wetten van de thermodynamica analyseren. Het resultaat is een film die voortkabbelt door een overdadige aaneenschakeling van (herhaalde) scènes, wetenschappelijke items en grafische beelden.
Het wringt, want op papier werkt het concept. Het nadeel is dat op het scherm het resultaat te cerebraal lijkt. De karakters zijn voor het merendeel vlak en tweedimensionaal met als enige functie het bieden van houvast in de wirwar aan natuurkundige theorieën. Waarom zou je je krampachtig vasthouden aan de wetenschap en zo veel aandacht besteden aan natuurlijke wetten dat dit je relatie beïnvloedt? Misschien zijn al die wetenschappelijke parafrases, wiskundige concepten en formules niets meer dan bedrog en een holle simulatie van wat liefde echt zou moeten zijn.
Las leyes de la termodinámica is een speelse film, maar de diepste gevoelens van de mens passen niet binnen wetenschappelijke normen. Zoals Elena tegen Manel schreeuwt: ‘De natuurwetten gelden niet voor de liefde.’
Las leyes de la termodinámica, vanaf 31 augustus 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!