Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Lady Chatterley’s Lover: zwoele, trefzekere boekverfilming

  •  
02-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
542 keer bekeken
  •  
Lady Chatterley's Lover
Weelderige adaptatie van roemruchte romanklassieker met Emma Corrin (The Crown) als het titelpersonage: een nobele vrouw die verliefd wordt op een knecht.
Foto credits: Parisa Taghizadeh / Netflix
‘Dit is een liefdesverhaal’, verzucht mevrouw Bolton (Joely Richardson), de hoofdbediende van Lady Chatterley (Emma Corrin uit The Crown ), ergens tegen het einde van de nieuwste adaptatie van Lady Chatterley’s Lover. Het is een ontroerend moment: de romance tussen Lady Chatterley en knecht en jachtopziener Oliver Mellors (Jack O’Connell, bekend van Godless ) blijkt werkelijk amoureus, en niet zomaar een nietszeggende affaire. En dat is bijzonder, omdat Chatterley zal moeten scheiden van haar aristocratische echtgenoot Clifford (Matthew Duckett) en dus haar privileges zal moeten opgeven, terwijl Mellors’ baan op de tocht komt te staan.
Daar draait deze bewerking van de roemruchte romanklassieker uit 1928 dan ook om: dat de vrouw zelf zou moeten kiezen met wie ze haar leven wil delen. En dat de liefde tussen personen uit verschillende klassen ook bestendig kan zijn. Typische Britse thema’s dus, die auteur D.H. Lawrence in 1928 voor het voetlicht probeerde te brengen. Filmmaker Laure de Clermont-Tonnerre ( The Mustang , 2019) blijft behoorlijk trouw aan Lawrence’ boek. Dus zien we hoe Chatterley en Clifford trouwen, dat Clifford in de Eerste Wereldoorlog verlamd raakt en dat een normaal seksleven – en waarschijnlijk ook het krijgen van kinderen – uit den boze lijkt - waarna Chatterley een affaire overweegt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Lady Chatterley's Lover
De Clermont-Tonnerre vat dit alles in een dromerige en eigenzinnige stijl, met een camera die soms bijna om Chatterley en haar lover heen lijkt te dansen. Er is ook veel gefilmd met natuurlijk licht en in soft-focus waardoor veel scènes een schilderachtige lading krijgen. Daarnaast is de chemie tussen Corrin en O'Connell, die tot uiting komt in een keur aan zwoele liefdesscènes, ronduit uitmuntend. Hij is joviaal; zij is een tikkeltje rigide. Zij heeft durf; hij is een beetje afwachtend. Lady Chatterley’s Lover is zeer knap gemaakt.
Lady Chatterley's Lover, vanaf 2 december 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!