Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Kriger S01E01-03 : geoliede Deense thriller

  •  
14-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
Kriger
De Deense miniserie is een degelijk misdaaddrama over de criminele onderwereld van Kopenhagen.
'Als ik ooit iets voor je kan doen, laat het dan weten.' Het zijn de troostende woorden van een oorlogsveteraan aan een weduwe. Een belofte die hem later zal achtervolgen. De zesdelige serie Kriger toont een spannend verhaal over een ontstoken drugsoorlog tussen bendes in de onderwereld van Kopenhagen, en de jacht van de politie op de criminelen.
De Deens-Irakese acteur Dar Salim (Borgen) speelt CC, een militaire veteraan die wordt gekweld door schuldgevoelens over de dood van zijn beste vriend Peter (Jakob Oftebro) tijdens een oorlogsmissie. Wanneer politieagent Louise (Danica Curcic) hem om een gunst vraagt, ze is tevens de weduwe van Peter, aarzelt hij geen moment. Het is niet het minste verzoek: CC dient te infiltreren in de motorbende De Wolven, die onder leiding staat van de ongrijpbare Tom (Lars Ranthe).
7483.w1499.0.4e34bf1
Hoever zal CC gaan om zijn emotionele weg te vervolmaken en zijn zonden te wissen? In de eerste drie afleveringen wordt duidelijk dat CC alles op alles zet – hij riskeert herhaaldelijk arrestatie, verwondt Louise’s collega, en meer. Als een kameleon past de taaie en stoïcijnse man zich aan aan zijn nieuwe omgeving. CC’s fysieke vaardigheden en strategisch denkvermogen maken indruk op Tom. Hij werkt zich al snel op tot de kern van de motorbende, en speelt tegelijkertijd Louise alle beschikbare informatie door.
7485.w1499.0.8831db3
Drugshandel, politieagenten, undercoveroperaties, loyaliteitsproeven en botsende hoofdpersonages. In veel opzichten is Kriger een doorsnee misdaaddrama. Toch werkt het universum van De Wolven in het kader van fictie. Christoffer Boe’s regie en script tonen de oorlogsveteraan en de bikers - vooral Lars Ranthe’s inspirerende vertolking met bijbehorend gehavend gezicht -  als (vooralsnog) aantrekkelijke karakters. Dit geldt tevens voor Curcic als de emotionele kern van de serie. Louise is namelijk geen passief rouwende weduwe, maar een assertieve, kwetsbare vrouw. Een agent die al meer dan twee jaar de criminele organisatie van De Wolven wil opdoeken.
Regisseur Boe is bekend geworden door zijn arthouseprojecten, en in Kriger zie je zijn gevoelige visie: het tactvolle hand-held camerawerk, de scheve inzoomende beelden, en de lange takes. Het geweld en de actiescènes zijn ook vaak beheerst. Het wordt versterkt door de samenwerking met cinematograaf Jacob Møller, die van ongure locaties in Kopenhagen mooie esthetische beelden weet te creëren. Boe’s persoonlijke handtekening zorgt ervoor dat de serie zich onderscheidt van zijn genre-genoten.
7486.w1452.0.04f2e0b
Met Kriger creëert Boe een onderhoudend verhaal dat zich afspeelt in de sociale microkosmossen van oorlogsveteranen, politieagenten en bikers. Allen gevangen in een net van loyaliteit en verraad.
Kriger S01, vanaf 13 november 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!