de Lagarde

Knokke Off S01E01: wéér drama met rijke jongelingen

  •  
20-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
48425 keer bekeken
  •  
Knokke Off

© VRT

Belgische serie over geprivilegieerde witte jongeren in kustoord voegt weinig toe de keur aan titels die er al zijn. 

Knokke Off speelt zich af in Knokke, hét strandoord voor de welgestelde Belg. Daar vieren in de zomer een stel onuitstaanbare jongeren hun vakantie. Alex (Willem De Schryver) en zijn kameraden domineren de promenade, waar ze dagelijks op flaneren. De telg uit een rijk gezin feest erop los en heeft ook nog eens grootse plannen om een horecazaak te starten. Alex heeft daarnaast een relatie met Louise (Pommelien Thijs). Maar die romance komt onder druk te staan wanneer de armlastige Nederlandse Daan (Eliyha Altena) met z’n moeder Melissa (Anna Drijver) ten tonele verschijnt: ze gaan kamperen op de lokale camping. Als kijker zie je aan de zwoele blikken al dat Daan de concurrentie wordt van Alex.

Ook andere zaken zie je al van ver aankomen. Daan is een jongen van kleur en zal nooit helemaal thuishoren in het goeddeels witte gezelschap. In het begin wordt hij zelfs door Alex, die noodgedwongen een baan aanneemt als bediende, belachelijk gemaakt in een scène die rechtstreeks uit een film als Porky’s (1981) lijkt te komen. En ook casual racisme dient zich aan, want ‘Daan’ is volgens Alex geen naam die bij Altena’s personage past. Tegelijkertijd blijkt dat Melissa zich onderdompelt in dubieuze zaken en tonen de makers ook al snel allerlei gekonkel in achterkamertjes.

Daarnaast draait Knokke Off net als een keur aan andere hedendaagse jeugddrama’s (zie ook Elite) dus om de klassenstrijd. Het is alleen jammer dat scenaristen vaak hun toevlucht zoeken tot clichés en dat het leven aan de onderkant van de maatschappelijke ladder nooit écht invoelbaar wordt gemaakt. Ook in deze serie staat het welgestelde leven centraal. En leuk is het allesbehalve, om naar misselijkmakende types als Alex te kijken – dat hebben we al te vaak gedaan.

Knokke off S01, vanaf woensdag 19 juli 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!