de Lagarde

Just Another Christmas: typisch kerstverhaal met Braziliaans tintje

  •  
06-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Just Another Christmas
Een bij vlagen onderhoudende kerstkomedie waar een Grinch tot inzicht komt middels een goedwerkende gimmick van een tijdlus.
‘Als men me vraagt waarom ik niet van Kerstmis hou, dan is ‘t antwoord duidelijk: ik ben op kerstdag geboren’, aldus een klagende Jorge (Leandro Hassum). Kerstmis: voor de een zijn het de vertrouwde rituelen die hen blij maken, terwijl een ander zich halsstarrig verzet om jaar in jaar uit hetzelfde te eten, drinken, en de verplichte films te kijken. In de Braziliaanse kerstfilm Just Another Christmas (originele titel: Tudo Bem no Natal que Vem) worden zowel de slechte als de positieve kanten van het kerstfeest belicht.
Jorge meent dat zijn familie hem jaren onterecht een dubbelfeest heeft onthouden, en als verzet gaat hij als volwassene ieder jaar op vakantie met de feestdagen. Totdat hij zelf een klein gezin heeft en weer de verplichting tijdens de feestdagen dient aan te gaan. Tijdens het kerstfeest van 2010 valt hij uit tegen de altijd slapende opa Nhanhão (Levi Ferreira), die Jorge vervloekt. Enkele minuten later valt Jorge, verkleed als kerstman voor zijn kinderen, van het dak. Wanneer hij de volgende dag wakker wordt is het niet 25 december, maar weer kerstmis - alleen is er een jaar voorbij gegaan en kan hij zich absoluut niet voor de geest halen wat er in de tussenliggende 365 dagen is gebeurd.
Just Another Christmas
Het concept van de film is niet vernieuwend; de Amerikaanse film Groundhog Day (1993) speelde al met het gegeven dat dezelfde dag zich letterlijk herhaalt. Toch werkt het hier in het scenario van scenarist Paulo Cursino, omdat de fundering van het kerstfeest is opgebouwd rond herhaling. Daarbij wijkt de film sneller dan verwacht af van de gebaande paden wanneer Jorge zijn vrouw Laura (Elise Pinheiro) inlicht over zijn ‘toestand’ en zij vervolgens de samengestelde familie inlicht.
Just Another Christmas
Cursino poogt om op komische wijze het kerstfeest nader te onderzoeken en slaagt hier deels in, maar het blijft een clichématige familiekomedie. Geleidelijk aan wordt de nukkige Jorge bewust van het belang van traditie. Het biedt hem de mogelijkheid om een ideale versie van zichzelf te presenteren voor die ene dag in het jaar. Het kerstfeest belichaamt voor hem dan een moment van bezinning; hoe mensen bepalen wat belangrijk is en de moeite waard om aan vast te houden in het leven.
Just Another Christmas
Just Another Christmas weet soms de valkuilen van de voorspelbare kerstkomedie te omzeilen. Voor sommigen is het kerstfeest de mooiste tijd van het jaar, en anderen – zoals Jorge – hebben even de tijd nodig om de waarde van de feestdagen in te zien.
Just Another Christmas, vanaf 3 december 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!