de Lagarde

Godmothered: Disney maar dan anders

  •  
05-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Godmothered
Prinsen zijn niet meer verplicht voor ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.
Het heeft even geduurd, maar beetje bij beetje lijkt er bij de prinsessenfilms van Disney een verschuiving plaats te vinden. Voor de heldinnen in films als Frozen, Vaiana en de recente remake van Mulan staat het wachten op een prins al lang niet meer bovenaan hun verlanglijstje. Hun dromen zijn groter, het verloop van hun levens ligt in hun eigen hand.
Voor de magische peetmoeders in Godmothered is dit wel slecht nieuws. Nu jonge vrouwen steeds minder behoefte hebben aan prinsen op witte paarden en mooie baljurken is hun hulp nauwelijks meer nodig, met als gevolg dat Moira (Jane Curtin, 3rd rock from the Sun), het hoofd der peetmoeders, op het punt staat de poorten die hun magische wereld (The Motherland) met de echte wereld verbinden voorgoed te sluiten. Enthousiaste petemoei in opleiding Eleanor (Jillian Bell, Brittany Runs a Marathon) laat het er niet bij zitten en vertrekt op eigen initiatief naar de gewone wereld, op zoek naar de jonge Mackenzie, van wie ze een brief in de archieven had gevonden.
Waar ze niet op had gerekend, was dat Mackenzie (Isla Fisher, Confessions of a Shopaholic, Arrested Development) inmiddels een volwassen, overwerkte en alleenstaande moeder van twee is, die niet staat te springen om een stuntelende stalker in een zachtroze prinsessenjurk die zegt dat ze een toverfee is. 
Het moet gezegd: de makers (allemaal vrouwen, waaronder regisseuse Sharon Maguire van Bridget Jones’s Diary) doen hard hun best om niet de platgetreden paden van eerdere Disney-sprookjes te volgen. Zo is de moraal van dit verhaal ook niet dat een leuke vent automatisch alle problemen oplost, zelfs al loopt er bij de lokale nieuwszender waar Mackenzie werkt wel een charmante, gescheiden man rond, die ook nog eens Hugh Prince (Santiago Cabrera, Star Trek: Picard ) heet.
Ook de slechterik in het verhaal is niet eens per se heel slecht, maar gewoon niet meer helemaal bij de tijd. Helaas zorgt dit er wel voor dat je eigenlijk nooit het idee hebt dat er ook echt iets op het spel staat. Mulan redt de keizer, Vaiana redt haar eiland, Anna en Elsa redden in Frozen elkaars leven. En Eleanor? Die zorgt ervoor dat de oudste dochter van Mackenzie op tijd bij haar optreden is.
Godmothered, vanaf 4 december 2020 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!