de Lagarde

Freaky: schoolmeisje en seriemoordenaar doen body-swap

  •  
20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Freaky Freaky
Vince Vaughn zorgt voor de beste scènes als meisje in mannenlichaam, in mild amusante Blumhouse slasher-komedie met wat weinig bloed.
De begrijpelijke menselijke fascinatie met het verhuizen naar een ander lichaam - liefst ook van het andere geslacht - heeft al tot veel films geleid, sommige buitengewoon leuk. Ook in Freaky zien we de gebruikelijke - en onvermijdelijke, laten we wel wezen - ingrediënten voorbijkomen: meteen aan je borsten zitten en ervaren hoe het is om in het kruis geschopt te worden. Millie (Kathryn Newton, Big Little Lies ) is het fragiele meisje dat naar een mannenlichaam verhuist, en seriemoordenaar The Butcher (Vince Vaughn, True Detective ) de enorme kerel die haar nieuwe thuis wordt. Hoe dat komt is voorspelbaar ongeloofwaardig: er is dit keer iets met een occult mes. Het wordt, met andere woorden, allemaal nauwelijks verklaard waarom Millie ineens een seriemoordenaar is op wie de politie jaagt en waarom The Butcher ineens nieuwe mogelijkheden ziet voor de beoefening van zijn bezigheden als hij zich op een high-school blijkt te bevinden, tot de nok gevuld met Friday The Thirteenth-achtige potentiële slachtoffers.
Freaky Freaky
De leukste gimmick hier is dat Freaky speelt met moderne thema's als genderrollen, gelijke man-vrouwverhoudingen en diversiteit. Soms erg geestig, zoals wanneer Millie-als-man haar vrienden uiteindelijk succesvol met zang en dans duidelijk maakt dat de enge en in de hele VS gezochte kerel die voor ze staat eigenlijk hun vriendin is, of wanneer die vrienden voor The Butcher-als-vrouw op de vlucht zijn en met uitspraken als 'You're black, I'm gay: we're dead!' de bedenkelijke kanten van het slasher-genre op de hak nemen. Wat dat slashen betreft: afgezien van een ontmoeting van een docent met een zaagtafel en wat gedoe met kettingzagen is Freaky voor een slasherfilm teleur- of juist geruststellend bloedeloos en eigenlijk meestentijds een vrij lieve en zelfs sympathieke film.
Freaky Freaky
Vince Vaughn is beslist het hoogtepunt: hoe hij zich uitleeft in het 'een spierbundel van buiten' en 'een high-school meisje van binnen' zijn, is vermakelijk, vooral in een liefdesscène met Millie's geliefde op de achterbank van een auto. Vrij gedurfd in feite, als het daar tot zoenen komt. Freaky is geen bange film wat dat betreft, en trekt de consequenties van hoe het is om een body-swap door te maken - en dat het er tegelijkertijd niets toe doet omdat de binnenkant is wat ertoe doet - soms erg rigoureus door en dat werkt goed. Ondanks dat ontbeert de film echter de scherpe randjes, het moordende tempo, het harde geweld en de hardere lachsalvo's van die andere recente tienerhorror-komedie, Happy Death Day. Maar die was dan ook wel héél goed geslaagd en Freaky bevindt zich zeker in hetzelfde genre, dus is misschien een goede gelegenheid voor fans van die film om weer naar de bioscoop te gaan.
Freaky draait vanaf 19 november 2020 in de bioscoop
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!