Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Follow the leader: South Park

  •  
27-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
700668193
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 54: Primus, bekend van South Park.
De belevenissen van Stan, Kyle, Cartman en Kenny staan al twintig jaar centraal in South Park, de heerlijk politiek incorrecte serie van Trey Parker en Matt Stone. De tekenfilmserie maakte in 1997 zijn debuut en doet het nog altijd uitstekend. En in die twintig jaar worden we steevast in het stadje in Colorado verwelkomd door de band Primus.
Het uit San Francisco afkomstige Primus bestaat op dat moment al dertien jaar, maar is vooral een een echte cultgroep, dankzij singles als ‘Too many puppies’ en ‘Jerry was a race car driver’. En in dat kleine groepje fans bevinden zich Trey Parker en Matt Stone. Dus wanneer zij bezig zijn met de eerste afleveringen van South Park, besluiten ze om Primus te vragen om de intromuziek voor de serie in te spelen.
‘Er ging destijds een video rond, een kerstfilmpje dat ze [Parker en Stone] gemaakt hadden terwijl ze nog studeerden’, herinnert Primus-frontman Les Claypool zich. ‘Ik zag het en dacht: dit zijn slimme gasten.’ De zanger en bassist is er op dat moment echter van overtuigd dat South Park nooit op televisie zal verschijnen. ‘No way in hell, dacht ik. Maar voor ons was het een goed excuus om de studio in te gaan en te experimenteren.
Claypool had het overduidelijk bij het verkeerde eind: South Park komt op tv, maar niet met de muziek die hij met Primus instuurt. ‘Als je naar de outro van de serie luistert, dan hoor je het nummer dat we oorspronkelijk opgenomen hebben. Maar Parker en Stone kwamen bij ons terug en zeiden dat Comedy Central het nummer te langzaam vonden, dat ze iets met meer pit erin wilden hebben.’
Maar daar zitten de leden van Primus niet op te wachten. ‘Op dat moment zeiden we: “We hebben dit voor jullie opgenomen. We zijn nu op tournee, we hebben helemaal geen tijd om weer een studio in te gaan om nieuwe opnames te maken.”’ Maar Parker en Stone bedenken een oplossing: ze versnellen de oorspronkelijke opname en laten Claypool een nieuwe zangpartij opnemen in een draagbare bandrecorder.
‘We kregen de band niet meer te spreken’, vertelt Stone in gesprek met The Hollywood Reporter. ‘Hun management zei: “Fuck you, gebruik dit nummer maar.” Dus ik ben naar een concert van ze gegaan in Irvine. Backstage kwam ik Les tegen. Ik heb hem gesmeekt om het opnieuw op te nemen. Geweldig dat hij dat gedaan heeft.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!