de Lagarde

Follow the leader: Knight Rider

  •  
04-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Knight Rider
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 66: Stu Phillips, bekend van Knight Rider.
David Hasselhoff, een pratende auto en een soundtrack vol synthesizers: veel meer jaren 80 dan Knight Rider wordt het niet. De serie over Michael Knight en zijn auto KITT, die samen misdaden oplossen. Knight Rider is van 1982 tot 1986 op televisie te zien. Samen met zijn latere rol als strandwacht Mitch Buchannon in Baywatch helpt de serie David Hasselhoff uit te groeien tot een ware cultheld.
De soundtrack voor Knight Rider is afkomstig van Stu Phillips, die naar eigen zeggen tegen wil en dank componist werd. ‘Mijn ambitie was altijd om arrangementen te schrijven’, vertelt de Amerikaan in gesprek met de fansite Knight Rider Online. In de jaren 50 komt Phillips in de muziekwereld terecht als producent en uiteindelijk richt hij zijn eigen platenlabel genaamd Colpix Records op. Daar werkt hij samen met artiesten als Nina Simone en Shelley Fabares.
‘Maar vanwege wat contractuele verplichtingen werd ik gevraagd om wat dingen voor film- en televisie te componeren. Zo rolde ik er langzaam in. Uiteindelijk heb ik het tussen de 25 en de 30 jaar gedaan’, vertelt Phillips, die uiteindelijk in de jaren 90 met pensioen ging. In de jaren 80 vindt zijn definitieve doorbraak plaats als componist voor tv, met de themamuziek voor zowel Battlestar Galactica als Knight Rider.
En vooral Knight Rider heeft dat échte jaren 80-geluid. ’Het was voor het eerst dat een synthesizer zo prominent aanwezig was op een tv-soundtrack’, legt Phillips uit. Daarnaast vertelt de Amerikaan dat het hard werken was. ‘Je had geen tijd voor inspiratie, deadlines komen en gaan zo snel in die wereld. Als je soms een dag extra voor een aflevering kreeg, was het luxe. Maar meestal kon ik een scène maar één of twee keer zien voordat ik er muziek bij moest verzinnen.’ Toch wist Phillips zich steeds beter voor te bereiden: ‘Op een gegeven moment begon ik de formule te herkennen. Dan wist ik: per aflevering een stuk of drie achtervolgingen en twee gevechten. Daar ga je dan van tevoren al wat voor verzinnen.’
Ondanks het feit dat Knight Rider maar een paar jaar op televisie werd uitgezonden, leeft de intromuziek van Phillips nog altijd voort. En vooral in de hiphop hebben artiesten zich laten inspireren: zowel Busta Rhymes als Timbaland gebruikten de muziek als basis voor een nummer. ‘Ik heb niet zoveel met rap, maar het geld dat er door binnenkomt is prima’, lacht Phillips. Toch zijn er twee versies die hij wél interessant vindt: de orkestrale cover van de Duitse componist Chris Walden, te vinden op een soloalbum van David Hasselhoff, en de Indische track ‘Mundian to bach ke’ van Panjabi MC. ‘Die voelde zo anders aan, erg interessant.’
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!