de Lagarde

Follow the leader: Broadchurch

  •  
08-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Broadchurch
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 47: Ólafur Arnalds, bekend van Broadchurch.
‘De melodische, vaak verontrustende muziek van Ólafur Arnalds is even belangrijk voor Broadchurch als die enorme kliffen of de oranje jas van Olivia Coleman,’ schrijft The Guardian na een concert van de componist op het Glasgow Film Festival. Arnalds staat met een orkest op het podium om de muziek uit de hitserie live te spelen. En die blijkt ook zonder de beelden overeind te blijven.
We spelen overigens een beetje vals in deze editie. Broadchurch, de detectiveserie waarvan het derde en laatste seizoen vorige week op Netflix verscheen, heeft namelijk geen leader. Maar elke aflevering sluit af met muziek van de IJslandse componist Ólafur Arnalds. In het eerste seizoen gebruikt hij het nummer ‘So close’, in het tweede ‘So far’ en in het derde deel is het ‘Take my leave of you’.
Broadchurch-bedenker Chris Chibnall komt al snel uit bij de muzikant uit IJsland. Sterker nog, terwijl hij het eerste seizoen schrijft luistert de Engelsman constant naar de drie solo-albums van Arnalds. Wanneer Chibnall de scripts af heeft, vraagt hij de componist meteen. Om in de juiste stemming voor de serie te komen, leest Arnalds alle scripts en brengt hij een bezoek aan Dorset, waar Broadchurch wordt opgenomen. De muziek zelf neemt hij in zijn thuisland op, afwisselend in een studio of in een kerk in Reykjavik.
Arnalds geeft aan dat de muziek kleine hints kent naar de identiteit van de daders in de serie. ‘Ieder karakter heeft zijn eigen themamuziek,’ legt de IJslander uit in gesprek met Independent. ‘En de moordenaar heeft altijd muziek die nét iets anders klinkt. Dus wanneer je de serie terugkijkt, zou je aan de muziek moeten horen wie de dader is.’
Voordat Arnalds zijn moderne klassieke albums uitbrengt, is hij overigens actief in een heel ander genre: metal. Uit die hoek rekruteert hij de zanger Arnór Dan, die actief is in de band Agent Fresco. Dan verzorgt de zangpartijen op ‘So far’, ‘So close’ en ‘Take my leave of you’. Nu Broadchurch afgelopen is, hoopt Arnalds op een nieuwe samenwerking met Chibnall. De producent is tegenwoordig tenslotte de showrunner van Dr. Who.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!