de Lagarde

Filmtips: The Founder, Salt en The Gift

  •  
12-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
The Founder
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week: het ontstaan van McDonalds, Angelina Jolie als spion, en cadeau's van Joel Edgerton.
The Founder (2016)
Acteurs: Michael Keaton, John Carroll Lynch, Nick Offerman
Regie: John Lee Hancock
The Founder
Door het succes van Birdman, waar hij zijn eerste Oscarnominatie voor ontving, was Michael Keaton in 2014 plots weer helemaal 'hot'. En dat leidde tot rollen in waargebeurde films Spotlight en The Founder. In die laatste titel, geregisseerd door John Lee Hancock ( The Higwaymen ), is Keaton te zien als Ray Kroc, een mislukte verkoper die op slinkse wijze een lokaal burgertentje bij de McDonald-broers (Nick Offerman en John Carroll Lynch) uit handen neemt, en de zaak uitbouwt tot wat de succesvolste fast food-keten ter wereld zou worden. Keaton zet in dit geschiedenislesje een fascinerend personage neer, waar je zowel bewondering als afkeer voor voelt. Laura Dern (die onlangs een Golden Globe won voor Marriage Story ) geeft gestalte aan zijn vrouw.
Salt (2010)
Acteurs: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor
Regie: Phillip Noyce
Salt
Ongeloofwaardige maar erg vermakelijke spionagethriller met Angelina Jolie als op de vlucht geslagen CIA-agente, geregisseerd door Phillip Noyce die zich met onder meer zijn Jack Ryan-films (de eerste twee sequels met Harrison Ford) al eerder in het genre begaf. Wanneer een overgelopen KGB-agent tijdens een verhoor beweert dat een 'sleeper agent' genaamd Salt deel uitmaakt van een plot om de president van Rusland te vermoorden, ziet de beschuldigde agente (Jolie) zich plots genoodzaakt om op eigen houtje haar onschuld te bewijzen. Liev Schreiber ( Ray Donovan ) geeft gestalte aan een van haar collega's. De film deed het goed in de bioscoop, maar de sequel wilde vervolgens maar niet van de grond komen. Overigens verscheen naast Salt eveneens Unbroken, dat werd geregisseerd door Jolie, op Netflix.
The Gift
Acteurs: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton
Regie: Joel Edgerton
The Gift
Vakkundig in elkaar gezette genrefilm, waarmee acteur Joel Edgerton zijn debuut maakte als regisseur. De duistere psychologische thriller werd mede geproduceerd door Jason Blum, specialist op het gebied van low-budget horrorfilms. Hier zijn het de personages van Jason Bateman ( Ozark ) en Rebecca Hall ( The Town ) die in een nachtmerrie belanden: ze geven gestalte aan Simon en Robyn, die als getrouwd stel plots bezoek krijgen van Gordo (Edgerton zelf), een oud-klasgenoot van Simon. Het onschuldig lijkende weerzien verandert al snel in iets heel sinisters. Naast de regie en een essentiële bijrol nam Edgerton, onlangs op Netflix te zien in het mede door hemzelf geschreven historische drama The King , ook het script voor zijn rekening.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!